Hlavní obsah

Zdolá Barcelona Villarreal a udrží se na dohled Realu?

EuroFotbal.cz

V ošemetné situaci je Barcelona, na vedoucí Real Madrid totiž ztrácí již osm bodů a zaváhání v duelu s Villarrealem by pro Katalánce mohlo být osudné. Sevilla by si bez problémů měla poradit s Levante, Valencia doma přivítá Deportivo a pokusí se dát zapomenout na nepovedený výkon proti Espanyolu...

Článek

Osasuna Pamplona - UD Almería  (neděle 17:00)

Almería, nejpříjemnější překvapení soutěže, cestuje na stadión Reyno de Navarra, kde na ni čeká čtrnáctá Osasuna, jež potřebuje nutně bodovat. Třicet bodů totiž nyní rozhodně není zárukou klidných dnů a jistoty budoucí účasti v Primera División.

Letos je zkrátka boj o udržení neuvěřitelně vyrovnaný a domácí zápasy by měly být klíčem. A tam se Baskům nyní daří, vždyť vyhráli všechny tři poslední utkání – s Bilbaem, Zaragozou i Atléticem Madrid. Ale čtvrté vítězství v řadě bude moci kouč Ziganda vymyslet bez vykartovaného Azpilicuety a zraněných Neukonama, Margairaze, Miguel Flaňa a Delporteho. Novinkou bude v základu Javi Flaňo a v nominaci Jokin Esparza.

To Almería potřebuje vítězství, aby dále mohla snít o účasti v Evropě. Aby napravil předcházející porážku se Santanderem a nic neřešící remízu s Bilbaem, může trenér Unai Emery počítat s kompletním kádrem. Připomeňme, že šesté místo (které zaručuje Pohár UEFA) zabírá Racing Santander, jenž má jen o čtyři body více, rozhodně tedy není nic ztraceno.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.15 - 3.35

Athletic Bilbao - Real Valladolid

Souboj třináctého Valladolidu s patnáctým Bilbaem je díky neobvyklé vyrovnanosti dolní poloviny tabulky ve skutečnosti přímým bojem o udržení. Pucela je totiž od osmnácté (sestupové) pozice vzdálená jen dva body, Athletic dokonce pouhý bod jeden.

Svěřenci Joaquína Caparróse v posledních týdnech zlepšili svou domácí hru, přesto jejich hra na San Mamés není ideální, vždyť už v La Catedral přišli o 23 bodů.

Valladolid sice v posledním kole prohrál doma s Racingem, nicméně existuje jedna statistika, která hovoří v jejich prospěch. Na San Mamés už osm let neprohráli. José Luis Mendilibar, který z Athleticu odešel zadními dveřmi v roce 2005, nebude moci počítat se svým klíčovým hráčem – jedná se o vykartovaného Joseba Llorenteho. Chybí taktéž Baraja s Víctorem. Zdá se tedy, že Pucela nastoupí v rozestavení 4-1-4-1 s Bulharem Manchevem jako hlavní útočnou silou.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.15 - 3.25

Racing Santander - Real Betis

Racing Santander hraje v neděli s Betisem, domácí mají nakročeno do evropských pohárů, hosté zase zdařile unikají ze sestupového pásma.

Racing je nyní šestý, do případné Ligy mistrů mu chybí jen tři body. Ne vše je ale u Kantabrijců ideální. Klubu chybí finance a prezident Francisco Pernía veřejně řekl, že kouč Marcelino v létě může odejít. Jedním z favoritů na jeho získání je třeba Sevilla. Přitom minulý rok od týmu odešli dva trenéři, Juan Ramón López Caro a Miguel Angel Portugal, skončili v Levante a Realu Madrid. V létě pak Racing hledal dlouhodobější rešení, když přišel v Huelvě úspěšný Marcelino. V minulém kole tým vyhrál na půdě Valladolidu, jediný a rozhodující gól dal kanonýr posledních kol Mohamed Tchité. Podle serveru goal.com by měli v útoku ale nastoupit Smolarek s Munitisem, v záloze Orteman.

Betis měl v této sezoně doposud velké problémy, dva měsíce zůstával v sestupové trojce. Poslední úspěšné výsledky ale vynesly tým na jedenáctou příčku. Co se nepovedlo Hectoru Cúperovi, to se daří Paco Chaparrovi. Jeho prosincový příchod celek pozvedl. Betis porazil Getafe a Espanyol, nakonec i Real Madrid. Rozstřílel se Edú, minulý víkend gólově skolil i Murcii. Konečný výsledek byl dokonce 4:0. Očekává se start osvědčené sestavy posledních kol, s Pavonem na hrotu a přihrávajícím Markem Gonzálezem nalevo.

Racing Santander - pravděpodobná sestava:

Toño - Sergio Sánchez, Ayoze, César Navas, Oriol - Orteman, Duscher, Pablo Álvarez, Jorge López - Smolarek, Munitis

Real Betis - pravděpodobná sestava:

Ricardo - Damiá, Melli, Juanito, Fernando Vega - Rivera, Arzu, Capi, Mark González - Edú, Pavone

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.25 - 3.75

Tip EuroFotbal.cz: 0

Real Murcia - Getafe CF

Real Murcia má v duelu s Getafe jednu z posledních šancí, jak zvrátit nepříznivý vývoj druhé části sezony. Hrozí mu totiž akutně sestup. Hosté se vyhřívají ve středu tabulky.

Murcia je devatenáctá a v posledních kolech se jí vůbec nedaří. Na příčky záchrany v soutěži ztrácí šest bodů. Tento týden byl v Murcii týdnem změny. Skončilo totiž dvouleté působení kouče Lucase Alcaraze a na jeho post byl jmenován zkušený Javier Clemente, který dříve vedl například Španělsko či Srbsko. Tým je v krizi, z posledních osmi zápasů jich sedm prohrál, v posledních čtyřech dokonce nedal ani gól. 57letý kouč by si rád připoměl svou poslední sezonu v Primera Division, když pozvedl k záchraně v jednu chvíli poslední Athletic Bilbao. Bylo to v sezoně 2005/06. Zatím má ale nováček z Murcie spíše nakročeno zpět do Segunda Division.

Getafe hraje na dobré vlně, postupuje v Poháru UEFA, Královském poháru, dobrou pozici má i v lize, kde je desáté. V týdnu si navíc celek připsal cennou výhru na Benfice Lisabon 2:1, když se trefili De la Red a Pablo Hernandez. Hořkost porážky už celek nepoznal v osmi zápasech všech soutěží, po výhře nad Santanderem 3:1 má tým nakročeno i do finále Španělského poháru. Kouč Michael Laudrup nemůže využít zraněných Ikechukwu Ucheho, Davida Souzy a Maria Alvareze, šetřit bude pravděpodobně Rubena De la Reda, který laboroval s kotníkem.

Real Murcia - pravděpodobná sestava:

Notario, Pignol, Mejia, Arzo, Pena, Lucas, Movilla, Garcia, Regueiro, Alonso, Baiano.

Getafe CF - pravděpodobná sestava:

Abbondanzieri, Cortes, Belenguer, Tena, Signorino, Pablo, Casquero, Celestini, Gavilan, Del Moral, Braulio.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.05 - 2.55

Tip EuroFotbal.cz: 2

Real Mallorca - Recreativo Huelva

Na Mallorce bude k vidění souboj dvou kandidátů na sestup, v němž Mallorka přivítá Recreativo Huelva. Rozdíl mezi oběma týmy je pouze dvoubodový.

Mallorka drží již osmizápasovou sérii bez porážky, která má jednu velkou vadu - hned sedm z těchto zápasů skončilo nerozhodně. "Chceme přerušit naší sérii nerozhodných výsledků, ale proti Recreativu nás nečeká nic snadného. Vstupujeme do závěrečné třetiny sezony a tu chceme zahájit výhrou," hlásí domácí kouč Gregorio Manzano.

Před týdnem Mallorka předvedla dobrý týmový výkon a přivezla si bod ze hřiště Getafe, na němž prohrávala 0:2 a 1:3. Vedle toho si červenou kartu přivezl Scaloni a proti Huelvě nenastoupí podobně jako útočník Webo, který je vinou zranění mimo hru až do konce sezony.

Ani Recreativo nenastoupí kompletní, po vyloučení v zápase s Realem Madrid totiž nebudou hrát Beto a Quique Alvarez.

V Huelvě se nedávno konala výměna trenéra a zatím se dá považovat za úspěšnou. Manolo Zambrano, který nahradil Victora Munoze, získal s týmem z prvních třech zápasů sedm bodů a poprvé prohrál až před týdnem v hodně diskutovaném duelu a Realem Madrid. "Hráčům hodně věřím. Už se nám podařilo dokázat, že můžeme porazit každého soupeře," říká Zambrano, jehož týmu patří poslední sestupová pozice.

Real Mallorca - pravděpodobná sestava:

Moya, Hector, Ramis, Nunes, Navarro, Varela, Basinas, Valero, Ibagaza, Arango, Guiza.

Recreativo Huelva - pravděpodobná sestava:

Sorrentino, Moya, Bouzon, Caceres, Poli, Camunas, Barber, Martins, Aitor, Ruben, Sinama-Pongolle.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.25 - 4.20

Tip EuroFotbal.cz: 0

Sevilla FC - Levante UD

Sevilla hraje s Levante a elitní střelec Primera division Luis Fabiano má velkou šanci přidat další trefy do černého. Sevilla je sedmá, jen těsně pod příčkami evropských pohárů, Levante stále poslední.

Fabiano zatím skóroval 19krát, druhý v pořadí Diego Milito na něho ztrácí čtyři trefy. Brazilcových výkonů si všimly i další kluby a už v lednovém termínu byl o něj zájem. 27letý útočník se ale rozhodl zůstat do léta. Cílem pro tuto sezonu je umístění do čtvrté příčky, mírnou komplikací ale byla prohra v minulém kole v La Coruňi. Zklamáním bylo i vyřazení z Ligy mistrů tureckým Fenerbahce na penalty. Klíčové budou pro svěřence kouče Manola Jimeneze následující čtyři zápasy, a to s Valencií, Atlétikem Madrid, Realem Madrid a Villarrealem. Problémem by ale mohla být početná marodka. Mimo hru jsou Julien Escudé, Renato Dirnei, Tom de Mul, Ernesto Chevanton a Javi Navarro.

Levante se sice v posledních zápasech zlepšilo, má ale nejhorší obranu v lize a stále je poslední, i když na Murcii ztrácí jen čtyři body. Jeho gólmani zatím udrželi v sezoně jen třikrát čisté konto. Na záchranu ztrácí tým deset bodů a podle kouče De Biasiho hráči stále věří v záchranu. Valencijský tým totiž vyhrál ve třech a remizoval ve dvou z posledních sedmi zápasů. Znovu počítat pro tento duel může s Javi Fuegem, Laurentem Courtoisem, Alvarem a Vladanem Kujovičem.

Sevilla FC - pravděpodobná sestava:

Palop, Daniel Alves, Mosquera, Dragutinovič, Adriano, Jesus Navas, Keita, Maresca, Capel, Kanoute, Luis Fabiano.

Levante UD - pravděpodobná sestava:

Kujovic, Descarga, Serrano, Alvaro, Castedo, Fuego, Angel, Juanma, Courtois, Riga, Geijo.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 10.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Valencia CF - Deportivo La Coruňa

Valencia hostí v jednom z dalších duelů dvacátého sedmého kola španělské nejvyšší soutěže na stadionu Mestalla Deportivo.

Devátá Valencie v minulém kole kole po čtyřech zápasech bez porážky (vítězství nad Valladolidem, Betisem a remízy s Getafe, respketive s Huelvou) podlehla Espanyolu na jeho stadionu 0:2. Na šesté místo zajišťující účast v Poháru UEFA mají nyní netopýři ztrátu šesti bodů. "Naše šance na pohárovou Evropu jsou omezené na ligu nebo na pohár, tento měsíc bude rozhodující pro naši evropskou účast v příštím roce," řekl trenér Valencie Ronald Koeman. Holandský kouč se vyjádřil také k nedělnímu soupeři: "Od té doby, co změnili systém hry na pět obránců, získávají body. Tyto týmy bývají vždy těžko k poražení, budeme muset mít rychlý přechod do útoku."

Nakonec se bývalý hráč Barcelony vyjádřil k mladému záložníkovi Jordimu Albovi, odchovanci klubu, kterého nominoval k nedělnímu zápasu: "Je to hráč, kterého jsem viděl několikrát na vlastní oči a líbil se mi. Navíc má nějaké problémy Vicente, takže ho Jordi může zastoupit, protože má talent a já chci ukázat důvěru v odchovance klubu." Los Ches nastoupí do utkání bez stále zraněného útočníka Morientese, chybět budou i dva defenzivní hráči – Alexis a Marchena. Kvůli kartám nemůžou nastoupit ani Moretti, Baraja a Maduro. Naopak po dlouhé pauze se vrací portugalský bek Miguel.

V týmu Deportiva vládne po posledních výsledcích dobrá nálada. Los Blanquiazules se v posledních šesti zápasech čtyřikrát radovali z výhry a posunuli se ze sestupových příček na šestnácté místo. V minulém kole Depor příjemně překvapil, když si na domácím stadionu poradil se silnou Sevillou. Hráči La Coruňi však nesmějí v nastoleném tempu polevit, neboť náskok na osmnáctou Huelvu je jen jednobodový.

Valencia CF - pravděpodobná sestava:

Hildebrand, Miguel, Albiol, Helguera, Caneira, Banega, Sunny, Joaquin, Silva, Mata, Villa.

Deportivo La Coruňa - pravděpodobná sestava:

Aouate, Pablo, Amo, Lopo, Coloccini, Luis, Wilhelmsson, Sergio, Guzman, Lafita, Xisco.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.25 - 4.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

FC Barcelona - Villarreal CF

První zápas "Barcelony po Messim" přichází proti Villarrealu. Žlutá ponorka cestuje na Nou Camp ze třetí pozice, jedná se tedy o velký šlágr ligy- souboj druhého s třetím. Barca si za žádnou cenu nesmí dovolit zaváhat, již nyní ztrácí na Real Madrid pět bodů a Camp Nou musí být při cestě za titulem nedobytnou tvrzí.

Blaugranas navíc v předcházejícím kole prohráli, takže mají co napravovat. Nebude to ovšem snadné. Krom zmiňovaného Lionela Messiho chybí také kapitán a srdce týmu - Carles Puyol, který se vykartoval. Další absencí je Rafael Márquez a nejistý je stav Yaya Tourého, i když ten se do nominace dostal a podle všeho by měl být v základu.

V obraně tedy bude pravděpodobně čtveřice Zambrotta, Thuram, Milito (jenž vyléčil chřipku) a Abidal. Krom zmíněného Tourého by se měli v záloze objevit Iniesta a Deco. V útoku zaujmou svá místa Ronaldinho, Eto’o a Henry, i když není vyloučené, že šanci znovu dostane Bojan Krkic nebo Giovani Dos Santos.

Situace Villarrealu je, co se týče absencí, přesně opačná. Zatímco Frank Rijkaard má několik citelných ztrát, Žluté ponorce se do sestavy spousta hráčů vrací. Gonzalo Rodríguez, Cygan a Capdevila jsou už všichni fit v obraně, ale hlavně se uzdravil Guisseppe Rossi. Chybět tak budou jen Cani a Josico.

FC Barcelona - pravděpodobná sestava:

Valdés - Zambrotta, Thuram, Milito, Abidal - Deco, Yaya, Iniesta - Eto'o, Henry, Ronaldinho

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:

López - Venta, Gonzalo, Godín, Capdevila - Cazorla, Senna, Eguren Fernández - Nihat, Franco

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.90 - 6.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama