Hlavní obsah

Preview nedělních zápasů francouzské Ligue 1

Lyon musí vyhrát ve Valenciennes, pokud chce druhému Bordeaux opět odskočit na rozdíl devíti bodů. Sérii nepříznivých výsledků se pokusí zlomit Marseille a existenční zápas čeká Toulouse...

Článek

Olympique Lille - AJ Auxerre  (neděle 16:00)

Sedm míst a pět bodů, to je rozdíl mezi současnými Olympiquem Lille a AJ Auxerre. Právě tyto dva týmy si to v rámci jednatřicátého kola Ligue 1 rozdají. První vzájemný duel vyhráli hráči Lille a ti jsou favority i pro jarní souboj.

V Lille to poslední dobou docela šlape. Domácí totiž poslední tři ligové zápasy vyhráli. Nejprve zvítězili na hřišti Lensu 2:1, poté doma rozstříleli Stade Caen 5:0 a o minulém víkendu přivezli domů tři body ze Štrasburku. Nejtěsnější vítězství vystřelil Olympiqueu Mavuba. Trenér Lille však domácí hráče varuje: "Trenér nám zdůrazňoval, že si nemůžeme dopřát odpočinek. Můžeme zažít skvělý konec sezony, pokud budeme dřít," citoval svého lodivoda kapitán domácích Gregory Tafforeau. Claude Puel s Tafforeauem může maximálně počítat, což se však nedá říct o dvojici Pierre-Alain Frau - Nicolas Plestan, kteří listinu zraněných stále neopustili. Narozdíl od nich jméno Jean Makoun na ní už nenajdete.

To hosté si do Lille nevezou takovou formu, jakou oplývají domácí. Z posledních tří zápásu totiž Auxerre nasbíralo pouhé dva body a to dva z nich odehrálo na domácím hřišti. Body přišly po remízách s Racingem Lens a Lorientem. V minulém kole dokonce hosté nestačili St Etienne a na domácím hřišti prohráli 1:3. A znovu je nečeká lehký úkol. Na stadionu v Lille totiž hosté nevyhráli ligové utkání už šest let. V roce 2005 zde sice zvítězili v zápase Poháru UEFA, ale z ligových tří bodů na Grimonprez-Jooris se radovali naposledy 23.03.2002. Pomoct vrátit tento pocit hostům nebude moci kvůli zranění jen Frederic Thomas, ostatní hráči Auxerre jsou v pořádku.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.05 - 4.55

Le Mans UC 72 - Stade Caen

Rudi Garcia, trenér Le Mans, považuje nedělní zápas svého týmu proti Caen za jedno z klíčových utkání sezóny. Zápas by měl napovědět, zda Le Mans má na to, aby proklouzlo do evropských pohárů.

Nevydařená série čtyř zápasů, ze kterých vydolovalo Le Mans pouhé tři body za tři remízy, znamená pro Le Mans propad na šestou příčku Ligue 1, ovšem ani to neznamená, že by bylo Le Mans ze hry o evropské poháry venku. Na čtvrtou Marseille ztrácí stále pouhé tři body a to při vyrovnanosti Ligue 1 není příliš. "Naše motivace je jasná. Pokusíme se udržet kontakt se špičkou a to se nám povede pouze v případě, že budeme získávat body. O naši formu strach nemám. Sice se nám výsledkově v poslední době příliš nedařilo, ale věřím, že se to zlomí," řekl Garcia.

Vítězství Caen z minulého týdne proti Monaku znamenalo první výhru nováčka Ligue 1 od zimní pauzy. Znamená to, že se Caen posunulo tabulkou vzhůru a příliš to nevypadá, že by se muselo obávat sestupu. Nyní má náskok na sestupové pozice celých sedm bodů. Do utkání kvůli zranění nezasáhne Nicolas Seube, naopak připraven by měl být Brahim Thiam. Na druhé straně budou chybět Alphousseyni Keita, Saber Ben Frej a Ibrahima Camara.

Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:

Pelé – Calve, Basa, Geder, Camara – Sessegnon, Coutadeur, Yebda, Romaric, Matsui - De Melo.

Stade Caen - pravděpodobná sestava:

Plante – Hengbart, Leca, Sorbon, Lemaitre - Gouffran, Gomis, Deroin, Nivet, Florentin – Compan.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.15 - 4.35

Tip EuroFotbal.cz: 1

FC Metz - Toulouse FC

Souboj týmů z absolutního konce tabulky. To je zápas posledních Mét a předposledního Toulouse. Narozdíl od domácích si hosté ještě myslí na záchranu. Jenže posledních deset utkání nevědí, co je vítězství. Změní se to v Métách?

To domácí Méty v poslední době překvapují francouzský fotbal. A to hlavně v Národním poháru. V něm se totiž domácí dostali přes Štrasburk a Lorient už mezi osm nejlepších. V lize už to tak slavné není. Méty dosud získaly jen osmnáct bodů a suverénně jsou na samotném chvostu tabulky. Aspoň, že marodka u domácích není tak rozsáhlá jako u jiných týmů. Julien Francois v týdnu už doléčil zranění a opustil marodku. Na ní naopak zůstal Malick Diop, který si stále léčí namožená záda.

Hráči Toulouse sice mají šanci udržet se, jelikož na první nesestupovou příčku ztrácejí pouhé tři body, což znamená jedno vítězství. Jenže to hosté už dlouho nepoznali. Z posledních dvou zápasů urvali dva body za remízy. Nejprve ulovili bod za remízu 0:0 v St Etienne a minulou sobotu doma remizovali s Le Mans 1:1. Hosté by rádi konečně přerušili nezávidihodnou sérii bez vítězství, jenže v Métách jim nepomůže jejich nejlepší střelec a tahoun Toulouse. Johan Elmander se totiž zranil při přátelském utkání svého Švédska v zápase s Brazílií.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.90 - 2.80

Valenciennes FC - Olympique Lyon

Důležitý krok udělal Lyon v minulém týdnu, když dokázal porazit PSG 4:2 a přiblížil se tak k dalšímu titulu. V tomto kole zajíždí na půdu Valenciennes, kde se bude muset obejít bez největší současné hvězdy týmu Benzemy, který se právě proti PSG zranil.

Valenciennes rozhodně nebude lehkým soupeřem, ale trenér Lyonu Perrin týmu věří: "Domácí hrají dynamický fotbal, je vidět, že se zápasy baví. Kromě dobré obrany bych ještě vyzdvihl skvělou nátlakovou hru, se kterou má mnoho týmů velké problémy. Rozhodně nás nečeká lehké utkání." Domácí před týden porazili Bordeaux 3:1, v tabulce jim patří sice až devátá příčka, ale ztráta na evropské poháry je jen pětibodová.

Zajímavé informace se během týdne objevily kolem lyonského trojlístku Benzema, Ben Afra a Fred. Manažer Arsenalu Arsene Wenger přiznal, že má zájem o mladého útočníka Lyonu Hatema Ben Arfu. "Pokud bude na prodej, potom budeme mít velký zájem," řekl Wenger. Útočník Fred málem opustil Lyon v zimě, zájem o jeho osobu se dá očekávat i v létě. Prezident francouzského mistra Jean-Michel Aulas však vyjádřil přesvědčení, že brazilský střelec zůstane i příští sezónu v Olympique.

Zákulisní informaci řekl novinářům také Marc Crosas, který je v Lyonu na hostování z Barcelony. Prozradil, že jeho spoluhráči Hatem Ben Arfa a Karim Benzema pilně studují španělštinu. To možná naznačuje, kam povedou jejich příští kroky. "Benzema je dobře připraven pro velký přestup, dokáže se adaptovat na jakýkoli styl hry," míní Crosas.

Lyon přišel o svého nejlepšího střelce, útočník Karim Benzema si poranil koleno v utkání s PSG a podle prvních zpráv bude mimo hru přibližně dva týdny. Dále budou týmu chybět Muller a Anderson. Valenciennes postrádá Ouaddoua a Kharroubiho.

Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:

N. Penneteau, R. Mater, A. Ouaddou, E. Chelle, G. Rippert, D. Belmadi, C. Sanchez Moreno, J. Saez, S. Roudet, S. Savidan, F. Šebo

Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:

G. Coupet, A. Réveillère, Cris, S. Squillaci, F. Grosso, M. Bodmer, J. Toulalan, Juninho, A. Keita, Fred, S. Govou

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.10 - 2.95 - 1.90

Tip EuroFotbal.cz: 02

FC Sochaux - Olympique Nice

Nice se stále nevzdalo myšlenky na evropské poháry v příští sezóně. Vlastně ani nemá proč. Na pátém místě tabulky ztrácejí na čtvrtou Marseille tři body a tato ztráta se rozhodně smazat dá. Další krok musejí hráči Nice udělat v neděli proti Sochaux.

Současná forma Nice ovšem není nijak dobrá, protože od konce ledna vyhrálo pouze jednou. "Ano, je tu spousta lidí, kteří nám nepřejí a pouze kritizují naši formu. Jenomže já moc dobře vím, čeho jsou moji hráči schopní a vím, že pro úspěch uděláme všechno. Již si ovšem nemůžeme dovolit chybovat," řekl trenér Nice Frederic Antonetti.

Na druhé straně Sochaux je v dobré formě. Z posledních šesti zápasů neprohrálo jediný a tím se dostalo z pásma sestupu. V minulém týdnu Sochaux vyhrálo překvapivě s Marseille a nyní se nachází na šestnáctém místě s náskokem třech bodů na osmnácté PSG. Trenér Francis Gillot stále nemůže počítat s Jeremiem Brechetem a Omarem Dafam. Antonettimu chybí Mohammed Yahaya, Anthony Scaramozzino a Mahamane Traore.

FC Sochaux - pravděpodobná sestava:

Lloris – Jeunechamp, Apam, Kante, Rool - Balmont, Ederson, Hellebuyck – Kone, Laslandes, Bamogo.

Olympique Nice - pravděpodobná sestava:

Richert – Pichot, Afolabi, Brechet, Daw – Pitau, Isabey, Sene, Dalmat - Dagano, Quercia.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 2.85 - 3.25

Tip EuroFotbal.cz: 02

FC Lorient - Olympique Marseille

Marseille zažívá těžké časy, během několika dnů byla vyřazena z Poháru UEFA, ostudně prohrála v Ligovém poháru s amatérským týmem Carquefou a nedaří se jí ani v lize. V minulém týdnu nečekaně prohrála doma s celkem Sochaux 0:1. Své chyby jede Marseille napravit v neděli do Lorientu, výkop utkání je stanoven na 20:55 hodin.

Trenér Marseille Gerets tvrdí, že přes týden dokázal tým připravit na rozhodující zápasy letošní sezóny. Podle jeho slov jede jeho mužstvo do Lorientu s cílem zvítězit a napravit tak sérii nepovedených zápasů. "Zbytečně nepanikaříme, nepovedlo se nám několik utkání, ale důležité je, jak bude vypadat tabulka na konci sezóny, ne několik kol před koncem. Během týdne jsem si z přístupu hráčů k tréninkům ujasnil, kdo do základní sestavy patří a kdo ne, v nedělním utkání je tedy možné očekávat nějaké hráčské změny."

Lorient nepoznal hořkost porážky už 4 zápasy v řadě, ale tým trápí rozsáhlá marodka, která může být pro nedělní zápas rozhodující. Do hry nebudou připraveni Varihua, Jacobson, Benatia, Namouchi a Pinard. Otazníky visí nad startem Boutrucheho a Morela. Hostům bude chybět zraněný Valbuena.

Marseille patří čtvrtá příčka, na třetí Nancy už ztrácí 6 bodů, Lorient se nachází v klidném středu tabulky na osmé pozici.

FC Lorient - pravděpodobná sestava:

F. Audard, C. Jallet, S. Marchal, M. Ciani, J. Morel, Y. Hautcoeur, Y. Mansouri, F. Abriel, Y. Jouffre, R. Saïfi, U. Le Pen

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:

S. Mandanda, L. Bonnart, L. Cana, G. Givet, T. Taiwo, E. Grandin, C. Kabore, S. Nasri, B. Cheyrou, M. Niang, D. Cissé

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.90 - 2.65

Tip EuroFotbal.cz: 2

Reklama