Hlavní obsah

Udrží se Bordeaux na dostřel Lyonu?

EuroFotbal.cz

Bordeaux jede do Valenciennes a musí vyhrát, pokud chce i nadále pomýšlet na atak vedoucího Lyonu. O třetí příčku bojují Nancy a Marseille a v tomto kole je čekají na první pohled snadní soupeři - Méty a Sochaux...

Článek

AS Nancy-Lorraine - FC Metz  (sobota 17:10)

Oblastní derby mezi Nancy a Métami sice nelze srovnávat se zápasy typu Marseille – PSG, ale jistě má také co nabídnout. Každý z týmů má v tabulce úplně jinou pozici, Nancy okupuje špici tabulky, hosté se ještě pokouší o nemožné – záchranu v Ligue 1.

Nancy drží třetí místo tabulky, které zaručuje kvalifikaci do Ligy mistrů. Na paty týmu ale s tříbodovou ztrátou šlape ambiciózní Marseille. Domácí získali v minulém kole bod za remízu 1:1 v Sochaux, přestože v celém zápase byli horším celkem. Vyrovnat se jim podařilo až devět minut před koncem.

Domácí mají nejlepší obranu v soutěži, během 29 utkání obdrželi pouze 19 gólů, Méty naopak disponují sedmnáctiletým Miralem Pjanicem, který patří k největším talentům ligy a jistě bude žhavým artiklem na přestupovém trhu.

Méty jsou stále na poslední příčce, na záchranu jim chybí 14 bodů, ale tým získal z posledních tří zápasů šest bodů. Přesto zlepšené výkony z posledních týdnů Métám na záchranu pravděpodobně stačit nebudou.

AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:

G. Bracigliano, D. Sauget, M. Chrétien, Andre Luiz, F. Biancalani, Y. Hadji, B. Gavanon, I. Dia, L. N'Guemo, J. Brison, M. Fortune

FC Metz - pravděpodobná sestava:

C. Marichez, C. Gueye, P. Diop, P. Delhommeau, E. Cubilier, M. Pjanic, J. François, C. Barbosa, L. Agouazi, M. N'Diaye, B. Gueye

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.00 - 9.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Valenciennes FC - Girondins Bordeaux

Na Stade Nungesser do Valenciennes přijede v sobotu Bordeaux a Alou Diarra, záložník hostů, upozorňuje své spoluhráče na úvodní tlak, kterým prý bude chtít Valenciennes překvapit svého soka.

Podle Diarry Valenciennes bude chtít využít únavy hráčů Bordeaux. Girondins totiž v týdnu hráli dlouhých 120 minut v rámci Francouzského poháru proti Lille. Druhý tým tabulky Ligue 1 nakonec zvítězil, ovšem zápas musel vzít hráčům mnoho sil. To potvrzuje i Diarra. "Tým je tím zápasem hodně ovlivněn. Máme toho hodně v nohách, ale snažili jsme se udělat maximum pro rychlou regeneraci," řekla opora hostů.

"Musíme hlavně přestát úvodní tlak domácích. Vím, že budou chtít využít naší únavy a půjdou nám od začátku po krku. Bude to velice obtížný zápas." Postavení obou týmů v tabulce hovoří pro Bordeaux. To je na druhé příčce a ještě se bude chtít pokusit alespoň potrápit Olympique Lyon. K tomu ovšem potřebuje výhrát i ve Valenciennes. Fit je již Brazilec Wendel a to by mohlo hrát velkou roli. Zpět je po trestu také stoper Chalme, mimo naopak Marc Planus a Jussie, kteří mají problémy s třísly. Otazník visí i nad Alejandrem Alonsem, který utržil šrám ve zmiňovaném zápase s Lille.

Valenciennes je deváté, když v posledních třech zápasech vždy uhrálo remízu. Chybět budou na straně domácích Johan Audel a Gregory Pujol.

Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:

Penneteau – Mater, Ouaddou, Chelle, Ducourtioux – Doumeng, Sanchez Moreno, Sebo, Roudet – Jeovanio, Savidan.

Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:

Ramé – Chalmé, Diawara, Henrique, Juretti – Alonso, Diarra, Fernando – Obertan, Wendel, Cavenaghi.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 2.95 - 2.45

Tip EuroFotbal.cz: 2

AJ Auxerre - AS Saint-Etienne

Auxerre přivítá mužstvo St. Etienne, očekává se velmi vyrovnané utkání. Oba týmy totiž mají stejný počet bodů, dělí je jen rozdílné skóre.

Obránce St. Etienne Dabo doufá ve tříbodový zisk a posun jeho týmu tabulkou mezi osm nejlepších týmů soutěže. Hosté vstupovali do soutěže s velkými ambicemi, ale po většinu času se pohybují ve druhé půlce tabulky. Dabo říká: "Síla týmu se ukáže ve chvílích, když se zrovna nedaří. V možnostech mužstva je vylepšit momentální jedenáctou pozici. Máme devět zápasů, abychom náš cíl splnili. Bude to však těžké, při pohledu na tabulku totiž zjistíte, že rozdíly mezi celky nejsou velké a většina utkání nemá jasného favorita."

Domácí Auxerre má stejný počet bodů jako St. Etienne, ale díky horšímu skóre mu patří až 13. pozice. Navíc se tým musí obejít bez zraněného Quercii, který si v minulém kole poranil kotník. Hosté se musí obejít bez Ilana a brankáře Janota.

St. Etienne získalo z posledních tří zápasů dva body, úplně stejně jsou na tom i fotbalisté Auxerre.

AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:

R. Riou, G. Tamas, S. Traoré, S. Grichting, J. Jaurès, K. Chafni, F. Thomas, B. Pedretti, V. Munteanu, D. Oliech, D. Niculae

AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:

J. Viviani, L. Perrin, M. Sall, S. Tavlaridis, M. Dabo, D. Payet, C. Landrin, P. Feindouno, B. Matuidi, G. Dernis, B. Gomis

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.75 - 3.50

Tip EuroFotbal.cz: 10

Toulouse FC - Le Mans UC 72

Toulouse bude muset změnit přístup k zápasům a nastoupit do sobotního zápasu proti Le Mans o hodně odhodlaněji, pokud chce získat nějaký ten bod a posunout se blíže k místům, která zajišťují záchranu.

Le Mans ale bude tvrdý oříšek. Les Manceaux ještě na Stadiu Municipal neprohráli a z posledních dvou návštěv stánku Toulouse získali všech šest bodů s nulou na straně obdržených gólů. Bylo by velké překvapení, pokud by se na této statistice něco změnilo právě v sobotu, protože Les Violets jsou druzí od konce a nevyhráli ligový zápas od prosince. Naposledy Toulouse remizovalo na půdě Saint Etienne a kouč Elie Baup chce víc. "Musíme pokračovat ve výkonu ze začátku zápasu se Saint Etienne a hlavně být přesní ve všech činnostech. Jinak se můžeme s Ligue 1 rozloučit," řekl Baup. "Je před námi spousta tvrdé práce, a proto musíme hrát v každém utkání jako tým." Do kádru Toulouse se na zápas s Le Mans vrátili Achille Emana a Rudy Riou, kteří jsou oporami Les Violets. Mimo hru jsou naopak Pantxi Sirieix, Mauro Cetto, Daniel Congre a Bryan Bergougnoux.

Dvě remízy v posledních dvou zápasech znamenají pro Le Mans ztrátu kontaku se čtvrtým Olympiquem Marseille. Tým trenéra Rudyho Garcii je nyní na šestém místě, čtyři body za Marseille. Garcia bude mít v sobotu již k dispozici Gregoryho Cerdana a Paula Andreho.

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:

Douchéz – Ebondo, Arribage, Fofana, Ilunga – Paulo Cesar, Sissoko, Sirieix, Emana, Dieuze, Mansare – Elmander.

Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:

Pelé – Calve, Basa, Geder, Camara - Gervinho, Coutadeur, Yebda, Romaric, Matsui - De Melo.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.95 - 2.80

Tip EuroFotbal.cz: 2

Olympique Marseille - FC Sochaux

Ostudné vyřazení z Francouzského poháru budou chtít napravit v sobotu fotbalisté Marseille, kteří na svém stadionu hostí celek Sochaux.

Marseille připravila pro své fanoušky šok, ve středečním pohárovém utkání podlehla 0:1 amatérskému týmu Carquefou, který hraje až pátou nejvyšší soutěž! Trenér Gerets přesto nabádá svoje hráče, aby zapomněli na ostudnou prohru a plně se soustředili na boj o Ligu mistrů. Přesto se tento výsledek zapíše černým písmem do klubových dějin. "Carquefou nám připravilo jedno z nejhroznějších překvapení v historii, byli jsme zesměšněni a na náš výkon není žádné omluvy. Podstatná je pro nás ale ligová soutěž, tam se chceme poprat o postup do Ligy mistrů."

Ačkoliv Sochaux bojuje o záchranu, na hřištích soupeřů se mu daří a v tabulce venkovních zápasů mu patří třetí příčka za dvojicí Lyon – Bordeaux. Hosté naposledy prohráli 9. února v Lyonu.

Cedric Carrasso je zpět. 26letý brankář letos nastoupil jen ke čtyřem zápasům, poté si poranil koleno a podrobil se operaci. Tým se naopak bude muset obejít bez zraněných Rodrigueze a Nianga. Hostům bude chybět kapitán Brechet, který se zranil v pohárovém utkání proti Lyonu.

Taye Taiwo rozhodně nespěchá z Marseille, už teď ale má jasno, kde by po odchodu z francouzského klubu chtěl zakotvit. Nigerijský obránce by si rád vyzkoušel anglickou Premier League.

Marseille patří čtvrtá příčka, na třetí Nancy ztrácí pouhé tři body. Hosté mají úplně opačné starosti, stále se totiž pohybují na sestupových příčkách.

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:

S. Mandanda, L. Bonnart, G. Givet, R. Zubar, T. Taiwo, C. Kabore, L. Cana, S. Nasri, B. Cheyrou, D. Cissé, A. Ayew

FC Sochaux - pravděpodobná sestava:

T. Richert, R. Afolabi, B. Jokic, D. Perquis, S. Pichot, S. Dalmat, R. Pitau, G. N'Daw, M. Isabey, K. Traoré, M. Erding

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.65 - 6.15

Tip EuroFotbal.cz: 1

Racing Strasbourg - Olympique Lille  (sobota 20:00)

Trenér hostů Puel bude chtít z utkání vytěžit tři body, jeho tým prohrál od začátku prosince pouze jednou – a to s vedoucím Lyonem. V průběhu týdne nestačilo Lille na Bordeaux a po prodloužení vypadlo z Francouzského poháru. Kouče Puela porážka velmi mrzí: "Nemáme se za co stydět, na hřišti jsme nechali všechno. Je těžké po tak dobrém výkonu odcházet jako poražený. Musíme ale zvednout hlavy a dobře se připravit na utkání ve Štrasburku, kde nás nečeká nic lehkého."

Štrasburk získal z posledních pěti zápasů pouhé tři body a propadl se tabulkou až na 15. místo. Mužstvo v týdnu pohár nehrálo a mělo by být odpočatější. Svěřenci trenéra Furlana budou chtít odčinit prohru z minulého kola, kdy jednoznačně podlehli Bordeaux 0:3.

Hostům nebudou k dispozici Makoun a Frau, kteří se zranili ve středečním pohárovém utkání. Makoun má zlomenou ruku a Frau si obnovil zranění lýtka, které by ho mohlo vyřadit ze hry až na několik týdnů. Mezi další zraněné patří Kluivert, Maric, Plestan a Tavarel. Štrasburk se bude muset obejít bez Cohadeho, start Renteira je nejistý.

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:

S. Cassard, Z. Szélesi, P. Ducrocq, G. Paisley, M. Dos Santos, Rodrigo, G. Lacour, Q. Othon, J. Mulenga, K. Gameiro, E. Mouloungui

Olympique Lille - pravděpodobná sestava:

T. Sylva, F. Beria, A. Rami, P. Franquart, G. Tafforeau, S. Lichtsteiner, Y. Cabaye, A. Mavuba, L. Obraniak, K. Mirallas, N. Fauvergue

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.70 - 2.80

Tip EuroFotbal.cz: 0

Olympique Nice - FC Lorient  (sobota 20:00)

Dva týmy bojující o účast v Poháru UEFA se střetnou v sobotu na Municipal du Ray v Nice.

Nice je spolu s Nancy největším překvapením francouzské nejvyšší soutěže a do zápasu s Lorientem vstoupí z pátého místa. Na postup do evropských pohárů ztrácí Nice tři body. Nic není vyloučeno a svěřenci Frederica Antonettiho se mohou nakonec přeci jen vyhoupnou na vysněnou čtvrtou pozici, sám trenér se ovšem vyjadřuje spíše skepticky. "Říkal jsem to již několikrát a řeknu klidně ještě jednou: nejsme na boj o evropské poháry připraveni. Není to naším cílem," řekl Antonetti. "Pohár UEFA nepřináší velké peníze a hodně narušuje termínovou listinu v průběhu podzimu." Tuto řeč mu ovšem upřímně nevěří asi nikdo, protože jaký trenér by si nepřál hrát se svým týmem prestižní evropské soutěže?

Lorient, bojovný brataňský tým, se pohybuje v tabulce čtyři body za svým sobotním soupeřem. V utkání proti Nice se bude Lorient muset obejít bez Juliana Pinarda, Hameda Namouchiho, Andrew Jacobsona a Fabiena Roberta. Na druhé straně budou chybět Gerald Cid, Mohamed Yahaya a Joseph-Desire Job.

Olympique Nice - pravděpodobná sestava:

Lloris – Jeunechamp, Apam, Kante, Rool - Balmont, Ederson, Hellebuyck – Kone, Laslandes, Bamogo.

FC Lorient - pravděpodobná sestava:

Audard – Jallet, Genton, Ciani, Morel - Hautcoeur, Mansouri, Abriel, Le Pen, Vahirua - Saifi.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.90 - 4.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Stade Caen - AS Monaco

Skorosousedé se střetnou v Caen, kam zavítá Monako. Půjde o souboj dvou sestupem ohrožených týmů.

Na podzim to vypadalo, že Caen bude bojovat o evropské poháry, jaro ale přineslo v podání tohoto klubu obrovský útlum. Desetizápasová série bez výhry přinesla propad k sestupovým vodám a vrcholem byl minulý víkend, v němž Caen podlehlo v Lille 0:5.

Pohodou neoplývá ani Monako, které na ligovou výhru čeká od 23. ledna. Na sebevědomí hostujících hráčů nijak nepřidala aniinformace od lékařů,svalové problémy totiž ze hry vyřadily Jeremyho Meneze a hrát nebude moci ani Diego Perez. Dobrou zprávou je návrat brankáře Romy, svého prvního startu se možná dočká Ignacio Gonzalez.

"Jsme v hodně složité situaci. Máme jenom 37 bodů a dlouho jsme nevyhráli. K sestupovým příčkám to nyní máme stejně daleko jako k pátému místu," uvědomuje si kapitán hostí Sylvain Monsoreau.

Domácí možná nastoupí v kompletním složení. Po problémech se zády již naplno trénuje brankář Vincent Plante a zranění kolena doléčil obránce Brahim Thiam.

Stade Caen - pravděpodobná sestava:

Plante, Lemaitre, Svensson, Sorbon, Seube, Deroin, Leca, Nivet, Eluchans, Toudic, Gouffran.

AS Monaco - pravděpodobná sestava:

Roma, Adriano, Modesto, Monsoreau, Berthod, Meriem, Bernardi, Almiron, Nene, Gakpe, Piquionne.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 2.80 - 2.85

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama