Hlavní obsah

Sobota ve Španělsku přinese barcelonské derby

Barcelonské derby vévodí programu španělské ligy. Almería se pojede poprat o Pohár UEFA do Sevilly, která myslí ještě výš. Atlético potřebuje získat tři body s Betisem, který je ovšem v poslední době ve slušné formě...

Článek

mAtlético Madrid - Real Betis  (sobota 20:00)

Atlético Madrid hostí v jednom ze čtyř sobotních zápasů Real Betis. Zatímco domácí potřebují vyhrát, neboť hrají o Ligu Mistrů, Betisu už vlastně o nic nejde. Čtvrté Atlético má v tuto chvíli náskok na pátý Santander jediný bod, o milionářskou soutěž se bude hrát zřejmě až do posledního kola. Otázka je jakou tvář Rojiblancos ukážou v tomto zápase. Do konce sezony přitom zbývá už jen šest zápasů a každý může být klíčový. Po úspěšné sezoně by se navíc mělo podařit i udržet kádr. Kouč Aguirre odmítl nabídku španělské reprezentace, přestup do větších klubů odmítají Sergio Kun Aguero a Maxi Rodríguez. Například o Aguera projevili zájem Real Madrid a Chelsea.

V minulém kole Atlético remizovalo v Santanderu, a tak se její náskok na čtvrtém místě ztenčil. Předtím zase doma divoce vyhrálo nad Almeríou 6:3. Blízko v tabulce je i Sevilla. José Antonio Reyes vidí klíč ve zvládnutí tří domácích utkání. Kromě Betisu hraje Atlétiko také s La Coruňou a Huelvou.V zápasech venku čeká Atlético Valencia, Getafe a Espanyol. Kouč Aguirre má k dispozici téměř kompletní kádr. Zraněný je jen Motta, celý týden se s reprezentací připravoval Nacho Camacho. V brance se trenér bude rozhodovat mezi Abbiatim a Leo Francem.

To Betis má v posledních zápasech výbornou formu, vyšplhal se už do klidného středu tabulky. Pohodu narušilo jen poslední ligové kolo, kdy celek doma podlehl Levante, ale o záchranu se už bát nemusí. Po třech výhrách v řadě přišlo zklamání, ale i tak je Betis jedním z nejúspěšnějších týmů jara. Na osmnáctou Zaragozu mají Verdiblancos nahráno sedm bodů. Los je ale nepříjemný, Betis pak čeká Villarreal, nevyzpytatelná Almería a také divoké sevillské derby. Kouč Chaparro ale bude mít problémy se složením ofenzivy.

Hrotový útočník Pavone bude sedět za příliš mnoho nasbíraných žlutých karet, Mark González je zraněný. Největší ztrátou je ale svalové zranění Edúa, který by měl být mimo hru po čtyři týdny. Zranil se právě v duelu s Levante. Tři týdny bude chybět i záložník Caffa. Po pěti měsících ale bude připraven gólman Doblas a možná tak posadí kolegu Casta, hrát už může i Xisco.

Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:

Leo Franco - Seitaridis, Pablo, Perea, A. López - Maxi Rodríguez, Raúl García, Cléber Santana, Simao - Forlán, Aguero

Real Betis - pravděpodobná sestava:

Casto - Ilič, Juanito, Melli, Vega - Damiá, Arzu, Juande, Capi, Xisco - José Mari

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.30 - 5.15

Tip EuroFotbal.cz: 1

Real Zaragoza - Recreativo Huelva

Veledůležité utkání se odehraje v sobotu večer na stadionu La Romareda, kde se utkají o záchranu bojující Zaragoza s Recreativem.

Domácí Zaragoza je v tabulce na osmnáctém sestupovém místě a v souboji proti sedmnácté Huelvě jí tak nezbývá nic jiného než vyhrát. Náskok Huelvy před Realem před sobotním utkáním je tři body. Oba týmy v minulém kole remizovaly, Aragonci si připsali bod za remízu s Getafe, hráči Huelvy remizovali s Barcelonou.

Zaragoza tak nyní čeká na vítězství již pět zápasů, trenér Villanova i přesto stále sazí na rozestavení 4-1-4-1. Postu hrotového útočníka se tentokráte zhostí Ricardo Oliveira, jenž nahradí elitního kanonýra Milita, který je zraněn. Do hry nezasáhne ani vykartovaný Matuzalem, naopak se po dlouhém zranění vrací kreativní záložník Pablo Aimar. Stejně jako Milito jsou zraněni ještě Generelo a Cuartero.

Huelva má lepší formu nežli její sobotní soupeř, v posledních pěti zápasech prohrála jen jednou a díky zisku osmi bodů se pusunula ze sestupových příček. Trenér Zambrano nemůže v utkání počítat se službami Martina Cacerese, který je zraněný. Vykartovaný je Dani Bautista.

Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:

Cesar, Diogo, Ayala, Sergio, Parades, Luccin, Sergio Garcia, Gabi, Oscar, Aimar, Oliveira.

Recreativo Huelva - pravděpodobná sestava:

Sorrentino, Moya, Bouzon, Beto, Bautista, Camunas, Jesus Vazquez, Martins, Aitor, Ruben, Sinama-Pongolle.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.25 - 4.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

FC Barcelona - Espanyol Barcelona

Ciudad Condal čeká bouřlivá sobota – na Nou Campu totiž dojde k dlouho očekávanému barcelonskému derby mezi domácími Blaugranas a Espanyolem. Barca potřebuje zvítězit a nejde jen o tři body, ale také o nabuzení vítězné morálky před středečním semifinále Ligy mistrů. Los Periquitos ještě stále doufají v evropské poháry, ale již nyní je manko šestibodové, další ztráta by mohla být osudná.

Jedná se sice o velmi prestižní derby, přesto se však dá očekávat, že Frank Rijkaard má v hlavě spíše zmiňovaný duel s Manchesterem. Přece jenom ligový titul už je ztracen a úspěch v Lize mistrů by mohl zachránit celou sezónu. Žádný "B" tým ovšem na trávník nevyběhne, je nutné zvítězit, již teď mají přízeň publika někteří značně nahnutou.

Rijkaard asi bude šetřit Messiho, což znamená, že útočná trojice bude tvořena Samuelem Eto’oem, Bojanem Krkicem a Thierry Henrym, který se vrací po zranění. V nominaci je nově taktéž Deco, jenž absentoval dokonce celý měsíc. Start brazilského rodáka v základní sestavě je vyloučen, nějaké minuty v druhém poločase však pravděpodobně dostane.

Espanyol patřil k nejpříjemnějším překvapením sezóny, eufórie už je však pryč, jak jinak si vysvětlit deset porážek z posledních třinácti zápasů? Z velkých šancí na postup do Ligy mistrů nezbylo zhola nic, i Pohár UEFA už je spíše teorií...

Fanoušci hostů jsou podobně naštvaní jako Los Culés a získat je zpět na svou stranu se kouči Valverdemu podaří snad jen vítězstvím proti největšímu rivalovi. Ovšem je zde háček – krom toho, že Espanyol má sérii čtyř porážek v řadě, nevyhráli Los Blanquiazules na Nou Campu již 26 let.

Ernesto Valverde každopádně bude znovu sázet na údernou dvojici Raúl Tamudo - Luis García, změny se dostaví pouze na křídla, kde Valdo s Corem uvolní místo Rufetemu s Rierou.

FC Barcelona - pravděpodobná sestava:

Valdés - Zambrotta, Puyol, Milito, Abidal - Xavi, Touré Yaya, Iniesta - Bojan, Eto'o, Henry

Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:

Kameni - Zabaleta, Jarque, Torrejón, Chica - Hurtado, Ángel - Rufete, Luis García, Riera - Tamudo

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 6.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

Sevilla FC - UD Almería

Sevilla hraje s Almeríou, šestý celek tabulky hostí ten sedmý a je to tedy přímý souboj o evropské poháry. Zatímco Sevilla si brousí zuby i na Ligu Mistrů, v hledáčku hostí je jen Pohár UEFA. Na čtvrté Atlético Madrid ztrácí Sevilla jen tři body. Domácí vyhráli své poslední dva zápasy nad Mallorkou a Villarrealem, kouč Manolo Jimenéz chce zbývajících šest zápasů vyhrát a v tabulce přeskočit Atlético Madrid na čtvrtou příčku. Gólman Palop ale varuje před silou soupeře ze standardních situací, z nichž střílí hodně gólů. Všichni také tak trochu spoléhají, že jejich městský rival Betis by mohl vzít nějaké body v tomto kole právě Atlétiku. Kouč Jimenez také chválí protivníka za atraktivní herní styl, jenž mu vtiskl kouč Emery. Pro zranění budou domácí postrádat několik obránců: Ivicu Dragutinoviče, Juliena Escudého a Javi Navarra. V trestu je záložník Enzo Maresca.

Almería by do pohárů mohla nakouknout na úkor Sevilly, určitě se pokusí favorita překvapit a třeba i v Seville vyhrát. V posledních zápasech má slušnou formu, naposledy vyhrál Emeryho tým 1:0 nad Villarrealem, předtím zase sehrál zajímavý duel 3:6 na půdě Atlétika Madrid. Byla to ale jediná porážka v posledních pěti zápasech. Po zranění se do kádru vrátil zkušený křídelník Aitor López Rekarte, v trestu je ale zase útočník Albert Crusat.

Sevilla FC - pravděpodobná sestava:

Palop - Dani Alves, Mosquera, Prieto, Adriano - J. Navas, Fazio, Keita, Renato, Capel - Fabiano

UD Almería - pravděpodobná sestava:

D. Alves - Bruno, Acasiete, C. García, Mané - F. Melo, Soriano, Corona - Ortiz, Negredo, Kalu Uche

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama