Hlavní obsah

Skotsko nabízí předkrm před derby Old Firm

EuroFotbal.cz

Pět zápasů skotské Premier League se hraje v sobotu. Bude to ale jen předkrm před nedělním hlavním chodem v podobě derby Old Firm, které tentokrát bude hostit do zelené a bílé oděný Celtic Park.

Ilustrační foto: skotský fotbal

Článek

Motherwell FC - Dundee United  (sobota 13:30)

Soubojem o třetí příčku by se dal nazvat sobotní zápas na Fir Parku mezi domácím Motherwellem a Dundee United. Lépe jsou na tom v tabulce domácí, mají náskok dvou bodů a ještě jeden zápas k dobru.

Motherwellu se poslední ligové utkání nevydařilo, svěřenci kouč McGheeho podlehli doma 1:4 druhému Celticu. U Motherwellu se dá hovořit o zázraku, před rokem klub v tuto dobu bojoval o udržení se v lize, o dvanáct měsíců později bojuje o evropské poháry. McGhee sdělil novinářům, že jeho hráči si skvělou pozici vychutnávají a rozhodně neplánují třetí příčku opustit. "Oni to milují, nehrozí nám žádné nebezpečí z obav, nebo nervů. Minulý víkend jsme nehráli žádný zápas, bylo to hrozné. Nyní musíme do posledních utkání dát vše," řekl McGhee. Bob Malcolm a David Clarkson se vrací do sestavy, oba zmeškali poslední zápas proti Celticu, McGhee tak má k dispozici plnou sestavu.

Dundee United nastoupilo v minulém ligovém kole proti Hibs, zápas skončil remízou 1:1 a Dundee je tak na čtvrté pozici, jen dva body za nejbližším soupeřem. Kouč Dundee Craig Levein prozradil, že úspěch soupeře v této sezóně vůbec nečekal, ale není překvapen, co McGhee s týmem dokázal. "Po tom, kde skončil Motherwell v minulé sezóně, jsem skutečně neočekával, že bude tentokrát tak vysoko. Ale jakmile dostal práci McGhee, můj názor se změnil, protože on je kvalitní manažer s velkými zkušenostmi a věděl jsem, že by mohl mít úspěch," prohlásil Levein. Do sestavy se vrací obránce Darren Dods, naopak nenastoupí suspendovaný Garry Kenneth a Danny Swanson.

Vzájemné zápasy vyznívají lépe pro hostující tým, jenž zvítězil ze tří zápasů dvakrát. I tentokrát se dá očekávat velmi vyrovnaný a napínavý souboj.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.05

Aberdeen FC - Hibernian FC

Diváci na Pittodrie Stadium uvidí souboj šestého s pátým mužstvem tabulky. Na hřiště Aberdeenu zavítá edinburghský Hibernian.

Šance Aberdeenu na třetí příčku zaručující účast v Poháru UEFA je nyní velmi mizivá, jelikož ztráta na Motherwell, jenž se teď na tomto pohárovém umístění nachází, činí osm bodů, do konce sezony přitom zbývají pouze čtyři kola. Dons nastoupili minulý týden k utkání na Celtic Parku a nevedli si vůbec špatně, nakonec ale prohráli těsně 0:1. Kouč Aberdeenu Jimmy Calderwood vyjádřil během týdne úctu k útočníkovi Hibs Stevenu Fletcherovi, jenž bude dnes prohánět domácí zadáky. Calderwood tvrdí, že je to nejlepší mladý skotský hráč. "Myslím, že je teď hvězdou Scott Brown, ale Fletcher se hodně zlepšil, zvlášť v poslední sezoně. On byl vždy dobrý hráč, ale nyní by mohl být nejlepší ze všech," pěl chválu na hibernianského útočníka Calderwood, jenž přivítá zpět v sestavě Karima Touzaniho a Darrena Mackieho, kteří chyběli u posledního ligového zápasu v Glasgow. Mimo hru jsou stále Jamie Smith, Richie Byrne, Lee Mair a Sone Aluko.

Bilance vzájemných zápasů je v této sezoně velmi vyrovnaná. Ze tři utkání oba týmy vyšly jednou vítězně a jedno střetnutí skončilo remízou 3:3.

Hibernian minulý týden remizoval na hřišti Dundee United 1:1 a drží si tak stále velké šance na účast v evropských pohárech. Závěrečné čtyři zápasy budou pro Hibs velmi důležité, ovšem budou je muset zvládnout bez záložníka Merouaneho Zemmamy, který si zlomil levou nohu a sezona pro něho předčasně skončila. Manažer Mixu Paatelainen je velmi zděšený tím, že jeho tým bude muset zbývající čtyři zápasy odehrát bez marockého tvůrce hry. "Je to pro nás velká rána, protože Merouane hrál velmi dobře, ale takové věci se bohužel stávají. Jeho zranění nezapříčinila žádná velká srážka nebo něco takového, zlomeninu utrpěl na tréninku při běžném cvičení," sdělil Paatelainen. Utkání budou muset Hibs zvládnout i bez Chrise Hogga, Kevina McCanna a záložníka Briana Kerra. Návrat naopak hlásí kapitán týmu Rob Jones, jenž si odpykal dvouzápasový trest.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70

Heart of Midlothian - Inverness Caledonian

V dalším sobotním zápase se utkají osmí Hearts a devátý, o šest bodů chudší Inverness. Oba kluby v minulém kole zvítězily a tři body budou chtít získat i v tomto zápase.

Hearts byl v minulém kole přisouzen předposlední St. Mirren, domácí zápas zvládli a za výhru 3:2 si připsali na konto všechny body. Proti Invernessu se nepředstaví Francouz Nade, jenž utrpěl minulý týden otřes mozku a Robbie Neilson je suspendován. Naopak Calum Elliot se zotavil po zranění paty a do utkání může zasáhnout, stejně jako teprve šestnáctiletý talent Scott Robinson. Nejistou budoucnost má u Hearts manažer Stevie Frail. I když se pod Frailem výsledky týmu zlepšily, předseda klubu Roman Romanov není spokojen a hledá nového kouče. "Nemluvím s panem Romanovem o tom, co bude příští sezónu. Byl jsem v lednu požádán o převzetí týmu do konce sezóny, až podle výsledků se má rozhodnout o příští sezóně," řekl k situaci kouč Frail.

Inverness se v posledním zápase ukázal ve výborné formě, Kilmarnock poslal k zemi třemi góly a po výhře 3:0 si zasloužil všechny body. Manažera Brewstera může těšit návrat Russella Duncana, otazník ale visí nad startem Granta Munroa a Barryho Wilsona. Phil McGuire si už v této sezóně nezahraje. Brewster je rád, že klub směřuje správným směrem, Inverness se rok od roku zlepšuje. "V listopadu a v prosinci jsme měli fantastickou formu, v lednu jsme polevili, ale přece jsme nebyli daleko šesté příčce. To jen ukazuje, jak byli hráči dobří," řekl Brewster.

V této sezóně sehráli oba soupeři proti sobě tři zápasy, dvakrát se radovali hráči Invernessu, 1. března ale vyhráli 3:0 Hearts.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.10

Kilmarnock FC - Gretna FC

Desátý Kilmarnock bude mít možnost stáhnout něco z náskoku devátého Invernessu, na svém stadionu hostí poslední Gretnu.

Výkony Kilmarnocku by se daly označit jako "střídavě oblačné". Jednou se svěřencům Jima Jefferiese podaří zápas odehrát na jedničku, poté v utkání úplně propadnou a přesně to se jim stalo v posledním ligovém kole, kdy v Invernessu prohráli 0:3. Jinak z posledních deseti střetnutí odešli třikrát vítězně, pětkrát "padli" a dvakrát brali po bodu. Spokojen se současnými výkony mužstva není ani Jefferies, který ví, že hlavním problémem by mohla být ztráta motivace, jelikož se Kilmarnock nachází až na desátém místě a čtyři zápasy před koncem sezony už není takřka o co hrát. "Vštípil jsem hráčům do hlavy, že ještě není konec sezony. Normálně můžete hráčům, když se daří, dát na konci sezony jeden, dva dny volna, ale nyní místo volných dnů hráči musí trénovat," prohlásil Jefferies. Na vcelku rozsáhlé listině zraněných zůstávají Allan Johnston, Martyn Corrigan, Mehdi Taouil, Frazer Wright, Alan Morgan, Craig Bryson a Willie Gibson.

Podle letošní statistiky vzájemných zápasů lze očekávat vyrovnaný boj. Ve třech duelech oba týmy získaly po čtyřech bodech.

Gretna se již může soustředit na další sezonu, kterou odehraje v nižší soutěži. S nejvyšší skotskou ligou se chce ale rozloučit důstojně, čemuž napovídají i poslední zápasy se St. Mirrenem a Falkirkem, ve kterých Gretna uhrála remízy 0:0. Jenomže pokud Gretna nesplní do čtrnácti dnů požadavky pro setrvání v Premier League do konce sezony, které stanovilo vedení skotské ligy, ani letošní ročník nedohraje. Předseda Ron McGregor je však optimista a věří, že Gretna tento problém dokáže vyřešit a soutěž dohraje. "Jsme optimističtí, kupec se co nejdřív najde. Nyní se všichni držíme našich nadějí v setrvání v soutěži," řekl McGregor. V utkání budou hosté postrádat pouze záložníka Paula Murrayho.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.25

St. Mirren FC - Falkirk FC

Osmé mužstvo tabulky proti jedenáctému, Falkirk proti St. Mirrenu, to je program skotské Premier League na St. Mirren Stadium.

Místo toho, aby se St. Mirren snažil ve skupině o udržení dostat co nejvýše, zatím směřuje k označení druhého nejhoršího mužstva ligy. Z posledních deseti utkáních vyhráli The Saints pouze jediné a to proti Gretně. St. Mirren je jedním z dalších klubů, který může svou pozornost upřít už k další sezoně, jelikož v té letošní už svěřenci Guse MacPhersona žádnou díru do světa neudělají. V tomto zápase visí otazník nad startem Iana Maxwella, jenž sice začal trénovat, ale MacPherson stále neví, jestli svého obránce do sestavy zařadí. Na trávník určitě nevyběhnou Hugh Murray a David van Zanten. Prvně jmenovaný si odpykává dvouzápasový trest a van Zanten potřebuje odpočinek po operaci kolene.

Dvakrát vyšel ze vzájemného duelu vítězně Falkirk, jednou se ze zisku tří bodů radovali fanoušci St. Mirrenu.

Falkirk po ztrátě bodů z minulého týdne klesl na sedmé místo, po remíze 0:0 ho o body obrala dvanáctá Gretna. Hosté nezažili pocit z vítězství už čtyři zápasy a tak bude chtít tým Johna Hughese vyhrát za každou cenu a vrátit se tak na šestou pozici. Bojovat o tři body ale nebudou moct Kenny Milne, Dean Holden a Brian Allison, kteří jsou dlouhodobě zranění. Do sestavy se vrací útočník Michael Higdon, jenž se zotavil ze zranění kolene a uprostřed týdne už nastoupil za rezervní tým.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70

Reklama