Hlavní obsah

Vyšlápne si Murray na Davyděnka i letos?

Je tomu přesně rok, co britský tenista Andy Murray vyřadil v semifinále turnaje v katarském Dauhá Nikolaje Davyděnka. Historie se dnes může zopakovat.

Článek

Stejné jako loni může být i samotné finále, stane se tak, porazí-li dnes Ljubičič Wawrinku a právě Murray Davyděnka. Mladý Brit se doposud na okruhu ATP střetl se současnou světovou čtyřkou čtyřikrát, když v roce 2006 oba souboje prohrál a loni naopak dva vyhrál.

Podle matematické řady by letošní sezona měla být ve znamení vítězství Davyděnka, což ale pro něj nebude jednoduché. Ruský Kolja neprožil loni nikterak slavnou sezonu, i když ji zakončil v Top 5. Vyhrát totiž dokázal pouze domácí turnaj v Moskvě, na žádném jiném podniku nehrál ani finále. Osudným se rodákovi ze Severodoněcku stávalo především semifinále, které si zahrál dokonce šestkrát. Mezi nejlepšími čtyřmi nechyběl na Roland Garros a US Open, ale v obou případech prohrál s Rogerem Federerem.

I když Davyděnkovo jméno stále špiní doposud nevyřešená sázkařská aféra, ruský tenista vstoupil do letošního roku úspěšně. V katarské metropoli si totiž dokázal poradit s Benediktem Dorschem, Fabricem Santorem a včera také krajanem Tursunovem.

Dnes ho však čeká pravděpodobně doposud nejtěžší letošní zápas, jelikož Andy Murray momentálně nepochybně patří mezi světovou tenisovou elitu. Stále dvacetiletý rodák ze skotského Dunblane totiž od roku 2005 udělal velký krok vpřed, když loni dokonce nakoukl do světové desítky a do konce roku se v ní neudržel pravděpodobně jen kvůli těžkému zranění. Do letošní sezony tak vstoupil z 11. příčky žebříčku ATP, což se do konce roku jistě pokusí vylepšit.

Loni dokázal mladý Brit zvítězit na podnicích v San Jose a Petrohradě. Dalším trofejím měl nejblíže v Métách a také v už zmiňovaném Dauhá. Letos znovu přijel do Kataru odstartovat sezonu a prozatím se mu nevede o nic hůře než loni, když si poradil s Olivierem Rochusem, Rainerem Schuttlerem a Thomasem Johanssonem. Stále však nemá splněno; aby své loňské účinkování v Dauhá alespoň vyrovnal, musí dnes Davyděnka stejně jako loni porazit.

I kvůli loňskému souboji je dnes podle bookmakerů společnosti bwin Rus mírným outsiderem zápasu s kursem 2.14 na jeho vítězství. Sázka na to že do finále postoupí britský tenista je oceněna kursem 1.55.

Reklama