Hlavní obsah

Teplice hrají o poháry s Baníkem

Hned šest utkání servíruje nedělní program 23. kola české nejvyšší soutěže. Prestižní souboj čeká Stínadla, kde domácí Teplice přivítají ostravský Baník. Mladou Boleslav čeká duel s Brnem, Liberec se pohárové naděje pokusí přiživit na Kladně...

Článek

České Budějovice - Bohemians 1905  (neděle 15:00)

V Českých Budějovicích bude k vidění souboj dvou týmů, kterým se na jaře zrovna moc nedaří. Domácí remizovali dvakrát, hosté z Prahy čtyřikrát, jinak se oba týmy potácí v porážkách.

Kvůli špatnému vstupu do druhé části sezóny je pro Budějovice každý zápas důležitý k udržení si odstupu od sestupových příček. Hráčům však velký počet proher na sebevědomí nepřidá, a to si uvědomuje i trenér Straka: "Nyní je opravdu důležité, aby si hráči na hřišti věřili. Utkání s Bohemkou potřebujeme zvládnout a psychika v něm bude asi nejdůležitějším faktorem." Právě psychice by mohl prospět první vzájemný zápas, kdy Jihočeši vezli z Prahy tři body za dvoubrankovou výhru. Pomoci by mohl návrat trojlístku Vozábal, Hílek, Hunal. Nedořešený však zůstává start brankáře Kučery, který měl v průběhu týdne zdravotní problémy.

Pražané sice získali na jaře o dva body více než jejich dnešní soupeř, přesto se ocitají na úplném dnu tabulky. Fanoušci již cítí kritickou situaci, každý zápas je pro Bohemku důležitý. Venku ale nezáří. Za jedenáct zápasů získala pouhé tři body. Navíc bude hostům chybět Karal, který se po zimním příchodu prezentoval dobrými výkony na pravém kraji obrany, a kvůli kartám si nezahraje zkušený stoper Karel Rada. Stejně jako jeho protějšek i trenér Busta dává velkou váhu psychice. "Zápas v Českých Budějovicích je důležitý z mnoha pohledů. Kvůli psychice a také kvůli bodovému odstupu. V mužstvu je chuť situaci zlomit. Naše závěry jsou v hlavách hráčů."

České Budějovice - pravděpodobná sestava:

Kučera - Peroutka, Horejš, Hunal, Žižka - Plocek, Hílek, Vozábal, Šíma - Mrkvička, Stráský

Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:

Zich - Marek, Lukáš, Nikl, Šmarda - Rezek, Morávek, I. Hašek, Bartek - Škoda, Slezák

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.92 - 2.85 - 4.15

Tip EuroFotbal.cz: 0

FK Jablonec - Siad Most

Chance Aréna bude v nedělní odpoledne svědkem zápasu dvou aspirantů na sestup. Jablonec a Most se totiž pohybují těsně před sestupovou čárou. Severočeši by rádi navázali na oba jarní domácí zápasy, v nichž pokaždé brali plný bodový zisk. Zato Most jde do souboje s cílem vyhrát a navázat tak na svou domácí výhru nad Českými Budějovicemi z minulého víkendu.

Domácí Jablonec, jenž figuruje na třináctém místě, má náskok na svého nejbližšího soupeře tři body. Svěřenci domácího kouče Františka Komňackého jsou během jara doma stoprocentní a tuto úspěšnost by chtěli mít i po tomto kole. "Ale Most udělal na jaře výrazný posun jak ve výkonech, tak v tabulce směrem k záchraně. Doma však musíme hrát na tři body," prohlásil Komňacký, jenž se bude muset vyrovnat s absencí zraněných Loučky a Lacigy.

Mosteckým fotbalistům, kteří mají bod k dobru oproti předposlednímu celku, se začíná bodově dařit. V posledních třech pokaždé bodovali, dvakrát si připsali domácí výhru nad Mladou Boleslaví a Českými Budějovicemi a jeden bod za remizu na Kladně. Svou bodovou sbírku musí rozšířit i tuto neděli, pokud nechtějí spadnout zpět do sestupového pásma. "Kluky ta úspěšná série samozřejmě nabudila. Teď bychom brali i remízu. Každý bod z venku je pro nás velmi cenný, zvlášť z Jablonce, který hraje taky o záchranu," konstatoval trenér Žák. Ten bude postrádat zraněné Boutasgounta, Andreie a Čermáka.

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:

Špit - Zábojník, Homola, Huber, Hamouz - Žofčák, Valenta, Klapka, Hloušek - Straka, Necid.

Siad Most - pravděpodobná sestava:

Švenger - Prášil, Webster, Johana, Procházka - Stožický, Gedeon, Pilař, Trubila - Rilke, Pešír.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.20 - 4.35

Tip EuroFotbal.cz: 0

SK Kladno - Slovan Liberec

Kladno čeká těžký soupeř. Liberec na jaře získal již 14 bodů a stoupá tabulkou vzhůru, dává tak zapomenout na nepovedenou první část soutěže. Zato domácí Kladno na tom moc dobře není a uvelebilo se na první příčce zaručující sestup. Určitě se vyplatí sledovat chorvatského útočníka Keriče, který se po příchodu do Liberce prosadil již pětkrát.

Kde je hlavní problém domácích je jasné - dávání branek. Na jaře tým trenéra Šilhavého vstřelil pouze jedinný gól a navíc z pokutového kopu! Na druhou stranu zase Kladenští ani moc neinkasují, dostali pouhé čtyři branky a v minulém kole dokázali uhrát bod s Brnem. "Ale je to málo platné, protože nemáme vítězství. Remízy nestačí a potřebujeme už naplno zabrat," řekl trenér Šilhavý. Kladenští jdou do zápasu v plné síle, nebudou postrádat žádného hráče.

To Liberec je na tom o poznání lépe, na jaře válí a je už šestý, pomalu by mohl pokoukávat po pohárové Evropě. "S takovým bodovým ziskem můžeme jet do Kladna s jistým nadhledem, ale sebeuspokojení u nás nehrozí. My jsme v Liberci pod tlakem pořád, i kdybychom hráli kdekoli a s kýmkoli," tvrdí trenér Škorpil. Ten se bude muset obejít v Kladně hned bez 5 hráčů, kvůli zranění nenastoupí Dohnálek, Vácha, Papoušek a Frejlach, nemoc skolila Holeňáka a nejistý je i start Košťála.

SK Kladno - pravděpodobná sestava:

Pavlík - Bartoš, Killar, Gross, Krob - Jablonský, Hochmeister, Szabo, Brunclík, Cigánek - Semerák

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:

Zlámal - Šinglár, Polák, Košťál, Janů - Dočkal, Bílek, Dort, Brožík - Kerič, Radzinevičius

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.00 - 2.20

Tip EuroFotbal.cz: 2

FK Mladá Boleslav - 1. FC Brno

Do Mladé Boleslavi míří Brno, které momentálně neoplývá formou. Do středních Čech proto jede s cílem vyhrát a napravit tak poslední domácí zaváhaní s Kladnem. Zato Boleslav se pokusí vylepšit své účinkování na domácí půdě.

Karel Stanner se jako kouč Mladé Boleslavi poprvé představí před vlastním diváckým publikem. Mladá Boleslav figuruje po 22 odehraných kolech na devátém místě se ziskem sedmadvaceti bodů. V případě výhry by se mohli Středočeši posunout na sedmé místo za předpokladu, že Plzeň nevyhraje na Žižkově. Proti Brnu se doma Mladoboleslavským daří, v posledních třech domácích zápasech se totiž pokaždé radovali z výhry. "Hráči musí bojovat stejně jako ve druhém poločase na Bohemce, a navíc ukázat více fotbalovosti," uvedl trenér Stanner, který si odbyl ligovou premiéru v pražských Vršovicích, kde jeho tým vybojoval cenný bod. Do hry nezasáhne trojice distancovaných Klina, Řezníček a Táborský, chybět budou i zranění Pižanowski a Opiela.

Brno v posledních dvou zápasech nebodovalo. Nejprve prohrálo v Jablonci 0:2 a poté doma nečekaně remizovalo bez branek s Kladnem. Do nedělního zápasu v Mladé Boleslavi proto vstoupí fotbalisté z moravské metropole s odhodláním bodovat a neztratit tak naděje na příčky zajišťující účast v evropských pohárech. "Pro nás má zápas klíčový význam. Pokud chceme bojovat o třetí místo, tak si už další výpadky nemůžeme dovolit," prohlásil trenér hostí Petr Uličný, jehož tým ztrácí na bronzový stupínek tři body. V nedělní sestavě budou chybět marodi Dvorník, Kuncl, Wagner, Okleštěk, Borák a Šural.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:

Miller - Ševinský, Procházka, Rolko, Kopic - Sedláček, Hodúr, Rajnoch, Poláček - Holub, Kysela.

1. FC Brno - pravděpodobná sestava:

Lejsal - Švejnoha, Trousil, P. Pavlík, Siegl - Kubáň, Polách, Mareček, Střeštík - T. Došek, A. Besta.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

FK Teplice - Baník Ostrava

Na teplických Stínadlech se uskuteční pikantní souboj, který bude snímán televizními kamerami České televize, o třetí místo si to rozdají Teplice a Baník. Severočeši budou chtít v tomto šlágru potvrdit formu z předchozích dvou zápasů. Zato Baník by rád navázal na jednoznačnou výhru z minulého kola a neztratil kontakt s pohárovými příčkami.

Teplice, jak se zdá, nalezly ztracenou formu z podzimu. Po bídném startu do jarních bojů se vzpamatovaly před dvěma týdny, kdy po zaslouženém výkonu doma porazily Zlín a tento výsledek následně potvrdily v Plzni, odkud si odvezly výhru 2:0. Nyní figurují na třetím místě a po odehrání tohoto kola si ho budou chtít minimálně udržet. Ale v neděli nastoupí proti Baníku, jenž si dělá zálusk na třetí místo, na které ztrácí pouhý bod. Pokud ale tým ze severních Čech stále pomýšlí na titul, musí jednoznačně vyhrát, protože už nyní ztrácí na čelo devět bodů. A ztráta na druhé místo, jenž zajišťuje vstupenku do předkola Ligy mistrů, činí sedm bodů. "Kdybychom poslední dobré výsledky potvrdili, bylo by to výborné. Hlavně chceme mít čisté svědomí před fanoušky. Každý takový zvládnutý zápas je před koncem ligy velmi důležitý," řekl teplický trenér Petr Rada.

Pokud chtějí svěřenci hostujícího kouče Karla Večeři stále pomýšlet na vstupenku do fotbalové Evropy, musí bodovat v Teplicích a nedovolit tak soupeři se bodově vzdálit. "Čeká nás další krůček za cílem. Je třeba navázat na výkon v domácím zápase se Žižkovem. Teplice se po nepovedeném úvodu jara chytily a jejich nedělní zápas v Plzni mi moc na klidu nepřidal. Vypadaly komplexně a ukázaly výborné standardní situace. Na to se musíme zaměřit," uvedl kouč Baníku Večeřa, jehož tým by měl nastoupit v plné síle. Otazník visí pouze nad Cigánkem, jehož trápí koleno, a nachlazeným Zeherem.

FK Teplice - pravděpodobná sestava:

Slavík - Vidlička, Lukáš, Klein, Ryška - Mareš, Benát, Doležal, Verbíř - Smejkal, Jun.

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:

Vašek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Čoupek - Rajtoral, Marek, Bystroň, Otepka - Magera, Svěrkoš.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.90

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama