Hlavní obsah

Minulost vs. přítomnost: Sampras vyzve Federera

Roger Federer si na chvíli odskočil z náročného kolotoče jménem ATP a přicestoval do New Yorku, kde dnes večer uvidí diváci pokračování souboje legend. Na druhou stranu kurtu se v Madison Square Garden postaví Pete Sampras, který na podzim dva ze tří zápasů se současnou světovou jedničkou prohrál.

Článek

Sampras prohrál i jediný ostrý vzájemný duel, když v roce 2001 symbolicky předal Federerovi své žezlo na Wimbledonu, kde oba hráči těžko hledali, respektive hledají přemožitele. Pětisetová bitva tehdy nabídla fantastickou podívanou a kdo by to byl v té době věděl, že Federer bude útočit na sedm Samprasových wimbledonských titulů. V současné době jim už nemá vůbec daleko, pět posledních ročníků totiž nezná jiného vítěze.

Pete Sampras zakončil svou kariéru titulem na US Open v roce 2002, čímž zpečetil svůj zisk 14 grandslamových titulů. Americký tenista, jehož hlavní devízou byl excelentní servis a ne méně horší voleje, po pověšení rakety na hřebík nečekal, že bude v počtu nejcennějších titulů někdy překonán. Jeho myšlenky však brzy doznaly změn, jelikož Federer má momentálně o pouhé dva tituly méně. „Myslel jsem, že to vydrží alespoň déle než sedm nebo osm let,“ nechal se slyšet rodák z Washingtonu.

Těžko odhadovat, jak by vypadal souboj Federera se Samprasem, kdyby se utkali na vrcholu svých kariér. „Roger je prostě neuvěřitelně dominantní, to se mi nikdy nepovedlo. Vždyť prohrál za dva roky pět zápasů, to je neslýchané. Hodně lidí nemá jasno, kdo by byl lepší, ale já ano. Přijde na kurt a už je vítěz,“ uznala americká legenda Federerovu sílu. Podle tenisových odborníků by to byl však velmi vyrovnaný a strhující souboj i proto, že oba tenisté vždy praktikovali velmi podobný styl hry. Jasným důkazem může být i to, že ani jeden nemá ve své sbírce titul z Roland Garros.

Za účelem přibližného zrealizování vzájemného zápasu, se loni na podzim v Asii uskutečnily hned tři exhibiční duely legendy se současným světovým tenisovým králem. V Soulu a Kuala Lumpur se z těsných vítězství radoval Federer, zanedlouho v Macau však zvedl ruce nad hlavu Sampras. „Aspoň jednou se radoval starý pardál,“ prohlásil po zápase šestatřicetiletý Američan, který zvítězil po setech 7:6 (10:8) a 6:4.

V pořadí čtvrtý, respektive celkově pátý vzájemný souboj je dnes na programu ve slavné newyorské Madison Square Garden. „Roger se jistě nechystá prohrát a já na tom nejsem jinak. To je to, co lidi chtějí vidět,“ řekl Pete Sampras. „Opět se rozvinou spekulace nad tím, kdo je lepší. O tom se však dá mluvit několik dní, měsíců či let, a nikdo nikdy nenajde odpověď,“ nechal se slyšet Ivan Lendl, jenž získal osm grandslamových titulů.

Federerovi může zápas se Samprasem teoreticky i hodně pomoci do budoucna, jelikož Švýcar v poslední době upadá lehce do útlumu. Tenisový král posledních sezon totiž před týdnem vypadl po dlouhých třech a půl letech v úvodním kole turnaje ATP, když v Dubaji nestačil na Andyho Murraye. Po této porážce se navíc dostala na svět informace, že rodák z Basileje prodělal během Australian Open mononukleózu. „To vysvětluje, proč se Federer nemohl pořádně pohybovat. Byl ze svého stavu naštvaný, protože nevěděl, co mu je. Nyní už je vše pryč,“ řekl hráčův agent Tony Godsick.

Favoritem pikantní exhibice je podle bookmakerů společnosti bwin Roger Federer, na jehož výhru si můžete vsadit s kursem 1.20. Jste-li však názoru, že Pete Sampras naváže na své poslední a prozatím jediné vítězství z Macau, pak si vsaďte právě na něj za lákavý kurs 3.60.

Reklama