Hlavní obsah

Davyděnka čeká Rakušan Melzer

Eurotip.cz

Antuková sezona se tento týden rozjela na plné obrátky a milovníci oranžového povrchu si konečně přijdou na své. Zahrát na antuce bezesporu umí Nikolaj Davyděnko, vítěz uplynulého turnaje série Masters v Miami a kat českých tenistů v Davis Cupu. V Moskvě si odbyl letošní antukovou premiéru a s Jurgenem Melzerem by tak v portugalském Estoril neměl mít problém.

Článek

26letý Rakušan se s Davyděnkem potkal na kurtu doposud třikrát a všechny duely prohrál ve třech setech. První dva zápasy se uskutečnily na antuce a ten poslední loni na trávě v německém Halle. Už jen z tohoto pohledu je Nikolaj Davyděnko favoritem.

V tuto chvíli čtvrtý hráč světa je zároveň šestým nejlepším antukářem. Loni však rodák z ukrajinského Severodoněcku neprožil nikterak slavnou sezonu, i když ji zakončil v Top 5. Vyhrát totiž dokázal pouze domácí turnaj v Moskvě, na žádném jiném podniku nehrál ani finále. Osudným se Davyděnkovi stávalo především semifinále, které si zahrál dokonce šestkrát. Mezi nejlepšími čtyřmi nechyběl na Roland Garros a US Open, ale v obou případech prohrál s Rogerem Federerem.

V úvodu letošní sezony pokračoval v podobném duchu, když v Dauhá vypadl v semifinále s Andym Murrayem. Tradičně ne moc dobře si Rus vedl na Australian Open, kde prohrál v osmifinále s krajanem Južným. Další z klopýtnutí v semifinále si připsal nedávno v Dubaji a v Indian Wells nepostoupil ani do osmifinále. Vše se v dobré obrátilo až na Sony Ericsson Open, kde porazil Gulbise, Bolelliho, Ančiče, Tipsareviče, Roddicka a ve finále i Nadala. „Je to fantastické, na začátku turnaje se mi vůbec nedařilo a nakonec ho celý vyhraji,“ rozplýval se po závěrečném zápase Davyděnko radostí.

Úspěch si připsal i o uplynulém víkendu, kdy získal pro svou zemi vítězný bod v daviscupovém souboji s Českou republikou. Davyděnko sice nehrál nikterak exkluzivní tenis, ale zápas s Tomášem Berdychem dotáhl do pátého setu, v němž si rodák z Valašského Meziříčí poranil kotník a utkání skrečoval.

Dnes změří Kolja síly s Jurgenem Melzerem. Za měsíc už 27letý Rakušan letos zatím mezi světovou tenisovou elitou nijak nezáří. Nejdále se totiž probojoval do druhých kol v Melbourne, Memphisu, Indian Wells a Miami. Chuť si aktuálně 78. hráč světa spravil alespoň na challengeru ve Wroclavi, kde porazil i Radka Štěpánka a nakonec nestačil až ve finále na Kristofa Vliegena. Podobně si vedl i v Sunrise, tam byl v semifinále nad jeho síly Sebastien Grosjean.

Podle bookmakerů společnosti bwin je jasným favoritem Davyděnko, na jehož vítězství si můžete vsadit s kursem 1.17. Sázka na to, že dále postoupí Melzer, je ohodnocena kursem 3.90.

Reklama