Hlavní obsah

Serii A čeká velký souboj - AS Řím hostí AC Milán

Hlavním tahákem 28. kola italské nejvyšší soutěže je bezesporu souboj druhého AS Řím s pátým AC Milán. Domácí se ještě zcela nevzdali nadějí na zisk titulu, Milán zase po vyřezení z Ligy mistrů prahne po čtvrtém místě, které zaručuje účast v milionářské soutěži i pro příští rok.

Článek

Udinese Calcio - Lazio Řím  (sobota 18:00)

V prvním zápase 28. kola přivítá Udinese Calcio na stadiónu Friuli Lazio Řím. Domácí jsou prozatím šestí a na čtvrté místo zaručující předkolo Ligy mistrů ztrácejí sedm bodů. Lazio je na tom poněkud hůře. Patří mu až 11. příčka a zdá se, že si svou štaci v evropských pohárech nezopakuje.

Udinese mělo před startem druhé poloviny sezóny rozhodně větší ambice. Severoitalský tým se pohyboval okolo příček zaručujících účast v Lize mistrů. Nicméně výkonnost šla dolů a Friuliani se musejí vzchopit, chtějí-li pomýšlet na milionářskou soutěž. "Pokud vyhrajeme všechna zbývající utkání, můžeme předpokládat, že skončíme na pohárových pozicích. Do této chvíle jsme se snažili uhájit naši pozici v Serii A, avšak nyní musíme hrát každý zápas nejlépe, jak umíme. Tato sezóna je velmi divná. V každém kole se může zamíchat pořadí, musíme se tedy soustředit na každé utkání zvlášť a vyhrávat," prohlásil nejlepší střelec a kapitán Udinese Antonio Di Natale.

Po prohrách s Janovem a Parmou se Udinese navrátilo do starých cest a v posledních dvou utkáních získalo čtyři body. "Musíme hrát tak, jako v posledních dvou zápasech," dodal Di Natale. Samotný Di Natale jde svému týmu příkladem a nastřílel již 12 branek. Chybí mu již pouhých pět zásahů k překonání svého osobního rekordu, kterého dosáhl při působení v Empoli. "Jsem blízko k vyrovnání mého rekordu a doufám, že se mi jej podaří pokořit. Nesmím se na to však příliš zaměřovat, to by byla chyba. Chci dělat to nejlepší pro tým," zakončil italský reprezentant.

Lazio mělo velmi bídnou první polovinu sezóny. Římané začínali rok 2008 na čtrnácté pozici. Minulý týden, po vítězství 2:0 nad Empoli, se Biancocelesti vyšplhali již na jedenáctou příčku. A jelikož Lazio nasbíralo ze svých tří posledních zápasů sedm bodů, tak se zdá, že se dostalo na vítěznou cestu. "Lazio je velmi nebezpečný a těžký soupeř. Bude to obtížný zápas," tvrdí obránce domácího týmu Damiano Ferronetti. Pokud se Laziu podaří zvítězit, bylo by to velmi pěkné povzbuzení do nadcházejícího derby s Giallorossi.

Domácí přivítají zpět v sestavě Andreu Dossenu. Lazio má v sestavě dva navrátilce. Jsou jimi obránce Lorenzo De Silvestri a záložník Gaby Mudingayi, kteří v si v minulém utkání odpykávali trest. Mimo hru jsou stále zranění Christian Obodo, Asamoah Gyan, Christian Zapata, Raffele De Martino, Giulherme Siquiera a Moreno na straně domácích a Luciano Zauri, Massimo Mutarelli, Simone Del Nero a Fabio Firmani na straně hostujícího celku.

Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:

Samir Handanovič - Tomáš Zápotočný, Dias Dalbello Felipe, Aleksandar Lukovič - Damiano Ferronetti, Gaetano D'Agostino, Gökhan Inler, Andrea Dossena - Simone Pepe, Fabio Quagliarella, Antonio Di Natale

Lazio Řím - pravděpodobná sestava:

Marco Ballotta - Valon Behrami, Sebastiano Siviglia, Emilson Sanchez Cribari, Stefan Radu - Gaby Mudingayi, Cristian Daniel Ledesma, Christian Manfredini - Fabio Vignaroli, Rolando Bianchi, Tommaso Rocchi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.85 - 3.35

Tip EuroFotbal.cz: 1

AS Řím - AC Milán

Šlágr 28. kola bude k vidění na olympijském stadionu v Říme, kde domácí Giallorossi přivítají páté AC Milán. Vlci mají famózní formu a stále pomýšlejí na scudetto. Rossoneri ztrácejí na čtvrtou Violu pouhý bod a budou s ní chtít držet krok. Pro oba celky je tak ztráta bodů nepřípustná.

Římský celek však také nepomýšlí na nic jiného než na tři body. Jakékoliv zaváhání by totiž mohlo Římanům definitivně zatarasit cestu k mistrovského titulu. Navíc ve středu čeká Giallorossi městské derby s Laziem. "Bude to velmi těžké utkání. Milánu se vcelku bojím. Zbyl mu totiž pouze jeden cíl – umístit se na předních příčkách v lize. Budou proto chtít udělat důležitý krok a porazit nás," prohlásil kapitán domácích Francesco Totti.

Na rozdíl od Milána figuruje AS Řím ještě ve všech soutěžích. Po vyřazení Realu Madrid čeká Giallorossi ve čtvrtfinále Ligy mistrů další těžká zkouška – Manchester United. Zajisté si všichni pamatujete onu krutou porážku římského celku 1:7 na Old Trafford v loňském čtvrtfinále. Římané tak mají Red Devils co vracet. Totti dodal: "Tím, že jsme porazili Real Madrid jak doma, tak venku, jsme prokázali, že patříme mezi nejsilnější týmy v Evropě. Pokusíme se porazit kohokoliv." V semifinále Coppa Italia čeká Giallorossi Calcio Catania, shodou okolností celek, který vyřadil z této soutěže AC Milán.

Kapitán Rossoneri Paolo Maldini si je dobře vědom, jak těžkému soupeři bude se svými spoluhráči čelit. "Řím hraje v současnosti nejlepší fotbal v Itálii. Vždy hráli velmi dobře, a to i navzdory některým překážkám. Nebude to pro nás lehké," řekl milánský veterán. Hlavní cíl AC Milán je vystrnadit Fiorentinu ze čtvrtého místa a hrát Ligu mistrů. V minulém kole se, díky vítězství 3:1 nad Empoli, Rossoneri přiblížili k Viole na rozdíl jednoho bodu. "Nyní je náš jediný úkol a cíl skončit čtvrtí. Se vším respektem, nechceme hrát v Bratislavě nebo v Bulharsku. Bylo by pro nás skličující hrát Pohár UEFA, zvykli jsme si totiž hrát v té nejlepší soutěži," řekl záložník Gennaro Gattuso.

Carlo Ancelotti má vcelku starosti se sestavou, jelikož mají Rossoneri velmi obsáhlou marodku. Dida, Cafu, Serginho, Ronaldo, Filippo Inzaghi, Alessandro Nesta, Yoann Gourcuff a Marek Jankulovski jsou stále zranění nebo ne zcela fit. Luciano Spalletti nebude moci počítat se zraněnými obránci Philippem Mexesem a Markem Cassettim.

AS Řím - pravděpodobná sestava:

Alexander Doni - Cicinho, Christian Panucci, Juan, Max Tonetto - Daniele De Rossi, Alberto Aquilani - Rodrigo Taddei, Simone Perrotta, Mirko Vučinič - Francesco Totti

AC Milán - pravděpodobná sestava:

Željko Kalač - Massimo Oddo, Kachaber Kaladze, Daniele Bonera, Paolo Maldini - Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Massimo Ambrosini, Cristian Brocchi - Ricardo Kaká - Alexandre Pato

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.05 - 3.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama