Hlavní obsah

Zdramatizuje dnes Baník Ostrava boj o titul?

Velký šlágr bude v neděli večer k vidění na Bazalech - domácí Baník Ostrava v něm přivítá Slavii a může se hodně výrazně zapojit do boje o titul. Brno doma přivítá Olomouc, Mladá Boleslav zajíždí do Mostu a Kladno hostuje v Českých Budějovicích. Důležitá bitva o záchranu bude k vidění v souboji Bohemians 1905 s Jabloncem...

Článek

1. FC Brno - Sigma Olomouc  (neděle 15:00)

Tým Brna se v neděli na domácí půdě utká s "remizovou" Olomoucí. Pokud by domácí vyhráli, mohou se vyšvihnout v tabulce z páté pozice na třetí. Hanáci, figurující na desátém místě, ještě na jaře ani jednou neprohráli a do moravské metropole jedou s cílem bodovat.

Brňané jsou se startem do druhé poloviny Gambrinus ligy navýsost spokojeni i přes úvodní prohru v Plzni. V dalších dvou zápasech vyšli bodově naplno. Nejprve doma přehráli aktuálního lídra tabulky Slavii a o týden později si odvezli tři body z Teplic. Na obě úspěšná vystoupení budou chtít navázat i v dalším kole, kdy hostí olomouckou Sigmu. V případě další výhry by se svěřenci kouče Petra Uličného mohli posunout dokonce na třetí příčku, kterou nyní okupuje Baník a na něho ztrácí právě pouhé dva body. Baník hraje těžký duel v tomto kole na Slavii a v případě prohry hostů by Brno mohlo poskočit na třetí místo. Na bronzový stupínek si však dělají zálusk i Teplice, které ovšem hrají na Spartě a při jejich současné formě se od nich neočekává tříbodová loupež na Letné. Do sestavy Brna se vrací klíčový hráč Marek Střeštík. A naopak v ní bude chybět zraněný Tomáš Došek

Hanáci jsou momentálně světovými experty na remizy. Žádný jiný klub ve sledovaných zahraničních ligách se nemůže pochlubit minimálně s 11 po sobě jdoucími nerozhodnými výsledky. Kouč Hanáků Martin Pulpit ale věří, že se tato neuvěřitelná série zlomí právě v Brně, kam zavítají v neděli. "Brno prokázalo velkou kvalitu výhrami nad silnými soupeři, my se musíme odrazit od perfektní obrany," řekl Pulpit, jenž neočekává útočný fotbal. Do Brna nepocestují oba zranění Hartig a Petr a také i rekonvalescent Šuškavčevič.

1. FC Brno - pravděpodobná sestava:

Lejsal - Kuncl, Dvorník, Trousil, Siegl - Kalouda, Mareček, Polách, Lira - Besta, Střeštík.

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:

Drobisz - Jindřišek, Komárek, Škerle, Heidenreich - Janotka, Kaščák, Hořava, Rossi, Onofrej - Hubník.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.25 - 4.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Siad Most - FK Mladá Boleslav

Mostecké hráče čeká další důležitý zápas o záchranu. Nyní v neděli se doma představí proti Mladé Boleslavi, která v posledních šesti zápasech nepoznala hořkost porážky. Pokud chtějí domácí pomýšlet na setrvání v první lize pro příští sezonu, musí konečně zabrat.

Severočeši se nemohou stále rozebrat ze své "noční můry", a proto jim patří aktuálně poslední pozice, na nesestupová pozice ztrácí přes tři body. Během jara získali jediný bod a to za domácí remizu s Olomoucí. Svou bodovou sbírku budou chtít rozšířit v následujícím utkání proti Mladé Boleslavi. Mostecký kouč Robert Žák přemýšlí, jak se vyvarovat chyb, kvůli nimž přišel o výhru nad Olomoucí. "Stále na tom pracujeme, ale pod tlakem se samozřejmě dělá nejvíce chyb. Musíme už ale vyhrát," řekl Žák. Ten bude v nedělním utkání postrádat zraněného Čermáka a distancovaného Škodu, nejistý start visí nad Andreiem.

Mladá Boleslav, které ji momentálně patří už sedmá pozice v tabulce, může být spokojena se začátkem fotbalového jara. Ze třech dosavadních ligových utkání tohoto kalendářního roku utržila celkem sedm bodů za dvě výhry nad Kladnem a Českými Budějovicemi a jednu remízu s Jabloncem. Nyní nastoupí o tomto víkendu na cizí půdě v Mostě. "Po těch posledních dvou výhrách určitě nehrozí, že bychom létali někde v oblacích. Rádi bychom ale potvrdili náš výsledkový vzestup a dostali se v tabulce ještě výš," přeje si kouč hostí Zdeněk Ščasný, jenž nebude moci nominovat zraněného brankáře Pižanowského a vykartovaného Procházku.

Siad Most - pravděpodobná sestava:

Švenger - Prášil, Johana, Webster, Trubila - Stožický, Gedeon, Pilař, Oboya - Rilke, Pešír.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:

Miller - Ševinský, Rolko, Kopic, Kalina - Kysela, Hodúr, Rajnoch, Táborský (Poláček) - Mendy, Řezníček.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 2.85 - 2.30

Tip EuroFotbal.cz: 0

Bohemians 1905 - FK Jablonec

Vršovický Ďolíček uvidí důležitý souboj mezi místním klubem Bohemians 1905 a Jabloncem, oba týmy se pohybují ve spodní části tabulky. Hráči Bohemians jsou na předposlední pozici, zato Severočeši jsou na tom o dvě místa a čtyři body lépe. Pokud se chtějí Klokani vzdálit od sestupu, musí poprvé na jaře vyhrát.

Pro domácí fotbalisty je to jeden z klíčových bojů o záchranu. V neděli se střetnou o důležité body s Jabloncem. A nečeká je nic lehkého. Jednak Severočeši jsou v solidní formě a Klokani je porazili naposledy před osmi lety. "Pro nás je to velmi důležitý souboj. Přestože jsme v tabulce jara na své největší konkurenty získali, stále nám chybí vítězství a trochu klidu do dalších zápasů," zdůraznil domácí trenér Zbyněk Busta, jehož výběr si věří na svého dalšího soupeře. Týmu budou chybět zraněný Rezek a nemocný Kunášek.

Na vítězství nad Kladnem z minulého kola budou chtít Jablonečtí navázat také na hřišti Bohemians. Pro svěřence trenéra Františka Komňackého to bude zápas, který je může oddálit od sestupových bran, ale také i přiblížit. Na sestupová pozice činí náskok čtyř bodů. "Je to další z těch důležitých zápasů. Soupeř hraje běhavý a důrazný fotbal, budeme se muset přizpůsobit i divácké kulise," řekl Komňacký, který by byl spokojen také i s bodem. Do Prahy nepocestuje s mužstvem trio zraněných Eliáš, Zábojník a Žofčák.

Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:

Sňozík - M. Knakal, Rada, Nikl, Šmarda - Moravec, Morávek, I. Hašek, P. Hašek - Bálek, Ordoš.

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:

Špit - Baranek, Homola, Huber, Hamouz - Michálek, Klapka, Valenta, Hloušek - Necid, Straka.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.75 - 3.20

Tip EuroFotbal.cz: 0

České Budějovice - SK Kladno

Ani jeden tým sice nevstoupil do jarní části sezóny nejlépe, ale oba aktéři slibují nápravu. Pro Kladno znamená tento duel jeden z nejdůležitějších utkání letošní sezóny.

Svěřence kouče Jaroslava Šilhavého totiž dělí od pásma sestupu pouhý bod a další neúspěch by je mohl poslat opět níž. Kladno navíc poslední tři utkání nevstřelilo jediný gól a nevydolovalo jediný bod. Proti Budějovicím se mu však více než daří. V Gambrinus lize se Středočeši s Dynamem potkali už třikrát a pokaždé vyhráli, naposledy navíc vysoko 5:1.

"Každá další ztráta by pro nás byla stále víc nepříjemná. Dostaneme se do šancí, ale koncovka nám zatím nejde," prohlásil Šilhavý.

Ani Budějovicím se nedaří podle představ. Ovšem prohry na hřištích Mladé Boleslavi a Slavie nejsou žádné velké tragédie. Trenér František Straka se chce co nejrychleji vzdálit od spodních pater tabulky, a proto z tohoto utkání bere jedině výhru. "Čeká nás blok utkání s přímými konkurenty v boji o záchranu, kde se ukáže, jak na tom jsme. Jedna výhra by nás odpíchla," řekl Straka.

České Budějovice - pravděpodobná sestava:

Kučera - Peroutka, Horejš, Homoláč, Žižka - Plocek, Hílek, Vozábal, Šíma - Mrkvička, Stráský.

SK Kladno - pravděpodobná sestava:

Pavlík - Bartoš, Killar, Hochmeister, Krob - Zoubele, Brunclík, Szabo, Vršajevič, Cigánek - Kroupa.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.35 - 4.85

Tip EuroFotbal.cz: 1

Baník Ostrava - Slavia Praha

Ozdobou 20. kola Gambrinus ligy je bezesporu utkání mezi Baníkem a Slavií. Souboj týmů praktikující ofenzivní pojetí hry slibuje v neděli od 20:15 výbornou podívanou. Domácí Baník se může opřít o početnou diváckou podporu na Bazalech, na tomto stadionu ale Slavii téměř deset let neporazil.

Slavia má před tímto kolem před Baníkem sedmibodový náskok, v případě výhry svěřenců Karla Večeři by se Ostravští dotáhli na pouhé čtyři body a zamotali by tak ještě více kartami na čele tabulky. Opačný scénář by dodal klid Slavii a prakticky odepsal Baník ze hry o titul. O titulu se však v Ostravě příliš nemluví, pro vedení klubu jsou prioritou evropské poháry. Jak už bylo zmiňováno v úvodním odstavci, statistiky hovoří pro Slavii, na Bazalech Sešívaní naposledy prohráli v sezoně 98/99 - 5:0. Z 29 vzájemných zápasů v nejvyšší soutěži vyhrál Baník pouze třikrát, šestkrát utkání skončilo remízou a dvacetkrát se radovala Slavia. Trenér Večeřa má bilanci s červenobílými ještě horší, za dobu své trenérské kariéry ještě pražské mužstvo neporazil. "Statistiky jsou pro novináře," mávne většinou rukou nad dotazy o své neslavné bilanci zkušený kouč, jenž si je dobře vědom, že minulost o současnosti nerozhoduje.

Momentální forma totiž hovoří pro Baník. Mužstvo z Bazalů na jaře zatím nepoznalo hořkost porážky, uhrálo sedm bodů z možných devíti a navíc si v minulém kole zvedlo sebevědomí na Plzni, které nasázelo hned čtyři branky. V jeho prospěch hovoří i to, že nebude pod takovým tlakem, jako soupeř. "Slavia vede ligu, to hovoří za vše. Je zkušenější. Viděl jsem ji v Brně a tak špatně už asi letos hrát nebude. Jenže my jsme při splnění tradičních bodů schopni uspět s kýmkoliv," řekl trenér Večeřa k nejbližšímu soupeři. Večeřovi budes scházet stále zraněný Metelka. Lukeš a Tomašák sice naplno trénují, ale proti Slavii připraveni určitě nebudou, nicméně u Martina Lukeše je možné, že se objeví v týmu v nejbližších následujících ligových kolech. Do týmu se vrací Čoupek, kterému vypršel trest za žluté karty a uzdravený Tchuř, pro kterého bude mít utkání se Slavii zvláštní příchuť, v minulosti na Strahově působil, ale příliš se neprosadil.

Sestava Baníku by měla být identická s tou, která nastoupila v minulém kole na půdě Plzně. Soudě podle výkonu obrany v minulém kole se zdá, že Baník vyřešil ideální složení obrané čtyřky. Navrátivší se Bolf vnesl do obrany zkušenosti a Marek, který zaskočil na levé straně za vykartovaného Čoupka, se zdá být lepší variantou na levého beka než bývalý fotbalista Slovácka.

Hostující Slavia se na jaře prezentuje rozpačitými výkony. Obměněné mužstvo si na sebe zatím zvyká a herně je to znát. Slavia si drží i nadále nad svými největšími pronásledovateli slušný odstup, ale aby se ji soupeři dívali na záda i v následujících kolech, musí předvádět mnohem lepší výkony, než v minulém kole proti Mostu nebo především na půdě Brna. Faktem je, že Slavia výsledkově nijak výrazně neklopýtá a bodový úspěch na Bazalech by jí také mohl dodat potřebnou sebedůvěru do dalších kol. "Ostrava teď hraje v pohodě, cítí šanci. Určitě nás tam nečeká nic jednoduchého. Na Bazalech bude jako vždy jedinečná divácká kulisa, která by mohla nahrávat dobrému fotbalu. Baníku se v posledních zápasech dařilo, my se budeme snažit ho přibrzdit," řekl před utkáním trenér Slavie Karel Jarolím pro oficiální stránky Slavie. Slavia bude postrádat dlouhodobé marody Jandu a Šventa. Problémy se zády nadále trápí Šmicra, kvůli kartám stojí Marek Suchý, Zdeněk Šenkeřík laboruje s namoženými třísly a navíc v týdnu potkala viróza Matje Krajčíka, otazník visí i nad startem Hubáčka, jenž promarodil poslední dvě utkání kvůli zraněnému prstu na noze.

Slavia proti Baníku nastoupí pravděpodobně se dvěma útočníky, rozestavení 4-4-2 totiž červenobílým sedí rozhodně více než hra na jednoho hrotového útočníka. Rychlonozí útočníci Slavie by mohli stoperskému duu Neuwirth – Bolf, které dominuje především ve vzduchu, dělat problémy.

Jak Baníku, tak Slavii může zkomplikovat život špatný terén na Bazalech, ostravský stadion totiž nedisponuje vyhřívaným trávníkem a je možné, že tím utrpí i úroveň celého zápasu. Utkání, které nemá favorita, startuje v neděli od 20:15 na Bazalech, v přímém přenosu jej vysílá sportovní ČT4 Sport.

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:

Vašek – Řezník, Neuwirth, Bolf, Marek – Rajtoral, Bystroň, Otepka, Mičola – Svěrkoš, Magera.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:

Vaniak - Krajčík, Latka, Brabec, Pudil - M. Jarolím, Abraham, Tavares, Černý – Střihavka, Blažek.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.70 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama