Hlavní obsah

Šlágr kola ve Španělsku: vedoucí Real hostí trápící se Valencii

Barcelona hostí Valladolid a má před sebou o něco snadnější úkol, než jaký čeká na vedoucí Real Madrid v duelu s Valencií. Villarreal by měl potvrdit ambice na hřišti Levante, Espanyol v Murcii a Santander doma s Huelvou. V dalších zápasech se bude hrát především o záchranu...

Článek

FC Barcelona - Real Valladolid  (neděle 17:00)

Barcelona v krizi, Deco zraněný, Ronaldinho mimo nominaci... zkrátka další veselé nedělní odpoledne v Ciudad Condal. Blaugranas na Nou Campu přivítají Valladolid a pokud opět nedokáží zvítězit, mohli by se propadnout na třetí příčku. Pucela pro změnu nehezky flirtuje s osmnáctou – sestupovou – pozicí.

Frank Rijkaard na sebe vzal po vyřazení z Copa del Rey veškerou zodpovědnost, ale také není snadné operovat s tak obrovským množstvím asbencí. Už jsme zmiňovali Ronaldinha s Decem, chybí také Giovani či Gabriel Milito, cestu do sestavy si tedy znovu udělali tři mladíci z béčka, v základu se po čase objeví Lilian Thuram a pravděpodobně také Thierry Henry, který v posledních zápasech nastupoval ze střídačky a patřil k nejlepším.

Valladolid čeká v hlavním městě Katalánska těžký úkol, nicméně Barca již tři kola v řadě nezvítězila, takže hosté rozhodně nejsou bez šance. Ovšem ani Valladolid poslední tři kola nevyhrál, dokonce v nich ani nevstřelil gól. Kouč Mendilibar naordinuje svým svěřencům podle svých slov poměrně ofenzivní strategii s důsledným napadáním a tlačením do koncovky. Ale nebude to snadné, i Pucelu totiž trápí absence: Iňaki Bea, García Calvo, Butelle, Cifu, Ogbeche a Aguirre, ti všichni tvoří kádr Valladolidu, ale do Barcelony se nepodívají.

FC Barcelona - pravděpodobná sestava:

Valdés - Zambrotta, Thuram, Puyol, Sylvinho - Xavi, Touré, Iniesta - Bojan, Eto'o, Henry

Real Valladolid - pravděpodobná sestava:

Asenjo - López, Baraja, Rafa, Marcos - Rubio, Camacho - Sisi, Kome, Dorado - Llorente

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.55 - 11.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Osasuna Pamplona - Real Betis

Osasuna Pamplona hostí Real Betis a jde o typický záchranářský duel. Lepší výchozí pozici má domácí Osasuna, která má zatím na kontě o dva body více.

Domácí ale přesto potřebují vyhrát, jejich náskok na sestupové příčky činí jen pouhé dva body. Domácí křídelník Juanfran tak trochu spoléhá na to, že Betis přijede ještě psychicky zasažen nedávným skandálem a administrativně prohraným zápasem s Bilbaem. Kouči Osasuny José Angelovi Zigandovi budou v tomto zápase chybět především záložníci a to Javad Nekounam, Carlos Vela a Xavier Margairaz. Téměř jistý je tak start českého záložníka Jaroslava Plašila, který v posledních zápasech nastupuje na pozici toho nejofenzivnějšího v pětičlenné záloze hned za forwardem Kike Solou. Chybí i bek Miguel Flaňo a útočník Dady. Švýcar Margairaz si v přípravném utkání poškodil v pravém koleni chrupavku, zpřetrhal zkřížené i postranní vazy a musí na operaci. Podle předpovědí lékařů by měl být bez fotbalu do konce rok a uteče mu tak i Euro.

To Betis dělí od sestupových příček jen lepší skóre, než mají soupeři. Kromě toho ale bude také oslaben tím, že v následujících dvou domácích zápasech bude mít zavřený stadion. Výsledek zápasu s Bilbaem byl kontumován. Vše se událo kvůli neukázněnému fanouškovi, který trefil láhví do hlavy gólmana hostí Armanda. Betis zaplatí pokutu 9 000 eur, ale chce se proti trestu odvolat. Každý bod z Navarry by ale byl jistě dobrý. Složitou situaci má kouč celku Paco Chaparro: " Je to složité, ale chceme získat tři body. Nikdo z nás se nenechá trestem ovlivnit, vůbec jsme se o záležitosti nebavili. Soustředíme se jen na následující zápas." Po trestu se vrací do kádru obránce Melli, zdravotně v pořádku už je Mark González. Zraněni jsou Ricardo, Toni Doblas a David Rivas.

Osasuna Pamplona - pravděpodobná sestava:

Ricardo - Azpilicueta, Cruchaga, Josetxo, Monreal - Juanfran, Puňal, Javi García, Plašil, Delporte - Sola

Real Betis - pravděpodobná sestava:

Casto - Damiá, Juanito, Melli, Vega - Edú, Arzu, Rivera, Capi, Mark González - Pavone

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.05 - 3.65

Tip EuroFotbal.cz: 1

Racing Santander - Recreativo Huelva

O historickou účast v Poháru UEFA bojující Santander hostí na stadionu El Sardinero o záchranu bojující Huelvu.

Ambiciozní Racing si stále drží vysokou výkonnost. Momentálně mu patří skvělé sedmé místo a může být ještě lépe. Na šesté místo (zaručuje účast v Poháru UEFA) Espanyolu ztrácejí svěřenci kouče Marcelina jen jediný bodík. V minulém kole po třech ligových výhrách v řadě Racing prohrál, když podlehl Getafe 1:2. A právě malý madridský klub vystavil v týdnu stopku Racingu v semifinále Copa del Rey, po středeční remíze 1:1 se radovali z postupu hráči Getafe, kteří vyhráli první duel 3:1. Kouč Marcelino se bude muset v utkání obejít bez elitního obránce Garaye, který bude kvůli zranění chybět až šest týdnů. K dispozici nejsou ani zranění Felpeto a Ismodes, vykartovaní jsou Sergio Sanchez a Tono.

Osmnáctá Huelva v minulém kole vyhrála důležité utkání s devatenáctou Murcií a v tabulce jí odskočila už na devět bodů. Stejně jako Recreativo mají v tabulce na kontě dvaatřicet bodů další tři mužstva. "Mnoho týmů může spadnout do sestupové pásma. Valencia je jen čtyři body od nás a jestli ztratí tento týden body (Valencia cestuje na hřiště Realu Madrid) a týmy pod nínvyhrají, pak bude hodně dole," řekl na tiskové konferenci kouč Manolo Zambrano, jemuž budou v utkání chybět zranění Ruben, Varela, Calvo a Ersen Martin. Kvůli kartám nenastoupí ani Camunas.

Racing Santander - pravděpodobná sestava:

Coltorti - Pinillos, Garay, Oriol, Gutierrez - Alvarez, Duscher, Colsa, Jorge Lopez - Munitis, Smolarek

Recreativo Huelva - pravděpodobná sestava:

Sorrentino - Bouzon, Caceres, Beto, Poli - Vazquez, Barber, Martins, Aitor - Marco Ruben, Sinama-Pongolle

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.73 - 3.40 - 4.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Real Murcia - Espanyol Barcelona

Na stadionu La Condomina přivítá v katastrofální formě hrající Murcie Espanyol, jenž bojuje o pozice zaručující účast v evropských pohárech.

Na začátku roku 2008 patřilo Murcii pěkné deváté místo. Od té doby se nováček soutěže propadá tabulkou neuvěřitelnou rychlostí, Real v tomto kalendářním roce nevyhrál ani jedno ligové utkání a z deseti zápasů získal jediný bod za remízu s Atléticem Madrid. Murcii zatím nepomohla ani změna trenéra, nový a zkušený kouč Javier Clemente má na kontě už dvě prohry a zejména ta poslední bude Real moc a moc mrzet. V souboji s osmnáctou Huelvou prohrál 2:4 a cesta za záchranou se mu mnohonásobně zkomplikovala. Momentálně mají hráči Murcie ztrátu devíti bodů právě na zmiňovanou Huelvu. Pablo Garcia, David De Coz a Cesar Arzo do utkání nezasáhnou kvůli kartám, zatímco Stephane Pignol je zraněn.

Espanyol v posledních kolech předvádí nevyrovnané výkony. V minulých sedmi utkáních se radovali Pericos z výhry třikrát a v tabulce se propadli na šestou pozici, která jak známo zaručuje účast v Poháru UEFA. Na sedmé místo Racingu mají Katalánci náskok jediného bodu. V posledním kole vydřeli svěřenci trenéra Valverdeho domácí vítězství nad Mallorcou, dvakrát se prosadil Luis Garcia, rychlonohý útočník v posledních třech zápasech vstřelil čtyři branky a v klubové tabulce střelců předstihl kapitána Tamuda, který v duelu s Mallorcou chyběl kvůli kartám, stejně jako brankář Kameni. Oba zkušení fotbalisté budou moci proti Murcii nastoupit. Naopak zranění jsou Ewerthon a Ivan de la Pena, vykartovaný poté je Lola Smiljanic.

Real Murcia - pravděpodobná sestava:

Carini - De Coz, Mejia, Arzo, Ochoa, Peňa - Rosinei, Pablo García, Movilla, Dani - Goitom

Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:

Kameni - Zabaleta, Jarque, Torrejón, García - Valdo, Angel, Hurtado, Riera - Luis García, Tamudo

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 2.90 - 2.20

Tip EuroFotbal.cz: 2

Levante UD - Villarreal CF

Na pořadu 29. kola španělské Primera División je mimo jiné i jedno malé derby mezi Villarrealem a Levante. Oba soupeři mají společnou zeměpisnou polohu a tím to asi tak končí. Co se týče fotbalu, těžko hledat větší protiklady.

Rozjetý Villarreal se pevně zabydlel v pásmu zajišťujícím účast v Lize mistrů, navíc tvrdě útočí na Barcelonu, která je druhá. Je tedy jasné, že jakékoli zaváhání proti Levante vůbec nepřipadá v úvahu. Manuel Pellegrini sice nemůže počítat s Giuseppem Rossim ani Pascalem Cyganem, ale to by jako výmluva u fanoušků asi jen těžko obstálo.

Levante na tom, co se týče momentální formy, nicméně také není úplně nejhůř, zvláště na domácím hřišti předvádí slušné výkony. I když na opuštění posledního místa to pořád není. Bod by byl pro domácí úspěchem, pomoci k němu může již uzdravený Shota Arveladze.

Trenér Giovanni de Biasi, který bude kvůli trestu sledovat zápas pouze z tribuny, nemůže počítat s celou řadou opor. Chybí kapitán Iňaki Descarga a obránci Laurent Courtois a Saúl Fernández.

Levante UD - pravděpodobná sestava:

Kujovic - Gáspar, Álvaro, Serrano, Castedo - Juanma, Ángel, Berson, León, Geijo, Riga

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:

López - Venta, Gonzalo, Godín, Capdevila - Cazorla, Eguren, Senna, Fernández - Nihat, Tomasson

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.50 - 3.25 - 1.75

Tip EuroFotbal.cz: 2

Real Zaragoza - UD Almería  (neděle 17:00)

Patnáctá Zaragoza přivítá v jednom z dalších utkání dvacátého devátého kola španělské nejvyšší soutěže na stadionu La Romareda Almerii.

Almeria sice čtyřikrát za sebou nevyhrála, i tak se ovšem drží na pohodové deváté pozici. Svěřenci kouče Emeryho tak jsou zatím nejlepší z nováčků této sezony. Minulý víkend Almeria remizovala na domácím stadionu se silnou Barcelonou a na své konto si tak připsala další cenný bod. "Nedělní utkání se Zaragozou bude velmi obtížné, neboť naši soupeři mají v týmu ohromné hráče, stejně jako to, že oni jsou v pozici, kdy musí získat tři body," řekl před zápasem Emery, kterému budou kvůli zraněním chybět Paunovic, Acasiete a Guilherme.

Trápící se Zaragoza v minulém kole prohrála na hřišti Villarrealu, když dostala od "Žluté ponorky" lekci z produktivity. Na patnáctém místě má Zaragoza stejně bodů jako osmnáctá Huelva, svěřencům Manola Villanovy tak nezbývá nic jiného, než vyhrát. To se ovšem Zaragoze podařilo z posledních sedmi pokusů jedinkrát. "Všechny zápasy budou důležité, zbývá deset kol do konce ligy. Jestliže dobře začneme, můžeme mít v dalších kolech více klidu, " podotkl kouč Villanova před utkáním. Luis Carlos Cuartero, Sergio Fernandez, Pablo Aimar, David Generelo a Francisco Pavon - ti všichni budou Realu chybět.

Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:

Cesar - Diogo, Ayala, Sergio, Paredes - Luccin - Gabi, Oscar, Matuzalem, Sergio Garcia - Milito

UD Almería - pravděpodobná sestava:

Alves - Rekarte, García, Pulido, Mané - Melo, Juanito, Corona - Ortiz, Negredo, Crusat

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.25 - 4.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Real Madrid - Valencia CF

Deset kol před koncem La Ligy už jde skutečně do tuhého. Real Madrid, prozatimní lídr celé soutěže, přivítá na domácí půdě dalšího z tradičních soků, Valencii. Bílý balet podává v poslední době nevyrovnané výkony, a tak si bude chtít napravit před vlastním publikem pověst. Valencii povzbudil pro změnu postup do finále Copa del Rey a bude se chtít rovněž posunout v tabulce nahoru.

Real se může soustředit už pouze na jednu soutěž, poté, co vypadl ze Španělského poháru i z Ligy mistrů. Bodově je na tom zatím dobře, drží si náskok před druhou Barcelonou, ovšem s výsledky a hrou je v poslední době na štíru. V 28. kole podlehl po dalším ze série matných výkonů na hřišti o sestup bojujícího Deportiva La Coruňa 0:1 a z posledních pěti ligových zápasů si připsal pouze dvě ušmudlané výhry nad Huelvou a Espanyolem.

Ve Valencii je situace ještě horší a není pochyb, že postup do finále poháru zachránil krk trenéru Koemanovi, po jehož hlavě volá velká část fanoušků. Klub z Mestally vyhrál naposledy na začátku února doma nad Betisem, jinak v posledních pěti zápasech La Ligy nasbíral pouhé tři body a patří mu zatím jedenáctá příčka, čtyři body od první sestupující. Navíc mají "netopýři" ještě v živé paměti krutou domácí prohru 1:5 z prvního utkání s Realem v této sezóně.

Dobrou zprávou pro trenéra Schustera je, že může podruhé v celé sezóně postavit svou základní obrannou čtveřici Ramos – Pepe – Cannavaro – Heinze, kterou poněkud eufemisticky nazval "nejlepší obranou světa". Tradiční jistotu mezi třemi tyčemi by měl dodat Iker Casillas. Otázkou bude složení středové řady a zejména útoku, kde bude po šest neděl chybět Van Nistelrooy, který se podrobil operaci kotníku.

Do středu zálohy patrně nastoupí Diarra, před ním pak Guti se Sneijderem a v roli falešného levého křídla dostane příležitost Robinho. Čerstvě uzdravený Robben začne utkání na lavičce. V útoku bude opět tradičně hrát kapitán Raúl a role druhého útočníka připadne podle všeho Baptistovi.

Holandský kouč Koeman postaví do duelu proti Realu do branky Hildebranda a před něj stoperskou dvojici Marchena – Albiol, kterým budou po krajích sekundovat Moretti a Miguel. Záložní středový dvojblok vytvoří Maduro a Baraja, na křídlech budou hrát madridský odchovanec Mata a Joaquín. Na spojce bude působit Silva a na hrotu útoku Villa.

Utkání na Santiago Bernabéu začne v 19.00 CET hvizdem rozhodčího Close Gómeze.

Real Madrid - pravděpodobná sestava:

Casillas - Ramos, Pepe, Cannavaro, Heinze - Sneijder, Diarra, Guti, Robinho - Baptista, Raúl

Valencia CF - pravděpodobná sestava:

Hildebrand - Miguel, Albiol, Marchena, Moretti - Joaquín, Baraja, Maduro, Mata - Silva, Villa

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.00 - 6.05

Tip EuroFotbal.cz: 10

Athletic Bilbao - Getafe CF

Athletic Bilbao hraje v posledním nedělním zápase s Getafe. Jde o souboj dvou týmů ze středu tabulky. Athletic se v případě výhry může na svého soka bodově dotáhnout.

Oba týmy se nadechují do úspěšného závěru sezony. V posledních dvou zápasech si Bilbao připsalo dvě výhry a to nad Valladolidem a také na Betisu, i když tam mu nahrálo zranění gólmana Armanda Ribeira jedním z domácích fanoušků. Armando byl trefen láhví nad pravé oko a zpočátku špatně viděl. Příští týden by ale už měl být fit a připraven do hry. Bilbau se daří, kouč Joaquín Caparrós odvádí dobrou práci. Athletic vyhrál čtyři z posledních šesti zápasů. Na sestupové příčky ale má tým nahrány zatím jen čtyři body. Zpět po trestu je stoper Fernando Amorebieta, nejistá situace kvůli drobným zraněním je ale u Francisca Yesteho, Aitora Ocia a Igora Gabilonda. Jistě budou chybět Roberto Martinez Tiko, David Cuellar a Gorka Iraizoz.

Ještě lepší formu má Getafe. V lize se tým vyšplhal už na osmou příčku, bude hrát finále Copa del Rey a čeká ho i dvojzápas s Bayernem v Poháru UEFA. Po horším startu do sezony tak celek kouče Michaela Laudrupa výrazně čeří vody. Úspěšné byly i poslední ligové zápasy, kdy Getafe vyhrálo 3:0 v Murcii a výsledek potvrdilo i domácí výhrou se Santanderem. Celek má náročný program a množství zraněných hráčů by se mohlo ukázat jako problém. Mimo hru z tohoto důvodu jsou Daniel Díaz, Miguel Pallardó, Mario Alvarez, Francisco Sousa a Manu del Moral. Pro trest tentokrát nemohou hrát Fabio Celestini a Braulio Nobrega.

Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:

Aranzubía - Iraola, Ocio, Amorebieta, Koikili - Susaeta, Javi Martinez, Yeste, Gabilondo, Etxeberria - Llorente

Getafe CF - pravděpodobná sestava:

Abbondanzieri - Cortes, Tena, Belenguer, Licht - Granero, Casquero, de la Red, Gavilan - Uche, Albín

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.00 - 3.20

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama