Hlavní obsah

Zvládnou Stuttgart a Hertha těžké zápasy venku?

Na jaře rozjetý Stuttgart zavítá do Hannoveru a pokusí se ještě přiživit pohárové naděje. O co hrát bude i ve druhé nedělní dohrávce, ve které se Chotěbuz v duelu s Herthou bude snažit odpoutat se od poslední příčky...

Foto: Sport.cz

Fotbalista Stuttgartu Mario Gomez (vlevo) se společně s Fernandem Meirou raduje ze svého gólu do sítě mnichovského Bayernu.

Článek

Hannover 96 - VfB Stuttgart  (neděle 17:00)

Úřadující mistr ze Stuttgartu zavítá na půdu Hannoveru a bude se mu snažit vrátit podzimní porážku. V říjnovém utkání vyhrálo H96 po dvou trefách Maďara Husztiho 2:0.

Na jaře ale Hannover nedosahuje takových výsledků jako na podzim. V novém roce vyhrál zatím jen jediné utkání (2:1 nad Norimberkem) a místo zamýšleného boje o poháry zřejmě dokončí sezónu v klidném středu tabulky. V minulém utkání Hannover uhrál remízu 1:1 v Duisburgu, přišel ale o svého nejlepšího střelce Mikea Hankeho. Ten už v páté mimutě utkání v MSV-Areně udeřil domácího obránce a kromě červené karty si vysloužil i dvouzápasový trest.

Na hrotu Hankeho nahradí nejspíš Jiří Štajner, který se v posledních dvou utkáních gólově prosadil, dalšími alternativami jsou Hashemian a Lauth. "Rozhodnutí už mám v hlavě, ale neřeknu vám ho," prohlásil trenér Dieter Hecking. Ten nemůže dále počítat s Brdaričem, Krebsem a Yankovem, kteří mají zraněné koleno, Tarnatem (stehenní sval) a Rosenthalem.

V mnohem lepší formě než jeho nejbližší soupeř se nachází Stuttgart. VfB po rozpačitém vstupu do jarní části sezony vyhrálo z posledních šesti utkání pět a znovu se zapojilo do boje o pohárovou Evropu. Momentálně ztrácí ze šestého místa na týmy na třetím až pátém místě tři body. V dobré formě je Mario Gomez. Poté, co v minulém utkání proti Rostocku (4:1) měl prsty ve třech gólech, se dvakrát trefil i za národním tým. "Opět ukázal, že je prostě klasa. Už před časem jsem říkal, že je to nejlepší německý útočník. Na EURO bude hrát v reprezentaci důležitou roli," chválí svého nejlepšího střelce trenér Armin Veh.

"Tento týden jsme mohli pracovat opravdu koncepčně," prohlásil Veh s ironií v hlase. "S šesti nebo sedmi hráči," dodal. Z přípravných utkání reprezentací se mu ale vrátili téměř všichni hráči fit, jediný otazník visí nad Bastürkem, kterého v případě potřeby nahradí Khedira. Zranění jsou v týmu VfB obránci Tasci a Magnin, nejistý je start Brazilce Cacaua, který si v předzápasovém tréninku přivodil lehčí zranění. V případě potřeby by ho nahradil Ciprian Marica.

Hannover 96 - pravděpodobná sestava:Enke - Cherundolo, Ismael, Vinicius, Schulz - Balitsch, Lala - Pinto, Bruggink, Huszti - Štajner VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:Ulreich - Osorio, Meira, Delpierre, Boka - Pardo - Hilbert, Hitzlsperger - Bastürk - Gomez, Cacau (Marica) Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.20 - 2.40 Tip EuroFotbal.cz: 0 více informací

Energie Cottbus - Hertha BSC

Východoněmecké derby uvidí Chotěbuz, kde domácí přívítají berlínskou Herthu. Energii se proti BSC daří, od jejího návratu do Bundesligy v minulé sezoně ještě s celkem z hlavního města neprohrála.

Energie v minulém domácím utkání porazila Bayern 2:0, před týdnem ji ale zpátky na sestupové příčky poslala prohra 1:2 ve Frankfurtu. Přesto je na jaře vidět zlepšené výkony týmu z Lužicka. "Od zimní přestávky jsme už odehráli pár velmi dobrých zápasů, ale v některých, jako například ve Frankfurtu, nám chybělo štěstí," řekl záložník Ervin Skela.

Do sestavy Chotěbuzi se po disciplinárních trestech vracejí obránci Mitreski a da Silva, trenér Prašnikar nemůže počítat se zraněnou trojicí Rangelov (záda), Kukielka (třísla) a Burca (přitahovač). "Samozřejmě budeme chtít zopakovat dobrý výkon proti Bayernu. Bude to těžké, ale budeme hrát na vítězství," prohlásil Bojan Prašnikar.

Energie rozhodně pro Herthu nepředstavuje oblíbeného soupeře. V minulé sezoně (0:2, 0:1) a ani v podzimním utkání v Berlíně (0:0) nedokázala "Alte Dame" svému rivalovi vstřelit ani branku. Toto derby je vždy jedinečné. Utkání proti nám jsou pro Chotěbuz vždy důležité jako třeba proti Bayernu," myslí si manažer BSC Dieter Hoeness.

Do sestavy Herthy se pravděpodobně po dvou zápasové odmlce vrátí muž, od kterého se čeká, že černou sérii - Marko Pantelič. Nejlepší střelec týmu od středy trénoval, jeho lýtko je tedy snad vyléčené. V případě, že by srbský kanonýr do utkán nemohl naskočit, zastoupil by ho André Lima. Trenér Lucien Favre nemůže počítat se stoperem Simuničem (pátá žlutá) a zraněnými Schmidtem (palec) a Lúciem (koleno).

Hertha po šestizápasové sérii bez porážky výsledkově zklamala v minulém kole, kdy doma prohrála se Schalke 1:2. Berlíňané zaspali úvodní půlhodinu, k bodovému zisku pak nepomohla ani místy drtivá převaha v druhé půli. Jediný střelec s minulého utkání Sofian Chahed ví, co se dá od zápasu v Chotěbuzi očekávat: "Bude to těžší utkání než proti Schalke, fotbal se hrát moc nebude, bude to boj."

Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:

Tremmel - da Silva, Mitreski, Cvitanovič, Ziebig - Bassila - Angelov, Skela, Rost - Papadopulos, Jelič

Hertha BSC - pravděpodobná sestava:

Drobný - Chahed, Friedrich, von Bergen - Piszczek, Lustenberger, Kačar, Skácel - Raffael, Ebert - Pantelič

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.20 - 2.55

Tip EuroFotbal.cz: 2

Reklama