Hlavní obsah

Šlágr Bundesligy: Bayern hostí Hamburk

Bayern jistě bude mistrem, jsou prostě lepší než my. Tak s takovými slovy vstoupí do 21. kola německé bundesligy trenér Hamburku Huub Stevens, jehož svěřence čeká od pěti hodin těžký duel v Allianz Areně. Ve stejný čas rovněž začne další norimberský boj o záchranu, tentokráte s Chotěbuzí.

Článek

1. FC Norimberk - Energie Cottbus  (neděle 17:00)

Jeden z nejdůležitějších a zároveň asi nejméně sledovaný zápas se odehraje dnes v Norimberku, kde místní tým hostí Energii Cottbus. Důležitý je proto, že jde o bitvu doslova na život a na smrt. Utkají se zde dva kluby bezprostředně ohrožené sestupem.

Norimberk versus Cottbus - 16., respektive 17. celek tabulky 1. Bundesligy. Začíná boj o přežití. O bytí a nebytí. Oba týmy potřebují nutně bodovat. Urvat vytoužené tři body se však může podařit jen jednomu z nich.

Tyto kluby mají velmi podobné výsledky. Oba mají na svém kontě 16 bodů, 22 vstřelených branek, jen jediný bod získaný v jarní části ligy a oba se potácí v pásmu ohroženém sestupem.

Lehce favorizován by měl být domácí Norimberk, který už ovšem zklamal v řadě utkání a nenapodobil svůj úspěch v loňské sezóně, kdy v podzimní části sezóny bojoval dokonce o titul, nakonec se však spokojil i s postupem do Poháru UEFA, ze kterého vypadl tento týden po prohře s Benfikou Lisabon.

Kouč von Hessen bude mít opět k dispozici českého borce Tomáše Galáska, jenž vynechal minulé utkání proti Werderu Brémy kvůli počtu nasbíraných žlutých karet. Trenér bude znovu sázet i na další české reprezentanty Kollera a Blažka. Českými fotbalisty se to v tomto utkání opravdu jen hemží, na straně druhé totiž nastoupí i bývalý hráč Arsenalu Michal Papadopulos, který v Chotěbuzi hostuje z jiného prvoligového týmu Bayeru Leverrkusen.

Energie Cottbus dostalo v minulém kole pořádnou ránu v podobě ostudné prohry 1:5 v domácím utkání proti Hannoveru 96. Kouč Bojan Prasnikar prohlásil, že je čas konečně zaútočit na první tříbodový zisk v jarní polovině sezóny.

Kterému z těchto koučů se podaří splnit záchranářskou misi, se dozvíme až po závěrečném hvizdu hlavního rozhodčího.

1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:

Blažek - D. Reinhardt, A. Wolf, Glauber, Pinola - Kluge, Galásek - Charisteas, Engelhardt, N. Adler - Koller.

Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:

Tremmel - Radeljič, I. Mitreski, Cvitanovič, Ziebig - Bassila - S. Angelov, T. Rost - Skela - Papadopulos, D. Sörensen.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 4.80

Tip EuroFotbal.cz: 10

Bayern Mnichov - Hamburger SV

Ve šlágru kola se utkájí vedoucí Bayern se třetím Hamburkem. Domácí mají týmu ze severu Německa co oplácet, poslední dvě střetnutí v Allianz Areně totiž HSV vyhrálo shodně 2:1.

Bayern se dostává opět do laufu. V minulém kole zvítězil hlavně díky hattricku Lucy Toniho 3:0 v Hannoveru a poté postoupil v Poháru UEFA do odvetného osmifinále proti Aberdeenu, který rozdrtil 5:1. Proti Hamburku to ale bude o ničem jiném. "Ve srovnání s Aberdeenem je to jiná výkonostní třída. Jsou velmi pevní vzadu, často se jim daří udržet čisté konto. V tomto utkání musíme být trpělivý," prohlásil trenér bavorského týmu Ottmar Hitzfeld.

Po zranění stehenního svalu se možná vrátí do sestavy Franck Ribéry, rozhodnutí podle všeho padne těsně před utkáním. Hitzfeldovi naopak určitě bude chybět Demichelis, jenž má natržený lýtkový sval, a Michael Rensing, kterého sklátila chřipka.

Na třetím místě se stále drží Hamburk a s formou na tom není také úplně zle. V bundeslize naposledy smetl 3:0 Bochum, když se dokonce dvakrát trefil sváteční střelec David Jarolím. Ve čtvrtek pak podobně jako Bayern postoupili svěřenci Huuba Stevense dál v Poháru UEFA. Doma sice s FC Curych jen bezbrankově remizovali, ale protože z prvního utkání ve Švýcarsku (1:3) měli nahráno, mohli si zaváhání dovolit.

Stevens se snaží před zápasem svého soupeře ukolébat: "Bayern jistě bude mistrem. Říkal jsem to před sezonou a říkám to i teď. Uvidíme, co uděláme s taktikou, ale oni prostě mají lepší tým a lepší kádr." Dobrou zprávou pro holandského kouče je, že se po zranění kotníku vrací do hry mozek týmu Rafael van der Vaart. Naopak chybět mu stále budou zranění Timothee Atouba (chodidlo) a Romeo Castelen (koleno).

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:

Kahn - Lell, Lucio, van Buyten, Lahm - Schweinsteiger, van Bommel, Zé Roberto, Ribery - Klose, Toni

Hamburger SV - pravděpodobná sestava:

Rost - Demel, B. Reinhardt, Mathijsen, Benjamin - Kompany, de Jong - Jarolím, van der Vaart, Trochowski - Olič

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.75 - 5.30

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama