Hlavní obsah

Sparta může předstihnout Slavii na čele ligy

EuroFotbal.cz

Sparta doma hostí Jablonec a v případě výhry se minimálně na dva dny posune na první příčku. Na jaře zatím neporažený Liberec si svou sérii bude chtít prodloužit doma proti Olomouci, Baník Ostrava zase hostí Žižkov a bude se chtít vrátit na třetí příčku...

Článek

Slovan Liberec - Sigma Olomouc  (sobota 15:00)

Souboj mezi stále lepšícím se Libercem a devátou Olomoucí otevře v sobotu program 22. kola Gambrinus ligy. Oba týmy v uplynulém kole slavily vítězství a na to budou chtít navázat i v příštím kole. Nyní se však utkají proti sobě. Jeden z nich se určitě nebude v sobotu večer radovat z plného bodového zisku. Kdo to bude, anebo se dočkáme dělby bodů?

Co nevyšlo fotbalistům Slovanu na podzim, nyní vychází na jaře. Ve druhé části ligy totiž ještě neokusili porážku. Ani Plzeň před svým vlastním publikem je nedokázala zastavit v předchozím kole a podlehla 0:1. Nyní se Severočechům postaví Olomouc. "Je dobře, že vyhráváme venku, ale ty domácí remízy to pokaždé trochu znehodnotí. Musíme se zase připravit na dobývání obrany," připomněl kouč domácích Ladislav Škorpil fakt, že jeho svěřencům se lépe sbírají body venku než doma. Sedmý Liberec se v případě vítězství posune maximálně o jednu příčku výše. Domácí celek se v cestě za vítězstvím obejde bez zraněných Váchy a Dohnálka, nejistý start je u Šinglára a Košťála.

Hanáci jedou do Liberce potvrdit domácí výhru nad Baníkem, ale pod Ještědem to budou mít hodně těžké. Nejen, že soupeř září, ale ještě tam nedokázali vyhrát v rámci samostatné české ligy. "Máme na to uhrát dobrý výsledek. Musíme být bezchybní v defenzivě a efektivní v koncovce, ale to je věc, se kterou se potýkáme dlouhodobě. Věřím, že v tomto směru nás vítězství nad Ostravou povzbudí," řekl trenér devátého celku Martin Pulpit, jenž bude v sestavě postrádat zraněné trio Kazár, Hartig a Petr.

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:

Zlámal - Šinglár, Holeňák, Košťál, Janů - Dočkal, Bílek, Dort, Papoušek - Kerič, Nezmar.

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:

Drobisz - Jindřišek, Hudec, Škerle, Heidenreich - Bajer, Rossi, Hořava, Kaščák, Onofrej - Hubník.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.05 - 4.65

Tip EuroFotbal.cz: 0

Baník Ostrava - Viktoria Žižkov

V Ostravě se v sobotu utká domácí Baník s Viktorií Žižkov. Domácí budou chtít odčinit zaváhání ze zápasu v Olomouci, hosté se zase pokusí potvrdit dobrou formu, kterou na jaře mají.

Baník v posledním zápase prohrál 0:1 v Olomouci a v zápase nemohli kvůli karetním trestům nastoupit elitní útočníci Magera se Svěrkošem, ti již budou na utkání se žižkovským týmem připraveni. "Mělo by nám to pomoci," říká kouč Večeřa a dodává, že připraven již bude Metelka a vyloučen není ani start Martina Lukeše. "Oba trénují už naplno. Podle mě ale ještě Lukeš není úplně stoprocentně připraven, i když se jeho návrat kvapem blíží," řekl Večeřa. Baníku budou chybět Bystroň s Mičolou, kteří nemohou hrát kvůli kartám a lehce zraněn je Tomašák.

Žižkov v posledním zápase porazil doma České Budějovice 2:0 a na jaře získal již deset bodů z patnácti možných. Nováček se tak úspěšně vzdaluje sestupovým pozicím a nyní se nachází na 11. pozici s devítibodovým náskokem na patnáctý Most. Trenér Griga se v Ostravě bude muset obejít bez šestice hráčů, Kučeru, Bukače a Novotného trápí zranění, Tinga, Besta a Stracený si odpykávají karetní trest. "Je to šance pro ty, kteří zatím tak často nenastupovali. V Ostravě můžeme jenom překvapit," uvedl Griga.

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:

Vašek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Čoupek - Rajtoral, Marek, Otepka, Tchuř - Magera, Svěrkoš

Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:

Bartalský - Šťastný, Labant, Kropík, Xavier - Moughfire, Procházka, Koukal, Kušnír - Kalod, Švancara

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.95 - 7.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Sparta Praha - FK Jablonec

Na Letnou dorazí Jablonec, kterému má Sparta co vracet. Minulý rok tam totiž Jablonečtí senzačně vyhráli 3:0 a dobrou formu budou chtít na Spartě potvrdit i nyní. Ani jeden z týmů na jaře ještě neprohrál, a tak se dá očekávat zajímavá podívaná. První zápas Sparta vyhrála 2:0.

Sparta v minulém kole přejela Mladou Boleslav výsledkem 4:1 a stále má dvoubodový odstup od vedoucí Slavie. Pokud sparťané v sobotu vyhrají, minimálně do pondělí se dostanou do čela tabulky, proti Jablonci je však nečeká nic lehkého. "Před týdnem zvládli těžký zápas s Brnem a to jen svědčí o tom, že jejich aktuální forma je velmi dobrá," varuje tým kouč Bílek. Domácím nebude chybět žádný hráč kvůli karetnímu trestu, nejisté jsou starty Huška a Kisela.

Jablonec má na jaře výbornou formu a je dosud neporažen. V minulém kole si svěřenci trenéra Komňackého vyšlápli na ambiciózní Brno a díky dvěma brankám útočníka Straky vyhráli 2:0. "Chceme potvrdit, že naše poslední výsledky nebyly jen dílem náhody. Nemáme velké oči, ale rádi bychom favorita potrápili," řekl trenér František Komňacký. Jablonec se bude muset obejít bez marodů Loučky s Fukalem, kvůli čtyřem žlutým kartám nenastoupí Hamouz a díky dohodě klubů si nezahraje ani kmenový hráč Sparty Žofčák.

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:

Grigar - Voříšek, Sivok, Řepka, Kadlec - Hušek, Vacek, Horváth, Matušovič - Kulič, Slepička

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:

Špit - Baranek, Zábojník, Homola, Huber - Michálek, Valenta, Eliáš, Hloušek - Necid, Straka

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama