Hlavní obsah

Uhájí Rangers náskok na Celtic?

Rangers si mohou znovu pojistit náskok před Celticem, který v tuto chvíli čítá pouze tři body s výhodou jednoho utkání k dobru. O poháry se střetnou Dundee United a Motherwell, Hearts hostí Falkirk, Kilmarnock přivítá Inverness a Aberdeen čeká St Mirren...

Foto: DPA/EPA

Obránce skotského celku Glasgow Rangers Emerson (uprostřed) oslavuje svou branku proti Panathinaikosu v zápase Ligy mistrů

Článek

Dundee United - Motherwell FC  (sobota 13:30)

Souboj dvou sousedů v tabulce uvidí diváci v Dundee. Čtvrtí United přivítají o příčku hůře postavený Motherwell.

Že by Dundee pravidelně sbíralo vítězství se říct určitě nedá. Domácí tým totiž zaznamenal za posledních šest zápasů jediné vítězství, na Fir Parku porazil Gretnu 3:0. V posledním zápase uhrál na Celticu cennou bezbrankovou remízu. Manažer Craig Levein bude moct do utkání nasadit Dannyho Graingera, Erica Odhiamba, Jima O'Briena a Dannyho Swansona. Všichni scházeli při finálovém zápase skotského Ligového poháru, ve kterém United podlehli Rangers až na penalty. Fit je také po dlouhé době i Jon Daly, který byl po většinu sezony mimo hru kvůli problémům s kolenem. "Jon je fit a je připraven nastoupit. Na jeho místě však teď hraje Mark de Vries a takováto konkurence je pro tým jenom dobře," prohlásil Levein.

Z dvou vzájemných zápasů, které tyto dva týmu proti sobě letos svedly, pokaždé vyšel jiný vítěz. V prvním střetnutí vyhrálo Dundee na svém hřišti 1:0. Ve druhém měření sil zvítězil na svém stánku Motherwell 5:3.

Motherwell díky nepodařeným posledním zápasům přišel o třetí místo. Z posledních čtyř zápasů dokázali svěřenci Marka McGhee vybojovat pouze dva body za dvě remízy. Jejich forma tak v těchto zápasech velmi klesla, zvlášť když předchozí tři utkání dokázal Motherwell dovést do vítězného konce. Naposledy nestačilo mužstvo z Fir Parku na Hibernian a podlehlo 0:1. Kapitán hostů Paul Quinn nyní dokončuje dvouzápasový trest a pro příští střetnutí tak už bude k dispozici. Nyní však bude muset utkání sledovat ještě z tribuny. Žádné jiné starosti hostujícího kouče ohledně soupisky netrápí.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.25 - 2.95

Aberdeen FC - St. Mirren FC

Na Pittodrie Stadium domácí Aberdeen přivítá předposlední mužstvo tabulky St. Mirren.

Aberdeen se momentálně nachází na osmé příčce skotské nejvyšší soutěže a to určitě není pro Calderwoodův tým důstojné místo. Nicméně z minulého utkání proti Gretně si Aberdeen odvezl za výhru 3:0 všechny body a přerušil tak sedmizápasové čekání na vítězství. Snad se začíná blýskat na lepší časy. Defenzíva domácího týmu bude pro tento zápas velmi oslabena, mimo hru je totiž stavební kámen obrany Dons Zander Diamond, jenž si poranil obličej v odvetném zápase Skotského poháru proti Celticu, který svěřenci Jimmyho Calderwooda senzačně vyhráli 1:0 a postoupili mezi nejlepší čtyři týmy. Diamond utrpěl zranění při souboji s Venegoorem of Hesselinkem. Ve zbytku utkání nahradil Diamonda Lee Mair a vedl si na jedničku. "Je to těžké přijít na hřiště během hrací doby, navíc za okolností, které na Celtic Parku panovaly. Lee to však zvládl skvěle," okomentoval domácí kouč výkon svého hráče. Dále se na hřišti neobjeví Jamie Smith, Richie Byrne, Stuart Duff, Derek Young a Steve Lovell.

Statistika vzájemných zápasů z letošní sezony hovoří jasně pro Aberdeen. Dons vyhráli obě vzájemné měření sil. Poprvé Calderwood a spol. porazili St. Mirren vysoko 4:0, poté na půdě soupeře těsně 1:0.

Hostující tým okukuje stále jedenáctou pozici, pád do druhé ligy je však velice nepravděpodobný, jelikož poslední Gretna ztrácí už dvaadvacet bodů. Černobílí čekají na vítězství už sedm zápasů, přičemž v minulém kole uhráli na svém hřišti s Hearts remízu 1:1. Poslední úlovek všech tří bodů se datuje na 19. ledna, kdy porazili Motherwell 3:1. Do sestavy St. Mirrenu se vrací útočník Jim Hamilton. Fit by měl být i John Potter, jenž utrpěl zranění hlavy v utkání Skotského poháru, v němž The Saints podlehli na svém hřišti druholigovému St. Johnstonu 1:3.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 4.50

Heart of Midlothian - Falkirk FC

Zápas o šestou příčku tabulky proti sobě svedou domácí Hearts of Midlothian a Falkirk FC. Falkirk je v tabulce jen o tři body před svým soupeřem, proto se očekává zajímavý a vyrovnaný zápas.

Hearts se minulé ligové kolo příliš nepodařilo, v St. Mirrenu se zrodila remíza 1:1 a fanoušci s výsledkem spokojeni nebyli. Hearts mají navíc velké problémy se zraněními. Křídla Neil McCann a Andrew Driver pravděpodobně v probíhající sezóně již nenastoupí. McCann potřebuje operaci k tomu, aby byla odstraněna destička z jeho kolene, i když už tak bude moct začít trénovat, na hřiště se dostane až v příští sezóně. Andrew Driver má natržený sval a stejně jako McCann se na hřišti neobjeví. Kouče Fraila alespoň potěšil návrat Kingstona, zda nastoupí je ale ve hvězdách. "Laryea je kvalitní hráč a možná o víkendu nastoupí, což je dobrá zpráva," vyjádřil se Frail.

Falkirk narozdíl od svého soupeře poslední ligové kolo zvládl a zvítězil 1:0 na hřišti Invernessu. Přitom Falkirk byl před sezonou pasován za aspiranta na sestup, teď se ale podceňovaný klub tlačí do popředí tabulky. Kouč Hughes věří, že se jeho tým dokáže udržet na skvělé šesté pozici a očekává výhru nad Hearts. Do zápasu nevyběhne Dean Holden, který kvůli zlomené noze v této sezóně již nenastoupí.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.30 - 3.75

Kilmarnock FC - Inverness Caledonian

Kilmarnock přivítá v sobotu na svém stadionu Inverness. Hosté jsou o pět bodů před domácími, skvělými výkony ale v poslední době nepřesvědčil ani jeden z klubů.

Kilmarnock je v tabulce až na desátém místě a při pohledu na poslední výsledky je jasné proč, z osmi posledních zápasů klub vyhrál jen dva a ve zbytku podlehl soupeři. Manažer Kilmarnocku Jim Jefferies poblahopřál novému reprezentantovi Skotska do 21 let, jehož čeká premiéra proti Finsku. Jamie Hamill přišel do Kilmarnocku v letním přestupním termínu a svými výkony si zajistil místo v reprezentaci do 21 let. "Hamill hraje skvěle a překvapil mě natolik, že mu dávám v sestavě více šancí, než kolik jsem původně plánoval," řekl na Hamillovu adresu Jefferies.

Inverness je na tom ještě hůře než domácí, prohrál pět posledních ligových zápasů a propadl se až na devátou příčku. S výsledky není vůbec spokojen kouč Craig Brewster, který nabádá své hráče, aby se znovu vydali na vítěznou cestu. "Prohráli jsme osm zápasů před koncem sezóny a musíme se zlepšit. Měli jsme skvělou podzimní část sezóny, poslední výkony jsou ale pro mě obrovským zklamáním. Teď je to v našich rukou, nezáleží proti komu hrajeme, pokud nemůžete dát gól, jsou obtížné všechny zápasy," dodal Brewster. Oba týmy by měly nastoupit v nejsilnějších sestavách.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.20

Rangers FC - Hibernian FC

Rangers bojují o ligové prvenství a zatím se jim to daří, proto nechtějí připustit zaváhání ani proti silnému Hibernianu. "Hibs" se díky posledním výsledkům propracovali už na třetí příčku SPL, hned za dvojici klubů z Glasgowa.

Rangers sehráli v poslední době několik utkání, mnoho z nich bylo ale jen pohárových. Ligový zápas klub nehrál od 1. března, kdy zvítězil 3:1 nad Aberdeenem, zápas proti Motherwellu byl odložen a svěřenci kouče Smithe se tak představí po dlouhé době v lize. Do utkání by mohl zasáhnout také uzdravený kapitán a tahoun mužstva Barry Ferguson, jenž měl problémy s kotníkem. Smith může také využít služeb Jeana-Clauda Darchevilla, který byl stejně jako Ferguson na listině zraněných. Lee McCulloch věří, že tým dokáže skvělou sezónu dotáhnout do vítězného konce. "Ještě nás čeká hodně zápasů, ale se sestavou a s týmovým duchem věřím, že to dobře dopadne," řekl v rozhovoru McCulloch. "Čekají nás těžké zápasy, nejprve Hibs a potom se utkáme se Celticem. Lidé říkají, že pokud Celtic porazíme, vítězství je naše. Teď je ale pro nás hlavní sobotní zápas. Hibs mají dobrý tým a skvělé hráče, pod novým manažerem hrají skutečně úžasně," dodal McCulloch.

Hibernianu se daří nad očekávání, skvělou formu klub potvrdil i v minulém kole vítězstvím 2:0 nad Kilmarnockem. Rangers je ovšem soupeř z kategorie nejtěžších. To moc dobře ví i útočník Hibs Colin Nish, podle kterého stačí týmu ze sobotního zápasu i jeden bod. Hlavní je podle Nishe udržet nebezpečného Boyda, který je ve střelecké formě. "Musíme se na něj zaměřit a omezit jeho šance. Myslím si, že je to mnohem lepší hráč, než za kterého je považován. Nehrál v této sezóně mnoho zápasů, ale stačit dát hromadu branek. Je to gólový stroj a je skutečně skvělý v zakončení," prohlásil Nish. Manažer Hibernianu Mixu Paatelainen nebude moci využít služeb zraněných Guillauma Beuzelina a Briana Kerra, naopak do sestavy se vrací Ian Murray.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.28 - 4.75 - 8.50

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články