Hlavní obsah

Preview sobotních zápasů 28. kola francouzské Ligue 1

Důležitý zápas čeká Nancy, které na svém stadionu přivítá Monako. Oba kluby myslí na pohárová umístění a tak se dá očekávat boj o každý centimetr hřiště. Podobně tomu bude i na opačném konci tabulky. Trápící se PSG se představí v Rennes.

Článek

Stade Rennes - Paris Saint-Germain  (sobota 17:10)

Souboj týmů bojujících o záchranu, to je zápas mezi Stade Rennes a pařížským PSG. Domácí v součastnosti mají na pařížany náskok tří bodů.

Domácí se v poslední době zvedají. Nejprve doma porazili Lorient 2:0 a minulý týden vybojovali bod v Sochaux. Zde Rennes remizovalo 0:0. Předtím to však nebyla žádná sláva. I proto patří Rennes to středu druhé poloviny tabulky Ligue 1 a stále se o udržení musí porvat. Do budoucna to však vypadá lépe. Z posledních dvou zápasů mají domácí čtyři body a po uzdravení Johna Mensaha, už Rennes nikdo nechybí. Takže proti PSG v plné síle.

To hosté na tom v poslední době nejsou tak dobře. Před dvěma týdny sice šťastně doma porazili Auxerre 3:2, jenže v posledním kole byli deklasováni týmem Bordeaux 0:3. "Za zápasem v Bordeaux se nesmíme obracet. Už je to za námi," říká před dalším venkovním zápasem nejlepší střelec PSG Diane, který do současné chvíle vstřelil gól šestkrát.

Narozdíl od domácích, hosty marodka trápí. Kvůli zranění v Rennes nenastoupí Luyindula, který si v zápase v Bordeaux poranil stehení sval, a Rothen, který trpí virovým onemocněním. Dobrou zprávou pro hosty je návrat střelce Paulety.

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:

P. Luzi - R. Fanni, J. Mensah, P. Hansson, D. Traore - J. Leroy, S. Mbia Etoundi, F. Lemoine, M. Pagis, O. Thomert - J. Briand

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:

M. Landreau - Cearà, Z. Camara, M. Yepes Diaz, S. Armand - B. Mendy, C. Chantôme, J. Clément, Y. Sankharé - A. Diané, D. Ngog

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.95

Tip EuroFotbal.cz: 0

AS Nancy-Lorraine - AS Monaco

V této sezóně na domácí půdě stále neporažené Nancy přivítá knížecí klub z Monaka. Hosté se po nepovedeném vstupu do sezóny pomalu zlepšují, v minulém měsíci sice přišlo několik zaváhání, ale bitva o evropské poháry není ještě prohraná.

Monako sice v posledních pěti zápasech nedokázalo vyhrát, ale knížecí klub se stále pohybuje jen 5 bodů od účasti v pohárové Evropě. Plány knížecího klubu na Ligu mistrů mají jeden háček. Mužstvo by muselo přeskočit v tabulce několik týmů, mezi nimi i ve skvěle formě hrající Marseille, a to není zrovna lehký úkol.

Hráč Monaka Nikola Pokrivac se bojí, že právě on je znamením smůly pro mužstvo. Od lednového přestupního termínu, kdy do Monaka přišel, jeho nový tým ještě nevyhrál. "Naším cílem je pokusit se o účast v Lize mistrů. Ale od té doby, co jsem zde přišel, jsme ani jedno utkání nevyhráli. Doufám, že v tomto kole uspějeme a já zlomím prokletí."

Nancy se hřeje na 3. místě soutěže a zdálky pozoruje bitvu mezi Lyonem a Bordeaux o mistrovský titul.

V minulém kole Monako uhrálo bezbrankovou remízu s Valenciennes, stejným výsledkem skončilo i měření sil mezi Lorientem a Nancy.

Portsmouth hodlá v létě lovit ve francouzských vodách, v hledáčku anglického klubu je záložník Monaka Jerko Leko. Tým hostů také prodloužil smlouvu s Vincentem Muratorim (20). Talentovaný levý bek je nyní v knížecím klubu vázán do léta 2012.

AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:

G. Bracigliano, D. Sauget, S. Puygrenier, M. Chrétien, F. Biancalani, J. Brison, P. Berenguer, L. N'Guemo, Y. Hadji, M. Fortune, C. Malonga

AS Monaco - pravděpodobná sestava:

S. Ruffier, Adriano, F. Bolivar, F. Modesto, V. Muratori, J. Leko, N. Pokrivac, C. Meriem, Nenê, D. Bakar, S. Gakpé

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.85 - 3.80

Tip EuroFotbal.cz: 10

Olympique Nice - Le Mans UC 72

Souboj dvou sousedů v tabulce, které od sebe dělí jen bod, uvidí v sobotu Nice. Domácí tým přivítá Le Mans, soupeř bude jistě chtít napravit své vyřazení z Ligového poháru. Tým kolem trenéra Garcii vypadl v semifinále s Racingem Lens až v prodloužení divokým výsledkem 4:5.

Prezident Le Mans Legarda se však nevzdává a věří, že je v silách týmu poprat se o evropské poháry. Legarda tvrdí: "Jsem spokojený prezident, ptáte se proč? Protože na začátku sezóny jsme si řekli, že se budeme pohybovat v horní části tabulky a to se nám daří. Jsem šťastný, protože stále vidím šanci bojovat o Evropu. Jsem si jistý, že naše mužstvo je tak silné, že na konci sezóny se bude pohybovat mezi špičkou ligy."

Nice už šest zápasů v řadě nevyhrálo a pohárové příčky se mu pomalu vzdalují. Navíc se bude muset trenér Antonetti obejít bez zraněných Hognona, Cida, Yahaye a Balmonta. Hosté postrádají pouze Cerdana.

V minulém kole prohrálo Le Mans na domácím hřišti 0:1 se Štrasburkem, domácí tým uhrál bezbrankovou remízu v St. Etienne.

Olympique Nice - pravděpodobná sestava:

H. Lloris, C. Jeunechamp, Apam, P. Barul, C. Kanté, B. Koné, C. Rool, O. Echouafni, D. Hellebuyck, Ederson, A. Modeste

Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:

Y. Pelé, J. Calvé, Geder, S. Bouhours, L. Baal, Gervinho, M. Coutadeur, K. Romaric, S. Sessegnon, D. Matsui, T. De Melo

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.90 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 0

Toulouse FC - FC Sochaux

V zápase mezi Toulouse a Sochaux se utkají sousedé ze sestupového pásma. Dá se tedy čekat tvrdý boj o záchranu.

Domácí tým Toulouse však dává najevo, že to se záchranou myslí vážně. Nejprve doma obral o cenné body Olympique Marseille ( 0:0 ) a v minulém kole si bod odvezl i ze zápasu v Lens ( 1:1 ). Do důležitého zápasu "o šest bodů" budou domácím chybět takoví hráči jakým je například kapitán Toulouse Nicolas Dieuze, který nehraje kvůli kartám, Danile Congre a Bryan Bergougnoux chybějí kvůli zranění ramene a Rudy Rioua trápí zranění kolene. Narozdíl od nich se do sestavy Toulouse vrací Jeremy Mathieu.

Předposlední tým ligy také cítí šanci ještě se udržet, jenže je potřeba v Toulouse minimálně remizovat. Poslední zápasy však nasvědčují, že Sochaux na to určitě má. Před dvěma týdny si jeho hráči odvezli všechny tři body ze zápasu ve Štrasburku ( 0:2 ) a o minulém víkendu doma remizovali s Stade Rennes. Narozdíl od domácího kouče Baupa hostujícího trenéra Gillota marodka tolik netrápí. Nemůže počítat jen s Bojanem Jokicem, který má problémy se stehnem.

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:

N. Douchez - A. Ebondo, D. Arribagé, M. Cetto, H. Ilunga - A. Paulo César, P. Sirieix, L. Batlles, E. Capoue, S. Arrache - J. Elmander

FC Sochaux - pravděpodobná sestava:

T. Richert - R. Afolabi, J. Bréchet, S. Pichot, G. N'Daw - D. Perquis, S. Dalmat, M. Isabey, S. Grax - N. Maurice-Belay, M. Erding

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.90 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 10

AJ Auxerre - Racing Lens

Jak domácí Auxerre tak i hosté z Lens ještě toho musí hodně ukázat, aby si Ligue 1 pojistli i pro příští sezonu. Auxerre má hostům co vracet, první zápas sezony totiž skončil v jejich neprospěch 0:2.

Poslední dva zápasy odehráli domácí na půdě těžkého soupeře. Nejrpve prohráli v Paríži s domácím PSG 2:3 a naposledy nestačili na Olympique Marseille 1:2. V obou utkáních nevyšel Auxerre hlavně začátek a tomu chtějí svěřenci Jeana Fernandeze v nejbližším duelu vyvarovat. "Pokud bychom opakovali první poločasi ze zápasu v Paříži a Marseille, moc bodů asi už neposbíráme. Jestli chceme znovu vyhrávat, potřebujeme lépe zvládnout začátky," říká před zápasem proti Lens domácí středopolař Kamel Chafni. Právě on a Ireneusz Jelen by si měli narozdíl od zápasu v Marseille zahrát v základní sestavě.

Hosté z Lens na tom nejsou o moc lépe. Z posledních dvou zápasů získali jen jediný bod. Ten vydolovali z posledního souboje s Toulouse. Týden předtím prohráli s Nancy. Dobrou zprávou je pro Lens aspoň postup v Ligovém poháru do finále. V semifinále vyřadili po prodloužení Le Mans 4:5. Jean-Pierre Papin netrpí rozsáhlou marodkou a po uzdravení Fabiena Laurentiho může do zápasu v Auxerre počítat s celým kádrem.

AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:

R. Riou - R. Popov, S. Traoré, S. Grichting, J. Mignot - D. Oliech, B. Pedretti, F. Thomas, K. Lejeune - J. Quercia, D. Niculae

Racing Lens - pravděpodobná sestava:

V. Runje - M. Bisevac, A. Coulibaly, Hilton, N. Belhadj - Y. Demont, N. Kovacevic, K. Mangane, O. Monterrubio, L. Rémy - Aruna

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.90 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Valenciennes FC - Olympique Lille

Valenciennes bude chtít zastavit svůj pád tabulkou, tým vyhrál pouze jediné z posledních sedmi utkání. V sobotu narazí na remízového krále nejvyšší francouzské soutěže z Lille.

Hosté drží v soutěži jedno prvenství, na svém kontě mají již 14 remíz a pro mnohé fanoušky je celek Lille synonymem pro defenzivní hru. Olympique Lille je jen tři body nad sestupovým pásmem a o víkendu ho nečeká rozhodně lehký zápas. I domácí kouč Kombouare přesně ví, co sobotní duel přinese: "Čeká nás tvrdý boj, Lille je sice ve spodní části tabulky, ale je to silný tým a jeho současné umístění příliš neodpovídá kvalitě mužstva. Musíme se zaměřit na obrannou činnost a vyrážet do rychlých protiútoků."

Minulý týden uhrálo Valenciennes bezbrankovou remízu v Monaku, hosté podlehli nejtěsnějším rozdílem 1:0 Lyonu. Lille se bude muset obejít bez Marice, Plestana, Tafforeaua a Fraua. Domácí tým by měl být v kompletním složení.

Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:

N. Penneteau, M. Traoré, A. Ouaddou, E. Chelle, G. Rippert, R. Mater, J. Saez, C. Sanchez Moreno, S. Roudet, S. Savidan, J. Audel

Olympique Lille - pravděpodobná sestava:

T. Sylva, F. Beria, P. Franquart, A. Rami, G. Tafforeau, S. Lichtsteiner, A. Mavuba, J. Makoun, Y. Cabaye, M. Bastos, P. Kluivert

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Stade Caen - FC Lorient

Caen už osm zápasů v řadě nepoznalo chuť vítězství a nebezpečně se blíží ke spodním příčkám tabulky. Domácí dokázali naposledy vyhrát dva dny před Štědrým dnem, od té doby si na konto připsali pouze 4 remízy a také dva debakly. Doma jim čtyři branky vstřelilo Lens, v Bordeaux dokonce prohráli 1:6.

Domácí tým patřil spolu s Nancy k příjemným překvapením ligy. Nancy se stále drží na špici za Lyonem a Bordeaux, naopak Caen zažilo pád tabulkou. Trenér Dumas říká: "Každý tým prochází určitými cykly. Nám se ze začátku sezóny velice dařilo, nyní máme jakýsi útlum. Ve vyrovnané soutěži nás čeká ještě těžká bitva."

Lorient je se ziskem 37 bodů na osmé příčce tabulky a na pohárové pozice ztrácí pět bodů. Týmu se v poslední době na soupeřových hřištích moc nedaří, z posledních 6 zápasů dokázal vytěžit pouze dva body.

br> Možná až měsíc se na hřišti neobjeví Kemal Bourhani, útočník Lorientu laboruje se zraněním kyčle. Dokonce šest týdnů může být mimo hru i obránce Caen Brahim Thiam, který si vážně poranil koleno.

Stade Caen - pravděpodobná sestava:

V. Planté, N. Seube, J. Sorbon, K. Svensson, R. Lemaitre, R. Gomis, B. Nivet, G. Proment, A. Deroin, J. Eluchans, Y. Gouffran

FC Lorient - pravděpodobná sestava:

F. Audard, C. Jallet, S. Marchal, M. Ciani, J. Morel, Y. Hautcoeur, O. Ewolo, F. Abriel, U. Le Pen, M. Vahirua, R. Saïfi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.75 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Racing Strasbourg - FC Metz

Rozdíl podle pozice v tabulce mezi domácím Štrasburkem a Métami je deset míst a k tobu dvacet bodů. Poslední vzájemný zápas, odehraný v poháru, však vyhráli vysoko hosté. Jak to dopadne tentokrát?

Domácí v posledním domácím zápase své fanoušky moc nepotěšili. Tehdy totiž dostali od předposledního Sochaux 0:2. Naštěstí pro ně si však v minulém kole vybojovali tři body ze zápasu v Le Mans, kde vyhráli díky trefě Renteria 1:0. I díky tomu v součastnosti mají na sestupové pole náskok šest bodů a tak aktuálně nejsou v ohrožení. Do zápasu s posledním týmem ligy za domácí nenastoupí Guillaume Lacour, Renaud Cohade a James Fanchone. Narozdíl od nich budou po absenci kvůli kartám připraveni Paisley a Rodrigo.

Hosté už jsou asi smíření se sestupem a pomalu se připravují na Ligue 2. To že jsou Méty v první lize jen do počtu, se však hostům podařilo v posledních zápasech vyvrátit. Poslední tři utkání jim totiž přinesla šest bodů a na což nebyli v Métách zvyklí. Fotbalisté Mét si to zasloužili vítězstvím proti Valenciennes a Caen. Mezi tyto zápasy se vešla prohra v Lyonu. O víkendu, nebude ve Štrasburku moci nastoupit jen Sebastien Renouard, který se zranil na středečním tréninku týmu.

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:

S. Cassard, Z. Szélesi, H. Bellaïd, G. Paisley, M. Dos Santos, Y. Abdessadki, P. Ducrocq, Rodrigo, Q. Othon, W. Renteria, E. Mouloungui

FC Metz - pravděpodobná sestava:

C. Marichez, M. Corrales, P. Diop, P. Delhommeau, C. Gueye, M. Pjanic, J. François, C. Barbosa, L. Agouazi, B. Gueye, W. Aguirre

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 2.95 - 4.85

Tip EuroFotbal.cz: 10

Reklama