Hlavní obsah

Charleston uvidí ruské semifinále

Jelena Jankovičová titul v Charlestonu neobhájí, včera ji totiž dokázala přehrát Věra Zvonarevová, na kterou v semifinále čeká krajanka Jelena Dementěvová. Obě Rusky svým postupem zastínily favorizovanou Marii Šarapovovou, jejíž cestu turnajem ukončila Serena Williamsová.

Článek

Jako favoritka vstoupí do zápasu Dementěvová, která je nejenom 8. hráčskou světového žebříčku, ale Zvonarevovou porazila v obou vzájemných zápasech. Shodou okolností se vždy potkaly na US Open. Dnes změří své síly opět po dvou letech a znovu na americkém kontinentu, avšak na antuce v Charlestonu.

Jelena Dementěvová zakončila loni sezonu už po osmé v řadě v Top 20, ale po čtyřech letech vypadla z elitní desítky. Do té se však letos už dokázala vrátit. Hned v úvodu roku si připsala skalp Any Ivanovičové na turnaji v Hong Kongu, kde následně podlehla v semifinále Venus Williamsové. Poměrně dobře si vedla i na Australian Open, kde ji v osmifinále vystavila stopku krajanka Šarapovová. Druhé letošní semifinále si poté zahrála v Paříži a mezi nejlepší čtyřkou nechyběla ani v Dubaji, kde narozdíl od Paříže postoupila do finále. V něm si navíc poradila se Světlanou Kuznětsovovou a rozšířila tak svou sbírku turnajových titulů na číslovku 9. „Cítím se nesmírně šťastná. Byl to můj první triumf v této části světa, a i proto to je velké vítězství. Ve finále jsem odehrála pravděpodobně můj nejlepší zápas za dlouhé období,“ řekl po svém triumfu rodačka z Moskvy.

Velmi dobrou hrou se Dementěvová prezentovala i na konci března v Miami. V semifinálovém zápase s Jelenou Jankovičovou však musela skrečovat kvůli problémům se zády. Další postup mezi nejlepší čtyřku si nyní vybojovala v Charlestonu, když ve dvou setech porazila Craybasovou, Azarenkovovou i Schnyderovou.

V souboji o finále se na druhou stranu kurtu postaví Věra Zvonarevová. Rovněž moskevská rodačka je momentálně 17. hráčkou světa a po třech letech se tak vrátila do elitní dvacítky. Nejlépe na tom byla 23letá tenistka před čtyřmi lety, kdy figurovala na 9. příčce žebříčku WTA.

Do letošní sezony vstoupila čtvrtfinálovou účastí v Aucklandu a ještě o kolo dále následně došla v Hobartu. Po nevydařilém Australian Open si spravila chuť finálovou účastí v Dauhá, kde podlehla ve třech setech krajance Šarapovové. Velmi dobře si Zvonarevová vedla i v Bangalore a Indian Wells, kde prohrála až ve čtvrtfinále. To zvládla vítězně v Miami, ale cestu ji těsně před finále zkřížila Jankovičová. Vzájemný zápas si zopakovaly nyní v Charlestonu, kde se z postupu do semifinále radovala Ruska.

Obě hráčky v poslední době válí a opravdu těžko odhadovat, kdo je dnes favoritem. Bookmakeři společnosti bwin zohlednili žebříček WTA a na Dementěvovou tak vypsali kurs 1.50. Věra Zvonarevová není rozhodně bez šance. U bwin si na ni vsadíte s kursem 2.40.

Reklama