Hlavní obsah

Gambrinus ligu dnes čeká derby Slavie s Bohemians

Vedoucí celek ligy pražská Slavia přivítá v pražském derby na Strahově Bohemians 1905. Plzeň hostí Liberec. Jablonec se bude snažit přidat další bodík do zatím poloprázdné sbírky, proti Brnu to ale bude mít hodně těžké. Možná rozhodující bitva ve válce o záchranu se odehraje na Kladně, kam zajíždí Most.

Článek

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec  (neděle 15:00)

Šestá Viktoria Plzeň ve svém domácím prostředí v neděli proti Liberci bude chtít napravit dojem z posledních nepovedených utkání, zatímco hosté jedou na západ Čech prodloužit jarní neporanitelnost.

Plzeňští hráči po výborném startu do jarních bojů nyní podávají špatné výkony. V posledních dvou zápasech totiž prohráli o čtyři branky s Ostravou a o dvě ve Zlíně. Tyto neúspěšné souboje budou chtít odčinit v nadcházejícím kole proti Severočechům. "Máme mladý a obměněný kádr a očekávali jsme, že k nevyrovnaným výkonům může dojít. Každopádně nás čeká tvrdá zkouška," říká kouč domácích Stanislav Levý, jehož tým již sedm let nenašel recept, jak doma porazit Slovan. V sestavě domácích bude chybět klíčový útočník Adam Varadi, jenž nemůže hrát kvůli disciplinárnímu trestu, když napadl v předchozím utkání ve Zlíně protihráče Pennera.

Svěřenci libereckého kouče Ladislava Škorpila ještě nepoznali na jaře hořkost porážky. "Jarní neporazitelnost chceme udržet, ale musíme se vyhnout podivuhodným gólům, které jsme obdrželi a které nám všem zkracují život," řekl trenér devátého celku ligy, jehož tým v minulém kole doma remizoval se Žižkovem. Do Plzně nepocestuje trojice zraněných Frejlach, Vácha a Gecov.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:

Ilizi - Malcharek, Rada, Halama, Lecjaks - Petržela, Trapp, Sylvestre, Róth - T. Krbeček, Rodriguez.

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:

Zlámal - Šinglár, Holeňák, Polák, Janů - Dočkal, Bílek, Dort, Papoušek - Nezmar, Kerič.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.70 - 2.75

Tip EuroFotbal.cz: 0

FK Jablonec - 1. FC Brno

Oba týmy prožívají dobré období, přesto se ocitají na opačných pólech tabulky. Jablonec s náskokem čtyř bodů na sestupové pozice však potřebuje body stejně naléhavě jako Brno, které ztrácí jen pět bodů na druhé místo. Poslední vzájemné zápasy hovoří jasně pro Moravany, kteří se z posledních čtyř duelů pokaždé radovali z vítězství.

Severočeši neprohráli posledních pět zápasů, v nich navíc inkasovali pouhé dvě branky. "Soupeř má sice formu, patří k jarní špičce, ale my bychom rádi potvrdili, že poslední výsledky nejsou náhodné," řekl trenér František Komňacký. Tomu bude v zápase chybět zraněný Klapka, plně fit nejsou ani Eliáš, Zábojník a Žofčák. Jablonečtí tak budou mít co dělat, aby se v neděli dostali z posledního místa tabulky domácích zápasů.

Brno je na druhém místě tabulky, pokud vezmeme do úvahy posledních deset zápasů, jediná Sparta získala za tuto dobu o bod více. V posledních třech zápasech navíc Brňané pouze vyhrávali, porazili jak první Slavii, tak momentálně páté Teplice. Útočné absence však v týdnu podpořil odchod Kaloudy, trenér Uličný tak jednoduchou úlohu mít rozhodně nebude. Do hry nezasáhnou Simr, Wagner, Besta, Borák, Šural a ani Okleštěk. V pátek ráno se navíc u doktora hlásil obránce Dvorník. V zápase by se naopak již mohl objevit uzdravený Tomáš Došek. "My se samozřejmě budeme chtít prosadit. V Jablonci nás čeká těžký soupeř, ale věřím, že uhrajeme bodový výsledek," zdůraznil Uličný.

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:

Špit - Baranek, Homola, Huber, Hamouz - Michálek, Fukal, Valenta, Hloušek - Straka, Necid

1. FC Brno - pravděpodobná sestava:

Lejsal - Švejnoha, Živný, Trousil, Siegl - Kuncl, Polách, Mareček, Lira - Střeštík, Pavlík

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.80 - 2.65

Tip EuroFotbal.cz: 2

FK Teplice - Tescoma Zlín

Hráči Teplic ve svém třetím jarním vystoupení na domácí půdě budou hostit osmý Zlín. Domácím se na jaře tolik nedaří jako na podzimu a proti moravskému celku budou chtít protrhnout třízápasovou šňůru porážek. Zato hosté po nevydařeném úvodu v minulém kole konečně zabrali a v neděli budou chtít potvrdit svou domácí výhru nad Plzní.

Severočeský celek, který společně se Slavií vládl tabulce na podzim, se nyní pohybuje až na pátém místě. O tento výsledkový propad se zapříčinil svým špatným startem do fotbalového jara. Poslední bodový zisk a jediný gól jara se datuje do 16. února, kdy se hrálo první kolo jara a v něm vydřel výhru nad aktuálně posledním Mostem. Nyní se představí doma proti Zlínu a domácí hráči věří, že konečně uspějí a začnou střílet branky. "Musíme se z těch posledních zápasů poučit a hodit za hlavu zároveň. Není přece možné, abychom za tři měsíce zapomněli hrát fotbal," řekl kouč domácích Petr Rada, jenž si je vědom, že jeho svěřenci si nesmí dovolit další ztrátu. Pro obránce Vlastimila Vidličku bude zápas se Zlínem velice pikantní, protože ve městě obuvi dlouho působil a nyní ho čeká první zápas, kdy se postaví proti svému bývalému týmu. Sestava teplického mužstva bude ochuzena o zraněnou dvojici Gašparíka a Ljevakoviče.

Fotbalová Tescoma jede na sever Čech navázat na své domácí vítězství nad Plzní a zároveň také na první jarní body. "Chceme vycházet z předchozího utkání, které se nám vydařilo. Teplice se na nás budou chtít zahojit, vyvinou enormní tlak, aby konečně uspěly. Pro vítězství musí udělat maximum, což může být někdy pro psychiku mužstva velmi nepříjemné," poznamenal kouč hostujícího týmu Pavel Hoftych, jemuž bude na hřišti scházet vykartovaný Kroča a dlouhodobě zranění Pacanda s Vrtělkou.

FK Teplice - pravděpodobná sestava:

Slavík - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Verbíř, Sabou, Benát, Štohanzl - Jun, Smíšek.

Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:

Baránek - Pazdera, Dujka, Zbožínek, Penner - Kraus, Zúbek, Šmahaj, Malár - Vyskočil, Žůrek.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.15 - 5.80

Tip EuroFotbal.cz: 0

SK Kladno - Siad Most

Důležitý zápas v boji o záchranu se v neděli hraje na Kladně, kam přijede poslední Most. Vzájemné zápasy v první lize hovoří lehce pro Kladno, ze tří zápasů skončily dva remízou, jednou zvítězili právě domácí. Narozdíl od Kladenských se Severočeši letos již radovali z výhry, v posledním hraném kole zdolali doma Boleslav.

"Jde fakt o hodně, o náš fotbalový život. Nálada po prvních čtyřech zápasech po zimní přestávce samozřejmě není v našem týmu nejlepší, ale snažíme se myslet dopředu," popisuje morálku v kabině trenér Šilhavý. Kladenští na svůj gól čekají již předlouhých 461 minut, doma skórovali naposledy 26. listopadu proti Baníku. "Hrajeme jinak než na podzim. Mrzí mě, že nedáváme góly, ale zase jich daleko méně dostáváme," říká útočník Josef Semerák. Středočechům budou v nedělním zápase chybět zkušený Szabo, distancovaný Bartoš a poraněný Kousal. Letos se navíc Kladnu proti severočeským klubům příliš nedaří, tři zápasy skončily nerozhodně a dvakrát se z vítězství radoval soupeř.

V Mostě řádila chřipková viróza, která potrápila šest hráčů a trenéra Žáka, který bude mít problémy s poskládáním sestavy. Zranění jsou totiž stále Andrei, Čermák i Boutasgount a do zápasu se nedostane ani Simpson. "Kladnu jde taky o hodně, očekávám proto bojovný zápas. Navíc terén není v Kladně rozhodně ideální," mluví o nadcházejícím zápasu Žák, který upozorňuje, že technický fotbal nejspíše k vidění nebude. Most sice naposledy dokázal porazit Boleslav, venku se mu ale vůbec nedaří – z devíti zápasů jen třikrát remízoval, navíc na gól ze hřiště soupeře čeká již 189 minut.

SK Kladno - pravděpodobná sestava:

Pavlík - Killar, Hochmeister, Beneš, Krob - Vršajevič, Zoubele, Gross, Jablonský - Zachariáš, Kroupa

Siad Most - pravděpodobná sestava:

Švenger - Prášil, Johana, Webster, Procházka - Stožický, Pilař, Gedeon, Trubila - Rilke, Pešír

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.85 - 3.05

Tip EuroFotbal.cz: 2

Slavia Praha - Bohemians 1905

Před televizními kamerami se tradičně uzavře nedělní program dalšího kola nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže, a to malým pražským derby mezi vedoucí Slavií a předposledním týmem Bohemians 1905. Domácí mají jasný cíl: vyhrát, aby si minimálně uchovali dvoubodový náskok před hlavním pronásledovatelem Spartou. Hosté se pokusí na Strahově překvapit, případná výhra by je mohla vyhnat ze sestupových příček.

Slavia v předchozím kole ztratila body, když se s Ostravou rozešla smírně 2:2. Do dalšího zápasu nastoupí s jasnými ambicemi: jednoznačně vyhrát a pokusit se zvýšit náskok na dotírající se sparťany, kteří nyní ztrácejí dva body. A na třetí Baník má zatím bezpečný náskok sedmi bodů. "Sešívaní" budou také chtít nedělnímu rivalovi vrátit jedinou podzimní porážku, kterou utrpěli právě na půdě Bohemians. "Očekávám vyhecované derby, kde se bude bojovat o každý míč," řekl domácí kouč Karel Jarolím, jenž se těší na zaplněné hlediště a výbornou atmosféru. Slávisté budou v neděli postrádat dlouhodobé marody Šventa a Jandu, dále pak Šenkeříka, kterého stále trápí třísla a také Vladimíra Šmicra, jenž si léčí záda.

Fotbalisté Bohemians bojují o svou prvoligovou příslušnost. Na jaře brali body pouze za tři remizy, které jim nepomohly se vymanit ze sestupových příček. Nyní jsou tedy předposlední a stejný počet bodů má také i poslední Most. Po remíze s Jabloncem čeká "Klokany" prestižní zápas v podobě pražského derby s průběžným lídrem ligy Slavií. A na Strahově mohou jen překvapit. "Slavia je samozřejmě favoritem, ale nepřijedeme odevzdaně. Bojujeme o záchranu a už na podzim si hráči dokázali, že se proti Slavii dá hrát, ale musíme hrát odpovědně ve všech řadách," řekl hostující trenér Zbyněk Busta. Ten se bude muset vyrovnat s absencí potrestaného brankáře Sňozíka. Příležitost opět dostane Lukáš Zich, který podal solidní výkon proti Jablonci. Dále se na trávníku neobjeví vykartovaný Slezák a otazník visí nad startem Rezka.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:

Vaniak - Dřížďal, Brabec, Latka, Hubáček - Jarolím, Suchý, Černý, Pudil - Střihavka, Ivana.

Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:

Zich - Knakal, Rada, Nikl, Šmarda - Moravec, I. Hašek, Morávek, Bartek - Škoda, Ordoš.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama