Hlavní obsah

Preview sobotních zápasů francouzské Ligue 1

Lyon jede k zápasu 34. kola do Štrasburku a bude si chtít udržet čtyřbodový náskok před druhým Bordeaux. V dalších zápasech půjde jak o záchranu, tak o pohárové příčky. Ve vyrovnané francouzské lize má svou důležitost každý zápas a každý bod.

Článek

Racing Lens - FC Sochaux  (sobota 17:10)

Oba týmy rozdílně začaly a rozdílně si vedou i v poslední době. Sochaux ještě nedávno bylo předposlední, teď se hosté drží nas sestupovým pásmem sedm bodů. Domácí naposledy vyhráli v únoru a v současnosti jim velmi vážně hrozí sestup.

Domácí mají co dělat, aby si i příští sezonu zahráli Ligue 1. V součastnosti sice jsou ještě sedmnáctí, ale mají stejně bodů jako za nimi Racing Štrasburk a PSG. Ironií je, že ve finále Ligového poháru se utkaly právě Lens a zatím sestupující PSG. V lize to však domácím očividně vůbec nejde. Posledních pět zápasů = pouhé dva body a takto se o záchranu určitě nehraje. V minulém kole Lens nestačilo na Lorient a o týden předtím prohrálo v Saint-Etienne. Domácí však nehážou flintu do žita. "Náš osud je stále v našich rukou." komentuje současnou situaci okolo Lens Ramy, který je v Racingu na hostování z Lyonu. Ten však do nejblížšího souboje se Sochaux nebude moci nastoupit. Mimo ho drží zranění kotníku. Milan Bisevac léčí stehenní sval a taktéž nenastoupí.

Hosté se v poslední době hodně zvedají. Sochaux totiž z posledních pěti utkání třikrát vyhrálo a dvakrát remizovalo. To znamená jedenáct bodů z možných patnácti a to je na tým, který nedávno patřil do sestupového pásma, velmi dobré. Před dvěma týdny hosté obrali na domácí půdě Auxerre a v minulém kole přišla remíza se Saint-Etienne. Veliký podíl na zvedající se formě Sochaux má trenér Gillot. Ten tým převzal v lednu a od té doby to jde s FCS jen kolmo nahoru. "Nečekal jsem od Lens tak zlé postavení v tabulce, koukněte se na tabulku z té doby, kdy jsem do týmu přišel, tehdy to vypadalo opačně." komentuje nejblliží boj právě osmačtyřicetiletý kouč hostů. Ten má určitě velikou radost i z toho, že po suspendaci do sestavy může počítat s Rabiu Afolabi a Roman Pitau.

Racing Lens - pravděpodobná sestava:

V. Runje-F. Laurenti, M. Bisevac, A. Coulibaly, M. Ramos-N. Belhadj, K. Monnet-Paquet, S. Keita, E. Carrière, N. Kovacevic-Aruna

FC Sochaux - pravděpodobná sestava:

T. Richert-S. Pichot, D. Perquis, J. Bréchet, B. Jokic-M. Isabey, G. N'Daw, S. Dalmat-F. Pancrate, M. Erding, N. Maurice-Belay

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.00 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 02

Olympique Nice - AS Monaco

Fotbalistům Nice patří šestá příčka a svěřenci trenéra Antonettiho se ještě budou snažit atakovat příčky nad sebou a pokusí se probojovat do pohárové Evropy. Hosté z Monaka jsou jen pět bodů nad sestupovým pásmem a rozhodně nemají ještě "vyhráno".

Domácí ostrostřelec Laslandes věří, že se Monako v soutěži udrží a že i nadále budou oba týmy spolu svádět zajímavé souboje. Málokdo by na začátku sezóny předpokládal, že Nice bude mít o osm míst lepší postavení v tabulce než knížecí klub. Laslades dodává: "Upřímně doufám, že se Monaku podaří udržet v soutěži a i nadále se budeme setkávat při vzájemných zápasech."

Trenér Monaka Gomes nabádá svoje hráče, aby v zápase bojovali o každý míč a případným bodovým ziskem si zajistili klidný konec soutěže. Monako si celou situaci zkomplikovalo v minulém kole, když na domácím hřišti podlehlo Toulouse 0:2 a hrozba se sestupu se přiblížila na 5 bodů. Gomes dodává: "Nice má velmi zkušený tým, zatímco my se opíráme o dravé mládí. I přesto si myslím, že je v našich silách v sobotním utkání uspět."

Domácí tým se bude muset pravděpodobně obejít bez Yahaya, Pastora a Faviana. Hostům budou chybět Piquionne, Bernardi a Modesto.

Olympique Nice - pravděpodobná sestava:

H. Lloris, C. Jeunechamp, D. Diakite, C. Kanté, C. Rool, F. Balmont, O. Echouafni, D. Hellebuyck, B. Koné, L. Laslandes, Ederson

AS Monaco - pravděpodobná sestava:

F. Roma, F. Bolivar, M. Sambou, S. Monsoreau, L. Cufré, S. Almiron, D.Perez, M. Martin, R. Fabio Santos, D. Bakar, S. Gakpé

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.85 - 3.80

Tip EuroFotbal.cz: 0

Stade Caen - Paris Saint-Germain

Fotbalisté Paris Saint-Germain zajíždí na hřiště Caen, kde se pokusí bodovat a přiblížit se záchraně. Někdejší dvojnásobný mistr Francie, sedminásobný vítěz Francouzského poháru a trojnásobný vítěz Ligového poháru se pět kol před koncem potácí v tabulce na třetím místě od konce, a pokud na něm zůstane, nebo si ještě pohorší, přijde francouzská metropole o svého jediného zástupce v nejvyšší soutěži.

Ve středu sice Pařížané porazili ve Francouzském poháru amatérský výběr Carquefou a postoupili do semifinále, kde se utkají s týmem z Amien. Fotbalisté PSG tak udrželi naději na pohárový "double" – před měsícem totiž zvítězili i v Ligovém poháru. O tomto víkendu musí jít ale vítězná euforie stranou a svěřenci kouče Le Guena budou bojovat o přežití v nejvyšší soutěži. "Jsem rád, že se nám podařilo postoupit, teď čeká hráče odpočinek a v sobotu cestujeme k utkání do Caen, které je pro nás prioritou," řekl Le Guen.

V letošním ročníku se týmu mimořádně nedaří na vlastním trávníku. Za celé jaro doma zvítězil jen třikrát, sedmkrát prohrál. Během jara navíc ztratil předchozí schopnost vylepšovat si bilanci v zápasech venku. Teď bude PSG hrát doma ještě dvakrát a venku třikrát, z toho i v Toulouse, které je spolu s Lensem a Štrasburkem jeho přímým soupeřem v boji o udržení.

Francouzská ministryně vnitra nařídila rozpustit ultrapravicové frakce fotbalových týmů Paris St. Germain a FC Méty. Obě skupiny se nedávno na stadionech podílely na rasistických incidentech. Část "příznivců" PSG koncem března během finále Ligového poháru vytáhli transparent s urážlivým nápisem směrem k soupeřům ze severofrancouzského města Lens.

PSG bude v boji o záchranu ve francouzské nejvyšší soutěži chybět Jerome Rothen, záložník klubu z hlavního města si poranil lýtko a mimo hru bude zhruba deset dní. Hosté také nemohou počítat s Evertonem, Mabialou a Souzou. Otazník také visí nad startem u trojice hráčů Caen, jmenovitě Seubem, Deroinem a Plantem.

Stade Caen - pravděpodobná sestava:

V. Planté, C. Hengbart, J. Sorbon, G. Leca, N. Seube, G. Proment, A. Deroin, R. Gomis, J. Eluchans, Y. Gouffran, I. Jemaa

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:

M. Landreau, Cearà, Z. Camara, M. Yepes Diaz, S. Armand, B. Mendy, C. Chantôme, J. Clément, L. Arnaud, Pauleta, P. Luyindula

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 2.90 - 2.55

Tip EuroFotbal.cz: 0

AS Nancy-Lorraine - Le Mans UC 72

Hráči Nancy prohráli v minulém kole na půdě Lille a ztratili třetí příčku v tabulce, která jim zajišťovala předkolo Ligy mistrů. Domácí tým však vzkazuje do Bordeaux, že boj o pohárovou Evropu nevzdává a proti Le Mans chce naplno bodovat.

Le Mans patří sedmá příčka a trenér Garcia je se současným umístěním spokojen, jeho svěřenci v minulém kole jednoznačně porazili Auxerre 3:0. Kouč si na sobotního soupeře velice věří a dodává: "Každý vidí, že zisk tří bodů pro Nancy je samozřejmostí, my se ale pokusíme všem dokázat, že jsme také schopni dosahovat dobrých výsledků." Ve prospěch domácího týmu jasně hraje statistika, v letošní sezóně se nenašel žádný tým, který by dokázal v Nancy vyhrát. Z tohoto pohledu se slova trenéra Garcii jeví jako velice odvážná.

Trenér Marseille Gerets Nancy vzkázal, že to bude jeho tým, kdo se bude radovat z Ligy mistrů. Podle Geretse rozhodne zkušenost a fotbalisté Nancy podlehnou stupňujícímu se tlaku a skončí až za Marseille.

Útočník Nancy Kim se na hrací plochu podle všeho hned tak nevrátí. Brazilský fotbalista má již několik týdnů problémy s chodidlem a podle posledních zpráv to vypadá, že přijde o zbytek sezony. K utkání nebudou také připraveni Adailton, Duchemin a Macaluso. Start Gervinha a Camary z Le Mans je nejistý.

AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:

G. Bracigliano, M. Chrétien, Andre Luiz, S. Puygrenier, F. Biancalani, I. Dia, L. N'Guemo, B. Gavanon, C. Malonga, M. Zerka, M. Fortune

Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:

G. Bracigliano, M. Chrétien, Andre Luiz, S. Puygrenier, F. Biancalani, I. Dia, L. N'Guemo, B. Gavanon, C. Malonga, M. Zerka, M. Fortune

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.00 - 4.35

Tip EuroFotbal.cz: 10

Stade Rennes - Valenciennes FC

Jak domácí tak i hosté z Valenciennes si stále myslí na Evropu. I když to možná podle pozice v tabulce moc nevypadá, bodové rozdíly nejsou veliké. Domácí na UEFU ztrácí dva a hosté tři body.

Domácí si prošli pěkným očistcem. Bez větších mezer se za sebou utkalo s PSG, Le Mans, Monacem, Bordeaux a Lyonem. První tři jmenované Rennes porazilo, na hřišti Bordeaux prohrálo a v minulém kole se mu povedl parádní kousek. Do devadesáté minuty prohrávali na hřišti obhájce titulu a současného lídra Ligue 1 0:1, jenže v nastaveném čase srovnal Stéphane Mbia a trefil tak pro Stade Rennes velmi cenný bod. Tentokráte je sice čeká papírově slabší soupeř, ale odpočinek si domácí nemohou dovolit. Jediný Rod Fanni má právo odpočívat, je totiž zraněný. V týdnu však byl v kabině Rennes letecký den a následky? Bruno Cheyrou, Elderson Echiejile a Jires Kembo byli posláni do B týmu.

To hosté svůj nedávný souboj s Lyonem zvládli o něco hůře. Doma mu totiž podlehli 1:2. V minulém kole si však připsalo skalp druhého týmu Ligue 1, doma totiž přehrálo Bordeaux a porazili ho 2:0. Jenže venku to není ono. Lépe řečeno, venku hrají Valenciennes zatím hodně špatně. Ze šestnácti utkání venku jen jedno vyhráli a dali jen osm branek! Tím pádem jím zaslouženě patří v tabulce podle zápasů venku poslední místo. Zvrátit tuto statistiku nepomůže v Rennes hostům Gregory Pujol, který léčí kotník. A to platí i o Djamelu Belmadiho.

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:

P. Luzi-R. Danze, P. Hansson, U. Echiejile, B. Dembélé-F. Lemoine, S. Mbia Etoundi, O. Sorlin, O. Thomert-S. Wiltord, J. Briand

Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:

W. Grondin-R. Mater, A. Ouaddou, E. Chelle, D. Ducourtioux-Y. Bezzaz, G. Doumeng, C. Sanchez Moreno, S. Roudet-S. Savidan, J. Audel

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.00 - 4.65

Tip EuroFotbal.cz: 1

AS Saint-Etienne - FC Lorient

Důležitý souboj o Pohár UEFA, který v součastnosti díky skóre drží domácí. To je zápas mezi Saint-Etienne a FC Lorientem. První zápas v sezoně mezi těmito dvěma mužstvy skončil 1:1, jeden bod je však tentokráte pro oba málo.

Domácí už pět utkání neprohráli. Naposledy se jim to stalo na začátku března na hřišti Marseille. Od té doby si Saint-Etienne připsalo jedenáct bodů. V minulém kole přišla remíza na hřišti Sochaux. A i díky tomu jsou domácí blízko Poháru UEFA. Přesto záložník domácích Bayal Sall chce víc: "Nejsme uspokojení s tím kde jsme a chceme pokračovat v postupu nahoru. Musíme dál makat, teď není čas na relax. Musíme se držet nohami na hřišti." Výbornou zprávou pro domácí je prázdná marodka a nikdo nechybí ani kvůli trestům-proti Lorientu tedy v plné zbroji.

Hosté mají hodně nevyrovnané výsledky a možná i proto patří až do středu tabulky Ligue 1. Uvedeme příklad. Jeden týden dokáží doma podlehnout posledním Métám a v neděli nato berou tři body z Nice, které stejně jako oni bojuje o Pohár UEFA. V posledním kole dokázal Lorient doma porazit Racing Lens, což se vzhledem k jeho současnému postavení dalo čekat. Tím se hosté znovu přiblížili vysněné Evropy, ale na Pohár UEFA stále ztrácí jeden bod. Současnou situaci komentoval kouč FCL Christian Gourcuff : "Máme novou motivaci. Každý má nějaký cíl na konci sezony a pro nás to je nejlepší umístění v historii." Gourcuff bude moci po dlouhé době počítat s Hamedem Namouchim, který se vrací od října.

AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:

J. Viviani-C. Varrault, M. Sall, S. Tavlaridis, M. Dabo-L. Perrin, C. Landrin, B. Matuidi, F. Guarin-Vasquez-G. Dernis, Ilan

FC Lorient - pravděpodobná sestava:

F. Audard-C. Jallet, S. Marchal, M. Ciani, J. Morel-Y. Hautcoeur, Y. Mansouri, F. Abriel, Y. Jouffre-R. Saïfi, N. Marin

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.00 - 4.65

Tip EuroFotbal.cz: 1

Racing Strasbourg - Olympique Lyon

Souboj týmů z opačných konců tabulky uvidí diváci ve Štrasburku. Domácí tým, kterému patří předposlední místo, přivítá vedoucí Lyon. Hosté si budou chtít udržet čtyřbodový náskok před druhým Bordeaux a do Štrasburku jedou pro tři body.

Trenér Štrasburku Furlan věří, že je jeho tým připraven přerušit sérii šesti porážek v řadě. Štrasburk se pokusí získat ze zbývajících zápasů sedm bodů, které by zajišťovaly záchranu. "Nikdo ve Francii nevěří, že se v soutěži udržíme, každý nás už vidí v Ligue 2," dodal kouč Furlan. Mužstvo nedokázalo v posledních pěti zápasech vstřelit branku a v sobotu to proti Lyonu nebude mít rozhodně lehké. Hosté sice ve dvou posledních ligových zápasech nevyhráli a druhé Bordeaux se už přiblížilo na čtyři body, ale v zápase jsou jasným favoritem.

V průběhu týdne postoupili fotbalisté Lyonu do semifinále Francouzského poháru, když jedinou brankou zápasu vstřelil Benzema. O postup do finále bude Lyon bojovat se Sedanem.

Útočník Karim Benzema se v létě nikam stěhovat nebude. O dvacetiletou naději Olympique Lyon se zajímá několik špičkových klubů v čele s Barcelonou, podle hráčova agenta však nemají žádnou šanci, že útočníka získají. O Benzemově přestupu se začalo znovu mluvit tento týden poté, co technický ředitel Barcelony Txiki Begiristain letěl do Lyonu, aby Benzemu sledoval ve čtvrtfinálovém utkání Francouzského poháru. Benzema v prvním týmu Lyonu debutoval v roce 2004. Původně byl považovaný za křídelního hráče, nyní však exceluje ve středu útoku. Letos vede se 17 góly tabulku střelců Ligue 1, Lyon si Benzemu před měsícem pojistil novou smlouvu až do roku 2013.

V Lyonu roste další nadějný hráč, teprve 17letého Clementa Greniera sledují Real Madrid, Inter, Arsenal a Chelsea. Lyon však mladého záložníka prodat nehodlá.

Fabio Grosso se vrací do kádru hostů. Italský obránce doléčil poraněné koleno a je připraven nastoupit k víkendovému utkání, ale jeho spoluhráči Toulalan, Müller a Anderson nebudou pro zápas k dispozici. Domácímu týmu budou chybět Cohade, Othon a Bellaid.

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:

S. Cassard, M. Dos Santos, P. Ducrocq, G. Paisley, Z. Szélesi, M. Bah, Rodrigo, G. Lacour, W. Renteria, K. Gameiro, E. Mouloungui

Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:

G. Coupet, A. Réveillère, J. Boumsong, Cris, F. Grosso, Juninho, M. Bodmer, K. Kallström, S. Govou, Fred, K. Benzema

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.60 - 1.60

Tip EuroFotbal.cz: 2

AJ Auxerre - FC Metz

Méty se po domácí porážce od Marseille staly prvním sestupujícím z francouzské nejvyšší soutěže. V sobotu zajíždějí na hřiště Auxerre, které také nemá účast v dalším ročníku Ligue 1 jistou a musí bojovat o každý bod.

Kouč domácích Fernandez si je jistý, že případné vítězství zajistí fotbalistům Auxerre zase o něco klidnější spaní. Domácí celek zvítězil na svém stadionu naposledy 16. února a dvě domácí porážky mu "zajistili" perné chvilky do konce sezóny. "Nechci tvrdit, že jde o rozhodující utkání, protože před sebou máme ještě 4 další zápasy, které musíme také zvládnout. Je nezbytné, abychom získali v tomto střetnutí tři body, ale na druhou stranu je ve fotbale možné všechno a dopředu není nic jisté," dodal s úsměvem trenér domácího celku.

Hosté z Mét se v průběhu týdne ve čtvrtfinále Francouzského poháru střeli s Lyonem, prohráli nejtěsnějším rozdílem 0:1. Jedinou branku hostů vstřelil Benzema.

Méty uspěly s protestem proti odečtení jednoho bodu za rasistické chování fanoušků v utkání s Valenciennes. V platnosti naopak zůstal druhý trest a francouzský klub musí jeden zápas odehrát za zavřenými dveřmi. Přesto však francouzská ministryně vnitra nařídila rozpustit ultrapravicové frakce fotbalových týmů Paris St. Germain a FC Méty. Obě skupiny se nedávno na stadionech podílely na rasistických incidentech. "Fanoušci" Mét směřovali své rasistické pokřiky směrem k marockému obránci Valenciennes Abdeslamu Vaddúovi.

Hosté se musí obejít bez N'Diaye a Gueye, na straně domácích není jisté, zda se stihne ze zranění zad vyléčit Tamas.

AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:

R. Riou, R. Popov, S. Grichting, S. Traoré, J. Jaurès, B. Pedretti, F. Thomas, K. Chafni, I. Jelen, D. Niculae, K. Lejeune

FC Metz - pravděpodobná sestava:

C. Marichez, P. Delhommeau, S. Bassong, M. Vivian, E. Cubilier, L. Agouazi, J. François, M. Pjanic, C. Barbosa, V. Bessat, B. Gueye

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.85 - 6.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama