Hlavní obsah

Preview sobotních zápasů ruské Premier Ligy

Ruská nejvyšší soutěž pokračuje druhým dějstvím. CSKA Moskva se zaváhání z prvního kola pokusí napravit v Samaře, naplno budou chtít bodovat i další kluby z hlavního města - Lokomotiv v Jaroslavli a Spartak doma s Tomskem...

Ilustrační obrázek

Článek

Krylja Sovetov Samara - CSKA Moskva  (sobota 12:00)

Samara vkročila do nové sezony výhrou na půdě Tereku Groznyj, ale teď stojí trenér Leonid Sluckij a jeho svěřenci před mnohem silnějším soupeřem, doma totiž přivítají CSKA Moskva, které touží odčinit klopýtnutí v prvním kole.

Samara vkročila do Premier Ligy správnou nohou, v ostře sledovaném utkání na horké půdě čečenského Tereku Groznyj zvítězila jednoznačně 3:0. Před ligovým utkáním proti CSKA pozvalo vedení klubu fanoušky na schůzku, kde diskutovali s hráči a trenérem. Padla také otázka ohledně ambicí klubu pro tuto sezonu, konkrétní ale nikdo nebyl, menší odpovědí tak může být pro příznivce "Křídel" právě utkání s moskevským favoritem, které určitě prověří sílu kádru Leonida Sluckého. Kouč Samary může počítat s uzdraveným Jarošíkem, ale není jisté, zda bude zasahovat do vítězné sestavy, český fotbalista se dost možná na hřiště podívá až v průběhu zápasu. Pro Jarošíka bude mít utkání speciální příchuť, právě v CSKA prožil nejlepší léta své kariéry. V CSKA působili mimojiné i Taranov nebo Salugin.

Hostující favorit z Moskvy nemůže být s prvním kolem soutěže rozhodně spokojen, remízu s nováčkem soutěže Šinnikem Jaroslavl čekal málokdo, navíc se proti Samaře nebude moct opřít o výhodu domácího prostředí, jak tomu bylo proti Šinniku Valerij Gazzajev stále postrádá zraněného Brazilce Ramona. Na debut v ruské lize se třese Luboš Kalouda, který CSKA posílil teprve před několika dny, nedávno se však nechal prezident klubu Jevgenij Giner slyšet, že mladičký fotbalista potřebuje čas na potřebnou adaptaci, v následujících kolech tak bude na hřišti paběrkovat.

Do karet nahrává "Křídlům" i fakt, že na domácí půdě proti CSKA už pět let neprohrála. Právě teď by potřebovali svěřenci trenéra Gazzajeva černou sérii protrhnou, po zaváhání v prvním kole si nemůžou dovolit klopýtnout podruhé v řadě, dobrý vstup do soutěže totiž mnohdy rozhoduje o tom, jak bude sezona úspěšná. Utkání začíná ve 12:00 CET a bude jej řídit rozhodčí Vladislav Bezborodov.

Krylja S. - pravděpodobná sestava:

Lobos - O Soc Bom, Taranov, Belozerov, Budylin - Bober, Kovba, R. Adžindžal, Kalačev, Tichonov - Savin.

CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:

Akinfejev - V. Berezuckij, Ignaševič, A. Berezuckij - Odia, Semberas, Dudu, Krasič, Žirkov - Vágner Lowe, Jo.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.00 - 2.00

Tip EuroFotbal.cz: 2

Šinnik Jaroslavl - Lokomotiv Moskva

Zopakuje Šinnik Jaroslavl sympatický výkon z prvního kola i proti dalšímu moskevskému týmu? Odpoví až samotné utkání, proti týmu mladého trenéra Sergana Jurana se postaví Lokomotiv Moskva.

Šinnik se blýskl sympatickou partií proti CSKA Moskva a ze stadionu Lužniki si zaslouženě odvezl bod a právě výkon z prvního kola by měl být pro svěřence Sergana Jurana odrazovým můstkem do dalších kol. Z marodky se do kádru Šinniku vrací útočník Chazov, který by měl dostat přednost před svým kolegou Lazarovem, zranění naopak vyřadilo ze hry Maxima Burčenka.

Oproti tomu Lokomotiv se o ničeho odrazit nemůže, v březnu mu nevyšlo finále ruského Superpoháru (prohra 1:2 proti Zenitu), o nic slavnější nebyl vstup do ligové sezony (prohra 0:1 proti Kazani). V klubu si nemůžou tristní sedmé místo z minulé sezony dovolit zopakovat, ale nic nenasvědčuje tomu, že by se věci v Lokomotivu daly do pohybu, možnost přesvědčit kritiky o opaku mají svěřenci trenéra Rachimova proti Šinniku, na který mají v moskevském klubu dobré vzpomínky, právě výhrou v Jaroslavli si zajistili zatím poslední titul z roku 2004. Hostujícímu týmu chybí kvůli kartám Biljaletdinov.

Vzájemná bilance vyznívá jednoznačně pro Lokomotiv, za posledních pět let hosté v zápasech s Jaroslavlí dokonce nepoznali hořkost porážky. Výkop utkání mezi Šinnikem Jaroslavl a Lokomotivem Moskva zahájí rozhodčí Igor Jegorov ve 14:30 CET.

Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:

A. Stepanov - Čerkes, Djordjevič, Ricardo da Silva, Basto - Goravski, Laizans, Bočkov, D. Kudrjašov, Bojarincev - Chazov.

Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:

Levenec - Janbajev, Sennikov, Rodolfo, Spahič - Kocsis, Gurenko, Mujiri, Torbinskij - Odemwingie, Syčev.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.90 - 2.60

Tip EuroFotbal.cz: 0

Spartak Moskva - Tom Tomsk

Na stadionu Lužniki přivítá Spartak Moskva Tom Tomsk. Oba týmy si v prvním kole připsaly bod po remíze 0:0.

Spartak v úvodním kole ligy uhrál bezbrankovou remízu na půdě Zenitu, remíza s loňským mistrem se za ztrátu považovat nedá. V zápase s Tomskem ale berou hráči trenéra Čerčesova jedině tři body. Marodka Spartaku je celkem rozrostlá, zranění nepustí do hry Kaliničenka, Šiškina, Arte Dzyuba a také Radoslava Kováče, který si v prvním kole natrhl vazy v pravém ramenu a mimo hru bude zhruba měsíc. Pokud se do hry podívá Jegor Titov, vyrovná se Igoru Čugajanovi a bude se ním dělit o páté místo v počtu odehraných zápasů v historii ruské Premier Ligy (317 zápasů).

Tom Tomsk už v této sezoně jeden moskevský klub o body připravil, když remizoval s Dinamem Moskva 0:0. Nicméně kádr Spartaku má určitě větší sílu a navíc bude Tom Tomsk čelit bouřlivému publiku. Kouč Petrakov také řeší celkem rozsáhlou marodku ve svém týmu, z různých zdravotních důvodů nebudou moct nastoupit Širkov, Kiselev a Evsikov. Zajímavý je také fakt, že Tomsk nemá ve svém týmu hráče, který by dal za svou kariéru Spartaku více než branku.

Statistiky hovoří jasně, Spartak proti Tomsku za dobu působení v Premier Lize neprohrál (čtyři vítězství a dvě porážky), hosté by nepříznivou sérii jistě rádi protrhli už v sobotu, ale proti vicemistrovi Ruska je čeká přetěžký úkol. Výkop utkání je naplánován na 16:30 CET, řídit jej bude rozhodčí Vitalij Dorošenko.

Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:

Pletikosa - Stranzl, Jiránek, Paršivljuk, Fathi - B. Bystrov, Mozart, Pavlenko, Maidana - Whelliton, Pavljučenko.

Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:

Mandrykin - Katynsus, Bugajev, Vejič, Skobljakov - Klimov, Mičkov, B. Adžindžal, Tarasov, Mladenov - Maznov.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.10 - 8.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Saturn Moskovskaja oblasť - Terek Groznyj

Utkání mezi "Saturnem" a "Terekem" se dá nazvat bitvou poražených. Oba celky totiž v prvním kole nezískaly ani bod.

Domácí v prvním kole prohráli na hřišti Spartaku Nalčik 1:2, přestože dlouhou dobu vedli. V dresu "Saturnu" do utkání nezasáhnou Petráš, Botvinev a Shilla Ilyasu, který se ve čtvrtek podrobil operaci kotníku. Terek Groznyj měl vstup do soutěže ještě horší, čečenské mužstvo prohrálo na domácím hřišti 0:3. Očekává se vyrovnané utkání, podle předsezónních prognóz by v této sezoně obě mužstva neměla mít v bojích o záchranu jednoduchý život a právě body ze vzájemných utkání hodně napoví, kdo setrvá v ruské Premier Lize i v příštím ročníku. "Terek" se bude moci spolehnout na kompletní kádr.

Oba týmy se utkaly v roce 2005, pokaždé po vyrovnaném průběhu vyhrálo domácí mužstvo. Poruší Terek Groznyj tradici a odveze si body, nebo vše zůstane při starém? Necháme se překvapit od 17:00 CET.

Saturn - pravděpodobná sestava:

Kinský - Nemov, Ďurica, Zelao, Nahušev - Al.Ivanov, Igonin, Loskov, Karjaka - Topič, Lebeděnko.

Terek Groznyj - pravděpodobná sestava:

Like - Džabrailov, Zabavník, Romanovič, Iljev - Kuzmičev, Voronkin, Lahijalov, Dinjar, J. Mamajev - Adijev

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.30 - 5.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama