Hlavní obsah

Premier League: preview sobotních zápasů

EuroFotbal.cz

Zvedne se konečně Newcastle a připraví na Anfield Road favorita o nějaký ten bod? To je otázka, která provází nejsledovanější zápas sobotního programu Premier League. V dalších zápasech se Blackburn představí na půdě Fulhamu a Reading přivítá Manchester City.

Článek

Reading - Manchester City  (sobota 16:00)

Reading se vrací do boje o záchranu. Stačí jediná výhra a svěřenci kouče Copella budou moci spát opět o něco klidněji. Naopak Citizens padají tabulkou stále níž a pohárové příčky se jim velmi rychle vzdalují, a proto nyní chtějí naplno bodovat.

The Royals se v minulém kole na hřišti Middlesbrough postarali o velké překvapení. I přes řadu nepříznivých výkonů poprvé letos bodovali. Na své konto si připsali hned plný počet bodů. Výhru měl na svědomí James Harper, jenž v posledních vteřinách hry propálil vše, co mu stálo v cestě. Reading tak nyní dělí od šestnácté příčky pouze horší skóre.

Kouče Copella těšilo po zápase na Riverside stadium čisté konto a své svěřence nabádá, aby podobný výkon předvedli také proti Manchesteru City. "Doufám, že se opět vrátíme na vítěznou stopu, ale nečeká nás nic lehkého, jelikož náš nadcházející soupeř má velmi dobrý tým," prohlásil Copell, který se bude muset obejít bez kapitána Murtyho a Faeho.

Manchester první vzájemné střetnutí v listopadu vyhrál díky gólu z poslední minuty. Jenže z posledních sedmi zápasů vyhrál jediný, a především díky ztrátám například v Derby nebo doma s Wiganem se propadl až na osmé místo.

Fanoušky může těšit alespoň návrat tvůrce hry Elana, jenž si minulou sobotu poranil koleno. Ovšem v průběhu týdne se vrátil zpět do tréninku a měl by být připraven nastoupit od začátku. O poznání hůř to vypadá s obránce Nedumem Onuohou. Ten si při troše štěstí zahraje až příští týden proti Tottenhamu. Martin Petrov nesmí hrát kvůli disciplinárnímu trestu. "Navštívil jsem zápas United – Lyon. Byl to krásný otevřený fotbalový zápas a neměl vůbec nic společného například s naším utkáním s Wiganem, ve kterém se jen bránilo. Bohužel s Readingem to bude stejné. The Royals se také vyznačují bojovností a kvalitní defenzívou," zhodnotil svého protivníka Eriksson, kouč Manchesteru.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.15 - 2.65

Tip EuroFotbal.cz: 1

Liverpool FC - Newcastle United

Na Anfield Road, kde je doma Liverpool, přijede v rámci 29. kola Premier League Newcastle. Liverpool v posledních zápasech chytil vynikající formu a už se probojoval na čtvrtou příčku, o kterou však bude muset ještě tvrdě bojovat. Naopak Straky jsou na tom o hodně hůř. Tým čeká stále pod novým manažerem Keeganem na první vítězství a od sestupových příček ho dělí pouhé tři body.

Liverpool v posledních zápasech táhne hvězdný útočník Fernando Torres, který v posledních dvou utkáních zaznamenal hattrick, což se v Liverpoolu nepovedlo již několik desetiletí. Celkově to byl již třetí Torresův hattrick sezony. Domácí jsou tak dobře naladění na dohrávku Ligy mistrů, kde budou na San Siru proti Interu Milán hájit domácí vítězství 2:0. Pokud postoupí, stane se Liverpool čtvrtým anglickým klubem ve čtvrtfinále a anglický fotbal tak nejspíše ovládne Champions League. Manažer domácích Rafa Benitez může být s posledními zápasy spokojen. "Konečně se zvedáme a sebedůvěra narůstá. Nyní se také můžeme spolehnout na fantastického Torrese, což nám dopřává určitý klid. Tři vítězství v řadě nám zajistili posun na čtvrtou pozici, což je náš cíl." Benitez ovšem bude muset základní jedenáctku poskládat bez Javiera Mascherana, který má svalové problémy, podobně jako Steve Finnan. Po zlomenině se pomalu vrací také Daniel Agger, ale jeho start je nepravděpodobný.

Hostující Newcastle je na tom opravdu špatně. Pod novým trenérem Keeganem ještě nevyhrál a poslední tři zápasy prohrál. Navíc je při pohledu do statistik na Anfield Road nejspíše nečeká nijak šťastný konec. Jelikož venku Straky prohráli již pět zápasů za sebou. Od sestupové zóny je dělí již jen pouhé tři body a případná porážka by je mohla do těchto sestupových vod odsoudit. Navíc trenér Keegan nemůže počítat s trojlístkem zraněných – Vidukou, Emrem a Carrem. Mimo je také potížista Joey Barton.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.50

Blackburn Rovers - Fulham FC

Fulham odjíždí do Blackburnu s nadějí, že vybojuje alespoň bod, který se mu v boji o záchranu může nesmírně hodit. Ovšem Rovers překvapení dovolit nechtějí.

Kouči Hughesovi přidělává vrásky na čele především nejistý start Davida Dunna, který stále laboruje s lýtkem. Pokud se anglický záložník do výkopu utkání neuzdraví, ve středu hřiště jej nahradí talent David Bentley. Stoper Ryan Nelsen stálé zůstává mimo hru a na hřišti se stoprocentní jistotou neobjeví.

Útočník Roque Santa Cruz stále sní o kvalifikaci do Poháru UEFA a jak sám přiznává, neúspěch si vůbec nepřipouští. Jeho slova potvrzuje také současná výborná forma Blackburnu. Tým paraguayského kanonýra, který letos vstřelil už jedenáct ligových branek, v poslední deseti zápasech prohrál jen jednou a získal devatenáct bodů.

To Fulham řeší naprosto odlišný problém. Trenér Hodgson však sebevědomě prohlašuje, že si jeho tým přijel do Blackburnu pro první letošní venkovní výhru. "Mám velmi klidný tým, chybí nám vůdce, který dokáže na hřišti zakřičet, ale i tak mám velmi kvalitní hráče," prozradil Hodgson. "Pevně věřím, že díky tvrdé práci v Premier League zůstaneme. Potřebujeme taky trošičku štěstí," dodal zkušený anglický kouč.

The Cottagers se budou muset obejít bez ruského středopolaře Alexeje Smertina, jehož stále trápí natažený sval na levé noze. Podobně je na tom také Jari Litmanen a Philippe Christanval. Po disciplinárním trestu se už však vrací Leon Andreasen.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 5.60

Reklama