Hlavní obsah

Euroliga: Barcelona přivítá obhájce titulu

Basketbalová Barcelona loni nedokázala proklouznout do Final Four, když se na její úkor probojovali mezi elitu krajané z Malagy. Rozhodně lépe na tom byl Panathinaikos Atény, který doma dokonce ve finále dokázal zdolat CSKA Moskva a radoval se tak z titulu. Dnes se tyto slavné kluby utkají ve Španělsku.

Foto: eresmas.com

Hvězda Barcelony Jaka Lakovič (vlevo).

Článek

Cílem každého vítěze je úspěch potvrdit, ale jak známo, obhajoba je zpravidla těžší než první triumf. Panathinaikos však do letošní sezony vstoupil bez sebemenších obav a v elitní evropské soutěži doposud zaváhal pouze jednou. Svěřenci srbského trenéra Želimira Obradoviče nevyhráli pouze v Římě, což však bylo velké překvapení, jelikož tamní Lottomatica nepatří mezi užší špičku.

To se bezesporu nedá říci o Barceloně, na jejíž palubovce dnes čeká Panathinaikos velmi těžký zápas. „Čelíme nebezpečnému týmu a pro obě mužstva to je důležitý zápas. Mají vysokou kvalitu na všech postech a zvláště doma hrají velmi dobře. Od mých hráčů očekávám koncentraci a agresivitu v defenzívě,“ konstatoval kouč Obradovič, který má dnes k dispozici kompletní kádr a v Barceloně se tak objeví i bývalý hráč Katalánců Andrija Žižič.

Podobnou příchuť bude mít zápas i pro současného hráče Barcelony Jaku Lakoviče, který se loni přestěhoval do Katalánie právě z Atén. V Barceloně je však rozhodně spokojen, jelikož se ihned stal lídrem týmu a to především díky velmi dobré střelecké produktivitě z tříbodové vzdálenosti. S průměrem 15,5 bodů na zápas je tak v Eurolize momentálně nejlepším střelcem Španělů, kteří doposud prohráli pouze na palubovce svého dnešního soupeře a v Bělehradě s domácím Partizanem.

Dnes by svěřenci kouče Duška Ivanoviče jistě chtěli Panathinaikosu porážku oplatit a udržet si tak i domácí neporazitelnost. „Víme, že je Panathianikos jedním z nejlepších týmů v Eurolize. Mají hodně kvalitních hráčů a jsou schopní porazit kohokoliv, kdekoliv. Ale my jsme letos doma neporažení a chceme v této skutečnosti pokračovat,“ řekl trenér Ivanovič, jenž nepostrádá žádného ze svých hráčů.

Španělé jsou bookmakery společnosti bwin považováni za mírného favorita s kursem 1.67. Vyhrát však bezesporu může i Panathinaikos, na jehož vítězství dnes experti světové jedničky vypsali kurs 2.20.

Reklama