Hlavní obsah

Udrží Manchester v Blackburnu směr k titulu?

EuroFotbal.cz

Čtvrteční předehrávku obstaraly Everton a Chelsea, dnes jsou na programu další utkání. Manchester United se bude snažit odpovědět na výsledek z Goodison Parku v Blackburnu, nečeká ho ale lehká práce. Liverpool se představí na hřišti Fulhamu a Arsenal se chce na vítěznou vlnu vrátit v zápase s Readingem...

Článek

Arsenal FC - Reading  (sobota 13:45)

Arsenal už nemůže sice nic získat, stejně tak však i ztratit. Alespoň co se týče trofejí – o žádnou už totiž nebojuje a o své 3. místo v tabulce Premier League už také jen těžko přijde. Ba naopak, Gunners láká ještě vidina 2. místa, pročež musí rozhodně Reading porazit, neboť Chelsea v předehrávce s Evertonem vyhrála.

Sen Kanonýrů o vmíchání se do bojů o titul se definitivně rozplynul až minulý víkend, kdy svěřenci Arsena Wengera nezvládli ideálně duel s Manchesterem United. Chelsea však ještě dostihnout mohou, když na ni v tuto chvíli ztrácejí 7 bodů, přičemž mají oproti Blues jeden zápas k dobru. Už 41 zápasů Arsenal neprohrál dvě utkání po sobě, naposledy se tak stalo v březnu roku 2007, kdy Gunners prohráli dokonce třikrát v řadě (Everton, Liverpool, West Ham). Právě Reading je patrně ideálním soupeřem na prodloužení této série. Arsenal se totiž proti Royals může pyšnit 100% bilancí, když ve všech třech vzájemných utkáních vybojoval vítězství s celkovým skóre 9:2.

Steve Coppell vyjíždí se svým týmem, který mimochodem na Emirates Stadium povede už celkově po dvousté, k veledůležitému duelu, neboť se Royals momentálně pohybují jen těsně nad propastí sestupu – konkrétně je od první sestupové příčky dělí dvě místa a tři body. Reading taktéž už tři zápasy nevyhrál, ba ani neskóroval, což je opravdu tristní bilance. Proti Coppellovu týmu taktéž hovoří los závěrečné části soutěže. Třikrát ze zbývajících čtyř zápasů cestují Royals pryč z města a hned dvakrát si to rozdají se severolondýnským gigantem – po Arsenalu i s Tottenhamem (doma). Minulá prohra Readingu s Fulhamem byla již dvacátá v této sezoně, zatímco Arsenal stejný počet utkání letos vyhrál.

Arsene Wenger s potěšením vítá zpět Diabyho, kterému vypršel třízápasový trest, měl by tak zaujmout podle všeho klasické místo u levé postranní čáry. Hrát by mohl už i Denilson, krajana Gilberta by i tak jen těžko vystrnadil ze základní sestavy. Hoyte, Rosický, Eduardo, Sagna a Flamini jsou mimo hru a Almuniu čekají ještě fyzické testy, které rozhodnou o jeho zdravotní způsobilosti pro sobotní zápas. Jens Lehmann patrně dostane šanci rozloučit naposledy s Emirates Stadium.

Murty i Gunnarsson se dostali na poslední chvíli ze svých zdravotních problémů a nechávají tak Coppellovi takřka volnou ruku při výběru základní jedenáctky, do té se pravděpodobně nemá šanci dostat akorát stále zraněný Kebe, jehož start však nelze úplně vyloučit. Glen Little vyhlíží svůj první letošní start, poté, co vyléčil nepříjemné zranění paty.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.25 - 9.00

West Ham United - Derby County

Méně atraktivní duel v sobotním programu Premier League jen stěží najdete. West Ham letos již o nic nehraje, zatímco jeho soupeř Derby už je jistým sestupujícím, a proto utkání postrádá jakýkoliv náboj.

Hlavním úkolem obou týmu bude nezranit se. To platí především pro Kladiváře. Jejich obří marodka se totiž ani přes tento týden nezmenšila a kouč Curbishley bude mít opět velký problém, jak sestavit základní sestavu. Už nyní jistě bude postrádat devět hráčů! Alespoň trojice Ljungberg, Neill a Noble hlásí návrat. West Ham se bude v tomto utkání snažit ukončit třízápasovou sérii proher, kvůli které jej čeká zřejmě ještě ostrý souboj o desátou příčku.

Derby je na tom, co se týče absencí, o poznání lépe, jenže ani to jim moc pomoct nemusí. Mimo hru je sice Barnes, Mill a Davis, jenže Berani jsou letos i s kompletním kádrem spíš obětními beránky. Už více jak půl roku čekají na své druhé ligové vítězství a poslední výkony jim naději nedávají ani tentokrát. V minulém kole podlehli na domácím hřišti vysoko 0:6 Aston Ville a první zápas s Kladiváři prohráli 0:5.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 8.00

Wigan Athletic - Tottenham Hotspur

Tottenham nevyhrál z posledních třech zápasů ani jednou a tuto nelichotivou sérii bude chtít ukončit, zvlášť když proti němu stojí jeden z nejslabších celků soutěže Wigan.

Jenže ten bojuje o záchranu a body nikomu nedává zadarmo, především na domácím hřišti. O tom, že Latics nejsou v Premier League jen do počtu, se mohla v minulém kole přesvědčit také samotná Chelsea. V zápase sice dlouhou dobu vedla, jenže nakonec zásluhou Emila Heskeyho si Wigan odvezl bod. Pokud Wigan uspěje také proti Kohoutům a vyhraje, na 99 procent se v podstatě zachrání, což si uvědomuje také kouč Bruce a nabádá fanoušky, aby přišly jeho tým podpořit přímo na stadión.

Jak už je zmíněno v úvodu, Spurs se poslední zápasy vůbec nepovedly a pokud budou chtít udržet jedenáctou příčku, kterou nyní zaujímají, nezbývá jim nic jiného, než opět začít vítězit. V předminulém i minulém kole sice Kohouti pokaždé vedli, jenže nedokázali zápas dotáhnout do vítězného konce. Do karet jim tentokrát hrají alespoň výsledky ze vzájemných soubojů. Tottenham s Wiganem v rámci Premier League ještě nikdy neprohrál, třikrát se radoval z výhry, dvakrát z remízy.

Zranění Paula Robinsona by opět měl využít Radek Černý a podle předpokladů se objevit v základní sestavě. Utkání podobně jako anglický gólman bude z tribuny sledovat také věčně zraněný stoper Ledley King, Gareth Bale a Benoit Assou-Ekotto. Wigan je na tom mnohem lépe, postrádá totiž pouze dlouhodobě zraněného obránce Edmana.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.15 - 2.45

Middlesbrough FC - Bolton Wanderers

Bolton se podobně jako Fulham v minulém kole opět vrátil do boje o záchranu a po tom nadcházejícím může být klidně až na šestnácté příčce. Stačí mu k tomu jediné, a to porazit Middlesbrough.

Letošní výsledky Boro častokrát překvapí i ostříleného sázkaře. Svěřenci kouče Southgatea jsou nevyzpytatelní jako jarní počasí. Uveďme příklad: na hřišti Arsenalu dokáží vybojovat remízu, na domácím stadiónu naopak prohrají s Readingem. Síla Boro je podle samotného kouče v ofenzívě týmu. "Když vidím naší útočnou sílu, jsem nadšený," prohlásil Southgate. I tentokrát se bude spoléhat především na trojici Aliadiere, Tuncay a Alves.

Zdá se, že krize Boltonu je u konce. Po osmi zápasech Trotters konečně vyhráli, poradili si West Hamem United. Sice stále zůstávají v pásmu sestupu, kouč Megson si ovšem neúspěch nepřipouští. "Jestliže budeme hrát organizovaně, máme šanci uhrát na Riverside dobrý výsledek," prohlásil Megson na dnešní tiskové konference.

Domácí fotbalisté se musejí obejít bez klíčového záložníka Garyho O’Neilla, dále také útočníka Mida a Brada Jonese. Nad startem stoper Roberta Hutha visí otazník. Bolton na tom není o moc lépe. Hunt, Jaaskelainen, Gardner i jediný střelec minulého utkání Kevin Davies jsou mimo hru kvůli zranění

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.55

Fulham FC - Liverpool FC

Fulham v minulém kole po třiatřiceti zápasech opět vyhrál na hřišti soupeře a tři body by rád potvrdil také doma. Do cesty se mu ovšem postaví čtvrtý Liverpool s kanonýrem Torresem v čele.

Právě pro španělského kanonýra se může stát tento zápas výjimečným. Pokud se totiž alespoň jednou střelecký prosadí, vyrovná, případně překoná rekord Ruuda van Nistelrooye. Ten jako cizinec nastřílel ve své první sezóně za Manchester United dvacet tři branek. Torres jich má v současnosti na kontě dvaadvacet.

Ovšem Cottagers se psychicky v posledním kole zvedli, když porazili Reading, a opět se tak vrátili do boje o záchranu, což připustil také kouč Hodgson, pro něhož to byla teprve třetí výhra na lavičce Fulhamu. "Před týdnem jsem po porážce od Sunderlandu říkal, že nemáme šanci. Nyní zde šance je a snad se nám podaří ji využít," prohlásil. Navíc může využít také skutečnosti, že se Fulhamu proti Reds na domácím hřišti daří. Minulá dvě vzájemná střetnutí vyhrál a na potřetí by to rád zopakoval.

V Liverpoolu v poslední době nevládne moc přívětivá atmosféra. Majitel Gillet například začíná přemýšlet o prodeji svého podílu dubajské společnosti DIC. Druhý majoritní vlastní Tom Hicks dokonce potvrdil, že před Vánocemi jednal s Jurgenem Klinsmannem, což velmi rozlítilo současného kouče Rafa Beníteze a žádá vysvětlení. A aby zmatků kolem Liverpoolu nebylo málo, chce Hicks donutit k rezignaci i ředitele klubu Ricka Parryho. "Podívejte, co se s Liverpoolem pod jeho vedením stalo. Katastrofa. Propadli jsme se daleko za elitní evropské kluby. Měli jsme mít dávno stadion, ale pořád ho nemáme. Měli jsme mít patnáct velkých sponzorů, máme jich jen pár," kritizoval muže, jehož už sám požádal o odchod.

Na obou stranách jsou absence minimální. Fulhamu se po dlouhé době sice vrací brankář Antti Niemi, ale stále není jisté, zda se vrátí na post jedničky. Ten během jeho zranění zaujal Kasey Keller a nevedl si vůbec špatně. Do utkání tak na straně domácích nezasáhne už pouze Simon Elliott. Liverpool se musí obejít bez Aggera a Kewella. Je však dost možné, že nenastoupí ani kapitán Gerrard, jehož trápily problémy s krkem.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.55 - 3.40 - 1.90

Blackburn Rovers - Manchester United

Manchester si o minulém víkendu zahrál zápas jako z jiné planety, ve kterém porazil Arsenal 2:1. Odpoutal se tak od svých pronásledovatelů a pro svěřence Alexe Fergusona to vypadá velice dobře.

V zítřejším zápase s Blackburnem by však skotský kouč mohl nechat sedět nekteré své hvězdy s ohledem na semifinále Ligy mistrů proti Barceloně.

Pro domácí Blackburn to bude samozřejmě fotbalový svátek. V této sezóně však svěřenci Marka Hughese podávají skvělé výkony a nečekalo se, že by mohl být Blackburn tak vysoko. Trenér domácích, který sám u United působil, se vyjádřil k otázce boje o titul:"Myslím si, že vyhraje Manchester. Po celou sezónu podávali konstatní výkony na skvělé úrovni, byla to paráda, sledovat jejich hru."

Do kádru by se mu po zranění měl vrátit útočník Roberts. Domácí jsou zatím na deváté příčce a určitě mohou být se sezónou hodně spokojeni. Bude velice zajímavé sledovat, jestli útočník Santa Cruz dokáže pozlobit Ria Ferdinanda.

Sir Alex Ferguson by měl mít opět k dispozici Nemanju Vidice a Naniho, oba se vracejí po zraněních. Nejistý je start záložníků Andersona a Owena Hargreavse, který svým přímým kopem rozhodl zápas s Arsenalem.

United navíc musí brát v potaz i to, že se konkurentům z Chelsea povedlo vyhrát zápas na Everton, takže nějaké polevení rozhodně nepřipadá v úvahu."V Ewood Parku se nehraje zrovna dobře, ale naši hráči musejí předvést, co umí a pak by neměl být problém tam uspět. Máme vše v našich rukách, víme, jak se v těchto situacích zachovat," řekl Ferguson.

Tak se nechme překvapit, jestli Manchester opravdu tento zápas nepodcení a nebude se soustředit hlavně na Ligu mistrů, nebo jestli udělá další velice důležitý krok v cestě za obhajobou titulu.

Blackburn Rovers - pravděpodobná sestava:

Friedel - Emerton, Nelsen, Samba, Warnock - Bentley, Reid, Vogel, Pedersen - McCartney, Santa Cruz

Manchester United - pravděpodobná sestava:

Van der Sar - Brown, Ferdinand, Pique, Evra, - Park, Carrick, Scholes, Hargreaves Nani - Tevez

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.90 - 3.50 - 1.55

Tip EuroFotbal.cz: 2

Reklama