Hlavní obsah

Gambrinus liga očima experta

Kola plného remíz by se mohli dočkat fotbaloví fanoušci v prvních zápasech po zimní přestávce. Myslí si to Jindřich Rajchl, zástupce společnosti bwin v Česku, který pro Eurotip.cz víkendové kolo Gambrinus ligy okomentoval.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Jarní část ligy odstartují dva sobotní duely. V jednom z nich Zlín předvede svým příznivcům, jak natrénoval v zimní přestávce, v souboji se Spartou.  "To je těžká volba. Všichni víme, že Sparta nevyhrála ve Zlíně už nějakých třináct let a myslím si, že ani tentokrát tam nedokáže zvítězit. Sparta se přes zimu nijak zvlášť neposílila, myslím si, že to bude upachtěná remíza. Zlín si doma na Spartu věří a ta víra dělá divy," tipuje první ztrátu bodů v tomto roce Jindřich Rajchl.

Zatímco v předešlém duelu se utkají dva týmy bojující v horní polovině tabulky, souboj Olomouc - Bohemians nabídne zápas mužstev, která určitě nejsou se svým současným postavením spokojená. "Bohemka se snaží vytěžit z minima maximum, to znamená přivést tam některý hráče... Třeba Honza Rezek je pro ně, myslím, ideální, protože to je velkej bojovník. To by v Olomouci mohlo hrát roli, myslím si, že tady to bude taky remíza," věří v cenný bod hostů zástupce bwin.

Ani fotbalisté Žižkova a Kladna určitě neměli klidný zimní spánek. Oba týmy jsou jen tři body nad pásmem sestupu a jejich vzájemný souboj bude tedy klasickým utkáním o šest bodů. "Kladno teď přišlo o pár hostujících hráčů a nemyslím, že dokázalo tu mezeru úplně zacelit. Řekl bych, že Žižkov pod vysílačem tentokrát vyhraje. Jak ukazuje zimní příprava, je v dobrý formě a herní pohodě. Často se sice říká, že dobrý výsledky v přípravě znamenají špatný start do sezony, ale ono to úplně tak neplatí. Když v přípravě cítíte, že vám to šlape, tak se to přenese i potom na hřiště. A myslím si, že přesně tohle bude případ Žižkova," tipuje jedničku expert.

Souboj sousedů v tabulce uvidí v neděli také Plzeň. Západočeši na svém hřišti přivítají páté Brno. "Brno je asi největším překvapením, má mladý hráče, kteří mají budoucnost, jako je Kalouda a Kubáň. Ti už mají na to, aby hráli v top týmu v Česku, ne-li v zahraničí. Myslím si, že tihle dva hráči už by mohli pomalu nakukovat do české reprezentace, protože to je jednoznačně budoucnost českýho fotbalu. Tipnul bych si, že Brno bude pokračovat v dobrých výkonech a uhraje v Plzni remízu," říká Jindřich Rajchl.

Vůbec největší záchranářské starosti čeká na jaře fotbalisty Mostu. Poslední tým tabulky navíc čeká velmi těžký jarní rozjezd na půdě druhých Teplic. "Tady si myslím, že Teplice i bez Martina Fenina dokážou doma jednoznačně vyhrát. Hráči jako Verbíř a Doležal jsou velmi konstruktivní a Most, řekl bych, najel na takový úsporný program, navíc přišel o Toleskiho... Myslím si, že Most bude mít jaro hodně těžký a v Teplicích bodovat nedokáže," tipuje jedničku zástupce bwin.

Další ze severočeských zástupců v Gambrinus lize, Jablonec, je - stejně jako Most - mužstvem, která čeká boj o záchranu. Na podzim měli problémy hlavně v útoku. Jestli už je vyřešili, se ukáže už v neděli v zápase na hřišti Mladé Boleslavi. "To se těžko odhaduje. Oba týmy jsou nevyzpytatelný - Mladá Boleslav má velmi slušný kádr, ale nedokázala to na podzim přetavit v bodový zisk, protože se jim nedařilo střelecky. Nicméně si myslím, že jejich útočníci vůbec nejsou špatní, jsou to jenom mladí hráči, kteří se potřebujou v koncovce víc uklidnit. Myslím si, že Mladá Boleslav dokáže Jablonec porazit, byť si nemyslím, že by Ivan Hodúr byl adekvátní náhrada za Marka Matějovskýho," říká expert.

S jedním "ostrým" zápasem za sebou vstupuje do druhé části sezony Slavia. Sešívaní odehráli nepovedený jarní debut v Poháru UEFA s Tottenhamem. "Tady bych to viděl na překvapení kola. Budějovice asi nevyhrajou, ale remízu by mohly uhrát, a to z jedinýho prostýho důvodu: Slavia nakoupila těch hráčů na jedno mužstvo až moc. Já neznám tým, který by udělal zásadní rekonstrukci kádru a neprojevilo se to na jeho výkonech minimálně v prvním půlroce, ta sehranost tam není a nedá se vybudovat za třicet dní, kdy jsou ti hráči spolu. A potom si myslím, že na některých postech je tam až nezdravý přetlak, zejména v útoku, kde je těch hráčů lidově řečeno jak psů. To taky nedělá dobře, protože ani jeden z těch hráčů, kteří tam přišli - ať už je to Honza Blažek, David Střihavka nebo Toleski, nebo z těch stávajících Zdeněk Šenkeřik - to jsou všechno hráči, kteří chtějí hrát. Jsou to hráči se silným egem, řekl bych, a ani jeden z nich nebude spokojený. Domnívám se, že tohle Slavia možná až přestřelila, možná to posílení mělo přijít až v létě před případným útokem na Ligu mistrů. Z těchhle důvodů to vidím na remízu," soudí zástupce bwin.

V pondělní dohrávce přivítá Liberec, jedno z největších zklamání dosavadní sezony, hosty z Ostravy. "To je složitej zápas na tipování... Liberec se spíš oslabil, já si myslím, že tam Ostrava dokáže vyhrát. Má mladý, dynamický mužstvo, který může jít nahoru, tady to podle mě bude dvojka," uzavírá Jindřich Rajchl.

Reklama