Hlavní obsah

Real čeká derby s Getafe, Barca hostí poslední Levante

Ve španělské nejvyšší soutěži půjde v nedělních zápasech 25. kola do tuhého. La Coruňa hostí na svém hřišti Espanyol, Atlético Madrid si to rozdá s Osasunou, Bilbao přivítá Villarreal, Mallorca hraje s Betisem, Barcelona s Levante a na Real Madrid čeká nevyzpytatelné Getafe...

Foto: ČTK/AP

Trenér Realu Bernd Schuster bude tvořit taktiku na svůj bývalý klub - na Getafe

Článek

Deportivo La Coruňa - Espanyol Barcelona  (neděle 17:00)

Deportivu se nedaří, Espanyolu se nedaří... A tak by logickým výsledkem měla být remíza, ale ta přece nikomu nestačí. Mezi aspirantem na evropské poháry a kandidátem na sestup se tedy dá očekávat tvrdá bitva.

Deportivo se po porážce s Recreativem nachází už dva body od poslední záchranné pozice, situace je skutečně kritická. Zvláště, když se domácím proti Espanyolu letos tolik nedaří – prohráli s ním na Montjuicu a vypadli v Copa del Rey.

Hlavní novinkou v sestavě Deportiva bude Dudu Aouate, který se do branky dostane po deseti zápasech. Svůj debut v základní jedenáctce si vychutná Švéd Wilhelmsson, v základu bude i Lafita a Xisco. Z toho tedy vyplývá, že Juan Carlos Valerón se v základu přes mnohé spekulace ještě neobjeví.

Los Periquitos se po úžasné první polovině sezóny značně trápí, v roce 2008 jsou dokonce třetím nejhorším týmem celé Primera División! Zatím v tomto roce vyhráli v La Lize jen jednou, takže pokud prohrají, mohou na krásně přijít o pozici zajišťující evropské poháry. Trenér Valverde nemůže počítat s vykartovanými Zabaletou a De la Peňou, pochybnosti panují v tom, zda dá přednost Valdovi před Rufetem a zda vsadí raději na Jonathana než na Ewerthona.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.15 - 2.70

Osasuna Pamplona - Atlético Madrid

Na stadionu Reyno de Navarra se odehraje další zápas pětadvacátého kola španělské nejvyšší soutěže, Osasuna v něm hostí madridské Atlético.

Osasuna v minulém kole prohrála důležité utkání ve Valencii, kde překvapivě podlehla poslednímu Levante a v tabulce se propadla na sedmnácté místo. Na osmnáctou sestupovou pozici má Pamplona náskok dvou bodů. "Jsme zklamaní z toho, že jsme prohráli s Levante, ale nyní už je to za námi. Jsem si jist, že Atlético je po čtvrteční porážce oslabené, navíc jim budou chybět někteří důležití hráči, ovšem i bez těch mají výborný tým," řekl záložník Osasuny Kike Sola, který se zotavuje po zranění kotníku. K dispozici nebude ani Javan Nekounam a Miguel Flano. Naopak se po zranění do sestavy vrací Enrique Corrales a Xavier Margairaz.

Čtvrté Atlético Madrid má za sebou velice špatný týden. V posledním ligovém utkání překvapivě prohrál klub z hlavního města Španělska na domácím stadionu s Athleticem Bilbao 1:2 a nevyužil tak možnosti posunout se na třetí místo v tabulce. Madridští neuspěli ani ve čtvrtečním duelu třetího kola Poháru UEFA, když jen remizovali na domácím hřišti s Boltonem a museli se s pohárovou Evropou chtě nechtě rozloučit. "Vypadnout z Poháru UEFA tímto způsobem je pro nás těžká rána. Nyní se musíme soustředit na ligu, protože to je nejdůlěžitější. Jsme čtvrtí a je před námi čtrnáct zápasů, ve kterých buď naši pozici udržíme, anebo zlepšíme," vysvětlil kouč Atlétika Javier Aguirre. Mexickému koučovi bude v nedělním utkání chybět kanonýr Sergio Aguero, mozek zálohy Raul Garcia a stoper Pablo Ibanez, všichni tři důležití hráči jsou vyřazení kvůli kartám. Naopak se vrací portugalské křídlo Simao Sabrosa a Juan Valera.

Osasuna Pamplona - pravděpodobná sestava:

Ricardo - Azpilicueta, Cruchaga, Josetxo, Monreal - Javi García, Puñal (c) - Juanfran, Plasil, Vela - Dady

Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:

Abbiati – Valera, Perea, Eller, Pernía – Maxi (c), Cléber Santana, Jurado, Simão – Forlán, Mista

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.15 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Athletic Bilbao - Villarreal CF

Athletic Bilbao hostí na San Mamés Villarreal, který se pokusí zapomenout na vypadnutí z Poháru UEFA a dále pokračovat v cestě za vybojováním účasti v předkole Ligy mistrů. To domácím bude bohatě stačit zaručené místo v Primera División, ještě nedávno byli hluboko v sestupových problémech...

Baskové mají po dobrých výsledcích z posledních kol (vítězství nad Atléticem a Levante) na v současnosti sestupovou La Coruňu náskok již pěti bodů, vyhráno však rozhodně nemají. Spoléhat se budou hlavně na dobré výsledky z La Catedral (kde neprohráli od osmého prosince) a také na to, že Villarreal nebude mít po vypadnutí z Poháru UEFA dostatek psychických ani fyzických sil.

Joaquín Caparrós měl původně v plánu nasadit stejnou jedenáctku jako v posledním kole (což se ještě v celém průběhu letošního ročníku u Bilbaa nestalo), ale to mu zhatil Pablo Orbaiz, který si na pátečním tréninku zranil, a v nominaci ho nahradil Igor Gabilondo. Co víc, ohrožen je i start Aritze Adurize.

Žlutá ponorka posledními výkony zrovna nepřesvědčila – hned dvakrát doma ztratila body a na třetím místě zůstala halvně díky nevyrovnaným výkonům Atlética Madrid. Jak jinak se dostat zpátky na vítěznou vlnu než ziskem tří bodů z tak komplikovaného stadiónu, jakým je San Mamés?

Kouč Manuel Pellegrini to však nebude mít snadné, nemůže totiž počítat s Rossim, Josicem ani Javi Ventou, na druhou stranu se takřka po dvou měsísích vrací Matías Fernández. V základu se podle všeho objeví dvojice Guillermo Franco – Nihat Kahveci.

Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:

Armando - Iraola, Ocio, Amorebieta, Koikili - Susaeta, Martinez, Muňoz, Yeste - Aduriz, Llorente

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:

López - Ángel, Gonzalo, Godín, Capdevila - Cazorla, Senna, Bruno, Cani - Nihat, Franco

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.05 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Racing Santander - UD Almería

Před sezónou možná mnozí očekávali, že zápas mezi Almeríou a Racingem Santander bude souboj sousedů v tabulce, kteří mezi sebou bojují o udržení. V tom prvním se určitě trefili, avšak tyto dva týmy bojují o úplně jiné cíle. O cíle evropské.

Je pravda, že toho mají oba soupeři hodně společného, je zde nicméně jeden hodně velký rozdíl – zatímco Santander je třetím nejhorším týmem od začátku odvet (což je způsobené také náročným programem, Kantábrijci jsou totiž v semifinále Copa del Rey), Almería se rozhodně nestydí a je ze všech účastníků Primera División nejlepší. Letos ještě neprohrála...

Svěřenci kouče Marcelina naproti tomu nevyhráli od třináctého ledna, což je na tým, který tou dobou jasně útočil na pozici v evropských pohárech, příliš. Dokonce tolik, že se jeho nedělní soupeř dostal před něj, s čímž je potřeba na El Sardinero něco udělat.

Ruce a nohy k dílu mohou konečně přiložit Luis Fernández, Duscher, Smolarek a především Munitis, duše celého týmu. Pedro Munitis každopádně podle všeho nenastoupí od začátku, Marcelino ho chce totiž šetřit na blížící se semifinále Copa del Rey.

Almería se veze na vlně eufórie, která neztrácí na síle, ba právě naopak. Dříve se soudilo, že jsou ze všech tří nováčků nejslabší, svěřenci trenéra Emeryho však ukazují jasný opak. Přehráli a porazili Real Madrid a pokud neusnou na vavřínech, postarají se o prvotřídní senzaci v podobě účasti v Poháru UEFA. Nejlepší španělský tým roku 2008 (5 výher, dvě remízy) bude proti Santanderu oslaben o Felipe Mela, kteýr je shodou okolností bývalý hráč Racingu. V sestavě jsou, ale v jedenáctce se neobjeví dvě zimní posily – Paunovic a Iriney.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.00 - 3.55

Real Murcia - Real Valladolid

Real Murcia po slibném úvodu zapadla tam, kam ji mnoho lidí tipovalo již od předsezónní přípravy – do temných močálů vedoucích do druhé ligy. Ale stále zde existuje možnost úchytu na pevné zemi. Tou možností je pro Murcii souboj s Valladolidem. Ten je šestnáctý a na svého soupeře má náskok pěti bodů.

Svěřenci Lucase Alcaraze mají jasný cíl. Prohra je nemyslitelná, remíza nestačí, nutné je vítězství. Zvláště, když z posledních šesti kol získali pouze jediný bodík. Je logické, že Alcaraz musí učinit v sestavě určité změny. Do základní jedenáctky se po vykartování vrátí Mejía a Peňa, střed hřiště zajistí Ábel Gómez a Rosinei, kteří nahradí špatně hrající De Lucase s Regueirem. Poslední změna je v útoku, nejlepší střelec Los Pimientos nahradí na hrotu Ivána Alonsa.

Valladolid je na tom sice o něco lépe, ale stojí proti němu jedná poměrně dlouholetá statistika. Od sezóny 1984/1985 totiž Pucela nedokázala v Primera División na hřišti Murcie zvítězit. Co se týče posledních kol, také to není žádná sláva – pouhý bod ze čtyř utkání.

Hosté každopádně nepotřebují tak nutně vyhrát, remíza by byla dostatečná. Kouč Mendilibar nominoval obránce Cifuentese a Óscara Sáncheze namísto Pedra a Rafy Lópeze. Další změny v sestavě jsou způsobené zraněním Alexise a Komeho, ostatní je beze změn.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.00 - 3.10

Real Mallorca - Real Betis

Mallorca po famózním úvodu zvolnila a nyní má na Betis Sevilla už jen jednobodový náskok. A pokud ve vzájemném souboji zaváhá, mohou se od bojů o evropské poháry dostat do úplně jiných starostí...

Domácí se budou spoléhat krom jiného na nelichotivou bilanci Betisu na Baleárských ostrovech, kde už šest let nezvítězil. Stastika vám však úspěch nezaručí, zvláště když máte v týmu tolik absencí, kolik jich má Gregorio Manzano.

Kvůli nim musel překopat celou obrannou řadu. Citelnou ztrátou je hlavně vykartovaný Nunes (červená karta v posledním kole proti Valladolidu), což Manzana přinutí na stopery postavit podle všeho dvojici Ballesteros – Iván Ramis. Po nepřesvědčivých výkonech visí otazník nad účastní Jonáse v základní jedenáctce.

Betis na tom ovšem není, co se týče chybějících hráčů, o moc lépe. Chybí Rivas a Nano v obraně a přítomen nebude ani brankář Doblas. To Capi, který měl během týdne taktéž zdravotní problémy, bude připraven.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.15 - 3.35

FC Barcelona - Levante UD

Rozjíždějící se Barcelona přivítá na Nou Campu poslední Levante, které, aby toho náhodou nebylo málo, má ještě velmi vážné finanční potíže. Možná se tedy dočkáme toho, že po úvodním hvizdu budou hosté demonstrativně minutu sedět na trávníku.

Je asi zbytečné mluvit o cílech Barcelony před tímto zápasem. Jakýmkoli jiným výsledkem než vítězstvím by totiž utvrdila všechny, že letos to na ligový titul nevypadá. Ale v opačném případě by se alespoň na okamžik posunula k Realu Madrid na dva body a to už nabízí poměrně zajímavou zápletku.

Frank Rijkaard si dost věří, což dokládá absence Thierry Henryho a hlavně Deca v nominaci. Henry se v posledních zápasech dostal do výborné formy, Deco zase neustále prokazuje, jak klíčovým mužem zálohy pro Katalánce je. Nizozemský kouč na ně spoléhá pro semifinále Copa del Rey, které se uskuteční již příští týden.

Chybět krom těchto dvou bude také zraněný Rafael Márquez, naopak zpátky do sestavy se po vynechání v Lize mistrů dostali Zambrotta, Krkic a Edmílson. Absence Henryho s velkou pravděpodobností znamená slavný comeback trojice R.E.M. – v útoku by totiž měli nastoupit nezastavitelní Ronaldinho, Eto’o a Messi.

Kouč hostů De Biasi má, co se týče sestavy, jen jeden problém a tím je zdravotní stav obránce Álvara, který celý týden netrénoval a jeho start je nejistý. Dobrou zprávou je každopádně návrat Descarga, který nemohl minulé kolo hrát kvůli kartám. Zbytek sestavy bude ten stejný, jenž minulé kolo porazil Osasunu.

FC Barcelona - pravděpodobná sestava:

Valdés - Zambrotta, Puyol, Thuram, Sylvinho - Xavi, Edmílson, Gudjohnsen - Messi, Eto'o, Ronaldinho

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.10 - 7.50 - 16.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Real Madrid - Getafe CF

Ve 25. kole La Ligy uvidí diváci na stadionu Santiago Bernabéu malé madridské derby. Prozatimní líder Primera División Real Madrid přivítá na svém hřišti souseda z hlavního města Španělska, Getafe. Bílý balet vyhrál pouze jednou z posledních čtyř zápasů, "los azulones" naopak hřeje čerstvý postup do dalšího kola Poháru UEFA.

Souboj dvou madridských celků je vždy úpornou bitvou končící nezřídka velice těsným výsledkem. Tak tomu bylo i v prvním utkání tohoto ročníku La Ligy, když Real zvítězil na hřišti "Geta" gólem Ramose, přestože domácí byli po většinu zápasu lepším celkem. Navíc hráči Getafe budou motivování i faktem, že na hřišti svého slavnějšího rivala ještě nevyhráli.

Marodka Realu se po pátečním tréninku rozrostla o Gutiho (potíže s krční páteří), Ramose (výron na nártu) a Salgada (namožený stehenní sval). Kromě nich mají zdravotní potíže ještě Metzelder, Pepe, Robinho, Sneijder, Diarra, Marcelo a Saviola. Prvně jmenovaní by se ovšem na soupisce pro utkání měli objevit, stejně jako Diarra a Saviola. Start Robinha je spíš nepravděpodobný.

Základní sestava Realu by tudíž měla mít následující podobu. V brance bude chytat tradičně Iker Casillas, obranou čtyřku před ním vytvoří podle všeho Cannavaro s Heinzem na stoperu a Ramos s Torresem po stranách. Ve středu zálohy se objeví Guti a Gago, po stranách jim budou vypomáhat Baptista a Robben. Útok zastane klasická dvojice Raúl – Van Nistelrooy.

Trenér Getafe Michal Laudrup ví, že nemůže kvůli smluvním podmínkám počítat s bývalými hráči Realu De la Redem a Granerem. Na trávník Santiago Bernabéu patrně vyběhne tato jedenáctka. Mezi tři tyče si stoupne Ustari, do stoperské dvojice Argentinec Cata Díaz s Belenguerem a na okraje obrany Licht a Contra. Při absenci Granera a De la Reda bude mít jinou podobu i záloha, kam se poskládají Casquero, Celestini, Kepa a Pablo Hernández. Góly budou mít pak na starost střílet Manu del Moral a Uche.

Utkání na stadionu Santiago Bernabéu začíná ve 21.00 CET a řídit ho bude Daudén Ibáňez.

Real Madrid - pravděpodobná sestava:

Casillas - Ramos, Cannavaro, Heinze, Torres - Gago, Guti, Baptista, Robben - Raúl, Van Nistelrooy

Getafe CF - pravděpodobná sestava:

Ustari - Contra, Belenguer, Diaz, Licht - Celestini, Casquero, P.Hernández, Kepa - M.del Moral, Uche

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00

Tip EuroFotbal.cz: 10

Reklama