Hlavní obsah

Brémy hrají v Bielefeldu, Schalke v Berlíně

EuroFotbal.cz

Bayern Mnichov bude po tomto kole mít na čele Bundesligy sedmibodový náskok, otázkou je, zda na něho bude tuto porci ztrácet jen Hamburk nebo se k němu přidá Werder. Brémy hrají v Bielefeldu a o ligové body budou bojovatve stejnou chvíli, jako v Berlíně Hertha se Schalke...

Článek

Hertha BSC - Schalke 04  (neděle 17:00)

Dva celky v dobré formě se střetnou na Olympiastadionu. Už šest utkání neporažená Hertha BSC vyzve Schalke 04, které je po nepovedené druhé půlce února opět na vítězné vlně.

Berlínská Hertha naposledy prohrála v prvním jarním kole a od té doby čeká na přemožitele. V minulých dvou kolech si "Alte Dame" připsala dvě remízy v utkáních v Dortmundu (1:1) a Rostocku (0:0) a z posledních šesti zápasů tak má tři výhry a tři remízy. Proti Schalke ale horkým favoritem určitě není. "Schalke je jiný kalibr, než naši minulí soupeři, ale chceme naší sérii protáhnout na sedm zápasů. Oni jsou dobří v soubojích a mají nebezpečné standardky, ale můžeme proti nim uspět," řekl trenér BSC Lucien Favre, který si na svazu vymohl zmírnění trestu a proti týmu z Gelsenkirchenu tak může své svěřence koučovat z lavičky.

Chybět ale švýcarskému stratégovi bude nejlepší střelec týmu Marko Pantelič, který má poraněné lýtko a k dispozici by měl být nejdříve příští víkend. Nahradí ho jeden z dvojice André Lima, Solomon Okoronkwo, větší šanci zřejmě má prvně jmenovaný. Dalšími zraněními jsou útočník Domovchiyski a záložník Lúcio, který na Schalke nemá nejlepší vzpomínky. Právě v podzimním utkání v Gelsenkrichenu, které vyhráli domácí 1:0, si brazilský záložník vážně poranil koleno a od té doby se na hřišti neobjevil.

Na vzestupu je i Schalke. Po třech porážkách se "Königsblauen" zvedli a výhry 2:0 v Bielefeldu a 2:1 nad Duisburgem je opět vrátily do boje o Ligu mistrů. "Musíme tabulkou i nadále stoupat a k tomu nám pomůže jen výhra. To je naše motivace," burcuje své svěřence trenér Mirko Slomka. "Jsme stále pod tlakem. Ale to tým potřebuje."

Stejně jako Favre řeší Slomka jedno zranění klíčového hráče. Chorvatský záložník Ivan Rakitič má poraněný hlezenní kloub a zmešká nejen toto a další bundesligové zápasy, ale i obě čtvrtfinále Ligy mistrů proti Barceloně. K němu se přidali i stoper Krstajič a záložníci Varela a Kobiašvili, kteří tak na marodce doplnili Bajramoviče a Zé Roberta. Do hry by se tak konečně měla dostat i zimní posila z Frankfurtu Albert Streit. Nejistý je pak start kapitána Marcela Bordona.

Hertha BSC - pravděpodobná sestava:

Drobný - Friedrich, Simunič, von Bergen - Chahed, Lustenberger, Kačar, Skácel - Ebert, Raffael - Lima

Schalke 04 - pravděpodobná sestava:

Neuer - Rafinha, Westermann, Bordon, Pander - Jones, Ernst - Grossmüller, Streit - Halil Altintop, Kuranyi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.15 - 2.40

Tip EuroFotbal.cz: 10

Arminia Bielefeld - Werder Brémy

25. kolo s sebou mimo jiné přináší i utkání mezi šestnáctým a čtvrtým celkem bundesligové tabulky, tedy Arminí Bielefeld a Werderem Brémy. Hostující a jasně favorizovaný Werder se jistě bude snažit setřást ze sebe krizi, která na něj dolehla v několika posledních bundesligových i pohárových utkáních.

Brémy totiž v domácí soutěži prohráli hned dvakrát za sebou, což u nich rozhodně nebývá zvykem. Snad ani nemusíme připomínat šestibrankový nášup na hřišti Stuttgartu v předposledním ligovém vystoupení zelenobílých. Když přičteme další neúspěch v podobě vyřazení skotskými Rangers z Poháru UEFA, měli by se svěřenci Thomase Schaafa pekelně snažit ať nepokazí další poměrně důležité klání. Werder totiž ještě před pár koly šlapal na paty vedoucímu Bayernu, ovšem po dvou zmíněných porážkách se Schaafovo mužstvo propadlo až na čtvrtou příčku, která nezaručuje ani postup do Ligy mistrů, nemluvě o nesplněné misi za titulem.

Schaafův trenérský protějšek se spíše stará o to, aby jeho tým nespadl do nižší soutěže. Toť stěžejní cíl Arminie Bielefeld pro zbytek této zatím dosti zpackané sezóny. Klub, v němž mimo jiné působí i čeští fotbalisté Petr Gabriel, David Kobylík a Radim Kučera, si v létě vytyčil za cíl udržet se v nejvyšší soutěži a operovat nejlépe v poklidném středu ligové tabulky. To se ale zatím nedaří a Arminie se dívá z bezprostřední vzdálenosti do chřtánu sestupových pater německé ligy. Nachází se totiž na šestnáctém místě, což je příčka zajišťující přímý sestup do 2. Bundesligy.

Zelenobílí po předchozí domácí prohře s Wolfsburgem nechtějí připustit byť jen sebemenší zaváhání a kouč Thomas Schaaf tvrdí, že jediným týmem, který může v tomto utkání Brémy porazit, jsou ony samy. Dále hráčům do zápasu vštěpuje, aby za žádnou cenu nepodcenili papírově slabšího protivníka, nedali mu pražádný prostor a uchopili průběh utkání pevně do vlastních rukou, nejlépe už od první minuty. Cokoli jiného než tři body by bylo pro Brémy rovno neúspěchu. Trenér Bielefeldu, Michael Frontzeck spřádá o poznání skromnější plány a sám by prý byl navýsost spokojen s jednobodovým ziskem svého družstva ale zároveň dodává, že by rád využil nedobré formy týmu hostí a nabádá své svěřence k boji o velice cenné tři body.

Frontzeck se bohužel pro Arminiu nebude moci v zápase spoléhat na gólmana Rowana Fernandeze a dalšího zraněného hráče, Tobiase Raua. Naopak těšit se může na návrat Markuse Schulera do záložní řady Bielefeldu. Na druhé straně Thomas Schaaf nemůže znovu počítat s dlouhodobě zraněným kapitánem o velkou osobností družstva, Torstenem Fringsem, ani s jiným marodem, Danielem Jensenem. Trest za vyloučení proti Stuttgartu si bude nadále odpykávat reprezentační stoper Per Mertesacker. Připraveni naopak budou Ivan Klasnič s Timem Borowskim. Oproti předchozímu utkání nahradí Boubacar Sanogo na hrotu Portugalce Hugo Almeidu a na pravém okraji obranné čtveřice dostane na úkor Patricka Owomoyely prostor Clemems Fritz. Velkou posilou bude také největší klubová a možná i bundesligová ikona, brazilský míčový kouzelník Diego, jenž se vrací po odpykání několikazápasového trestu za obdrženou červenou kartu.

Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:

Heinen - Korzynietz, Mijatovič, Kučera, Schuler - Kauf - Kirch, Marx - Eigler - Wichniarek, Halfar

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:

Wiese - Fritz, Pasanen, Naldo, Boenisch - Baumann - Frings, Hunt - Diego - Rosenberg, Sanogo

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.40 - 1.80

Tip EuroFotbal.cz: 2

Reklama