Hlavní obsah

Preview sobotních zápasů francouzské Ligue 1

EuroFotbal.cz

Několik velmi zajímavých soubojů slibuje 29. kolo francouzské nejvyšší soutěže. Le Mans a Rennes oba touží po pohárech a vítězství ve vzájemném zápase by jim určitě pomohlo. Na druhém konci tabulky si může St. Ettiene vítězstvím nad Toulouse zajistit poklidný zbytek sezóny.

Článek

AS Monaco - Olympique Lyon  (sobota 16:00)

Na Stade Louis II očekávají o víkendu šlágr kola. S domácím AS Monaco si to totiž v sobotu rozdá vedoucí Olympique Lyon a domácí mu mají co vracet. První vzájemný zápas sezony skončil 1:3 v jejich neprospěch.

Do odvety však domácí nastupují jako outsider, a to hlavně díky posledním výsledkům. Monaco totiž nevyhrálo od konce ledna a není to tak dávno, kdy doma dostalo od Bordeaux 0:6. Ani minulé kolo se mu zrovna dvakrát nevyvedlo a prohrálo 0:2 v Nancy. Rozdíl mezi současným Monakem a Lyonem je vidět právě na výsledcích. Domácí získali za posledních pět utkání pouhé tři body, zato hosté bodů dvanáct. Do zápasu s lídrem Ligue 1 už bude moct nastoupit po zranění zad Jeremy Menez, narozdíl od něj brankář Roma je stále mimo hru.

Hosté v minulém kole zvládli důležitý zápas s druhým Bordeaux (4:2) a v součastnosti si první místo drží se šestibodovým náskokem. "Hlavní bylo doma Bordeaux porazit a my to dokázali," říkal po zápase kouč Alain Perrin. "Teď musíme vyhrávat i venku, protože v příštích čtyřech zápasech jedeme třikrát ven. A doma k tomu hostíme PSG," mluví o nejbližší budoucnosti svého týmu. Jenže před tím nejbližším zápasem řeší jeden problém. "Máme dvě veliké absence v záložní řadě. A to je nepříjemné." Řeč je o Juninhovi a Sidney Govouovi. Ti v zápase s Monakem nemohou hrát kvůli zraněním.

AS Monaco - pravděpodobná sestava:

S. Ruffier, Adriano, F. Modesto, F. Bolivar, V. Muratori, J. Leko, L. Bernardi, C. Meriem, D.Perez, S. Gakpé, D. Bakar

Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:

G. Coupet, A. Réveillère, S. Squillaci, Cris, F. Grosso, M. Bodmer, J. Toulalan, K. Kallström, A. Keita, Fred, K. Benzema

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 2.95 - 2.05

Tip EuroFotbal.cz: 02

FC Sochaux - AS Nancy-Lorraine

Souboj třetího týmu od konce a třetího týmu z vrchu. To je zápas mezi Sochaux a Nancy. První zápas skončil nerozhodně 1:1, do odvety nastupují jako favorité hosté.

Sochaux to se záchranou myslí vážně - na to ukazují poslední zápasy domácích. Z posledních tří zápasů si totiž jeho hráči připsali sedm bodů a to postupně za výhru ve Štrasburku, domácí remízu s Rennes a vítězství v Toulouse. I proto se domácí posunuli už na osmnácté místo a mají stejně bodů, jako před nimi PSG. A k dobrým výsledkům z poslední doby se připojila i mizící marodka. Tentokráte se po zranění vrací do kádru domácích Rabiu Afolabi, který si léčil stehení sval a Mickael Isabey.

Hostující Nancy patří k největším překvapení současné Ligue 1. Jeho hráči se totiž drží na třetím místě, tedy místě zaručujícím start v předkolech Ligy mistrů. "Samozřejmě, že o tom mluvíme, je to přece soutěž snů!" komentuje současnou situaci v kabině hrot hostů Issiar Dia. I poslední výsledky poukazují na to, že hosté na milionářskou Ligu mistrů mají. Nejprve sice přišlo zaváhaní v podobě bezbrankové remízy na půdě Lorientu, ale před týdnem to Nancy napravilo třemi body ze zápasu s Monakem. S týmem do Sochaux neodjedou zranění Kim, Adailton, Emmanuel Duchemin a Damien Macaluso. Na druhou stranu se po suspendaci kvůli kartám vrací Monsef Zerka.

FC Sochaux - pravděpodobná sestava:

T. Richert, S. Pichot, B. Dramé, J. Bréchet, G. N'Daw, M. Isabey, R. Pitau, D. Perquis, S. Dalmat, K. Traoré, M. Erding

AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:

G. Bracigliano, Andre Luiz, F. Biancalani, M. Chrétien, S. Puygrenier, P. Berenguer, Y. Hadji, L. N'Guemo, J. Brison, I. Dia, M. Fortune

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.10

Tip EuroFotbal.cz: 10

FC Metz - Olympique Nice

Souboj týmů z opačných konců tabulky, to slibuje zápas mezi FC Metz a Olympique Nice. Domácí už počítají s Ligue 2 na příští sezonu, zato hosté se cítí na evropské poháry.

Domácí se však v poslední době zvedají. Z posledních dvou zápasů sice získaly Méty všech šest bodů, jenže pro nějaký nádech na boj o udržení je zřejmě příliš pozdě. Méty nejprve porazily doma Caen 2:0. A v tom druhém, v minulém kole vyhrály přestřelku ve Štrasburku 3:2. V tomto zápase potvrdily Méty, že na Racing umí, protože o pár týdnů předtím jej vyřadily z národního poháru, ve kterém poslední tým ligy ještě překvapivě pokračuje. Do boje o další body bude moct domácí kouč Yvon Pouliquen počítat s uzdraveným Danielem Gygaxem.

Hosté se sice v součastnosti drží na špičce, jenže svůj cíl, zahrát si v příští sezoně nějaký evropský pohár, moc posledními výsledky nepotvrzují. Nice totiž nevyhrálo už od 20. ledna a z posledních pěti zápasů získali hosté jen tři body. A to i díky remízám v posledních dvou kolech. Nejrpve přišla bezbranková v souboji se Saint-Etienne. A stejný výsledek měl i zápas doma s Le Mans. Narozdíl od domácího FC Metz mají hosté k tomu všemu i problémy s absencemi. Na hřišti posledního týmu Ligue 1 si nezahrají David Hellebuyck a Joseph-Desire Job a Gerald Cid a Mohammed Yahaya.

FC Metz - pravděpodobná sestava:

C. Marichez, C. Gueye, P. Diop, P. Delhommeau, J. Strasser, M. Pjanic, J. François, C. Barbosa, L. Agouazi, W. Aguirre, B. Gueye

Olympique Nice - pravděpodobná sestava:

H. Lloris, C. Jeunechamp, Apam, C. Kanté, C. Rool, F. Balmont, O. Echouafni, Ederson, B. Koné, H. Bamogo, A. Modeste

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.90 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 2

Le Mans UC 72 - Stade Rennes

Domácí bojují o pohárovou Evropu, hosté si užívají klid středu tabulky. Řeč je o Le Mans a Stade Rennes, kteří si to o tomto víkendu rozdají v rámci Ligue 1. První vzájemný zápas sezony skončil jednoznačně. Rennes vyhrálo 3:0.

Na domácí straně to však v poslední době nevypadá tak slavně. Nejprve Le Mans vypadlo s Lens z ligového poháru, nato přišla prohra v domácím prostředí se Štrasburkem a minulý týden bezbranková remíza na hřišti Nice. Domácí chtějí určitě odčinit nepovedený zápas s Rennes z konce října. Tři body jsou opravdu potřeba, pokud se chce Le Mans probojovat do Evropy, protože mu na záda už nebezpečně dýchá Olympique Marseille. Do zápasu s Rennes nepočítají domácí kvůli zranění s Romaricem, který utrpěl v týdnu zranění kolene a také s Gregorym Cerdanem, Paulo Andrem s Guillaumem Mariem, kteří jsou na listině zraněných déle.

Hosté se sice drží ve středu tabulky, ale že se jich přecejen boj o záchranu stále týká, dobře ví i domácí kouč Guy Lacombe: "Stále nejsme mimo ohrožení. Musíme stále sbírat body a pojistit si bezpečné místo v tabulce." A v poslední době to v Rennes nevypadá vůbec zle. Doma vítězství nad Lorientem a PSG plus remíza v Sochaux, takové tempo určitě Rennes bude stačit. A k tomu se krátí i listina zraněných. Do kádru se vrací Julien Esteban a Romain Danze. Ovšem Jires Kembo Ekoko a Rod Fanni jsou stále mimo hru.

Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:

Y. Pelé, J. Calvé, Geder, S. Bouhours, L. Baal, Gervinho, M. Coutadeur, S. Sessegnon, H. Yebda, D. Matsui, M. Samassa

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:

P. Luzi, R. Danze, P. Hansson, J. Mensah, D. Traore, J. Leroy, F. Lemoine, M. Pagis, S. Mbia Etoundi, O. Thomert, J. Briand

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.90 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 0

FC Lorient - AJ Auxerre

Lorient si myslí na pohárovou Evropy, zato hosté z Auxerre budou ještě mít co dělat, aby se udrželi. Právě tyto týmy čeká druhý vzájemný zápas. A pokud má být podobný tomu prvnímu, mají se fanoušci v Lorientu na co těšit. V Auxerre to totiž v říjnu skončilo 5:3 pro AJ.

Domácí, kterým v součastnosti patří šesté místo, jsou sice svému snu zahrát si v evropském poháru blízko, jenže jestli budou hrát stejně jako v posledních dvou kolech, daleko se nedostanou. Oba poslední zápasy totiž skončily bezbrankovou remízou. Nejprve se Lorient dělil o body s Nancy a o týden později si domácí přivezli bod z Caen. Do sestavy domácích se vracejí Lynel Kitambala a Marcos Antonio, jenže Gabriel Tamas je po zápasu v Caen suspendován a proti Auxerre si nezahraje.

V poslední době to už Auxerre moc nejde. Ale první týdny v roce 2008 stály za to a to potvrdil i trenér Auxerre Jean Fernandez: "První dva měsíce byly pro nás velmi pozitivní. Prohrávali jsme jen venku a to s týmy z první čtyřky." Poslední výkony hostů však žádná sláva. Nejprve před dvěma týdny prohrálo Auxerre v Marseille 1:2 a o minulém víkendu doma jen remizovalo s Lens. Do Lorientu neodcestují s týmem za účelem bojovat o ligové body Benoit Pedretti, Onanga Itoua, Olivier Sorin a Thomas Kahlenberg, kteří jsou zranění.

FC Lorient - pravděpodobná sestava:

F. Audard, C. Jallet, S. Marchal, M. Ciani, M. Boutruche, Y. Hautcoeur, O. Ewolo, F. Abriel, U. Le Pen, M. Vahirua, R. Saïfi

AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:

R. Riou, S. Traoré, S. Grichting, J. Mignot, K. Chafni, V. Munteanu, F. Thomas, J. Jaurès, K. Lejeune, D. Oliech, D. Niculae

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.90 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 10

AS Saint-Etienne - Toulouse FC

Lépe postavené Saint-Etienne by rádo proti Toulouse potvrdilo vítězství z prvního vzájemného zápasu sezony. Tehdy zvítězilo díky trefám Gomisa 2:0.

Jenže v poslední době to tak pěkně v Saint-Etienne nevypadá. Po vítězství v Caen, přišla domácí remíza s Nice a týden zpátky nestačili domácí na Marseille. "Prohra v Marseille musí zapůsobit jako budík, protože se pomalu dostáváme do kritického období. Proto aby jsme se z toho dostali, potřebujeme dobře zahrát proti Toulouse." říkal po zápasu na jihu Francie Laurent Roussey. Ten do zápasu s Toulouse nemůže počítat se zraněnými Araujo Ilanem a brankářem Jeremie Janotem. Na druhou stranu se po karetním trestu vrací hrot AS Bafetimbi Gomis.

Předposlední celek Ligue 1 v minulém kole prohrál velmi důležitý zápas. To totiž doma hostil tehdy předposlední Sochaux a před vlastními fanoušky s ním prohrál 1:2. Na Sochaux nyní ztrácí 2 body a záchrana se tak znovu o něco vzdálila. Před zápasem s Sochaux hosté remizovali v Lens. Na vítězství čekají v Toulouse už od 15. prosince. Pomoct přerušit tuto sérii nepomůžou svému týmu Mauro Cetto, který si v zápase s Sochaux poranil koleno, Achille Emana, který je vykartován a dvojice Daniel Congre a Bryan Bergougnoux, která trpí zraněním ramene.

AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:

J. Viviani, M. Dabo, M. Sall, S. Tavlaridis, S. Tiéné, L. Perrin, C. Landrin, P. Feindouno, B. Matuidi, G. Dernis, B. Gomis

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:

N. Douchez, A. Ebondo, D. Arribagé, M. Fofana, H. Ilunga, A. Paulo César, M. Sissoko, P. Sirieix, F. Mansaré, A. Gignac, J. Elmander

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.82 - 3.00 - 4.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Olympique Lille - Stade Caen

Souboj dvou týmů se stejným bodovým ziskem uvidí fanoušci v Lille. Domácí tým hostí Caen, které už devět zápasů nepoznalo chuť vítězství a stále se propadá tabulkou.

Středopolař hostů Deroin doufá, že se jeho týmu podaří prolomit prokletí a po dlouhotrvající šňůře bez výhry opět naplno bodovat. Caen, ze začátku aspirant na boje o evropské poháry má nyní problémy se záchranou, poslední výhra mužstva se datuje k prosinci loňského roku. Deroin ke špatné bilanci týmu dodává: "Je načase zvítězit, liga se blíží ke konci a náš strach z blízkosti sestupových příček se stále zvětšuje."

Trenér domácích doufá, že jeho tým předvede stejnou hru jako v úterní dohrávce proti Racingu Lens, když jeho tým dokázal vyhrát 2:1. "Naší největší výzvou je opět zvítězit, protože se nám už dlouho nepodařilo naplno bodovat dvakrát v řadě," dodává kouč Puel.

Lille získalo z posledních tří zápasů sice jen 2 body, ale odehrálo zápasy s těžkými soupeři jako je Bordeaux a Lyon – tedy celky, které se utkají o mistrovský titul. Domácí se musí obejít bez Marice a Plestana, hosté mají mimo hru hned pět hráčů - chybět budou Thiam, Samson, Traore, Boucansaud a Mazure.

Olympique Lille - pravděpodobná sestava:

T. Sylva, F. Beria, A. Rami, P. Franquart, D. Emerson, S. Lichtsteiner, Y. Cabaye, A. Mavuba, J. Makoun, L. Obraniak, S. Youla

Stade Caen - pravděpodobná sestava:

V. Planté, R. Lemaitre, C. Hengbart, J. Sorbon, G. Leca, G. Proment, B. Nivet, A. Deroin, J. Eluchans, I. Jemaa, Y. Gouffran

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.00 - 4.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Paris Saint-Germain - Valenciennes FC

Kdo by před sezonou řekl, že mezi PSG a Valenciennes bude tak veliká propast, přičemž jsou na tom o mnoho lépe hosté. Právě tyto týmy si to v nejbližším kole Ligue 1 rozdají v hlavním městě. Týmy se setkaly nedávno v poháru. Tehdy domácí jasně zvítězili 4:0.

Pařížany čeká ještě hodně veliký kopec práce, pokud si chtějí v hlavním městě Francie Ligue 1 udržet. V součastnosti totiž má PSG stejně bodů jako první sestupující Sochaux. Poslední dva zápasy však potvrdily, že to nebude mít vůbec lehké. V nich nejenže neuhrálo ani bod, ale nevstřelilo ani jednu branku. Nejprve nestačili domácí na Bordeaux (0:3) a o týden později ani na Rennes (0:2). A ani na listinu marodky u domácích není radostný pohled. Domácímu kouči Paulu Le Guenovi totiž chybí dvě opory PSG a to Bernard Mendy, který si v týdnu poranil stehení sval a Peguy Luyindula, který si natáhl sval.

Narozdíl od domácích jsou hosté vysoko nad očekávaním. Valenciennes totiž v součastnosti drží osmé místo a bojuje o Evropu. Jenže poslední dva zápasy hostům zrovna dvakrát nevyšly. Jak v Monaku, tak i v domácím zápase s Lille nepadl gól a Valenciennes bralo vždy jen po bodu. Zápas na půdě PSG bude pikantní pro trenára Kombouareho. Ten totiž nedávno v pařížském klubu působil. "Je to docela záludné - samozřejmě, že chci zvítězit, ale přesto PSG zůstává mým klubem." Kombouare nebude v sobotu počítat ani s jedním z těchto hráčů: Gregory Pujol, Johan Audel, Djamel Belmadi a Khaled Kharroubi.

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:

M. Landreau, Cearà, Z. Camara, M. Yepes Diaz, S. Armand, C. Chantôme, J. Clément, G. Bourillon, J. Rothen, A. Diané, Pauleta

Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:

N. Penneteau, R. Mater, A. Ouaddou, E. Chelle, D. Ducourtioux, G. Doumeng, C. Sanchez Moreno, J. Saez, S. Roudet, S. Savidan, J. Audel

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.00 - 4.35

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama