Hlavní obsah

Potrápí Derby ambiciózní Everton?

Evertonu momentálně patří pátá příčka zajišťující přímou účast v příštím ročníku poháru UEFA. Derby je beznadějně poslední a s jistotou sestupu už může hrát bez jakéhokoliv tlaku. Berani by však do konce sezony rádi získali alespoň 5 bodů, aby si nepřipsali smutný rekord v nejmenším počtu nasbíraných bodů v historii Premier league.

Článek

Everton se aktuálně rozhodně nenachází v nejlepším rozložení sil. Po těsné výhře v Sunderlandu Toffees nestačili na poslední Fulham a s West Hamem uhráli doma remízu 1:1. Liverpoolské derby minulý týden domácím také nevyšlo a po zápase měli k spokojenosti daleko. „Chybělo nám hodně ofenzivních hráčů a neměli jsme dostatek síly, abychom Reds výrazněji ohrozili. Na druhou stranu ještě neházejme flintu do žita, pětibodové manko lze dohnat,“ dodává trenér David Moyes.

Kvůli zranění se na trávník opět nepodívá záložník Tim Cahill, ani trojice James Vaughan, Iain Turner a Andy van der Meyde. V Merseyside derby chyběl Evertonu kvůli problémům s třísly útočník Andrew Johnson a nemoc nepustila do hry ani dalšího forvarda Victora Anichebeho. Oba jsou dnes už k dispozici a na hrotu mohou doplnit Nigérijce Yakuba. Otazník naopak visí nad startem obránce Hibberta a záložníka Pienaara, který v týdnu kvůli problémům s kolenem vůbec netrénoval.

„V podobné situaci jako Derby jsem byl i jako hráč. Až potom si uvědomíte, jaké máte štěstí, pokud bojujete v horní polovině tabulky. Nyní už jim nezbývá nic jiného než se připravovat na sezonu v druhé lize,“ dodává Moyes.

Hosté sice určitě sestoupí, ale právě to by jim mohlo dát křídla. Už v posledních utkáních berani ukázali, jak nepříjemným soupeřem dokážou být. Na domácí půdě prohráli těsně 0:1 s vysoce favorizovanými United a stejným výsledkem skončila i jejich pouť do Middlesbrough. Naposled vybojovalo Derby díky dvěma trefám Argentince Emmanuela Villi bod v záchranářském souboji s Fulhamem.

„Možná je potkáváme právě ve správný čas, kdy nejsou v největší pohodě. Pokud navážeme na poslední výkony, s trochou štěstí je můžeme potrápit,“ říká 23letý záložník David Jones. K dlouhodobým rekonvalescentům Claude Davisovi a Gilesovi Barnesovi se nově připojil obránce Marc Edworthy s poraněným žebrem. Zcela fit jsou už naopak mladý bek Jay McEveley a útočník Kenny Miller.

Jasným favoritem je pochopitelně domácí Everton s kursem na výhru 1.25. Na vítězství Derby vypsala sázková kancelář bwin vysoký kurs 10.00 a na remízu si můžete vsadit v kursu 5.00 rovné.

Reklama