Hlavní obsah

Beckhamův debut spustil v Číně šílenství

Anglický fotbalový idol David Beckham zažil vítězný debut v dresu Realu Madrid. V čínské metropoli Pekingu byl kapitán národního týmu u vítězství 4:0 nad výběrem čínských profesionálů Dragon Team, třebaže tři branky padly až po jeho odchodu ze hřiště.

Foto: ČTK/AP

David Beckham je obklopen čínskými dívkami, které 2.srpna v Pekingu na hrací ploše přivítaly hráče Realu Madrid před utkáním s výběrem Číny.

Článek

Na pravé straně zálohy jej v 72. minutě vystřídal Celades.

Ostře sledovaná zápasová premiéra anglického špílmachra vyprodala pětašedesátitisícový stadion. V Číně naplno propukla 'beckhamománie': ještě nikdy nebylo při fotbalovém utkání přítomno tolik televizních kamer jako tentokrát, ceny vstupenek na černém trhu dosáhly rekordních výšin a lístky byly rozprodány během několika minut.

"Beckham je náš Malý bej. Každý ho chce vidět, hlavně dívky," řekl zpravodaji agentury Reuters jeden z překupníků lístků Lao Lu.

Milióny diváků

Hlavní metropolitní deník Peking Star věnoval fotbalové superstar a jeho ženě Victorii hned dvě stránky. Podle Reuters to v Pekingu trochu připomínalo atmosféru v Hollywoodu - na jedné straně hvězda, na druhé její fanatičtí příznivci, lovci autogramů a hordy paparazziů.

"Vypadalo to, jako by mělo dojít k nejdůležitějšímu sportovnímu utkání v čínské historii," napsala agentura.

Vedle diváků v hledišti se odhadovaly stovky miliónů lidí před obrazovkami s přímým přenosem státní televize CCTV a milióny dalších v celé Asii a Evropě.

Fanatický jekot fanoušků

Beckham se při premiéře do sítě netrefil, zato se blýskl řadou svých typických pasů i nebezpečným přímým kopem v 20. minutě. Střelecky úspěšnější byli dvakrát Fernando Morientes a jednou Luis Figo a Javier Portillo.

Hledištěm sice putovala čínská vlajka a každou vydařenou akci domácích provázel bouřlivý aplaus, ale ochozy byly prošpikované i bílými dresy španělského mistra a každý kontakt Beckhama či Zinedina Zidana s míčem vyvolal obdivné reakce a fanatický jekot.

Real Madrid - výběr Číny 4:0 (1:0)
Branky: 75. a 86. Morientes, 42. Figo, 89. Portillo
Diváci: 50 000

Reklama

Související témata: