Hlavní obsah

Serena Williamsová obhajuje v Melbourne titul

Mladší ze sester Williamsových loni šokovala celý tenisový svět, když se po dlouhé pauze vrátila na kurty a hned triumfovala na Australian Open. Letos tak vstupuje do úvodního grandslamu sezony jako obhájkyně titulu. V zahajovacím duelu celého turnaje se Američanka střetne s Jarmilou Gajdošovou.

Článek

Mladou Slovenku tak možná čeká vůbec největší zápas její dosavadní kariéry, jelikož v loňském roce oslavila teprve 20. narozeniny. Na Serenu Williamsovou narazí vůbec poprvé, a i když je v tuto chvíli až 145. hráčkou žebříčku WTA, pokusí se jistě o překvapení. Loni se nadějné rodačce z Bratislavy nevedlo bezesporu podle představ, jelikož na okruhu WTA vyhrála jen pramálo zápasů. Na grandslamech zvítězila pouze jednou - v 1. kole Wimbledonu s Meghann Shaughnessyovou.

Letošní cíl mladé Slovenky je tak jasný - hrát lépe jak loni a vrátit se mezi elitní světovou stovku. Pracovat na tom začala hned na úvod roku v Gold Coast, kde však v prvním kole podlehla silné Rusce Safinové, s níž dokázala vyhrát úvodní set, což je jistě pozitivní. Další krůček může udělat nyní na Australian Open, kde ji ale čeká na začátek velmi těžká soupeřka v podobě loňské vítězky.

Atmosféra zahajovacího zápasu grandslamu však může Slovenku velmi nabudit a nebylo by až takovým překvapením, kdyby mladší ze sester Williamsových potrápila. Ta ale bude bezesporu razantně proti, jelikož v Melbourne pomýšlí na obhajobu titulu, i když letošní Australian Open bude v jedné zásadní věci odlišné. Po 20 letech totiž pořadatelé vyměnili povrch, na kterém se turnaj hraje. Starý zelený Rebound Ace byl nahrazen modrým povrchem „Plexicushion“, který připomíná ten z US Open nejen vzhledem. Je totiž tvrdší, což míčkům dodá nižší, ale rychlejší odskok.

Williamsové by však tento povrch měl vyhovovat, jelikož patří do kategorie hráček, které spoléhají na razanci svých úderů a dokonale jí dokáží využívat. Naopak nepříjemným se stane antukářům, kteří mají v oblibě naopak měkčí povrchy a další takový tak z tenisového kolotoče zmizel. Zpět ale k Sereně Williamsové, pro kterou je turnaj v Melbourne prvním na okruhu WTA v letošní sezoně i proto, že loni tomu nebylo jinak, což se Američance náležitě vyplatilo.

Vyplatí se jí to i letos? Těžko říci, ale jedno je jisté - na celkové vítězství Sereny Williamsové si nyní můžete u bwin vsadit za kurs 3.85. Lépe je už na tom podle bookmakerů pouze světová jednička Justine Heninová, jejíž šance vyjádřili kursem 1.70. Stát se však může i to, že hned úvodní zápas Australian Open postihne obrovské překvapení, a loňská vítězka se s turnajem rozloučí na úkor mladičké Gajdošové, věříte-li tomu, pak si vsaďte na vítězství Slovenky s kursem 8.35.

Reklama