Hlavní obsah

Tahákem španělské ligy je duel Santanderu s Realem

Real Madrid hraje těžký zápas v Santanderu, ale když zvítězí, zvýší náskok před Barcelonou už na 11 bodů. Pokud Villarreal porazí Valladolid může Katalánce vystřídat na druhém místě tabulky. Pokud chce Murcia ještě pomýšlet na záchranu musí bezpodmínečně porazit Mallorku...

Článek

Real Murcia - RCD Mallorca  (neděle 17:00)

Murcia, bojující o naději, se střetne s Mallorcou, jež naopak usiluje o jistotu. Domácí jsou v současnosti předposlendí, na sedmnáctou pozici ztrácí propastných osm bodů, další porážka je nemyslitelná. Mallorca po skvělém úvodu polevila a i když má sedm bodů na sestup náskok, rozhodně mohlo být lépe.

Murcia je zatím nejhorším týmem druhé poloviny sezóny, v posledním kole navíc zmařila dobrou příležitost na nečekané body, když ani proti deseti hráčům Realu Madrid nedokázala alespoň remizovat. Domácí forma nicméně není tak špatná, případná výhra nad Mallorcou by byla již třetí v řadě.

Kouč Clemente může znovu počítat s Álvaro Mejíou, v útoku vsadí na Alonsa, na svou šanci bude na lavičce čekat Baiano, ani jeden z nich přitom v poslední nominaci nebyl. Oba tak mají šanci zapsat se do historie klubu, jelikož Murcia je v současnosti na čísle 599, co se týče branek v Primera División.

V Mallorce je situace o něco klidnější a ještě mnohem lépe může být v případě zisku tří bodů, což rozhodně není nic nereálného. Vítězství by navíc nechalo maličkou jiskřičku naděje na účast v Evropě, i když to se zdá hodně nepravděpodobné.

Kouč Manzano se bude spoléhat na Daniho Guizu, jenž tvrdě bojuje o titul pichichi, obránci Murcie navíc už ví, jaké to je dostat od Guizy gól. Chybět ale bude další z klíčových mužů hostů, a sice Ariel Ibagaza, jehož absence už bude druhá v řadě. Chybí taktéž Ballesteros,který se zranil na tréninku.

Real Murcia - pravděpodobná sestava:

Carini - Pina, Mejía, Cuadrado, Peňa - Arzo, Kabous, Lucas, Abel, Dani - Alonso

RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:

Moyá - Héctor, Navarro, Nunes, Navarro - Varela, Valero, Basina, Arango - Webó, Guiza

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.10 - 2.60

Tip EuroFotbal.cz: 0

Levante UD - Getafe CF

Levante hostí v jednom z dalších nedělních utkání Primera Division Getafe. Hostující Azulones za sebou nemají šťastné dny, nejenže smolně vypadli z Poháru UEFA, ale v týdnu prohráli ve finále Copa del Rey s Valencii a podruhé v řadě tak zůstali jen těsně od zisku Královského poháru.

Mezi těmito pohárovými zklamáními odehrálo Getafe domácí ligové utkání proti Zaragoze, i když byli svěřenci Michaela Laudrupa lepším mužstvem, tak si na své konto připsali jen bod. V tabulce jim momentálně patří dvanáctá pozice. Trenéra Laudrupa může trápit únava celého týmu v kombinaci s malou motivací do zbytku sezony. Getafe nastoupí do utkání bez obránce Alvara a útočníka Ucheho, zatímco Pablo Hernandez se vrací po zranění a Cosmin Contra po vykartovaní.

Levante v týdnu měnilo trenéra, dnes už bývalý trenér Giovanni de Biasi se vrátil trénovat FC Turín, na jeho místo nastoupit Jose Angel Moreno, kterého čeká nemožný úkol – zachránit Levante v lize. Poslední celek La Ligy ztrácí na sedmnáctou Huelvu patnáct bodů. Do konce sezony tedy nezbývá valencijskému celku nic jiného než vyhrát a doufat v to, že Huelva bude prohrávat. Kouč Moreno na tiskové konferenci řekl:"Nechystám se dělat velké změny, chystám zajistit to, že skončíme sezonu s nedotčenou klubovou a hráčskou důstojností."

Levante UD - pravděpodobná sestava:

Reina - Gaspar, Álvaro, Serrano, Rubiales - Javi Fuego, Saúl, Juanma, León, Courtois - Geijo.

Getafe CF - pravděpodobná sestava:

Ustari - Signorino, Tena, Cata Díaz, Cortés - Contra, Sousa, De la Red, Granero - Braulio, Albín.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.20 - 2.20

Tip EuroFotbal.cz: 0

CA Osasuna - Deportivo La Coruña

Osasuna přivítá na svém hřišti Deportivo La Coruňa a v případě vítězství si takřka stoprocentně zajistí účast v dalším ročníku Primera División. Jenže nebude to mít lehké, Deportivo má v druhé části soutěže obdivuhodnou formu.

Pamplona má v současnosti náskok na sestupové příčky již šesti bodů, v posledním kole vyhrála na hřišti Espanyolu, nálada je tedy v táboře domácích výborná. Problém je pouze forma v utkáních na stadiónu El Reyno de Navarra, které ještě donedávna platilo za nedobytnou pevnost. Kouč Ziganda každopádně nebude příliš míchat sestavou, jedinou změnou oproti utkání na Montjuic bude Corrales, jenž nahradí vykartovaného Monreala.

Hosté jsou skutečně na koni, problém se sestupem už je skutečně netrápí. Depor vyhrál tři utkání v řadě, ještě o jedno více a dosáhne nejlepší série od roku 2003. Shodou okolností to byla právě Osasuna, kdo toho roku řadu čtyř vítězství utnula...

Trenér Lotina nemůže počítat s vykartovaným Manuelem Pablem, nahradí ho tedy Barragán. Ostatní změny jsou nepravděpodobné, hlavní útočnou zbraní bude znova Lafita, Wilhelmsson a Xisco.

CA Osasuna - pravděpodobná sestava:

Ricardo - Azpilicueta, Cruchaga, Flaňo, Corrales - Astudillo, Puňal - Juanfran, Plašil, Vela - Sola

Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:

Aouate - Barragán, Lopo, Amo, Coloccini, Luis - Wilhelmsson, Guzmán, Sergio, Lafita - Xisco

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.05

Tip EuroFotbal.cz: 2

Villarreal CF - Real Valladolid

V jednom ze zápasů nedělního programu hostí Villarreal Valladolid. Zatímco domácí se perou o Ligu mistrů, hosté potřebují v bojích o záchranu každý bod.

Villarreal zažívá skvělou sezonu, zdá se, že příští rok opět nakoukne do milionářské soutěže. Ještě před dvěma koly pokukovala Žlutá ponorka i po zisku titulu, poslední dva zápasy ale znamenaly porážky se Sevillou a Almeríou, dvěma celky které také aspirují na evropské poháry. Tým tak klesl na třetí místo o bod za Barcelonu, na první Real Madrid ztrácí už bodů deset. Pátý Santander ale ztrácí jen šest bodů, a tak Villarreal bude muset bojovat až do konce.

Obvyklí střelci Nihat a Rossi navíc přišli v posledních duelech naprázdno. Nihat ví, že Villarreal nehrál dobře, a burcuje své spoluhráče k návratu k obvyklé nátlakové hře. Kouč Manuel Pellegrini se bude muset obejít bez dlouhodobě zraněného stopera Fuentese, po trestu jsou ale připraveni další dva obránci Daniel Godín a Juan Capdevila. V zápasu s Almeríou dostal červenou kartu gólman Diego López, a tak návrat mezi tyče chystá Sebastian Viera. Mimo hru jsou také útočníci Tomasson a Franco.

Valladolid je patnáctý, jen pět bodů před osmnáctou Zaragozou, a potřeboval by bodovat i na hřišti favorizovného Villarrealu. Sestup svěřenců kouče Mendilibara by ale byl pro soutěž vzhledem k jejich atraktivnímu hernímu stylu škodou. Poslední zápasy ale vedou celek k záchraně. Loňský šampion Segunda division totiž porazil Levante a Zaragozu a také remizoval s Atlétikem Madrid. Pět bodů náskoku na Zaragozu se tak zdá být dost, v případě výhry na Villarrealu by už mohl mít Valladolid záchranu téměř jistotu. V trestu je stoper José Antonio García Calvo. Iňaki Bea, Alvaro Rubio a Joseba Llorente jsou lehce zraněni a jejich start je nejistý.

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:

Viera - J. Venta, Gonzalo, Cygan, Ángel - Cazorla, Senna, Eguren, M. Fernández - Nihat, Rossi

Real Valladolid - pravděpodobná sestava:

S. Asenjo - P. López, J. Barraja, Alexis, Ó. Sánchez - Á. Rubio, Camacho - Sisi, Víctor, Sesma - Llorente

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

Racing Santander - Real Madrid

Real Madrid může včerejšího zaváhání Barcelony využít k natáhnutí náskoku na již téměř nedostižných 11 bodů, čeká ho ale velmi těžký úkol. Jede do Santanderu, který se v případě vítězství může posunout na čtvrté místo.

Oba týmy se potýkají s charakteristickým rysem letošní sezóny celé španělské ligy, výkyvy formy. Real v posledních kolech třeba prohrál doma s trápící se Valencií nebo v La Coruňi, Santander Deportivu podlehl před dvěma týdny dokonce doma. Přesto se tým z Kantábrie nachází na skvělém pátém místě a protože včera prohrálo jak Atlético před ním, tak Sevilla za ním, může získat velmi cenné body pro boj o konečné čtvrté místo zajišťující předkolo Ligy mistrů. I Real je ve velmi nadějné pozici, šest kol před koncem má luxusní osmibodový náskok a utkání v Santanderu je společně s domácím Clásicem s Barcelonou jeho nejtěžším zbývajícím zápasem. Podzimní vzájemný duel vyzněl lépe pro Real, téměř přesně před rokem na El Sardineru se zase radoval domácí Racing.

Jednou z opor Realu je jako tradičně gólman Iker Casillas a ten je i před těžkým zápasem plný optimismu. "Vidíme to dobře, bude to pro nás další malý krůček k titulu. Tři body, o které se bude hrát, budou velmi důležité. Ale víme, že to nebude snadný zápas, zvlášť když hrajeme venku. Santander má skvělou sezónu a chce ji zakončit postupem do Ligy mistrů," shrnul Casillas. "Jejich hra je na vysoké úrovni a budou se chtít vytáhnout na lídra. Myslím, že to bude nejzajímavější zápas víkendu," dodal španělský gólman na oficiálním webu Realu.

Ještě jeden důvod porazit Santender Casillas má, nechal se totiž slyšet, že by rád pomohl v boji o Ligu mistrů jednomu z největších rivalů, madridskému Atlétiku. "Také nám v minulosti pomohli. Třeba tím, že porazili Barcelonu. Tak jim to chci vrátit," prohlásil.

Realu v tomto utkání nepomohou zranění Van Nistelrooy a Metzelder, volno ještě dostal ne zcela uzdravený Drenthe, mimo ně chybí i distancovaní Miguel Torres a Guti. Druhý jmenovaný cítí křivdu, neboť osudovou žlutou kartu dostal za filmování, které následně podle jeho slov vyvrátil televizní záznam. "Nechápu, jak mě za tohle někdo může potrestat. Věřil jsem tomu, že můj trest zruší. Jsem naštvaný, není to fér," rozčiluje se Guti.

Na jeho absenci by ale mohlo být i něco pozitivního - Real bez něj letos nastoupil devětkrát a pokaždé bral všechny tři body. Trenér Bernd Schuster na tiskové konferenci prohlásil, že místo Gutiho zřejmě do hry pošle defenzivního Diarru. Očekává těžký zápas a bude prý spokojený i s bodem.

I na druhé straně je odhodlání zápas vyhrát, na duel se svým bývalým týmem se těší především útočník Pedro Munitis. "Prokázali jsme, že jsme silní a když máme svůj den, jsme schopní Real porazit. Obzvlášť doma," věří Munitis.

Trenér domácích Marcelino Garcia Toral by rád na trávník vyslal stejnou jedenáctku, která před týdnem přivezla všechny body z Valencie. Nemůže počítat se zraněným Luisem Fernandezem a najisto mimo hru je i další obránce Ezequiel Garay, pro nějž už kvůli poraněnému koleni sezóna skončila. Dobrou zprávou pro Racing je stav Alda Duschera, ten se sice v týdnu zranil, ale už opět trénoval a měl by být připraven nastoupit.

Racing Santander - pravděpodobná sestava:

Toňo - Pinillos, C. Navas, Oriol, Ayoze - J, López, Duscher, Colsa, Serrano - Tchité, Munitis

Real Madrid - pravděpodobná sestava:

Casillas - S. Ramos, Pepe, Henize, Cannavaro - Sneijder, Diarra, Gago, Robben - Robinho, Raúl

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.15 - 2.17

Tip EuroFotbal.cz: 1

Athletic Bilbao - Valencia CF

Šestnáctá Valencie cestuje na stadion San Mamés, kde se utká s desátým Bilbaem. Valencia sice vyhrála v týdnu po dobrém výkonu nad Getafe a získala tak posedmé v historii španělský pohár Copa del Rey, budoucnost trenéra Ronalda Koemana na lavičce Los Ches však i nadále zůstává horkým tématem.

Netopýři nemohli po středečním vítězství nad Getafe dlouho slavit, neboť se ihned museli myšlenkami soustředit na duel s Bilbaem, jenž bude velice důležitý. Klub z východního pobřeží Španělska má na šestnácté pozici pětibodový náskok na osmnáctou Zaragozu, prohra na San Mamés tak může být velmi nepříjemnou.

Kouč Ronald Koeman před utkáním řekl:"Jsem velmi šťasten z vítězsví v poháru, po hráčích budu žádat stejný výkon i v neděli, protože jsme ve velmi obtížné situaci. Potřebujeme dobré výsledky, abychom nedostali strach. Ve finále hrál tým dobře a já jsem byl nadšený." Nizozemský trenér nemůže do utkání proti Bilbau počítat se službami Morettiho, Madura, Vicenteho a Silvy.

Bilbao v minulém kole přišlo o sérií šesti zápasů bez porážky, když podlehlo 3:0 Deportivu. Po této porážce klesli Baskové v tabulce na desátou pozici. Bilbao bude mít rozhodně do nedělního utkání motivaci, baskický celek by si totiž rád zahrál v Intertoto poháru příští sezonu. Trenér Athleticu Caparros nemůže v utkání proto Valencii počítat s Pablo Orbaizem, Del Hornem, Inaki Munozem a Gorkou Iraizozem, všichni absentují kvůli zranění.

Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:

Armando – Iraola, Ocio, Amorebieta, Koikili – Susaeta, Javi Martínez, Yeste, Gabilondo – Llorente, Etxeberria (c)

Valencia CF - pravděpodobná sestava:

Hildebrand – Miguel, Albiol, Alexis, Caneira – Baraja (c), Marchena – Joaquín, Edu, Mata – Villa

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.10 - 2.90

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama