Hlavní obsah

Ve Skotsku jde o titul - Rangers hostí Celtic

Old Firm derby, neboli derby dvou glasgowských klubů, ovládne v sobotu skotský fotbal. Další zápasy jakoby neexistovaly. Přesto zmiňme jeden duel. Pokud St. Mirren uhraje alespoň bod v Gretně, definitivně ji odsoudí k sestupu.

Rangers FC - Celtic FC

Článek

Rangers FC - Celtic FC  (sobota 13:30)

Skotský fotbalový svátek je tady, Rangers na Ibrox Parku hostí Celtic a výsledek zápasu může hodně napovědět o tom, kdo se stane mistrem ligy. Oba kluby hrají ve skvělé formě a soupeře k ničemu nepouští, derby bude hodně zajímavé.

Rangers sehráli poslední ligové utkání proti Hibernianu a díky výhře 2:1 stále zůstávají na první příčce tabulky, tři body před městským rivalem a mají ještě zápas k dobru. Bohužel pro Rangers, čtyři velmi důležití hráči byli nedávno zranění a nad jejich stratem visí otazník. Gólman Allan McGregor měl zranění kolena, kapitán Barry Ferguson má problémy s kotníkem, Lee McCulloch se stehnem a Christian Dailly má zlomený prst. Rangers budou bojovat, případné vítězství by je velmi přiblížilo k titulu.

"V posledních pár letech byl na vrcholu Celtic, pronásledovaný Rangers. Teď se to ale otočilo a Celtic se snaží dostihnout Rangers. Je to zápas, kde si Celtic nemůže dovolit ztratit body, při prohře by měli Rangers velký náskok, který by si už pohlídali," řekl pro BBC bývalý hráč Celticu, John Collins.

Celtic dostal v minulém kole přijatelnějšího soupeře, poslední Gretnu a taky nezaváhal. Z Gretny si odvezl tři body, po vítězství 3:0. Teď Celtic čeká nesmírně těžký soupeř a pokud si chce tým kouče Strachana udržet šanci na titul, musí v sobotu nad Rangers zvítězit. Dobrou zprávou pro kouče Celticu je uzdravování záložníka Barryho Robsona, který se zranil v přátelském zápase mezi Skotskem a Chorvatskem. Do utkání by mohli vyběhnout i nedávno zranění, či nemocní Stephen McManus, Paul Hartley, Gary Caldwell, Scott Brown, Bobo Balde, i střelec McDonald.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.90

Falkirk FC - Kilmarnock FC

Na Falkirk Stadium přivítá domácí tým Kilmarnock, jenž se nachází na desáté příčce nejvyšší skotské ligy.

Falkirk přežil výsledkovou mizérii z konce ledna a nyní opět pravidelně sbírá body. Naposled uhrál bezbrankovou remízu na hřišti Hearts a celkem si z posledních šesti utkáních dvakrát odnesl vítězství, třikrát remízoval a pouze jednou odešli svěřenci Johna Hughese ze zápasu s prázdnou. A díky těmto výsledkům se Falkirk stále drží na chvostu první šestice Premier League. Mladá hvězda domácího týmu Scott Arfield věří, že on a jeho spoluhráči dokážou místo v "Top six" uhájit. "Myslím, že se naše hra v posledních zápasech dost zlepšila. Důkazem toho je pět čistých kont z posledních šesti zápasů, kluci tím jsou velmi potěšeni," prohlásil o kvalitách svého mužstva Arfield a okomentoval i své působení ve skotském národním týmu do jednadvaceti let. Skotští mladíci porazili minulý víkend finský výběr 2:1. "Byl to skvělý víkend a parádní výsledek pro náš tým. Po přímém kopu jsem vstřelil náš první gól. Udělal jsem to přesně tak, jak jsme to cvičili na tréninku. Druhý zásah pak přidal Steven Naismith," řekl talentovaný záložník. Hughes se dnes bude muset obejít bez Michaela Higdona. Domácí útočník se po zranění kolene vrátil po téměř třech měsících do tréninkového procesu, ale pro dnešní zápas fit ještě nebude.

Letošní vzájemné měření sil mezi dnešními soupeři bylo vždy velmi vyrovnané. Nejprve se rozešly oba týmy smírně po výsledku 1:1, poté dokázal Falkirk v Kilmarnocku vyválčit výhru 1:0.

Kilmarnock který se nachází na třetí příčce od konce a už může tuto sezonu v klidu dohrát a soustředit se na příští ročník. Killie už jistojistě nespadnou a do boje o pohárovou Evropu také nezasáhnou. Kilmarnock by dnes určitě chtěl zopakovat výsledek z minulého zápasu, kdy na svém stadionu porazil Inverness vysoko 4:1. Tomuto zápasu předcházely velmi nevyrovnané výkony. Kilmarnock dokázal porazit Aberdeen či St. Mirren, nestačil ovšem na Hibernian a dokonce ani na Gretnu. Z posledních výsledků je patrné, že svěřenci kouče Jima Jefferiese dokážou tři body vybojovat pouze v domácím prostředím a proto to dnes budou mít velmi těžké. Manažer Jefferies vítá zpátky Willie Gibsona. Záložník chyběl u posledního zápasu proti Invernessu. Dnes by se měl objevit alespoň na lavičce náhradníků.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.40 - 3.45

Heart of Midlothian - Dundee United

V Edinburghu se na Tynecastle odehraje bitva mezi domácími Heart of Midlothian a třetím týmem skotské ligy Dundee United.

Hearts se momentálně drží ve středu ligové tabulky na sedmém místě a pokud oba zbývající zápasy, které chybí do rozdělení tabulky na dvě šestice, domácí mužstvo vyhraje, může ještě pomýšlet na účast ve skupině o titul. Výkony Hearts připomínají tak trochu střídavě oblačné počasí. Jednou dovedou zápas do vítězného konce, podruhé vyjdou ze souboje s prázdnou. Svěřenci manažera Stephea Fraila z posledních šesti utkáních vyválčili dvě výhry, dvakrát prohráli a stejný počet zaznamenali i u remíz. Obě porážky přišly od glasgowských "velkoklubů". Nerozhodný výsledek uhrál edinburghský tým právě v poslední střetnutí na svém hřišti s Falkirkem, a to 0:0. Frail věří, že bude moct zpět do týmu povolat Christiana Nadeho. Útočník v minulých dnech laboroval s poraněným tříslem. Mimo hru je Saulius Mikoliunas, jenž má potíže se žaludkem. Dlouhodobě jsou zranění Neil McCann, Bruno Aguiar a Mauricio Pinilla.

Dalo by se říct, že je Dundee na Hearts specialistou, neboť oba letošní vzájemné zápasy dovedlo do vítězného konce. United se radovali z výher 3:1 a 4:1.

Dundee se nachází na vynikající třetí pozici a dělá si tak pro příští sezonu velký zálusk na Pohár UEFA. Levein a spol. v posledním kole Premier League přejeli na svém stánku v důležitém utkání Motherwell 2:0 a hořkost porážky nepoznali United už devět zápasů. Šňůra neporazitelnosti zahrnuje čtyři výhry a pět remíz. Manažer Levein nemá hlášena žádná čerstvá zranění. K týmu se připojil mladý obránce Garry Kenneth, který se vrátil z reprezentačního srazu. Na listině zraněných jsou už delší dobu zapsáni Keith Watson a Steven Robb.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.90

Inverness Caledonian - Aberdeen FC  (sobota 16:00)

Inverness a Aberdeen, dva sousedi z tabulky si v sobotu změří síly ve vzájemném zápase. O pět bodů má v tabulce více druhý jmenovaný klub, domácí jsou devátí s 33 body, ale už delší dobu jsou ve výsledkové krizi.

Vše vyvrcholilo v posledním kole, prohrou 1:4 v Kilmarnocku, hráči se snad poučili z chyb a budou předvádět lepší výkony, než v posledních měsících. Příležitost napravit nepovedené jaro se můžou pokusit v zápase proti Aberdeenu. Invernessu můžou k lepšímu výsledku pomoci i navrátilci z reprezentací, Marius Niculae a Richard Hastings. Hlavně rumunský střelec se ukázal ve velmi dobrém světle, když gólem pomohl k výhře své země nad Ruskem.

Ani Aberdeen nemůže být se svými výkony z posledních měsíců spokojen, na začátku sezóny byl chválen za skvělý start, kvůli nevýrazným výkonům z poslední doby se ovšem propadl až na osmou příčku tabulky. Zlepšení bylo vidět až v posledních dvou zápasech, i když ne s kdoví jak silnými soupeři. Nejprve to byla výhra 3:0 nad Gretnou a v minulém kole remíza se St. Mirrenem. Aberdeen prohlásil, že nechce skončit hůře jak na šesté příčce a do konce roku tak má co dělat. Proti Invernessu nenastoupí Zander Diamond, který má problémy s okem, dále Jamie Smith, Richie Byrne, Jeffrey de Visscher, Derek Young a Steve Lovell. To je výčet široké marodky, která je určitě jednou z hlavních příčin jarní krize. Jediný kdo se stačil zotavit je Stuart Duff, jenž nemohl hrát kvůli zranění kolení šlachy." Inverness je velmi dobrý tým a je vždy nebezpečný. Jsou na tom špatně a budou se rvát o výhru, ale tu jim nesmíme dovolit," řekl kouč Aberdeenu, Jimmy Calderwood.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55

Motherwell FC - Hibernian FC

Velmi důležitý zápas čeká týmy Motherwellu a Hibernianu. Oba kluby bojují o evropské poháry a výsledek tohoto utkání může mnohé rozhodnout. Oba soupeře dělí v tabulce jen bod, domácí ale sehrají ještě více zápasů.

Motherwell je sice v tabulce pátý, bod za Hibernianem, má ale dva zápasy k dobru. Motherwell nastoupí proti "Hibs" v plné síle, zranění hráči se zotavily a kouč McGhee si může vybírat. Mark McGhee nabádá své svěřence, aby šanci hrát evropské poháry nepustili, jsou totiž velmi blízko. "Teď musíme hrát velmi dobře, v těchto utkáních se rozhoduje. Potřebujeme, aby někdo z hráčů zazářil a pokud některý útočník vsítí do konce sezóny šest, sedm gólů, určitě se stane legendou. Je to nádherná věc, být fanoušky vzpomínán po mnoho dalších let," řekl McGhee. Poslední zápas se Motherwellu nepovedl, prohrál 0:2 s Dundee United. "Byly to důležité tři body, je zlé přijít v závěru sezóny o body, kvůli špatnému rozhodnutí rozhodčího," dodal Mark McGhee.

Hibernian v posledním ligovém zápase také prohrál, podlehl 1:2 Rangers, stále je ale o bod před sobotním soupeřem. "Hibs" jsou vážnými kandidáty pro pohárovou Evropu, díky skvělé jarní formě vystoupali na dobré příčky a Motherwellu nebudou chtít dát ani jeden bod. Manažer Mixu Paatelainen se bude muset obejít bez dvou záložníků, Briana Kerra a Guillauma Beuzelina. Naopak do hry by mohl naskočit Steven Fletcher, jenž utrpěl zranění hrudníku, při zápase mezi Skotskem a Chorvatskem. Gólman Yves Ma-Kalambay měl problémy se slabinami, i on je už ale v pořádku.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80

St. Mirren FC - Gretna FC

Duel dvou posledních týmu tabulky bude dnes k vidění na St. Mirren Parku. Poslední Gretna nastoupí proti domácímu St. Mirrenu.

Žádný fotbalový fanoušek určitě nezávidí Gretně, v jaké situaci se nyní nachází. O finančních problémech a odečtu bodů už bylo hodně napsáno. V posledních týdnu však Gretna musela propustit i své hráče. O práci přišlo devět fotbalistů prvního týmu. Smlouvu klub ukončil i s jedním z nejvýraznějších hráčů Fabianem Yantorem, jenž se podrobuje speciální léčbě, kterou si klub nemůže dovolit financovat. "Fabian potřebuje speciální rehabilitaci, kterou si nemůžeme dovolit, proto jsme jej na přání jeho agenta i něj samotného propustili. V létě mu končí smlouva a šance na její prodloužení v situaci, ve které jsme se ocitli, je nulová," řekl současný manažer Gretny Mick Wadsforth, který s velkou pravděpodobností opustí tento klub. Dokonce si byl v Anglii už hledat nové angažmá. Gretna bude sezonu dohrávat pouze se šestnácti hráči na soupisce a na seznamu zraněných nemá žádná nová jména. Minulý víkend sehrála Gretna vtěžké utkání se Celticem a podle očekávání podlehla hladce 0:3. Gretna z posledních šesti zápasů vyhrála pouze jediný, když doma porazila 4:2 Kilmarnock.

V jediném vzájemném zápase této sezony vyhrál St. Mirren na svém hřišti těsně 1:0. Utkání na Fir Parku bylo odloženo a bude dohráno na stadionu Livingstonu, kde nyní Gretna hraje své domácí zápasy.

Pokud dnes St. Mirren zaboduje, odsoudí už tak dost potopenou Gretnu definitivně k sestupu. The Saints z posledních deseti zápasů odešli třikrát poraženi a dvakrát vybojovali nerozhodný výsledek. Remízou skončila poslední dvě utkání s Hearts a Aberdeenem. Oba duely měly stejný výsledek 1:1. St. Mirren dnes bude bez potrestaných Davida Barrona a Franca Mirandy. Z tribuny bude zápas sledovat i Gary Mason, který má potíže se zády. Obránce David van Zanten pro změnu nenastoupí kvůli problémům s kolenem. Návrat hlásí záložníci Richard Brittain a Stephen O'Donnell.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.10 - 10.50

Reklama