Hlavní obsah

Premier League: preview nedělních zápasů

Arsenal zajíždí do Wiganu a může tak navýšit svůj náskok na druhý Manchester United. Důležitý zápas čeká na Everton, Liverpool totiž včera přehrál Newcastle a Toffees tak na čtvrtou příčku ztrácejí již tři body. Neděle nabídne také jedno londýnské derby, Tottenham v něm přivítá West Ham...

Článek

Tottenham Hotspur - West Ham United  (neděle 16:00)

Už se zdálo, že nepřesvědčivé výkony Tottenhamu z úvodu sezóny jsou minulostí. Poslední dva zápasy Kohoutů však moc optimistické nejsou, a proto by si rádi nyní napravili reputaci. V rámci 29. kola přivítají tabulkové sousedy z West Hamu.

Od vítězství v Carling Cupu to jde se Spurs hodně z kopce, a proto asistent trenéra Gus Poyet naléhá na hráče, aby na tento úspěch zapomněli a soustředili se na zbývající zápasy Premier League. Tottenham totiž od doby, kdy si ve Wembley poradil s Chelsea, prohrál už dvě utkání. Nejprve vysoko 1:4 na hřišti Birminghamu a následně 0:1 doma s PSV Eindhoven, čímž si velmi vážně zkomplikoval možnost postupu do čtvrtfinále Poháru UEFA.

"Carling Cup je už za námi," řekl Poyet. "Je skvělé, že jsme se kvalifikovali pro příští sezónu do Poháru UEFA, to je velmi důležité," dodal. Záložník Didier Zokora nepřipouští možnost, že by jeho tým mohl prohrát i do třetice a to i přesto, že West Ham patří mezi nepříjemné soupeře. "Když jsme vyhráli pohár, všichni hráči byli šťastní. Nyní jsme ale prohráli dvě utkání, což nás srazilo k zemi. Zápas s Kladiváři je velkou výzvou. Londýnské derby chceme vyhrát a pokud se nám to podaří, důvěra se nám vrátí zpět," prohlásil Zokora.

West Ham sliboval, že se pokusí zaútočit na pohárové příčky, jenže ani jemu se poslední zápasy nadvakrát nevyvedly. Nejprve domácí prohra 0:4 od Chelsea a v průběhu týdne stejný výsledek v dohrávce s Liverpoolem. Ztráta z jeho pohledu na šesté pohárové místo tak činí už osm bodů. West Hamu se navíc opět rozrostla marodka.

Z různých zdravotních potíží nemůže nastoupit hned devět hráčů - Julien Faubert, Danny Gabbidon, Matthew Etherington, Lee Bowyer, Craig Bellamy, Calum Davenport, James Collins, Nigel Quashie a Kieron Dyer. To Tottenham je na tom o poznání lépe. Musí se obejít pouze bez Jenase, Balea a Assou-Ekotta.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 4.40

Sunderland AFC - Everton FC

Na Stadium of Light zavítá jeden z aspirantů na Ligů mistrů. Proti domácímu Sunderlandu totiž nastoupí liverpoolský Everton, který je v letošní sezóně ve výtečné formě.

Svěřenci trenéra Davida Moyese půjdou do utkání v roli papírového favorita, jenž už osm ligových zápasu v řadě nepoznal hořkost porážky. Toffees dovedli do vítězného konce i svá poslední dvě střetnutí proti Manchesteru City a Portsmouthu, která byla pro Everton velice důležitá. Moyesův tým odehrál ve čtvrtek v Itálii ne zrovna vydařené utkání Poháru UEFA, ve kterém podlehl Fiorentině 0:2. Ve středeční odvetě na Goodison Parku tak bude muset Everton odvést daleko lepší výkon, proto je možné, že hostující manažer trochu zamíchá se základní jedenáctkou. Do hry by měl od začátku zasáhnout Andrew Johnson. Mimo hru je však holohlavý středopolař Lee Carsley, který si odpykává trest. Leon Osman si ve čtvrtečním pohárovém zápase poranil tříslo a bude též chybět. Své fotbalové umění nebude moct předvést ani mladíček James Vaughan, který odletěl do Spojených států, aby se zde podrobil operaci kolene.

Španělský záložník Mikel Arteta, jenž v zápase proti Fiorentině vystřídal na hrací ploše již zmiňovaného Osmana, by měl být pro tento zápas už k dispozici poté, co vyléčil zraněné tříslo. Everton se nyní nachází na pátém místě, tři body za svým městským rivalem Liverpoolem. Kapitán Toffees Phil Neville varoval své úhlavní nepřátele, že o čtvrté místo zaručující účast v milionářské Lize Mistrů budou tvrdě bojovat. Reds se dostali zpět před Everton díky středeční dohrávce proti West Hamu, kterou vyhráli 4:0 a sobotnímu vítězství 3:0 nad trápícím se Newcastlem. Ale Neville věří, že bude se svým týmem brzy hájit zase čtvrtou pozici. "Nikdo si nebude pamatovat, kdo byl čtvrtý v únoru nebo v březnu. Jsme si dobře vědomi, že potlesky a medaile se neudělují v této části sezony, ale až na konci," prohlásil hrdě kapitán Toffees.

Fanoušci modrého tábora z Liverpoolu se obávají, že jejich miláčky negativně ovlivní prohrané utkání Poháru UEFA. "My nikdy nevyhlížíme vzdálené zápasy. Musíme se vždy soustředit na utkání, které právě přichází a nedělat si starosti z toho, co by se mohlo stát a co nás čeká později. Po čtvrteční prohře je naší povinností vrátit se zpět na vítěznou vlnu a pokračovat v dobrých výkonech. Naše síla je hlavně v útoku, díky Yakubu Ayegbenimu, jenž je ve skvělé formě. Dobře hraje i Andrew Johnson. My ostatní musíme tyto dva útočníky podporovat," sdělil Neville.

Sunderland se po dvou neúspěšných venkovních zápasech vrací na stadion, kde se mu daří nejlépe, na svůj domácí stánek Stadium of Light. Svěřenci Roye Keana se drží nad sestupovými pozicemi právě díky zápasům na domácím stadionu, kde vyhráli svá poslední čtyři utkání. Evertonu má nováček Premier League co vracet. Na podzim totiž Černé kočky prohrály v Goodison Parku vysoko 1:7. Tak vysokou porážku Sunderland už dlouho neutrpěl. K tomuto těžkému střetnutí už nastoupí Danny Collins, kterému vypršel trest. Obránce nemohl nastoupit k minulému bezbrankovému utkání proti Derby County kvůli pěti žlutým kartám, které v této sezoně už obdržel. Na hřišti se zřejmě neobjeví Liam Miller, který byl umístěn na přestupovou listinu a kouč Keane odmítl sdělit informace o tom, zda Millera na soupisku nakonec připíše. Ze zlomeniny nohy se zotavuje Carlos Edwards a měl by příští víkend nastoupit za rezervní tým. Ale krajní obránce Ross Wallace zůstává mimo hru. Bývalý hráč Celticu má potíže s kolenem.

"David Moyes je skvělý manažer, je neuvěřitelné, jakým způsobem dokázal poskládat sestavu Evertonu. Když se podívám dva, tři roky zpět, byl Everton průměrným týmem. Ale během posledních dvou let dokázal přivést do týmu vynikající hráče. Minulý týden jsem se díval na zápas Evertonu proti Portsmouthu, který se hrál na velice dobré úrovni a myslím, že Toffees v tom střetnutí pracovali tak tvrdě, jako žádný jiný tým v Premier Leage," smekl poklonu liverpoolskému týmu Roy Keane.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 3.15 - 2.15 Tip EuroFotbal.cz: 2 více informací

Wigan Athletic - Arsenal FC

O titul bojující Arsenal má před sebou další ošemetný duel s houževnatým soupeřem, tentokráte Wiganem. Arsenal po vynikajícím výkonu vyřadil v úterý z Ligy Mistrů obhájce AC Milán a není tak pochyb o tom, že jsou jeho hráči na výši se sebevědomím.

Kanonýři budou v tomto zápase obhajovat už pouze jednobodový náskok v čele před Manchesterem United, tudíž neberou na JJB Stadium nic jiného než vítězství. V tuhle chvíli drží Londýňané úžasnou sérii 12 zápasů bez porážky, přičemž v posledních dvou však jen remizovali. Ani Wigan ovšem není v Premier League do počtu, z posledních čtyř zápasů totiž vytěžil dvě výhry, jednu remízu a pouze jedinkrát nebodoval. Doma však Latics letos nehrají nijak oslnivě, když vyhráli jen šestkrát, oproti sedmi výhrám Gunners venku.

Kdyby v neděli záleželo jen na historické úspěšnosti obou mužstev, tak se nebudou dít zázraky. Arsenal totiž i v posledních kláních s Wiganem potvrzoval vesměs bez větších problémů neotřesitelnou roli favorita. Všechna utkání v rámci Premier League proti Wiganu vyhrál. Naposledy na JJB Stadium ovšem vyhrál jen 1:0 brankou Adebayora z 88. minuty. Stalo se tak v prosinci 2006.

Arsenal má v tuto chvíli hned po West Hamu nejpočetnější marodku a nebude to tak mít asi ani proti podceňovanému Wiganu příliš snadné. Po vydařeném představení na San Siru je opět zraněn mladík Walcott. Narozdíl od úterního duelu už by v neděli měl nastoupit Toure. Od začátku už by měl hrát i Van Persie, zvláště když je zraněný Eduardo a také levý záložník Diaby. Song si na svůj návrat ještě počká, stejně tak jako Čech Rosický. Hrát nebude ani suspendovaný Eboue.

To lodivod Latics Steve Bruce může pro nedělní duel vybírat z plného arzenálu hráčů. Vrací se mu Taylor a také Ir Kilbane. Zápas s Arsenalem by měl stihnout i Hagen, jenž by byl kdyžtak jediným zraněným hráčem domácích.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.80 - 3.50 - 1.55

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články