Hlavní obsah

Zastaví Bordeaux rozjeté Rennes

Zápas mezi Nice a Lille, které ještě nevzdaly boj o poháry a hlavně souboj pátého Rennes s druhým Bordeaux, to jsou nejlákavější body sobotního programu francouzské ligy. Z hlediska boje o záchranu bude důležitý výsledek utkání Štrasburk - Monako. V případě určité konstelace výsledků může už toto kolo odtajnit jméno prvního sestupujícího.

Článek

Stade Rennes - Girondins Bordeaux  (sobota 17:10)

V dobré formě hrající Rennes hostí soupeře z kategorie těžkých. Na jeho stadion přijede druhý nejlepší celek soutěže z Boredaux.

Největší rozruch v týmu hostů vzbuzuje Johan Micoud, který v minulém zápase proti Nancy sedm minut před koncem "přihrál" pád v pokutovém území a z nařízené penalty rozhodl Cavenaghi o výhře Bordeaux 2:1. Na jeho hlavu se poté snesla kritika snad ze všech stran. Micoud dokonce nezasáhne do zápasu proti Rennes, dostal od trenéra čtyřdenní volno.

Díky výhře odskočilo Bordeaux na rozdíl šesti bodů právě Nancy, ale na vedoucí Lyon už ztrácí 9 bodů a sen o titulu se pomalu rozplývá. Rennes zažívá momentálně velmi dobré období, šest zápasů v řadě nepoznalo hořkost porážky a patří mu pátá pozice v tabulce.

Hosté budou spoléhat na ostrostřelce Cavenaghiho, který zařídil oba góly proti Nancy a mezi nejlepšími střelci soutěže mu patří zatím čtvrtá příčka.

John Mensah by rád vyměnil Francii za Anglii. O obránce Rennes mají zájem Reading a Portsmouth a ghanský fotbalista sní o přestupu do druhého jmenovaného klubu.

Citelnou ztrátu utrpělo Bordeaux, brazilský útočník Jussie musí s poraněným tříslem na operaci a v letošní sezoně se na hřišti již neobjeví. Hosté se musí obejít bez Fanniho, který laboruje se zraněním kotníku.

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:

P. Luzi, S. Mbia Etoundi, J. Mensah, P. Hansson, D. Traore, J. Leroy, B. Cheyrou, F. Lemoine, O. Thomert, M. Pagis, J. Briand

Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:

U. Ramé, M. Chalmé, Henrique, S. Diawara, F. Jurietti, Alonso, A. Diarra, Fernando, G. Wendel, F. Cavenaghi, D. Bellion

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.90 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 02

Racing Lens - FC Metz

Sestupem velmi ohrožený tým Racingu Lens přivítá v sobotu na svém stadionu beznadějně poslední Méty. Definitivní tečku za účinkování hostů v první lize udělal asi odečet jednoho bodu kvůli rasistickým pokřikům jejich fanoušků v utkání s Valenciennes.

Trenér domácích Papin říká, že cokoliv jiného než zisk tří bodů bude pro něj zklamáním. "Je to jasné, musíme zvítězit. Víme, jaké je naše postavení v tabulce a musíme začít sbírat body. Ideální startem bude sobotní vítězství, nic jiného ani od hráčů nečekám."

Domácí měli minulou sobotu na dosah triumf v Ligovém poháru, ale v třetí minutě nastavení obdrželi branku, která rozhodla o vítězství PSG. V lize nedokázali hráči Lens už 6 zápasů v řadě zvítězit a se ziskem 34 bodů jim patří 18. příčka. Hosté jsou na tom ještě hůře, zisk pouhých 17 bodů nestačí na lepší než poslední místo.

Lens bude chybět Remy, který si právě v poháru zranil kotník a do utkání nebude připraven. Hosté se musí obejít bez Cardyho.

Pokud Méty nebudou bodovat a PSG, Toulouse i Štrasburk vyhrají, bude jasno o prvním sestupujícím...

Racing Lens - pravděpodobná sestava:

V. Runje, F. Laurenti, A. Coulibaly, J. Sablé, N. Belhadj, Y. Demont, K. Mangane, N. Kovacevic, O. Monterrubio, T. Maoulida, Aruna

FC Metz - pravděpodobná sestava:

C. Marichez, P. Diop, E. Cubilier, M. Vivian, P. Delhommeau, D. Gygax, J. François, V. Bessat, M. Pjanic, B. Gueye, R. Gestede

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Racing Strasbourg - AS Monaco

Souboj sousedů z druhé poloviny tabulky Ligue 1, to je zápas Racingu Štrasburk s Monakem. Oba týmy jdou do sobotního utkání se sérií čtyř prohraných utkání za sebou a domácí už tři zápasy nedali ani branku. První vzájemný duel hraný v Monaku, vyhrál knížecí klub 3:0.

Racing, jak už bylo řečeno, čtyřikrát zasebou katipuloval a v součastnosti se drží jen jediný bod nad sestupovými příčkami. Naposledy domácí nestačili na PSG, když v hlavním městě Francie podlehli čerstvému vítězi poháru 1:0. Před prohrou v Paříži si hráči Racingu neporadili ani se silnými Lille a Bordeaux, což by nebylo až takové překvapení, ovšem týden předtím před vlastními fanoušky prohráli v zápase s posledním týmem tabulky - FC Metz. Pokud se chtějí domácí zachránit musí konečně zabrat. Jenže ani los do konce sezony není pro Racing moc příznivý. V nejbližších zápasech se totiž utká s dobře postavenými Rennes, Valenciennes, také pojede do Nancy, k tomu do Štrasburku přijede lídr Ligue 1 Lyon. Na samotném konci pak přijde souboj s Marseille. Do nejbližšího utkání s Monakem nebude moct kvůli odpykávání trestu Captain Rodrigo a Yacine Abdessadki s Renaudem Cohadem jsou zranění.

Hosté jsou na tom zhruba stejně špatně jako domácí. Monako podobně jako Racing už poslední čtyři zápasy nebodovalo a má jen o dva body více. Hlavně poslední zápas s Rennes (1:2) byl pro tým ASM hodně smolný. První poločas skončil nerozhodně 1:1 a ve druhém poločase hráči Monaka sice byli o hodně lepším týmem než jejich soupeř, jenže v nastaveném čase rozhodl o konečném výsledku Pagis. "Je to velmi těžké, když skolabujete v posledních chvílich, jako se to stalo nám." komentoval současnou situaci okolo Monaka trenér hostů Ricardo. "V součastnosti však myslíme už jen na Racing a jediné co chci jsou tři body ze Štrasburku." dodává před následujícím kolem. Jenže v to mu nepomůžou taková esa AS, jakými jsou například: Jeremy Menez, Stephane Ruffier, Lucas Bernardi, Diego Perez a Jerko Leko.

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:

S. Cassard-P. Ducrocq, H. Bellaïd, G. Paisley, M. Dos Santos-G. Lacour, P. Johansen, Q. Othon-W. Renteria, K. Gameiro, E. Mouloungui

AS Monaco - pravděpodobná sestava:

F. Roma-Adriano, M. Sambou, S. Monsoreau, L. Cufré-S. Almiron, D.Perez, M. Martin, Nenê-F. Piquionne, S. Gakpé

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.10

Tip EuroFotbal.cz: 0

AJ Auxerre - FC Sochaux

Hosté se díky skvělým výsledkům z poslední doby konečně vydrápali ze sestupových pozic a pro tuto chvíli jsou těsně za Auxerre, které je jejich dalším soupeřem. Hosté mají těžkou úlohu, na stadionu Auxerre totiž dlouho nevyhráli.

Domácím se podařilo v posledním ligovém utkání přerušit sérií pěti zápasů bez vítězství a to díky třem bodům v Lille. O překvapivé vítězství 2:0 pro AJ se postarali Dennis Oliech a Daniel Niculae. Pro domácí je Sochaux docela oblíbeným soupeřem poslední doby. Z posledních osmi vzájemných zápasů totiž dokázali domácí pět vyhrát, ze tří brali po bodu a jen jednou vyšli na prázdno. V listopadu minulého roku v rámci čtrnáctého kola Ligue 1 potvrzovali svou dominanci a o vítězství je obral až v poslední minutě utkání středopolař Sochaux Romain Pitau. Do sobotního boje nebude moci domácí kouč Jean Fernandez počítat s dvojicí suspendovaných Stephane Grichting - Jean-Sebastien Jaures, rumunský bek Gabriel Tamas je mimo kvůli zranění.

Ještě nedávno k sestupu předurčený tým Sochaux teď svými výsledky překvapuje celou Francii. Z posledních deseti utkání hosté pět vyhráli, třikrát remizovali a jen dvakrát prohráli. Ta poslední prohra však byla hodně nešťastná. Přišla v osmifinále Národního poháru na Stade de Gerland, kde domácímu Olympique Lyon podlehli těsně 1:2. Potom však přišly už jen tříbodové příděly. Nejprve Sochaux fantastickým způsobem vykradlo Marseille a v minulém kole doma porazilo Nice. Tedy šest bodů ze dvou zápasů se současnou špičkou Ligue 1. Poslední úspěchy oceňuje i president FCS Jean-Claude Plessis: "Ve druhé polovině sezony jsme za Lyonem druhý nejlepší tým Francie - jsme na cestě stát se týmem evropského měřítka." A optimistickému pohledu ze strany hostů dopomáhá i návrat zraněných Rabiu Afolabi a Mevlut Erding. Na druhou stranu kapitán Sochaux Jeremie Brechet je stále mimo hru.

AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:

R. Riou-R. Popov, J. Mignot, S. Traoré,G. Tamas-F. Thomas, D. Oliech, B. Pedretti, K. Chafni, K. Lejeune-D. Niculae

FC Sochaux - pravděpodobná sestava:

T. Richert-S. Pichot, R. Afolabi, D. Perquis, B. Jokic-M. Isabey, R. Pitau, S. Dalmat, G. N'Daw-F. Pancrate, K. Traoré

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.10

Tip EuroFotbal.cz: 02

AS Saint-Etienne - Le Mans UC 72

Díky zraněním značně oslabený tým Le Mans zajíždí v sobotu na hřiště St. Etienne. I přes problémy se sestavou hosté rozhodně nebudou lehkým soupeřem, patří jim 6. místo v tabulce. Zajímavá je jejich bilance z posledních tří zápasů – všechny skončily remízou 1:1.

St. Etienne má zajímavou pozici ve velmi vyrovnané tabulce nejvyšší francouzské soutěže, od sestupových příček jej dělí šest bodů a naopak 9 bodů týmu schází na účast v Poháru UEFA.

Kouč domácího celku v rozhovoru říká: "Z dvou utkání, která nás teď čekají, chci vytěžit maximum. Mým cílem je stoupat tabulkou, utkání proti Le Mans musíme zvládnout. Případná výhra nás může "nakopnout" za lepšími výsledky".

Velké starosti má Le Mans se sestavou, týmu bude chybět hned čtveřice hráčů. Hosté se budou muset obejít bez Ben Freje, Camary, Andreho a El – Bahriho. Naopak citelnou ztrátou pro domácí celek je absence prvního brankáře Janota.

AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:

J. Viviani, C. Varraultm, L. Perrin, Y. Benalouane, M. Dabo, D. Payet, C. Landrin, B. Matuidi, P. Feindouno, G. Dernis, B. Gomis

Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:

Y. Pelé, J. Calvé, M. Basa, Geder, S. Bouhours, S. Sessegnon, Gervinho, K. Romaric, H. Yebda, D. Matsui, T. De Melo

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.90 - 3.70

Tip EuroFotbal.cz: 0

Stade Caen - Valenciennes FC

Zápas Stade Caen versus Valenciennes přichystá souboj dvou týmů bez dobré formy. Sice oba patří do středu Ligue 1, jenže boj o záchranu se jim nemusí vyhnout.

Domácí sice první půlrok sezony překvapovali celou Francii a jeden čas se drželi i na pohárových příčkách, jenže v součastnosti nepatří Caen mezi nejnepříjemnější soupeře Ligue 1. Stačí se podivat na tabulku posledních deseti zápasů. Není problém zde najít prohry takových kalibrů jako 1:6, 0:5 nebo 1:4. Poslední dva zápasy tak zle nevypadaly. Ba naopak. Nejprve si domácí překvapivě pohráli s AS Monakem a porazili ho vysoko 4:1 a o minulém víkendu remizovali v Le Mans. V týdnu se k týmu do tréninku připojil útočník Caen Stephane Samson, který do teď léčil zranění, kvůli kterému chyběl několik měsíců. Jenže zápas s Valenciennes je pro něj ještě příliš brzo.

V posledních šesti zápasech nečekal hosty žádný lehký host. Valenciennes se za sebou utkalo s Le Mans, Monakem, Lille, PSG, Bordeaux a Lyonem. Na Le Mans a na rozjetý a nezastavitelný Lyon hosté nestačili, s Monakem, Lille a PSG vybojovali bod a v zápase s Bordeaux brali všechny tři body.V těchto těžkých a vypjatých duelech spoléhali hlavně na defenzívu, kterou mají jednu z nejlepších v lize. Do této chvíle inkasovali hosté jen jednatřicetkrát. Antoine Kombouare nebude moci do zápasu s Caen použít brankáře Nicolase Penneteaua, který stále bojuje s natáhnutým hýžďovým svalem. Mimo něj si nezahrají ani Khaled Kharroubi a Jose Saez.

Stade Caen - pravděpodobná sestava:

V. Planté-C. Hengbart, G. Leca, J. Sorbon, R. Lemaitre-Y. Gouffran, R. Gomis, A. Deroin, B. Nivet, N. Florentin-L. Compan

Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:

N. Penneteau-R. Mater, A. Ouaddou, E. Chelle, G. Rippert-D. Belmadi, C. Sanchez Moreno, J. Saez, S. Roudet-S. Savidan, F. Sebo

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.90 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 10

Olympique Nice - Olympique Lille

Zajímavé utkání bude k vidění v sobotu mezi Nice a Lille. Oba týmy dělí v tabulce pouze bod a také možnost boje o evropské poháry ještě není ztracená.

Trenér domácích Antonetti nabádá svoje svěřence, aby předvedli výkon jako minulé kolo proti Sochaux. Jeho tým sice nejtěsnější rozdílem 1:0 prohrál, ale kouč byl s předvedeným výkonem spokojen. " V současném fotbale jsou nejdůležitější výsledky, ale já se na to dívám jinak, velký důraz kladu na předvedenou hru. Proti Sochaux jsme hráli dobře, doufám, že nám forma vydrží do utkání proti Lille a po zápase se budeme radovat my. Myslím, že pokud sehrajeme stejnou partii jako minulý týden, bodový zisk nás nemine."

Lille bude chtít odčinit neúspěch z minulého kola, na svém hřišti totiž svěřenci trenéra Puela prohráli s Auxerre 0:2.

Domácí tým se bude muset obejít bez tří hráčů – k zápasu nebudou připraveni Yahaya, Traore a Pastor. Hosté nehlásí žádné problémy.

Olympique Nice - pravděpodobná sestava:

H. Lloris, D. Diakite, Apam, C. Kanté, C. Rool, F. Balmont, O. Echouafni, Ederson, D. Hellebuyck, B. Koné, L. Laslandes

Olympique Lille - pravděpodobná sestava:

T. Sylva, F. Beria, A. Rami, P. Franquart, G. Tafforeau, S. Lichtsteiner, Y. Cabaye, A. Mavuba, J. Makoun, L. Obraniak, K. Mirallas

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.75 - 3.20

Tip EuroFotbal.cz: 0

Toulouse FC - FC Lorient

Deset míst. To je rozdíl mezi současným Toulouse a Lorientem v tabulce Ligue 1. Týmy se ve vzájemném zápase střetly jen třikrát a mají vyrovnanou bilanci - 1-1-1.

Domácí Toulouse až v minulém kole ukončilo nechvalnou sérii. Do minulého víkendu totiž ještě domácí nepoznali, co to je vítězství v roce 2008. Tým, který má v letošní sezoně za sebou i Pohár UEFA totiž v Ligue 1 naposledy zvítězil 15.12.2007, když v Paříži přehrál PSG 2:1. Před týdnem si však hráči Toulouse spravili chuť, když si domů přivezli tři body z Mét. Na hřišti posledního týmu Ligue 2 se dvakrát střelecky prosadil Achille Emana a udal tak zápasové skóre 2:0 pro hosty. "V Métách jsme odehráli zlý první poločas, naštěstí druhý jsme vzládli lépe." hodnotil souboj s FC Metz trenér Toulouse Elie Baup. Problémem pro domácí je i rozsáhlá marodka. Tu stále neopustil hvězdný střelec Toulouse Elmander a k němu stále patří zranění Mauro Cetto, Paulo Cesar, Daniel Congre a Bryan Bergougnoux.

Hosté z Lorientu předvádějí v poslední době nevyrovnané výkony. Tak například. Nejrpve přišel výpadek v poháru, kde hosté nestačili v domácím prostředí na poslední Méty (0:1). Hned nato však Lorienští překvapili vítězstvím v Nice (2:1) a naposledy sice odehráli vyrovnaný duel s Marseille a i když vedli, nakonec Olympique výsledek otočil a odvezl si z Lorientu tři body za vítězství 2:1. Hosté jsou sice v součastnosti na devátém místě a na sestupovou zónu mají náskok osmi bodů, jenže do konce sezony je tu ještě dost zápasů a při takovýchto výsledcích by to nemuselo dopadnout dobře. Proto hráči hostů dobře vědí, že utkání v Toulouse a další souboje nesmí vypustit a musí do nich naplno. Jenže musí se obejít bez důležítého hráče Ulricha Le Pena, který se zranil při úterním tréninku.

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:

N. Douchez-A. Ebondo, M. Fofana, D. Arribagé, J. Mathieu-S. Arrache, P. Sirieix, A. Emana, N. Dieuze, F. Mansaré-A. Gignac

FC Lorient - pravděpodobná sestava:

F. Audard-C. Jallet, S. Marchal, M. Ciani, J. Morel-Y. Hautcoeur, Y. Mansouri, F. Abriel, Y. Jouffre-R. Saïfi, K. Bourhani

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.90 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama