Hlavní obsah

Zabere Norimberk v derby s Bayernem?

Sobotní program Bundesligy nabídne hned několik zajímavých soubojů. Leverkusen přivítá na svém stadionu nebezpečný Frankfurt s Martinem Feninem, Brémy se pokusí srovnat nepříznivou historickou bilanci s Duisburgem. Nejsledovanějším duelem ovšem bude bavorské derby mezi Norimberkem a Bayernem, přestože oba celky okupují rozdílné pozice v tabulce.

Článek

Werder Brémy - MSV Duisburg  (sobota 15:30)

Werder Brémy hostí v sobotním utkání 26. kola tým ze dna tabulky MSV Duisburg. Oba týmy se budou snažit získat cenné body. Brémy si musí polepšit a dohnat své soupeře v boji o místa zaručující postup do Ligy mistrů a Duisburg se potřebuje odlepit z nebezpečné zóny sestupu.

Thomas Schaaf je příjemně překvapen. Po dlouhé době může pracovat s celým kádrem i s těmi, co hráli v mezistátních zápasech. Hned na začátku pátečního tréninku ještě jednou zřetelně hráčům sdělil, že situace je vážná a výhra nad MSV Duisburg je povinností. "Musíme soupeře donutit k chybám a ty využít k vytváření gólových příležitostí a ty dovést k zakončení." dodal Schaaf. Ze šesti posledních vzájemných utkání vyšl vítězně Brémy, ale jen vylepšily bilanci všech zápasů, která kupodivu hovoří těsně ve prospěch Duisburgu (22 vítězství), Brémy vyhrály 21krát. Nejvyšší čas na vyrovnání.

Duisburgu budou v sobotu chybět definitivně zimní přírůstek Olivier Veigneau (natržení vnitřního vazu) a Silvio Schröter (otok kosti) a Tobias Willi se musí rychle vykurýrovat z chřipky. Znovushledání "kulového blesku" Ailtona s bývalým trenérem Schaafem se konat nebude, protože Brazilec přestoupil v únoru do Metalurgu Doněck.

Naproti tomu se do kádru vrací artista Manaseh Ishiaku a Björn Schlicke. Oba si vyléčili svalová zranění a jsou připraveni nastoupit. Trenér van Bommer chce navázat na dobrý výkon svého týmu v úvodním zápase proti Brémám i přes prohru 1:3. Tenkrát opustili trávník kvůli červeným kartám Blagoy Georgiev a Pablo Caceres, přesto byli hráči odměněni za výborný výkon svými fanoušky. Tentokrát si chce van Bommer z Brém odvést alespoň bod.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:

Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Boenisch - Baumann - Frings, Jensen - Diego - Klasnič, Hunt

MSV Duisburg - pravděpodobná sestava:

Starke - Willi, Filipescu, Schlicke, Caceres - Grlič, Tararache - Maicon, Georgiev - Ishiaku, Niculescu

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 8.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Karlsruher SC - Schalke 04

Ještě relativně nedávno spolu bojovaly o páté místo. Před soubojem mezi Karlsruhe a Schalke ale už je v mnohem lepší pozici vicemistr z Gelsenkirchenu, na nováčka ligy má v tuto chvíli sedm bodů náskoku.

Karlsruhe zatím ani zdaleka nenavazuje na své podzimní výkony a pomaličku, polehoučku klesá tabulkou. Nyní je deváté a spíš než na boj o pohárové příčky to vypadá na klidné dohrání sezony ve středu tabulky. Z posledních pěti utkání bádenský tým tři prohrál, naposledy však uhrál šťastnou remízu 1:1 v Dortmundu, za kterou stál hlavně heroický výkon brankáře Markuse Millera.

V týmu KSC není žádný hráč zraněný, trenér Edmund Becker ale nemůže počítat s Aduobem a Mutzelem, kteří stojí za pět žlutých karet. Michael Mutzel aspoň prodloužil v týdnu v klubu smlouvu do roku 2011. Jsem v Karlsruhe čtyři roky a jsem tu moc šťastný. Vše je tady pro mě to pravé," prohlásil 28letý záložník. Právě proti Schalke zaznamenalo KSC nejvyšší domácí prohru ve své bundesligové historii, v dubnu 1977 skončilo utkání pro Karlsruhe drtivou prohrou 1:7.

Prodloužit svou vítěznou sérii bude určitě chtít Schalke, které po výhře v Bielefeldu (2:0) a doma s Duisburgem (2:1) poněkud šťastně ukořistilo tři body i v minulém utkání v Berlíně, kde hlavně díky výbornému vstupu do zápasu porazilo Herthu 2:1 a z pátého místa má pouze dvoubodovou ztrátu na druhou příčku. "V mých očích je o titulu rozhodnuto, ale o další místa to bude boj," prohlásil trenér Mirko Slomka.

Už v úterý hrají Königsblauen čtvrtfinále Ligy mistrů doma s Barcelonou, je tedy otázkou, zda Slomka bude některé své opory během utkání v Karlsruhe šetřit. Do hry se vracejí kapitán Bordon, další stoper Krstajič a Kobiashvili, oba posledně jmenovaní ale zůstanou zřejmě jen na lavičce. K dispozici není zraněná pětice záložníků Varela, Rakitič, Zé Roberto, Bajramovič a nově také Streit.

Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:

Miller - Görlitz, Eggimann, Franz, Eichner - Porcello, Buck - Freis, Hajnal, Iashvili - Kennedy

Schalke 04 - pravděpodobná sestava:

Neuer - Rafinha, Bordon, Westermann, Pander - Jones, Ernst - Asamoah, Grossmüller - Halil Altintop, Kuranyi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.15 - 2.35

Tip EuroFotbal.cz: 2

1. FC Norimberk - Bayern Mnichov

Vyprodaný easyCredit-Stadion uvidí jubilejní 50. bavorské derby, před kterým jsou oba rivalové ve zcela odlišných pozicích. Zatímco Norimberk bojuje o holé přežití, mnichovský Bayern se vyhřívá na čele bundesligového pelotonu.

Norimberk zatím na jaře nepovedený podzim rozhodně nenapravuje, naopak se dá říci, že je to ještě horší. "Der Club" zatím se železnou pravidelností střídá domácí remízy s prohrami na soupeřových hřištích a společně s Bielefeldem je jediným celkem, který si v novém roce ještě nepřipsal na své konto výhru. V tabulce to znamená předposlední místo s dvoubodovou ztrátou na první nesestupové místo.

"Potřebujeme podporu fanoušků," apeluje na své příznivce trenér Thomas von Hessen. "Každé derby je něčím specifické a nejinak tomu bude i teď." V dresu FCN se v tomto utkání neobjeví zranění Jacobsen (záda), Reinhard (svalové problémy) a Mnari (koleno). V pátek navíc vypadla ze hry aktuální jednička v brance Daniel Klewer, který má zánět mandlí. Po třízápasové odmlce se tak v brance Norimberku opět objeví Jaromír Blažek.

Bayern dokázal v minulém kole odčinit zkrat na hřišti Energie Cottbus (0:2) výhrou v domácím utkání proti Leverkusenu (2:1), kterou dvěma góly obstaral Luca Toni a osamostatnil se v čele nejlepších střelců. Mnichované tak z boje o titul odstřelili jednoho z možných ohrožovatelů a v čele tak mají momentálně sedmibodový náskok.

Relativní pohodu v klubu akorát už poněkolikáté rozvířil Lukas Podolski, který v této sezoně nedostává mnoho příležitostí. "Na lavičce jsem se naseděl už dost. Zatím to takhle nechám do konce sezony, pak zvážím, co dále," prohlásil německý reprezentant. Trenér Hitzfeld nemůže počítat kvůli páté žluté s Van Bommelem, zraněným Sagnolem (krční páteř) a nově také s Hamitem Altintopem, který si při plnění reprezentačních povinností zlomil nárt a sezóna pro něj zřejmě skončila. Na minulé utkání v Norimberku nemá Bayern nejlepší vzpomínky, jasně totiž prohrál 0:3.

1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:

Blažek - Kluge, Wolf, Glauber, Pinola - Engelhardt, Galásek - Vittek, Misimovič, Saenko - Koller

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:

Kahn - Lahm, Lucio, Demichelis, Jansen - Schweinsteiger, Ottl, Zé Roberto, Ribery - Toni, Klose

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.90 - 3.80 - 1.50

Tip EuroFotbal.cz: 0

VfL Bochum - Borussia Dortmund

V rámci 26. kola 1. Bundesligy uvítá v sobotu VfL Bochum v malém derby BVB Dortmund. Borussia se chce konečně odlepit z 13. pozice a potvrdit tak mírné zlepšení v zápasech na hřišti soupeře. Bochum má naopak za cíl bodový rozdíl mezi oběma týmy ještě zvýšit.

BVB se díky finále v Německém poháru kvalifikovala do Poháru UEFA, ale s průběhem této sezóny není obzvlášť spokojena. V sobotu si chtějí svěřenci trenéra Dolla zopakovat úspěch z úvodního zápasu proti Bochumi, kdy vyhráli 2:1 a také navázat na herní zlepšení v posledních zápasech. Trenér Doll nabádá své hráče: "BVB nemá hrát fotbal jen 45 minut, jako proti HSV a nebo 70 minut proti KSC, ale celých 90 minut." A dodává:" Jen tak můžeme slavit vítězství." K získání třech bodů patří také efektivní využítí gólových šancí. O Valdezových kvalitách je Doll přesvědčen a veří, že jeho zatím smůlou provázená zakončení pominou.

Trenér BVB se bude muset v sobotu obejít bez Alexandra Freie. Kapitán švýcarského národního mužstva si ve středečním přátelském utkání proti Německu (0:4) natáhl kolení vazy a bude minimálně týden mimo. Nasazení Tingy je ještě nejisté. Trápí jej stále následky svalového natržení, které utrpěl v zápase proti KSC. Dále nenastoupí Kuba (tréninkové manko), Degen (kondiční trénink po operaci kýly), Weidenfeller (kondiční trénink po operaci ramene).

Bochum se bude snažit napravit porážku z úvodního zápasu proti BVB. Po pěti zápasech v ředě bez porážky by to neměl být problém. Navíc v sedmi domácích utkáních za sebou Bochum bodovala. Personálně je na tom trenér Koller velmi dobře. Dokonce posledně zranění Schröder a Bechman se zapojili do klubového tréninku, který se do čtvrtka konal s omezeným počtem hráčů, protože pět fotbalistů se zúčastnilo mezinárodních přatelských zápasů. Všech pět se vrátilo bez zdravotních potíží.

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:

Laštůvka - Pfertzel, Maltritz, Yahia, Bönig - Imhof - Zdebel, Dabrowski - Azaouagh - Šesták, Auer

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:

Ziegler - Rukavina, Hummels, Wörns, Dede - Kehl - Kringe, Tinga - Federico - Valdez, Petrič

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.20 - 2.55

Tip EuroFotbal.cz: 0

Hamburger SV - Arminia Bielefeld

V zápase 26. kola hostí HSV Arminii Bielefeld, která se momentálně nachází akorát tak na hranici sestupové zóny a bude se z ní chtít určitě dostat. HSV se bude snažit na druhé straně snížit náskok na vedoucí Bayern Mnichov.

Ještě ve čtvrtek si trenér HSV Huub Stevens dělal starosti, koho pošle v sobotu na trávník, protože Nigel de Jong, Vincent Kompany a Joris Mathijsen jsou vykartováni a v jakém stavu se vrátí hráči s mezistátních zápasů mu nebylo ještě jasné. Ale ukázalo se, že pochroumaní Jarolím a Jerome Boateng by mohli v závěru zápasu proti Arminii bez problémů nastoupit. Jedinou vrásku na čele mu dělá zranění Misa Brecka. Obránce si při tréninku natrhl pravý stehení sval. Na jeho pozici nastoupí krátce Volker Schmidt. Další chybějící jsou Juan Pablo Sorin (svalové problémy), Maxim Choupo-Moting (poranění kotníku) a Romeo Castelen (rehabilitace po operaci kolene). Přese všechno je trenér Stevens optimistický a věří ve svůj silný kádr.

To ví také trenér Arminie Frontzek a nespoléhá se na personální problémy soupeře. "Člověk by si měl uvědomit, proti komu v Nordbank Aríně budeme hrát. Nebylo by moudré si říct, toho soupeře smeteme z hřiště," řekl. Podle výsledků je také vidět, že Hamburg v této sezóně doma ještě nepoznal porážku. Arminia vyhrála venku jen jednou a má za sebou dvě remízy z posledních zápasů (proti Brémám 1:1, proti Hannoveru 2:2).

Tyto výsledky navozují v táboře Arminie mírný optimismus. "Hlavním cílem je udržet se v Bundeslize a jen se stoprocentní koncentrovaností můžeme uhrát dobrý výsledek." Říká trenér Frontzek. V sobotním zápase bude Arminii v kádru chybět Hain (zlomené žebro), Rau (natržená svalová vlákna ve stehně) a Langkamp (natržené kolenní vazy).

Hamburger SV - pravděpodobná sestava:

Rost - Boateng, Reinhardt, Demel, Atouba - Jarolím, Benjamin - Trochowski, van der Vaart, Olič - Guerrero

Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:

Fernandez - Bollmann, Mijatovič, Kučera, Schuler - Kauf - Kirch, Marx - Halfar - Eigler, Wichniarek

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.30 - 8.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt

V sobotu v rámci 26. kola přivítá třetí Bayer Leverkusen tým z Hessenska sedmý Eintracht Frankfurt. V úvodním zápase ve Frankfurtu vyhráli domácí díky dvou hlavičkám Kyrgiakose (2:1). To bude chtít Bayer, který má za sebou porážku od Bayernu, určitě napravit.

Pro trenéra Michaela Skibbeho je velmi důležité, že se vybraní hráči vrátili z mezistátních zápasů bez zdravotních problémů. Jen Karim Haggui musel být vystřídán v zápase Tuniska proti Pobřeží slonoviny pro namožené přitahovače. Ale to prý není podle trenéra Skibbeho nic vážného.

Zápas proti Frankfurtu považuje Skibbe za velmi důležitý, protože v případě prohry by se Eintracht přiblížil na rozdíl pouhých dvou bodů. Ve srovnání s utkáním proti Bayernu minulý týden provede trenér Bayeru v sestavě mírné změny. Očekává náročný zápas: " Hráči Frankfurtu jsou dobře stavění, mají pár rychlých jedinců ve svých řadách a jsou úspěšní při standardních situacích." Což mohl Bayer na vlastní kůži zažít v úvodním zápase proti Eintrachtu. Statistika sezóny také ukazuje, že Frankfurt prohrál do této doby jen šestkrát. "Je jasné, že se pokusíme před vlastními fanoušky zahrát agresivní a útočný fotbal." Dodává trenér Skibbe.

Podobný respekt prokazuje Bayeru trenér Eintrachtu Friedhelm Funkel a tvrdí: "Bayer Leverkusen má jeden z nejlepších kádrů v Bundeslize, který se skládá z většiny mladých hráčů, kteří ještě nedosáhli neljepšího fotbalového věku, a pár zkušených ostřílených fotbalistů. Tato směsice je žene dopředu. Pro nic za nic se nevyhoupli na třetí pozici v tabulce. Bude to pro nás dost těžký zápas. Ale na druhou stranu nemáme proti Leverkusenu špatnou bilanci. Když budeme mít dobrý den, tak můžeme v Leverkusenu opět uspět."

Alexandr Vasoski, který již nastoupil po dlouhodobém zranění v týdnu v přátelském utkání proti Uerdingenu, obsadí zřejmě ještě lavičku náhradníků a Markus Pröll, který má ještě problémy s odskoky, si bude muset na nasazení ještě počkat. Jinak k dlouhodobě zraněným nepřibyli žádní hráči a do Leverkusenu se může vydat silná sestava Eintrachtu Frankfurt.

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:

Adler - Castro, Haggui, Friedrich, Gresko - Schneider, Rolfes - Kießling, Barbarez, Barnetta - Gekas

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:

Nikolov - Ochs, Kyrgiakos, Galindo, Spycher - Russ - Fink, Köhler, Weissenberger - Fenin, Amanatidis

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 4.80

Tip EuroFotbal.cz: 10

Reklama