Hlavní obsah

Ghana je blízko domácímu finále

Jako pravý hostitel prozatím působí reprezentace Ghany na Poháru afrických národů. Ve všech čtyřech dosavadních zápasech dopřála svým fanouškům radost z vítězství, což by jistě ráda přenesla i do dnešního semifinále s Kamerunem.

Článek

Ghana vstoupila do Afrického poháru národů duelem s Guineou, ve kterém byla sice lepší, ale vítězství si zajistila až brankou vstřelenou minutu před koncem řádné hrací doby. Ve druhém zápase změřili svěřenci trenéra Clauda Le Roye síly s outsiderem Namibií, a i když byli opět bezesporu lepším celkem, nakonec uhráli jen těsné vítězství 1:0. Svůj postup ze skupiny A stvrdili vítězstvím 2:0 s Marokem.

Ve čtvrtfinále čekal na Ghanu velmi těžký soupeř v podobě Nigérie. Po půlhodině hry navíc skóroval z penalty Yakubu, ale ještě do poločasu vyrovnal Michael Essien. Druhou ránou pro Ghanu bylo čtvrt hodiny po poločase vyloučení kapitána Johna Mensaha, ale domácí reprezentaci to nikterak nezaskočilo, ba naopak. Do konce rádné hrací doby se dokázala střelecky prosadit a zajistila si tak postup mezi elitní čtyřku.

„Hodně se od nás čeká. Stejně tomu bylo před dvěma lety na MS v Německu. S Nigérií to bylo ohromné vítězství, ale to není náš konečný cíl. Náš cíl je vyhrát titul,“ nechal se slyšet klíčový muž domácího výběru Sulley Muntari. Kvůli zmiňované červené kartě se dnes na hřišti neobjeví Mensah, jehož úlohu v obraně by měl převzít jeden z dvojice John Pantsil - Alhassan Illiasu.

Nezkrotní lvi z Kamerunu jsou stejně jako Ghana jedním z horkých kandidátů na zisk titulu. Letos bojují o svůj celkově pátý titul z afrického šampionátu, rovněž domácí už mají ve své sbírce čtyři trofeje. Svěřenci trenéra Otta Pfistera měli však už problémy ve skupině, když si sice s přehledem poradili se Zambií i Súdánem, ale na úvod podlehli obhájci trofeje z Egypta a čtyři inkasované branky jen dokázali, že právě s defenzívou není v tomto týmu vše v pořádku.

Další dvě branky Kamerun obdržel ve čtvrtfinále, v němž změřil síly s Tuniskem a nakonec postoupil až díky brance v prodloužení. „Možná jsme měli slabší chvíle, ale vždy jsme na ně dokázali reagovat,“ konstatoval kouč Pfister, který se dnes bude opět velice spoléhat na kanonýra Samuela Eto’a, jenž se na šampionátu trefil do černého už pětkrát.

V roli favorita vstoupí do zápasu domácí, kteří doposud nic jiného než vítězství na turnaji nepoznali a dnes si na ně můžete vsadit s kursem 1.95. Věříte-li však Kamerunu, pak si vsaďte s kursem 3.55. Na remízu určili experti společnosti bwin kurs 3.25.

Reklama