Hlavní obsah

Potvrdí Maroko roli favorita?

Eurotip.cz

Pravděpodobně největším outsiderem začínající Poháru afrických národů je Namibie. Celek z jihu Afriky je v tuto chvíli až 114. týmem žebříčku FIFA a i proto by si s ním dnes Maroko mělo poradit.

Foto: AFP

Fanoušci fotbalistů Maroka

Článek

Namibie však nemá bezesporu co ztratit a na svém druhém šampionátu tak může jen získat. Celý namibijský fotbal ale před měsícem ulehl do smutku, jelikož své nemoci podlehl trenér Ben Bamfuchile, který má pravděpodobně největší podíl na účasti tohoto mužstva v závěrečném turnaji. „Nyní vše děláme pro něho. Hrajeme i pro svou zemi, ale myslím, že všichni myslí převážně na něj. On přispěl k našemu postupu obrovskou měrou,“ nechal se slyšet záložník Sydney Plaatjies.

Reprezentaci pro Mistrovství Afriky dostal na starost Nizozemec Arie Schans, což je naprosto neznámé jméno. Namibie se dokázala na šampionát kvalifikovat přes týmy jako Kongo nebo Libye. Postup si vydobyla až v posledním kole vítězstvím 3:2 v Etiopii. Největší hvězdou týmu je bezpochybně Collin Benjamin hrající v německém Hamburku. „Tento turnaj nabízí ostatním hráčům vybojovat si angažmá v Evropě nebo Jihoafrické republice,“ konstatovala opora Namibie.

Maroko je daleko zkušenější, nejen co se účastí na africkém šampionátu týče. Na svém kontě má tato země dokonce i už jeden triumf, když se celkovým vítězem závěrečného turnaje stala v roce 1976. Výrazný úspěch má však i z novodobých dějin, jelikož před čtyřmi lety prohráli Maročané až ve finále s domácím Tuniskem. Předchozí šampionát jim ale nevyšel podle představ, když ve skupině uhráli pouhé dvě remízy a na jejich úkor postoupili fotbalisté Egyptu a Pobřeží Slonoviny.

Letos si jistě chtějí spravit chuť a už pohled na skupinu A říká, že by Maroko mělo jít dál než před dvěma lety. Jediným větším konkurentem by tomuto mužstvu měla být domácí Ghana, ale Guinea včera odehrála s hostitelem šampionátu velmi dobrý zápas a pravděpodobně to tak nebude pro celek ze Severu Afriky tak jednoduché, jak se na první pohled zdálo. Hlavními oporami týmu jsou Hicham Aboucherouane, Marouane Chamakh, Monsef Zerka, Youssouf Hadji, Abdeslam Ouaddou hrající francouzskou Ligue 1. Z dalších evropských legionářů nutno zmínit především Talala El Karkouriho (obránce Charltonu), Houssine Kharju (záložník AS Řím) nebo Tarika Sektiouia (útočník FC Porto).

V roli jasného favorita vstoupí do zápasu Maročané. Na vítězství celku ze Severu Afriky vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 1.37. Myslíte si, že Namibie uhraje alespoň remízu, pak si vsaďte na její neprohru - kurs je 2.64.

Reklama