Hlavní obsah

Zahraje si Berdych v Miami semifinále?

Radek Štěpánek sice včera nestačil na Američana Blaka, přesto české barvy mají ve čtvrtfinále Sony Ericsson Open svého zástupce. Je jím Tomáš Berdych, který v Miami doposud neztratil ani set a účast v semifinále se popere s Igorem Andrejevem z Ruska.

Článek

I když se Berdych s Andrejevem doposud utkal už čtyřikrát na turnajích nižších kategorií a všechny zápasy prohrál, půjde do zápasu v roli favorita. Ve prospěch rodáka z Valašského Meziříčí nevypovídá jen hladký prozatímní průběh turnaje, ale také postavení na žebříčku ATP, kde zaobírá 10. příčku a Andrejev až 32. místo.

Berdych loni prožil vůbec nejlepší sezonu své dosavadní kariéry. Přítel tenistky Lucie Šafářové totiž poprvé v historii postoupil mezi Top 10 žebříčku ATP - v srpnu byl dokonce devátý. K tomuto úspěchu mu pomohl zisk jednoho titulu - soupeře nenašel v německém Halle. Semifinálovou účastí okořenil podniky v Mnichově a Monte Carlu.

Vstup do letošní sezony však 195cm vysokému Berdychovi nevyšel tak, jak by si představoval. V Sydney prohrál ve čtvrtfinále a s Australian Open se loučil ještě o zápas dříve. Třetí turnaj navštívil v Rotterdamu, ale už ve druhém kole nestačil na Iva Karloviče. Svou ztracenou formu nenašel ani v Dubaji a prohru s Wawrinkou ve druhém kole v Indian Wells si za rámeček jistě rovněž nedá.

Do Miami tak rozhodně nepřijel s výrazným sebevědomím, ale to rychle získal. Jakožto nasazený začínal až druhým kolem se Samem Querrym, kterého přehrál hladce po setech 6-1 a 6-2. Podobně si vedl v následném zápase s J. C. Ferrerem, jehož vyprovodil z kurtu v poměru 6-1 a 6-3. Pouhé čtyři hry navíc dovolil Berdych uhrát i v osmifinále Tursunovovi z Ruska a zdá se, že je zpět ve výborné formě.

Jistotou ale oplývá i Igor Andrejev, který se loni blýskl účastí v osmifinále Roland Garros, v němž podlehl Djokovičovi. Právě antuka je oblíbeným povrchem moskevského rodáka, což letos potvrdil v Buenos Aires, kde si zahrál čtvrtfinále. Avšak ani na tvrdém povrchu se necítí vůbec špatně, mezi nejlepší osmičkou byl už v Dubaji a na Australian Open prohrál ve 3. kole s Richardem Gasquetem.

Do čtvrtfinále už postoupil také nyní v Miami, i když včera čelil loňskému finalistovi Guillermu Caňasovi. Argentincovi však nedovolil vyhrát ani set a po vítězném tiebreaku se mohl radovat z postupu. Kromě Caňase už Andrejev vyřadil na Floridě i Djokovičova kata Andersona a také Berrera z Německa.

Bookmakeři společnosti bwin však moc nevěří, že Andrejev porazí i Berdycha. Na Rusovo vítězství tak vypsali kurs 3.08. Věříte-li ve výhru českého tenisty, pak využijte kursu 1.27.

Reklama