Hlavní obsah

Bayern může sebrat Leverkusenu mistrovské ambice

Bayern doma přivítá Leverkusen a nabízí se mu velká šance na to odstřelit jednoho aspiranta na mistrovský titul. Na ten bude útočit také Hamburk, do souboje o Ligu mistrů se znovu pokusí zamíchat Stuttgart. Norimberk se černou sérii pokusí protrhnout proti Bochumi, Dortmund hostí Karlsruhe a do Duisburgu zavítá Hannover...

Článek

Bayern Mnichov - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)

V sobotním šlágru 25. kola Bundesligy uvítá vedoucí Bayern Mnichov třetí Bayer Leverkusen. Náskok Bayernu na čele tabulky by se po tomto kole mohl zvýšit na osm bodů.

"Pod tlakem je Leverkusen, ne my," tvrdí kapitán Bayernu Mnichov Oliver Kahn. "Můžeme Bayer z boje o titul vyřadit," dodává s notnou dávkou sebevědomí gólman Kahn.

"Já doufám, že budeme v sobotu pokračovat tam, kde jsme proti Wolfsburgu skončili," uvádí šéf představenstva Bayernu Karl-Heinz Rummenige týden po porážce od Chotěbuze. "Musíme ukázat, že jsme schopni a že chceme v Bundeslize zápasy vyhrávat. Už si nemůžeme dovolit žádné výpadky," dodává Rummenige.

Podle statistiky v posledních vzájemných 17 zápasech Leverkusen žádný nevyhrál a 13x prohrál. Ale Bayer jede do Mnichova s druhým nejlepším útokem této sezóny (45gólů). V domácí sestavě budou chybět Lell, který je vykartován a Sagnol, jehož trápí krční páteř.

Naopak v táboře Bayeru Leverkusen se drží při zemi. "Uděláme velmi dobře, když se ohlédneme za záda a uvídíme, že své třetí místo musíme bránit. Nebude to vůbec jednoduché. V Mnichově se určítě nepustíme do útoku," říká sportovní ředitel Bayeru Rudi Völler. "Tlak nutné výhry v tomto zápase na nás neleží a to, že nastoupíme proti nejsilnějšímu klubu v Bundeslize, víme," zůstává realistou trenér Skibbe, i když by proti jednomu bodíku neprotestoval.

"Celých 90 minut musíme hrát dobrý fotbal, abychom mohli odjíždět domů s dobrým výsledkem a neschovávat se jako v první půlce proti Norimberku, nebo ke konci zápasu proti Hamburku. Musíme se pokusit prorazit naším stylem hry a s jistotou hrát dopředu," dodává Skibbe. Do Mnichova letí Bayer bez absencí, jen zůstává otázkou, zda nastoupí Bernd Schneider.

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:Kahn - Lahm, Lucio, Demichelis, Jansen - Hamit Altintop, van Bommel, Zé Roberto, Ribery - Toni, Klose Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:Adler - Castro, Haggui, Friedrich, Sarpei - Vidal, Rolfes - Kießling, Barbarez, Barnetta - Gekas Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.80 - 5.90 Tip EuroFotbal.cz: 10 více informací

VfL Wolfsburg - Hamburger SV

Šťavnatý souboj dvou kvalitních týmů z první poloviny tabulky by mělo přinést utkání ve Wolfsburgu, kde domácí celek hostí Hamburger SV.

Wolfsburg by určitě rád navázal na úspěch z kola předchozího, kdy vyloupil stadión Werderu Brémy a odvezl si vítězství 1:0. Z vítězství se radoval i Hamburk, díky čemuž se posunul na skvělé druhé místo. Werder naopak po druhé prohře v řadě klesl na čtvrté místo. Hamburk se může kromě solidního útoku pyšnit především kvalitní defenzívou, která je letos v počtu nejméně obdržených branek po Bayernu tím nejlepším, co je v Bundeslize k mání. Po loňské hrůzostrašné sezóně se zdá, že by Hamburk po roční přestávce opět mohl zasáhnout do bojů prestižní Ligy mistrů. A sny o titulu také nemusí být až tak nereálné. Za bavorským gigantem totiž Hamburk zaostává o pět bodů, což není tak mnoho.

Velkými plány se netají ani ambiciózní kouč Vlků a bývalý lodivod Bayernu Mnichov Felix Magath. Ten přišel do Wolfsburgu před sezónou a přivedl si s sebou několik kvalitních posil. Wolfburgští představitelé dali Magathovi k dispozici nemalý finanční obnos a ten za ně přivedl několik fotbalistů, kteří se rázem stali základními stavebními kameny nově se rodícího týmu. Josué, Christian Gentner, Ricardo Costa, Sascha Riether a v neposlední řadě také český reprezentační stoper Jan Šimůnek. Toť stručný výčet letních vyvolených Velkého Felixe.

O ambice nemají nouzi ani v klubu sídlícím v přístavu zvaném Hamburk. Tam v létě narozdíl od svých soků z Wolfsburg neprobíhaly zběsilé nákupy, ale spíše jakési stmelování a vytváření osy kádru. Primárním cílem bylo udržet kapitána a jednu z největších hvězd Bundesligy, Nizozemce Raffaela van der Vaarta. To se nakonec po dlouhých oplétačkách podařilo. O Van der Vaarta měla eminentní zájem španělská Valencie, do níž chtěl mermomocí přestoupit i sám hráč. Vedení nakonec obchod zatrhlo a Holanďan zůstal v germánském přístavu. A opět je nejdůležitější postavou svého klubu. V létě už jej asi v Hamburku neudrží a geniální středopolař odejde do některého z velkoklubů. Hlásí se třeba Juventus, Real Madrid a znovu možná i Valencia. Z týmu naopak odešel kanonýr z Pobřeží slonoviny Boubacar Sanogo. A namířil si to přímo ke konkurenci z Brém, kde pravidelně nastupuje v základní sestavě. Kromě Van der Vaaarta hrají v Hamburku důležitou roli také peruánský útočník Guerrero, belgický supertalentovaný obránce Vincent Kompany a samozřejmě také syn Karla Jarolíma, kouče Slavie Praha, David.

Wolfsburg získal v posledních čtyřech ligových utkáních sedm bodů a svou sbírku bude chtít jistě rozšířit i proti Hamburku. Trenér Magath by měl mít k dispozici všechny své svěřence, nově i uzdravenou dvojici Josué, Schäfer. Největší otázkou pro německého kouče je, zda do útoku postavit mladého Dejagaha či dobře hrajícího Ljuboju. Oproti poslednímu kolu by neměl hrát Makoto Hasebe. Protějšek Huub Stevens nemůže do utkání nasadit zraněného Argentince Pabla Sorína ani Romea Castelena.

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:

Benaglio - Riether, Costa, Madlung, Schäfer - Gentner, Josué, Santana - Marcelinho - Grafite, Ljuboja

Hamburger SV - pravděpodobná sestava:

Rost - Demel, Reinhardt, Mathijsen, Atouba - de Jong - Jarolím, Trochowski - van der Vaart - Olič, Guerrero

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.10 - 2.55

Tip EuroFotbal.cz: 2

1. FC Norimberk - VfL Bochum

V sobotním zápase 25. kola přivítá předposlední Norimberk ve středu tabulky usazenou Bochum. To, že Norimberku teče do bot, je více než jasné. Vítězství by byl první krok správným směrem.

Aby bylo možno dosáhnout vytyčeného cíle, absolvovali hráči trenéra Thomase von Heesena v minulém týdnu několik specielních tréninkových jednotek, mimo jiné i dva dny v Herzogenaurachu. Za nepříjemného počasí bylo přítomno i zhruba 100 fanoušků. Smůla potkala nováčka Jacquese Abardonada, který si při intenzivním tréninku natáhl stehenní sval. Jinak mimo dlouhodobě zraněného Lea Benka a Michaela Beauchampa jsou všichni aktéři trenéru Von Heesenovi k dispozici.

Sestupový boj znamená "kousat a škrábat", to ví i trenér Von Heesen. Jen bojovat ale nestačí, hráči se musí soustředit i na taktiku. V zápase se také chtějí opřít o podporu fanoušků. Je pravděpodobné, že se do sestavy vrátí Tomáš Galásek a Javier Pinola, kteří chyběli v zápase proti Leverkusenu.

Mnohem více uvolněněji vypadá situace Bochumi, která se nachází na příjemném 12 místě v tabulce. Až na zraněné Bechmanna a Schrödera se může trenér Marcel Koller spolehnout na celý kádr. Svým hráčům určitě nemusí připomínat, že je nutná koncentrace po celých devadesát minut. V minulé sezóně získala Bochum na tomto místě první bod. Za současného stavu by byly tři body reálné.

1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:

Klewer - Jacobsen, A. Wolf, Glauber, Pinola - Kluge, Galásek - Vittek, Mintal, Saenko - Koller

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:

Laštůvka - Pfertzel, Maltritz, Yahia, P. Bönig - Imhof - Zdebel, Dabrowski - Ono - Šesták, Auer

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.98 - 3.25 - 3.45

Tip EuroFotbal.cz: 10

MSV Duisburg - Hannover 96

Jedny z nejhorších celků jara se střetnou v MSV-Areně. Domácí Duisburg bojující o záchranu přivítá Hannover, který se sice sestupu bát nemusí, ale od evropských pohárů se vzdaluje čím dál tím více.

MSV je po několikatýdenní odmlce opět v roli týmu, který nemá koho podcenit - nachází se totiž na poslední příčce. V minulém kole totiž Zebry i přes poločasové vedení prohrály v Gelsenkirchenu se Schalke 1:2 a na chvost tabulky je poslala senzační výhra Cottbusu nad Bayernem. Pokud chce nováček soutěže reálně pomýšlet na záchranu, musí hlavně zlepšit výsledky na domácím hřišti - s bilancí 2-2-8 je MSV v tomto ohledu zdaleka nejhorším týmem ligy, naposledy se diváci v Duisburgu radovali z domácí výhry začátkem prosince.

"Musíme konečně doma zvítězit a tím i zvýšit šance na naše setrvání v soutěži," řekl kouč Rudi Bommer, který nemůže počítat se zraněními obránci Schlickem, Meyerem a Veigneauem, záložníkem a zimní posilou právě z Hannoveru Schröterem, a nejlepším střelcem Ishiakuem. Kvůli páté žluté nebude hrát ani Fernando. Aspoň jedinou dobrou zprávou pro MSV je prodloužení smlouvy s klíčovým záložníkem Mihaiem Tararachem do léta 2011.

Po nadmíru vydařeném podzimu Hannover klesá tabulkou a momentálně je desátý. Na jaře vyhrál jen jednou a to před třemi týdny nad Norimberkem, potom jasně prohrál v Leverkusenu, naposledy uhrál doma se zachraňujícím se Bielefeldem pouze remízu 2:2, kterou gólem zajistil Jiří Štajner. "Potřebujeme konečně pozitivní výsledek. Duisburg ale hraje o bytí a nebytí a výhru od něj jako dárek určitě nedostaneme," prohlásil trenér Dieter Hecking.

Tomu nebudou k dispozici zranění Brdarič, Tarnat, Fahrenhorst, Rosenthal, Yankov a Krebs. Kvůli páté žluté je navíc mimo i špílmachr Bruggink, kterého by měl nahradit Sergio Pinto. Po zranění kotníku se do tréninku vrátil Íránec Hašemíjan, tuto sobotu ale začně jen na lavičce. V bundesligové historii dokázal Hannover v Duisburgu vyhrát pouze jednou a to už je čtyřicet let - v sezoně 1967/68 výsledkem 2:1.

MSV Duisburg - pravděpodobná sestava:

Starke - Willi, Avalos, Filipescu, Caceres - Grlič, Tararache - Maicon, Georgiev - Vručina, Niculescu

Hannover 96 - pravděpodobná sestava:

Enke - Cherundolo, Ismael, Vinicius, Schulz - Balitsch, Lala - Štajner, Pinto, Huszti - Hanke

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.20 - 2.45

Tip EuroFotbal.cz: 0

Borussia Dortmund - Karlsruher SC

Zklamání sezony, Borussia Dortmund, přivítá na domácím hřišti nováčka z Karlsruhe. Zatímco domácí mají pohárovou Evropu už jistou, tým z Bádenska o ní bojuje a potřebuje každý bod.

Třináctá Borussia sice už tři utkání nevyhrála a současné umístění je pro ní určitě zklamáním, chuť si ovšem spravila v úterý, kdy po výhře 3:0 nad druholigovou Jenou postoupila do finále DFB-Pokalu, což vestfálskému gigantovi prakticky zajistilo účast v příštím ročníku Poháru UEFA. Finálovým soupeřem Dortmundu totiž bude Bayern, u kterého se dá těžko předpokládat umístění mimo první pětici.

"Třináctá pozice je neuspokojivá, minimum je první desítka," nechal se ovšem slyšet sportovní ředitel Michael Zorc. "Další velký zápas nebude finále poháru, ale zápas proti Karlsruhe. Jsem si jistý, že hráči si budou chtít finále zahrát a neodchodí tak zbytek sezony v lize," dodal. Trenéru Thomasi Dollovi se začíná pomalu vyprazdňovat marodka. Po zranění kolena se vrací Kringe a lavička tak zřejmě zůstane na Buckleyho. Mimo hru jsou už jen Weidenfeller, Blaszczykowski a Degen, kteří lehce trénují. Nejistý je start Sebastiana Kehla, kterého zlobí žaludeční problémy, pravděpodobně ale bude na zápas připraven.

V nepříliš dobré formě se v posledních týdnech nachází Karlsruhe. Po očekávané prohře 0:2 na Bayernu prohrál nováček soutěže doma s Frankfurtem 0:1, nebýt ovšem brankáře Millera, prohrálo by KSC ještě větším rozdílem. Dobrá zpráva alespoň přišla ve čtvrtek - odchovanec klubu Christian Eichner nenapodobil například Hajnala, který po sezoně přestoupí shodou okolností právě do Dortmundu, nebo Eggimanna (Hannover) a prodloužil v Karlsruhe smlouvu o dva roky. "To rozhodnutí udělalo moje srdce," prohlásil pětadvacetiletý obránce. Trenér Edmund Becker nemůže pro utkání v Signal-Iduna Parku počítat pouze se zraněnou dvojicí Porcello (lýtko), Kennedy (kotník).

Dortmund bude mít o to větší motivaci, že podzimní utkání v Karlsruhe prohrál 1:3. "Chceme jim tu porážku vrátit," burcuje veterán v obraně "schwarz-gelben" Christian Wörns. Borussii se doma proti Karlsruhe daří, už deset zápasů s tímto soupeřem na domácím hřišti neprohrála. Naposledy KSC v Dortmundu vyhrálo v sezoně 1987/88, tehdy bylo stejně jako letos v pozici nováčka a odvezlo si vítězství 2:0.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:

Ziegler - Rukavina, Amedick, Wörns, Dede - Kehl - Kringe, Tinga - Federico - Frei, Petrič

Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:

Miller - Görlitz, Eggimann, Franz, Eichner - Mutzel, Aduobe - Timm, Hajnal, Iashvili - Freis

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.25 - 3.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

VfB Stuttgart - Hansa Rostock

Souboj dvou celků s opačným postavení v ligové tabulce budou mít možnost shlédnout diváci ve Stuttgartu, kde tamní VfB hostí čtrnáctý celek tabulky, Hansu Rostock. Stuttgart se namlsal dobrých výsledků z posledních utkání 1. Bundesligy a zkazit chuť si rozhodně nenechá ani proti průměrné Hanse Rostock.

Stuttgart může být právem hrdý na svou famózní ofenzívu, která patří k tomu nejlepšímu v celém Německu. Řádí v ní především Mario Gomez, spolu s Lukou Tonim z Bayernu, nejlepší střelec Bundesligy. Do sítě soupeřů stihnul za 24 ligových kol nastřádat už čtrnáct branek. Není tedy divu, že se o něj ucházejí takoví nápadníci jako AC Milán, Chelsea nebo Juventus Turín. Spolu s ním je pro soupeře stálou hrozbou i neřízená střela v podobě brazilského ofenzivního záložníka Cacaua. Právě ten se spolu s Gomezem největší měrou zasloužil o nedávnou výhru 6:3 nad Brémami..

Na straně druhé zase dokázala Hansa zremizovat utkání proti silné Hertě Berlín a i díky tomu jí v celkovém součtu patří čtrnácté, tedy nesestupové místo. I tak to ale Hansa nebude mít zrovna snadné. Do konce sezóny zbývá ještě plných deset kol a stát se může téměř cokoliv.

Stuttgart má starosti úplně jiné a určitě i příjemnější. Tým se totiž po otřesném začátku začíná dostávat do formy z předešlé sezóny, kde získal titul. Kádr byl navzdory velkému zájmu předních evropských klubů o hráče jako Fernando Meira či Mario Gomez zachován. Výsledky však přesto nepřicházely a hrdý Stuttgart se v jednu dobu babral ve spodní polovině tabulky. Ale jak se zdá, krize je již zažehnána a VfB opět bojuje o poháry. Při udržení momentální formy dokonce není vyloučeno ani to, že by si Gomez a spol. mohli opět zahrát Ligu mistrů. Ale budou Gomez, Meira, Cacau a další ve Stuttgartu působit i v sezóně příští? Anebo si je mezi sebou rozeberou přední evropské velkoluby? Přinejmenším Gomez zřejmě v létě zamíří do zámožnějšího klubu a zřejmě i do jiné ligy. V úvahu připadá především Anglie a Itálie. Buď jak buď. Do utkání s Hansou vstupuje domácí Stuttgart jako jasný favorit, cokoli jiného než tři body by byly zklamáním.

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:

Ulreich - Osorio, Delpierre, Meira, Magnin - Pardo - Hilbert, Hitzlsperger - Bastürk - Cacau, Gomez

Hansa Rostock - pravděpodobná sestava:

Wächter - Sebastian, Langen, Junior Alves, Stein - Bülow, Rathgeb, Bartels, Kern - Agali, Shapourzadeh

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.40 - 7.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama