Hlavní obsah

Stáhne Celtic náskok Rangers?

EuroFotbal.cz

V posledním kole před rozdělením tabulky se Celtic pokusí zase něco ukrojit z náskoku vedoucích Rangers. Na svém stadionu přivítá Motherwell. Do skupiny o titul se budou snažit proklouznout Hearts, musí ale vyhrát v Kilmarnocku. V sobotu se představí také fotbalisté již sestupující Gretny, kteří ovšem mají asi úplně jiné než fotbalové starosti...

Článek

Celtic FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)

Další klíčový souboj ve stíhací jízdě za Gers odehraje dnes Celtic na svém hřišti se čtvrtým Motherwellem.

Svěřenci Gordona Stratchana nastoupili minulý víkend k prestižnímu městskému derby proti Rangers. Ve vyrovnaném utkání nakonec Celtic podlehl na Ibrox Parku domácímu týmu 0:1. Jedinou branku zápasu vstřelil Kevin Thomson a zajistil tak Jezdcům šestibodový náskok před svými rivaly, přičemž Rangers mají ještě zápas k dobru. Souboj "Old Firm" se ještě do konce sezony uskuteční dvakrát a budou to právě tyto dva souboje, které mohou dát Celticu v případě dvou vítězství naději na mistrovský titul. Do konce letošního ročníku Premier League zbývá Hoops pouhých osm zápasu a tak naděje na prvenství je velice nízká, zvlášť, když Barry Ferguson a spol. hrají nyní ve vítečné formě. Tato ztráta bodů byla pro zelenobílé první porážkou po dvanácti utkáních.

V současné době se v táboře Celticu hodně hovoří o případném odchodu brankáře Artura Boruce, jenž s velkou pravděpodobností glasgowský klub na konci sezony opustí. V souvislosti s tím se už vedení Celticu poohlíží po nové brankářské jedničce. Poté co si zelenobílí zapsali do svého hledáčku gólmana Middlesbrough Marka Schwarzera, projevil v uplynulém týdnu skotský mistr zájem o brankáře ve službách Spartaku Moskva Stipeho Pletikosu. Chorvatský strážce branky však oznámil, že je v Rusku spokojen a žádné přesuny na ostrovy neplánuje. "Gordon Stratchan mi už dvakrát nabídl možnost připojit se k Celticu, já jsem ale prodloužil se Spartakem smlouvu o další čtyři roky a nehodlám tento klub opustit," ujišťuje Pletikosa a dodává: "Všechny mé myšlenky nyní soustředím na trénink a další zápas a nechci se zaobírat vzdálenější budoucností. Gordona Stratchana velice respektuji, ale to neznamená, že nabídku ze Skotska přijmu." Po chorvatském gólmanovi se nyní objevily informace o dalším možném nástupci Artura Boruce. V létě totiž končí smlouva Jussimu Jaaskelainenovi v anglickém Boltonu, kterou finský hráč nehodlá prodloužit. Stratchan dal najevo, že by o blonďatého brankáře stál.

Do sestavy Celticu se po dlouhé době vrací Jean-Joel Perrier-Doumbe. Křídelní obránce si v říjnu loňského roku v zápase Ligy mistrů proti AC Milan přetrhl Achilovku a chyběl šest měsíců. Perrier-Doumbe už minulý víkend nastoupil za rezervní tým proti Gretně a slíbil, že se do konce sezony objeví v prvním týmu a že pomůže Celticu stáhnout bodové manko na Rangers a vyhrát titul. "Já nyní budu pravděpodobně chvíli nastupovat za rezervní tým. Tyto zápasy budou pro mě velmi důležité, abych se dostal zpět do kondice. Chci se do konce sezony vrátit do prvního týmu, to je pro mě teď nejdůležitější," prohlásil o svém návratu Perrier-Doumbe. Pro Scotta Browna bude dnešní střetnutí posledním zápasem před začátkem třízápasového trestu. Na Parkhead se vrací legenda místního týmu Neil Lennon. Bývalý kapitán Celticu opouští Wycombe, kde nyní působil a bude součástí realizačního týmu glasgowského mužstva.

Vzájemné zápasy z posledních dvou sezon hovoří jasně pro Celtic, který vyhrál tři ze čtyř duelů. Jednou se dnešní soupeři rozešli smírně.

Motherwell v minulém kole zaznamenal po pěti zápasech zase výhru, když si doma poradil s Hibernianem 1:0. Svěřenci Marka McGhee stále mohou pomýšlet na účast v Poháru EUFA. Za třetím Dundee United jsou pouze o skóre, avšak mají dva zápasy k dobru. Vedení Motherwellu si tento týden novou smlouvou pojistilo služby klíčového hráče Keitha Lasleyho, jenž podepsal nový dvouletý kontrakt. 28letý hráč byl z podpisu nové smlouvy nadšen. "Tato sezona byla fantastická, zvládal jsem v klubu hrát důležitou roli. Máme šanci dosáhnout něčeho velkého," nadšeně komentoval prodloužení spolupráce s Motherwellem Lasley. McGhee bude muset složit sestavu bez svého nejlepšího útočníka Davida Clarksona, jenž si nyní odpykává karetní trest. Na listině zranění se nenachází žádný nový hráč, naopak soupisku The Well posílí navrátivší se obránce Steven Hammell, který kvůli zranění vynechal poslední vítězné utkání s Hibernianem.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.00

Gretna FC - Inverness Caledonian

V posledním kole před rozdělením tabulky na dvě poloviny přijede Inverness na půdu sestupující Gretny.

Nálada v hostujícím týmu je pod psa. Inverness se nachází až na deváté pozici a pocit z vítězství nezažil už deset utkání v řadě. Poslední vítězství svěřenci Craiga Brewstera zaznamenali 5. ledna letošního roku v zápase právě proti Gretně, kdy ji ze svého stadionu vyprovodili výsledkem v poměru 3:0. Minulý víkend se na Caledonian Stadium odehrála divoká přestřelka, ze které nakonec vyšli vítězně hosté z Aberdeenu. The Dons zvítězili těsně 4:3, když jim vítězství zajistil až v nastaveném čase Chris Maguire. Hosté budou muset zápas zvládnout bez dvojce potrestaných hráčů. Grant Munro a Russell Duncan viděli v posledním zápase červenou kartu a dnešní duel budou moct sledovat pouze z tribuny. Do sestavy vrací Barry Wilson, který se vrátil z hostování v St. Johnstone.

Vzájemné měření sil v této sezoně jasně vyznívá ve prospěch Invernessu, který ze dvou zápasů vyválčil plný počet bodů a přitom neinkasoval žádný gól.

Gretna nyní více než na bodové zisky ze zápasu myslí na to, aby letošní ročník skotské ligy vůbec dohrála. Finanční situace je v posledním mužstvu tabulky totiž stále velmi špatná. Gretna inkasuje jednu porážku za druhou, v novém roce se týmu Micka Wadsforthe podařilo vyhrát pouze dvě utkání, ze všech ostatních střetnutí Gretna odešla poražena. V minulém kole nestačili černobílí na St. Mirren, kterému podlehli 0:2. Hráči Gretny se opět vracejí na Fir Park v Motherwellu, jehož povrch se dostává do lepšího stavu. Gretna před čtrnácti dny nastoupila proti Celticu v Livingstonu na Almondvale Stadium, kde prohrála 0:3. Motherwell slíbil, že bude Gretně účtovat pouze základní sazbu za pronájem stadionu, což je pro vedení klubu dobrá zpráva. Wadsforth má k dispozici plnou soupisku a bude moct tak vybírat základní jedenáctku z dvaceti mužů.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 4.00 - 1.40

Hibernian FC - St. Mirren FC

Jasným favoritem utkání mezi Hibernianem a St. Mirrenem jsou domácí. Pátý klub tabulky ovšem v poslední době výsledkově klopýtal, dvě poslední utkání prohrál a může tím ztratit naději na evropské poháry. V sobotním zápase nebere Hibernian nic jiné, než tři body.

V minulém kole čekal "Hibs" silný Motherwell, jenž nakonec utkání dovedl do vítězného konce a Hibernian odjížděl bez bodu. Kouč Paatelainen neprožívá zrovna šťastné období, v posledních utkáních byl nařčen ostatními manažery, že své hráče nabádá k nešetrným zákrokům a vyprovokování hráčů soupeře. Nejvíce je proti Paatelainenovi zaměřen kouč Rangers Walter Smith, jehož svěřenec Nacho Novo dostal v utkání s Hibs červenou kartu. "To jak mě ostatní manažeři nebo hráči napadají kvůli tomu, že říkám hráčům aby provokovali, je úplný nesmysl. To rozhodně není můj cíl, vždy chci hrát 11 proti 11," řekl Paatelainen. Manažer Hibs nebude proti St. Mirrenu moci využít nejsilnější sestavu, nenastoupí kapitán Rob Jones, Guillaume Beuzelin ani Alan O'Brien.

St. Mirrenu se v posledním kole podařilo získat všechny body, zvítězil 2:0, doma proti poslední Gretně. Hibs jsou ale na opačném pólu tabulky a St. Mirren tak nečeká stejně lehký zápas. K tomu ještě hostům chybí několik hráčů. Záložník Gary Mason, obránce David van Zanten a brankář Mark Howard kvůli zranění do zápasu nevyběhnou. David Barron a Franco Miranda jsou ale připraveni je zastoupit.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.50

Kilmarnock FC - Heart of Midlothian

Kilmarnock na svém hřišti přivítá sedmé Hearts a bude muset ze sebe vydat vše, pokud chce v utkání uspět. Hearts se zlepšují, což dokázal i poslední zápas proti Dundee United.

Manažer Kilmarnocku Jim Jefferies podle všeho nasadí sestavu stejnou, jako v minulém zápase proti Falkirku. Zápas skončil remízou 0:0, Kilmarnock tak zůstal na nelichotivé desáté příčce tabulky. Záložník Rhian Dodds chybí od prosince a ani v tomto zápase nenastoupí. Paul Dalglish utrpěl v posledním zápase zranění třísel a jeho start je stále nejistý. Jefferies by naopak mohl využít služeb Martyna Corrigana, i když ho podle všeho ještě nechá nabírat síly v tréninku. Hráč byl vyřazen kvůli problémům s kotníkem.

Hearts sehráli minulé ligové kolo proti Dundee United a po výhře 1:0 si vysloužili tři body. Jasný vzestup formy vidí i obránce Hearts, Jose Goncalves. "Neměli jsme zrovna dobrý start do sezóny, ztratili jsme doma hodně důležitých bodů. Začalo se nám ale dařit a v posledních sedmi zápasech jsme hráli čím dál lépe, to bylo velmi dobré pro morálku celého týmu. Nejsem manažer a nevím proč jsme hráli na začátku roku tak špatně. Někdy jste ale dole a někdy nahoře. Dalším důvodem mohou být zranění, hodně se toho může stát. Vždy jde jen o body, tři jsme získali v posledním zápase a tři musíme získat i tento víkend," řekl Goncalves. Kouč Hearts Stevie Frail nemůže využít všechny hráče. Otazník vidí nad startem nemocného gólmana Bankse a také nad obráncem Zaliukasem. Jisté je, že do zápasu nenastoupí zraněný Driver, Karipidis, Aguiar a McCann.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.25 - 2.35

Reklama