Hlavní obsah

Soderling je mírným favoritem

Španělští tenisté si prozatím vedou v Monte Carlu velmi dobře, čímž jen potvrzují své antukové kvality. Semifinalistu uplynulého turnaje ve Valencii - Tommyho Robreda - dnes prověří silný Robin Soderling, který v úvodním kole vyřadil Radka Štěpánka.

Foto: DPA/EPA

Tommy Robredo

Článek

Soderling je pro Robreda těžkým soupeřem už z pohledu na statistiku vzájemných zápasů. Ve všech totiž Švéd zvítězil, ale nutno zmínit, že oba dva duely se uskutečnily už před čtyřmi lety.

Od té doby udělal Tommy Robredo velký kus práce a chvíli byl dokonce 5. hráčem světa. Loni však v žebříčku ATP klesl a do letošní sezony tak startoval z 11. pozice. V mizérii pokračuje i letos. Ještě minulý týden bylo Španělovým maximem druhé kolo, do kterého se navíc probojoval pouze na Australian Open a v Indian Wells. Chuť si spravil ve Valencii, kde porazil krajany Montanese s Venturou a také Itala Staraceho. Konečnou mu vystavil až v semifinále David Ferrer, který nakonec celý turnaj vyhrál. V žebříčku si ale nikterak nepomohl a jeho současné 18. místo je bezesporu překvapením.

Do turnaje série Masters v Monte Carlu vstoupil Robredo vítězstvím se Stanislasem Wawrinkou. Dalším soupeřem mu bude Robin Soderling, který loni v létě utrpěl vážné zranění zápěstí, díky němuž se na tenisových kurtech půl roku neobjevil. Vrátil se až před dvěma měsíci v Marseille a hned ve velkém stylu, když dokázal vyřadit Jarkka Nieminena a Richarda Gasqueta. Recept nenašel až ve čtvrtfinále na Maria Ančiče, který se v tu dobu rovněž vrátil do tenisového kolotoče po dlouhé pauze. Ještě lépe si vedl Soderling týden na to v Rotterdamu, kde postupně porazil Baghdatise, Verdasca, Seppiho a Simona. Prohrál až v závěrečném duelu turnaje s Michaelem Llodrou.

Aby těch úspěchů nebylo málo, 23letému rodákovi z Tibra se dařilo i v Memphisu. Po naprosto hladkých vítězstvích s Niemeyerem a Rumunem Hanescu porazil Soderling i Radka Štěpánka s Andym Roddickem, díky čemuž si zahrál druhé finále v řadě. Do toho sice vstupoval proti Belgičanovi Darcisovi v roli favorita, ale ani na americkém kontinentu na svůj úvodní letošní triumf nedosáhl. „Soupeř hrál velmi dobře, ale je to hanba, že jsem odehrál můj nejhorší zápas za poslední dva týdny zrovna ve finále,“ zpytoval ambiciózní Švéd svědomí po neúspěšném finále. V Indian Wells se Švédovi moc nedařilo, jelikož vypadl už ve druhém kole s Gasquetem a o kolo dále se loučil se Sony Ericsson Open, když ve třetím kole skrečoval duel s Federerem. Minulý týden odpočíval a měl proč. V Davis Cupu totiž odehrál zápasy s Acasusem a Nalbandianem. Prvně jmenovaného soupeře porazil bez sebemenších problémů a s argentinskou jedničkou prohrál až v pátém setu 7:9.

Soderling je sice v tuto chvíli až 38. hráčem žebříčku ATP, ale to není rozhodně určující fakt. Vědí to i bookmakeři společnosti bwin, kteří na jeho vítězství vypsali kurs 1.69. Věříte-li, že zvítězí Robredo, pak si vsaďte s kursem 1.92.

Reklama