Hlavní obsah

Preview nedělních zápasů Gambrinus ligy

Na první pohled snadný úkol čeká Brno, kam zavítá sestupem ohrožené Kladno. Plzeň se nepříznivou sérii pokusí ukončit doma s Teplicemi, Most přivítá České Budějovice a Mladá Boleslav se s novým trenérem představí na hřišti Bohemians 1905...

Foto: FC Viktoria Plzeň/Jaromír Pech

Plzeňský Jan Lecjaks (vlevo) se snaží vybojovat míč v utkání ve Zlíně.

Článek

Siad Most - České Budějovice  (neděle 17:00)

Předposlední Most sehraje klíčový duel ve svém domácím prostředí proti Českým Budějovicím, které marně hledají ztracenou formu. Domácí budou chtít potvrdit svůj mírný vzestup a v případě zisku třech bodů mohou opustit sestupové pásmo za předpokladu, že Kladno si neodveze výhru z Brna. Hosté jedou na severozápad Čech s cílem konečně zabrat.

Mostecké fotbalisty čeká v neděli velice důležité utkání ohledně setrvání v první lize. V posledních dvou duelech nasbírali čtyři body a na to budou chtít navázat i doma proti trápící se českobudějovickému mužstvu. Kdyby domácí vyhráli, tak se naskýtá možnost se poprvé od 15. kola vyšvihnout na pozice, které neznamenají sestup. "Takovéhle kdyby už jsme měli několikrát. Musíme hlavně bodově navázat na poslední zápasy. Duel s Budějovicemi je pro nás moc důležitý a pro mě motivující, protože pocházím kousek od Budějovic," uvedl kouč Mostu Robert Žák. Ten bude v nadcházejícím utkání postrádat trojici zraněných Čermáka, Andreie a Boutasgounta.

Tým Dynama, který figuruje na dvanáctém místě, se na jaře stále trápí. V pěti zápasech tohoto kalendářního roku totiž uhrál pouhé dva body a ze vstřelení branky se radoval pouze jednou. Takovouto mizernou bilanci bude chtít napravit v Mostě. "Náš momentální problém je především v hlavách hráčů. Potřebujeme jednou vyhrát 1:0, jako například s Mostem na podzim. V žádném případě se ale nesmí opakovat výkon z druhého poločasu na Žižkově," varoval trenér hostí František Straka, jenž se bude muset vyrovnat s absencí klíčových hráčů Hílka, Vozábala a Hunala, kteří pykají za karetní tresty. Také nenastoupí zranění Plichta s Pivoňkou, otazník visí nad Horejšem.

Siad Most - pravděpodobná sestava:

Švenger - Prášil, Webster, Johana, Procházka - Stožický, Gedeon, Pilař, Trubila - Pešír, Rilke.

České Budějovice - pravděpodobná sestava:

Kučera - Peroutka, Horejš, Homoláč, Šmíd - Plocek, Mezlík, Žižka, Šíma - Stráský, Mrkvička.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.85 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Bohemians 1905 - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)

Již poslední Bohemians 1905 budou v neděli hostit fotbalisty z Mladé Boleslavi. Oba týmy mají co napravovat. Domácí se pokusí utéct ze sestupového pásma a hosté s novým trenérem budou chtít zapomenout na předchozí nepovedené zápasy.

Klokani ztrácí na nesestupové čtrnácté místo, na kterém se nyní pohybuje Kladno, pouhé dva body. A plný bodový zisk z nadcházejícího duelu by se jim náramně hodil. Nyní se střetnou na domácí půdě s Mladou Boleslaví, která podruhé v sezoně změnila trenéra. "Pro nás je to první ze čtyř klíčových zápasů pravdy. Chceme na jaře poprvé zvítězit, protože body jsme zatím sbírali jen po jednom a to je k záchraně málo," uvedl trenér pražského celku Zbyněk Busta. Ten bude moci poslat téměř kompletní sestavu, na marodce je pouze Polodna se zraněným kotníkem.

Nový kouč Mladoboleslavských Karel Stanner má za úkol vytáhnout mužstvo z herní krize. Po prohře v Mostu a domácím debaklu od Sparty rezignoval na svůj post trenér Zdeněk Ščasný. I přesto se klub drží v klidném středu tabulky. "Jsme všichni pod tlakem, že nemáme víc bodů, ale přesto beru utkání na Bohemce jako každé jiné. Správná míra nervozity je stejná jako při trénovaní třetí ligy," řekl Ščasného nástupce Stanner, jenž předtím vedl mladoboleslavskou třetiligovou rezervu. V sestavě hostujícího celku se neobjeví pouze dlouhodobí rekonvalescenti Pižanowski a Opiela. Naopak do hry by měl zasáhnout uzdravený Hodúr a také by měl nastoupit proti Bohemians Jan Rajnoch, který nemá zastavenou činnost po prohřešku v utkání se Spartou.

Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:

Zich - Karal, Rada, Nikl, Šmarda - Moravec, I. Hašek, Morávek, Bartek - Škoda, Rezek.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:

Miller - Ševinský, Rolko, Kopic, Kalina - Sedláček, Rajnoch, Hodúr, Poláček - A. Mendy, Řezníček.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.85 - 2.80

Tip EuroFotbal.cz: 0

1. FC Brno - SK Kladno

Fotbalisté Brna nastoupí v dalším kole na domácí půdě proti čtrnáctému Kladnu. Kouč domácích Petr Uličný bere pouze vítězství, zatímco hosté odjíždí do moravské metropole udržet si nesestupovou pozici.

Brňanům uplynulé kolo nevyšlo podle jejich představ, v Jablonci totiž prohráli 0:2. Na tento výsledek budou chtít v neděli zapomenout a touží po prodloužení vítězné šňůry z domácích vystoupení. Uličného výběr si nyní změří síly s týmem, který bojuje o prvoligovou záchranu. "Kladno hraje o záchranu, z toho pohledu to pro nás bude složité. Navíc mělo i hodně smůly, poslední zápasy prohrávalo o jediný gól," varoval trenér pátého mužstva Uličný. Ten také zdůraznil, že bude spokojen pouze s výhrou svých svěřenců. Pokud Brno zvítězí, tak může být po tomto kole v tabulce na 4. místě a to v případě zaváhání Teplic. V sestavě Moravanů budou scházet marodi Dvorník, Okleštěk, Wágner, Borák a Šural. Otazník visí nad startem Aleše Besty, jenž si doléčuje své zranění.

Kladno ještě na jaře nevyhrálo a pokusí se to napravit v Brně. Jenže odtud si v letošní sezoně odvezli tři body jen týmy Plzně a Mladé Boleslavi. Středočeši, kteří vstřelili zatím jedinou branku na jaře, potřebují body jako sůl, figurují na čtrnáctém místě a náskok od sestupového propadliště činí pouhý bod! "Potřebujeme pochopitelně každý bod a budeme ho chtít získat už v Brně. Samozřejmě, že jdeme do zápasu jako outsider, ale prohrát rozhodně nechceme," tvrdí kouč hostí Jaroslav Šilhavý. Ten bude moci postavit téměř kompletní sestavu, k dispozici nebude jen Beneš, jenž dostal disciplinární trest.

1. FC Brno - pravděpodobná sestava:

Lejsal - Kuncl, Švejnoha, Trousil, Siegl - Kubáň, Mareček, Pavlík, Polách - T. Došek, Střeštík.

SK Kladno - pravděpodobná sestava:

Pavlík - Bartoš, Hochmeister, Killar, Krob - Vršajevič, Zoubele, Gross, Cigánek - Zachariáš, Kroupa.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.37 - 4.00 - 7.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Viktoria Plzeň - FK Teplice

Vrátila se Teplicím po výhře nad Zlínem forma z podzimu? To ukáže duel v Plzni před televizními kamerami. Západočeši budou chtít doma po třech prohraných zápasech konečně bodovat.

Plzeňští momentálně figurují na sedmém místě, v posledních třech duelech si však nepřipsali ani jediný bod. To hodlají napravit v neděli, kdy se střetnou s Teplicemi. Kouč domácích Stanislav Levý nebude sledovat dění na hřišti z lavičky, ale mezi diváky. Důvod je jasný, kvůli jeho chování ve Zlíně mu disciplinární komise vystavila zákaz na dva nejbližší duely vést mužstvo přímo z lavičky. "S kolegy se dohodneme na tom, jak budeme komunikovat. Hlavní ale bude, aby kluci zabrali na hřišti. Cítím, že poslední výsledky chtějí odčinit," řekl Levý, jenž bude na hřišti postrádat zraněného Müllera a útočníka Varadiho, který dostal disciplinární trest.

Severočechům se start do fotbalového jara vůbec nevyvedl. Až v uplynulém kole, kdy porazili Zlín 2:1, naznačili návrat k výkonům, které předváděli celý podzim. Zda se jim forma vrátila, to uvidíme v neděli večer, kdy si to o body rozdají s trápící se Plzní. "Jsme rádi, že jsme se v minulém zápase odrazili, protože je cítit, že z týmu spadlo určité napětí. Na druhou stranu jedna výhra nic neznamená, musíme ji potvrdit a udělat delší dobrou sérii," přál si teplický trenér Petr Rada, jehož tým se v případě výhry vrátí na třetí místo v tabulce. V sestavě budou chybět zranění záložníci Gašparík a Ljevakovič a také distancovaný obránce Klein.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:

Ilizi - Malcharek, Rada, Halama, Lecjaks - Petržela, T. Krbeček, Sylvestre, Trapp, Róth - Petržela.

FK Teplice - pravděpodobná sestava:

Slavík - Vidlička, Lukáš, Merzič, Rosa - Mareš, Sabou, Doležal, Verbíř - Jun, Smíšek.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.70 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama