Hlavní obsah

Davyděnko na Federera recept prozatím nenašel

Finále v portugalském Estoril obstarají dva špičkoví tenisté. I když poměrně nepřesvědčivě, dokázal Roger Federer projít celým pavoukem svého letošního premiérového antukového turnaje a v závěrečném duelu se postaví ve vynikající formě hrajícímu Nikolaji Davyděnkovi.

Článek

Velcí rivalové se na okruhu ATP střetli už 11krát a všechna utkání měla jednoho vítěze - Rogera Federera. Fenomenální Švýcar se s Davyděnkem střetává vždy v závěrech turnajů, kde prokazuje svou vysokou psychickou odolnost, kterou Rus naopak moc neoplývá.

Dnes tak může Roger Federer získat už 12. vítězství s tímto soupeřem, což pochopitelně nikdo jiný nedokázal. 26letý Švýcar však v poslední době není ve své kůži. Hráč, který na přelomu ledna a února prodělal mononukleózu, není na porážky zvyklý a to, že letos prohrál už čtyřikrát je poměrně překvapivé. Poslední neúspěch navíc zaznamenal s Andym Roddickem, se kterým neuspěl vůbec poprvé v kariéře, i když se jednalo už o 17. vzájemný zápas. V Miami vinou této porážky nepostoupil ani do semifinále, v Indian Wells se mu tento cíl splnit sice podařilo, ale o závěrečný duel ho připravil hráč, který momentálně nepatří do užší tenisové špičky - Mardy Fish.

Rodák z Basileje tak stále na úvodní letošní turnajový titul čeká a dnes se může konečně dočkat. I když beton zůstane Federerovou doménou, na antuce vždy uměl rovněž zahrát. Svou kvalitu Tento týden potvrdil v Estoril, i když nutno poznamenat, že papírově slabší soupeři ho netradičně hodně potrápili. Nestává se každý den, aby Švýcarský mistr prohrál set s hráči jako Olivier Rochus či Denis Gremelmayr. Na tyto statistiky se však historie moc nedívá, důležitá je, že Federera dnes čeká 71. finále na okruhu ATP a boj o celkově 54. titul.

Získat ho však nebude pro světovou jedničku nic jednoduchého, jelikož na druhou stranu kurtu se postaví současný čtvrtý hráč žebříčku. Nikolaj Davyděnko je zároveň šestým nejlepším antukářem, z čehož vidno, že si s oranžovým povrchem rozumí. Loni však rodák z ukrajinského Severodoněcku neprožil nikterak slavnou sezonu, i když ji zakončil v Top 5. Vyhrát totiž dokázal pouze domácí turnaj v Moskvě a na žádném jiném podniku nehrál ani finále. Osudným se Davyděnkovi stávalo především semifinále, které si zahrál dokonce šestkrát. Mezi nejlepšími čtyřmi nechyběl na Roland Garros a US Open, ale v obou případech prohrál právě se svým dnešním soupeřem.

V úvodu letošní sezony pokračoval v podobném duchu, když v Dauhá vypadl v semifinále s Andym Murrayem. Tradičně ne moc dobře si Rus vedl na Australian Open, kde prohrál v osmifinále s krajanem Južným. Další z klopýtnutí v semifinále si připsal v Dubaji a v Indian Wells nepostoupil ani do osmifinále. Vše se v dobré obrátilo až na Sony Ericsson Open, kde porazil Gulbise, Bolelliho, Ančiče, Tipsareviče, Roddicka a ve finále i Nadala.

Úspěch si připsal i o následném víkendu, kdy získal pro svou zemi vítězný bod v daviscupovém souboji s Českou republikou. Davyděnko sice nehrál nikterak exkluzivní tenis, ale zápas s Tomášem Berdychem dotáhl do pátého setu, v němž si rodák z Valašského Meziříčí poranil kotník a utkání skrečoval. Do Estoril tak přicestoval v dobré náladě a především vynikající formě, kterou celý týden spolehlivě úročil. Po vítězstvích s Melzerem, Minářem, Gicquelem a Serrou tak má možnost zahrát si s nejméně oblíbeným soupeřem vůbec.

Formy obou hráčů však věští vyrovnaný zápas. Nevýhodou Davyděnka může být velice náročný program za poslední dva týdny, během nichž absolvoval i několik nepříjemných cestování. Federer se Davis Cupu neúčastnil a jak bylo zmíněno, v Miami navíc skončil o několik dní dříve.

Podle bookmakerů společnosti bwin je Federer favoritem zápasu s kursem 1.51 na jeho vítězství. Sázka na to že Davyděnko získá další trofej, je oceněna kursem 2.37. Nemůžete-li se teď rozhodnout, nevadí, počkejte si do 16:15 a pak začněte vsázet live.

Reklama