Hlavní obsah

Preview sobotních zápasů francouzské Ligue 1

Bordeaux stále ještě myslí na titul, aby vyvinulo na vedoucí Lyon tlak, musí vyhrát doma s Nice a doufat v záváhání neomezeného vládce fotbalové Francie v posledních letech. Jiný slavný klub PSG má úplně jiné starosti. Doma proti Auxerre musí Pařížané bezpodmínečně vyhrát, jinak kromě sestupu riskují také vlastní bezpečnost.

Foto: Aleš Suchánek

Loni ještě Paris Saint-Germain bojoval v Poháru UEFA, letos mu jde o přežití v Ligue 1

Článek

Paris Saint-Germain - AJ Auxerre  (sobota 17:10)

PSG bude v sobotu bojovat o přežití v Ligue 1, v Parku princů hostí Auxerre, kterému se v letošní sezóně také příliš nedaří. Tým z hlavního města je stále na sestupové pozici a na záchranu ztrácí momentálně tři body.

Krize PSG má vyústění v odchodu jedné vysoce postavené osobnosti, na svou funkci totiž rezignoval prezident francouzského klubu Alain Cayzac. Vlády nad francouzským klubem se nyní ujal Simon Tahar.

Frustrovaní fanoušci Paris St. Germain pomalovali po porážce 0:3 v Caen budovy tréninkového centra klubu. Nápisy na zdech hlásaly: "Jestli sestoupíme, tak vás zastřelíme!" a "PSG ve druhé lize = nepokoje". Klubu z hlavního města hrozí, že poprvé sestoupí z nejvyšší soutěže. Na 18. místě tabulky ztrácí na bezpečné pozice tři body. Do konce ligy chybí čtyři zápasy.

V kabině PSG nevylepšila náladu ani zpráva od lékařů ohledně Evertona. Brazilský útočník má zlomenou nohu a letošní sezona pro něho předčasně skončila. V boji o přežití v Ligue 1 se o další "komplikaci" postaral záložník Jerome Rothen , který si poranil lýtko a podle všeho víkendový duel vynechá.

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:

M. Landreau, B. Mendy, M. Yepes Diaz, Z. Camara, M. Sakho, C. Chantôme, J. Clément, G. Bourillon, S. Armand, Pauleta, P. Luyindula

AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:

R. Riou, K. Chafni, J. Mignot, S. Grichting, S. Traoré, J. Jaurès, J. Quercia, B. Pedretti, K. Lejeune, D. Niculae, I. Jelen

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.10 - 4.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

FC Sochaux - FC Lorient

Sochaux hostí Lorient a rádo by svého soka porazilo a dotáhlo se na něj v tabulce. Oba celky okupují její střed, domácí už doma navíc nasbírali už příliš mnoho remíz.

Se záchranou by už celky neměli mít větší problémy. Kouč Lorientu Gourcuff je ale ambiciozní, chce ze svého týmu ještě do konce sezony vyždímat maximum. Pozice v tabulce je pro něj důležitá, i když ví že jeho tým může stejně tak skončit v tabulce šestý jako patnáctý. Domácí jsou ve formě, jejich prohra v Lens v minulém kole byla teprve druhá v posledních třech měsících. Ještě jedna výhra a Sochaux se už nemusí obávat o záchranu v prvoligové soutěži.

Kouč Gillot ale postrádá Gonzala Vargase, Maxime Josseho a Benjamina Genghiniho. Návrát do hry ale hlásí Omar Daf a Lionel Mathis. To marodka Lorientu je početnější. Na ní jsou Kemal Bourhani, Mehdi Benatia, Andrew Jacobson, Ulrich Le Pen, Rafael Moura, Marama Vahirua a Julien Pinard.

FC Sochaux - pravděpodobná sestava:

T. Richert - M. Josse, J. Bréchet, R. Afolabi, B. Jokic - F. Pancrate, S. Dalmat, G. N'Daw, L. Mathis - N. Maurice-Belay, K. Traoré

FC Lorient - pravděpodobná sestava:

F. Audard - C. Jallet, S. Marchal, M. Ciani, J. Morel - Y. Hautcoeur, F. Abriel, O. Ewolo, Y. Mansouri - N. Marin, R. Saïfi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.05 - 4.55

Tip EuroFotbal.cz: 1

Girondins Bordeaux - Olympique Nice

Stíhací jízda Bordeaux pokračuje, svěřenci kouče Blanca hostí Nice a pokusí se snížit čtyřbodovou ztrátu na vedoucí Lyon.

I když se to zní možná překvapivě a pro mnohé fanoušky Bordeaux to může být zklamání, levý obránce Bordeaux Marange se nechal slyšet, že týmu jde spíše o udržení druhé příčky a o účast v pohárové Evropě než o zběsilé pronásledování Lyonu za mistrovským titulem. "Matematicky potřebujeme jen jeden bod, abychom uhájili druhou pozici. To je naším jediným cílem v sobotním utkání. Nesmíme si však myslet, že úspěch přijde sám, ve fotbale je totiž možné všechno. Do konce sezóny se může stát ledacos a náš osud není pouze v našich rukou," dodal Marange.

Nice prohrálo tři z posledních pěti zápasů a v tabulce kleslo až na deváté místo. V minulém kole podlehlo domácím hřišti Monaku 0:2, ale před 14 dny dokázalo porazit PSG na jeho hřišti 3:2. Bordeaux má na svém kontě čtyřzápasovou šňůru vítězství a další korálek na pomyslnou nit bude jistě chtít navléknout v sobotu proti Nice.

Hosté se pravděpodobně budou muset obejít bez Apama a Kanteho, domácího Jussieho vyřadilo ze hry svalové zranění.

Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:

U. Ramé, M. Chalmé, Henrique, S. Diawara, F. Jurietti, Alonso, A. Diarra, J. Micoud, G. Wendel, M. Chamakh, D. Bellion

Olympique Nice - pravděpodobná sestava:

H. Lloris, D. Diakite, G. Cid, V. Hognon, C. Rool ,Ederson, F. Balmont, O. Echouafni, D. Hellebuyck, B. Koné, L. Laslandes

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 6.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

FC Metz - AS Saint-Etienne

Na první pohled jasná záležitost by měla být k vidění v Métách. Domácí již mají jistý sestup, hosté ze St Etienne zase bjují o evropské poháry.

Méty z povzdálí sledují i boj o sestup a vedení si tak dovolilo nechat odejít jednoho hráče - senegalský obránce Papa Malick Diop bude měsíc hostovat v katarském klubu Al Arabi.

Domácí v 34 zápasech získali jenom 19 bodů a o rozšíření této sbírky se nepřičiní hned několik hráčů. Mimo hru jsou Cheikh Gueye, Daniel Gygax, Cyril Chapuis, Julien Cardy a Stephane Leoni.

To hosté jsou na tom daleko lépe, z posledních pěti zápasů vytěžili třináct bodů a katapultovali se na pátou příčku tabulky a mají nakročeno do evropských pohárů, v nichž si naposledy zahráli v roce 1982. Do Mét s týmem neodcestoval vykartovaný Moustapha Bayal Sall, z osobních důvodů doma zůstal také Fredy Guarin. Do sestavy se naopak vracejí Nivaldo a Yohan Benalouane.

"Největší chybou by bylo zápas podcenit. Viděl jsem jejich zápas proti Lyonu a nemohu pochopit, jak mohou být až na posledním místě. Tento tým u mě zanechal velký dojem," prohlásil hostující záložník Blaise Matuidi.

FC Metz - pravděpodobná sestava:C. Marichez - E. Cubilier, M. Vivian, J. Strasser, S. Bassong - L. Agouazi, J. François, D. Gygax - C. Barbosa, R. Gestede, V. Bessat AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:J. Viviani - L. Perrin, M. Sall, S. Tavlaridis, M. Dabo - D. Payet, C. Landrin, P. Feindouno, B. Matuidi - G. Dernis, B. Gomis Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.30 - 3.20 - 1.80 Tip EuroFotbal.cz: 2 více informací

Stade Rennes - Racing Strasbourg

Sedmé Rennes hostí potápějící se devatenáctý Štrasburk. Bodový rozdíl mezi oběma týmy je ale jen 13 bodů. Štrasburk prohrál minulý víkend s Lyonem a to znamenalo sedmou prohru v řadě.

Tým je v krizi a na záchranu ztrácí tři body. Rennes se ale daří, z posledních sedmi zápasů vyhrálo čtyřikrát a pokukuje po páté příčce, která by znamenala postup do pohárové Evropy. Domácí kouč Lacombe ale zůstává obezřetný, ví že soupeř potřebuje body opravdu nutně a udělá pro jejich zisk maximum. Ví, že to nebude snadný zápas.

Lacombe může opět počítat s uzdraveným Bruno Cheyrouem, ale problémy s kotníkem má Rod Fanni, s kolenem Guillaume Borne, mimo hru jsou také Bira Dembele a Olivier Thomert. Jen za rezervu bude hrát Daniel Moreira. Kouč

Štrasburku Jean-Marc Furlan může po trestu zpět přivítat Habiba Bellaida, zraněni jsou ale Renaud Cohade, Quentin Othon, v trestu je Eric Mouloungui.

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:

P. Luzi - R. Danze, P. Hansson, J. Mensah, D. Traore - J. Leroy, F. Lemoine, S. Mbia Etoundi, O. Thomert - M. Pagis, J. Briand

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:

S. Cassard - Z. Szélesi, P. Ducrocq, G. Paisley, M. Dos Santos - G. Lacour, P. Johansen, Rodrigo, J. Fanchone - W. Renteria, K. Gameiro

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.10 - 5.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Olympique Lyon - Stade Caen

Vedoucí Lyon hostí v sobotu na svém stadionu celek Caen. Domácí tým je jen krůček od mistrovského titulu, na druhé Bordeaux má náskok sice jen čtyř bodů, ale tak zkušený tým by se neměl nechat o své vedení připravit.

V průběhu týdne se objevily spekulace o budoucnosti trenéra Perrina na lavičce Lyonu. Kouč k tomu dodává: "Pracuji jedině s cílem zvítězit v dalším utkání a také dbám na dobré vztahy s hráči. Momentálně se soustředím na to, abychom zvítězili v lize. O své pozici na trenérské lavičce nerozhoduji já, ale vedení klubu."

Fotbalisté Caen dokázali z posledních pěti zápasů vytěžit 10 bodů a jejich umístění ve středu tabulky jim slibuje klidný konec sezóny. Kouč Lyonu však své svěřence varuje: "Může se zdát, že Caen už o nic nejde, ale zdání klame. Musíme hrát na maximum, protože Caen je týmem, který chce hrát fotbal a nepřijede pouze bránit. Nemůžeme jim dát prostor k tomu, aby hráli svoji hru."

Lyon bojuje o francouzský titul a pohár, jeho vedení pak s hráči. Nabídky nových kontraktů dostanou brankář Gregory Coupet a útočník Fred a zatímco ve druhém případě to vypadá na další pokračování na Stade Gerland, zkušený gólman by mohl změnit dres. "Jednáme o prodloužení o několik let a následně funkci trenéra brankářů. Během přemýšlení o smlouvě každopádně musím myslet na svou rodinu. Pokud bych měl odejít z Lyonu, šel bych jedině do zahraničí a nejspíše do USA nebo Anglie, aby moje děti mohly procvičovat angličtinu," prohlásil Coupet, jehož současná smlouva vyprší za dva roky.

Zajímavou zprávu pustilo do světa vedení Olympique Lyon – to zvažuje, že 7. května nenastoupí k semifinálovému utkání Francouzského poháru s druholigovým Sedanem. Šestinásobnému ligovému šampionovi se nelíbí, že pohárový duel je na programu pouhé tři dny před předposledním ligovým zápasem s Nancy. "Nedostatek smyslu pro fair play je do nebe volající. Jestli svaz zápasy nepřeloží, budeme semifinále ignorovat. Buď nenastoupíme vůbec, nebo postavíme rezervu," citovala agentura Reuters prohlášení klubu.

Domácímu týmu bude chybět v sobotním utkání se zraněním kolena laborující Toulalan, hostůé postrádají dvojici Deroin – Seube.

Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:

G. Coupet, A. Réveillère, Cris, J. Boumsong, F. Grosso, M. Bodmer, K. Kallström, Juninho, A. Keita, K. Benzema, H. Ben Arfa

Stade Caen - pravděpodobná sestava:

V. Planté, C. Hengbart, J. Sorbon, G. Leca, R. Lemaitre, B. Nivet, G. Proment, A. Deroin, J. Eluchans, Y. Gouffran, I. Jemaa

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 4.75 - 11.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Olympique Lille - Toulouse FC

Lille se po nepovedeném startu do sezóny zvedá a na čtvrté místo nyní ztrácí už pouhých šest bodů. Vidiny Ligy mistrů se nevzdává, a proto vítězství nad Toulouse se rovná povinnosti.

Skvělou formu Olympique potvrdil také v minulém kole, když šokoval celou Francii výhrou 3:1 na hřišti Marseille, kde navíc už od 13. minuty prohrával. Ovšem ani po tomto senzačním vítězství se hráči Lille nedočkali uznání. "Po zápase s Marseille všichni hovořili o skutečnosti, že náš soupeř hrál hodně špatně, než aby řekli, že jsme předvedli dobrý výkon," prohlásil zklamaně obránce Gregory Tafforeau.

Také Toulouse se v poslední době zvedá, přesto i nadále zůstává v tabulce nebezpečně blízko sestupu, a právě proto potřebuje vyhrát. Naději mu dává také poměrně velká úspěšnost na hřištích soupeřů. Z posledních pěti utkání mimo svůj stadión vydoloval hned osm bodů a podobně si bude chtít počítat i tentokrát.

Radost hostujícím fanouškům dělá také návrat zraněného obránce Maura Cetta, který se vrací po více jak měsíčním maroděním s kolením vazem. To Lille bude i nadále postrádat Nicolase Plestana, Pierre-Alain Fraua, Pantxi Sirieixe a Selima Arrache.

Olympique Lille - pravděpodobná sestava:

T. Sylva - F. Beria, A. Rami, P. Franquart, D. Emerson - Y. Cabaye, J. Makoun, L. Obraniak, A. Mavuba - M. Bastos, K. Mirallas

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:

N. Douchez - A. Ebondo, D. Arribagé, M. Fofana, H. Ilunga - L. Batlles, M. Sissoko, A. Emana, N. Dieuze - J. Mathieu, J. Elmander

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.00 - 4.15

Tip EuroFotbal.cz: 1

Le Mans UC 72 - Racing Lens

Lens v minulém kole po deseti zápasech konečně vyhrál a pokud se bude chtít vzdálit sestupovým příčkám, nezbývá mu nic jiného, než se pokusit o něco podobného tentokrát na hřišti Le Mans.

"Samozřejmě, jestliže se podíváte na tabulku, vidíte, že PSG a Štrasburk na nás ztrácí tři body, ale pokud si nechceme připustit problémy, musíme předvést podobný výkon jako minulý týden," prohlásil kouč Lensu Carriere pro klubový web. " Uvědomuje si, že náskok na naše konkurenty v boji o záchranu je pro nás velmi malý," dodal francouzský lodivod.

Lens bude pro tento zápas postrádat Nenada Kovačeviče, který nemůže nastoupit kvůli disciplinárnímu trestu, dále také zraněného Ronana Le Croma a Sidi Keitu.

Le Mans sice z posledních sedmi utkání prohrálo pouze jediné, jenže připsalo si hned pět remíz a hlavně proto kleslo v tabulce až na osmou příčku. Na páté místo zaručující Pohár UEFA ztrácí pouze dva body. Jenže kouč Rudi Garcia se bude muset vypořádat s nepříjemnou absencí. Mimo hru je kvůli zranění Hassan Yebda, Gervinho a zřejmě také obránce Saber Ben Frej. Nad startem Ibrahima Camary, Tulio De Mela a Mamadou Samassy visí otazník.

Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:

Y. Pelé - J. Calvé, M. Basa, S. Bouhours, L. Baal - A. Le Tallec, H. Yebda, K. Romaric, D. Matsui - S. Sessegnon, M. Maïga

Racing Lens - pravděpodobná sestava:

V. Runje - F. Laurenti, M. Bisevac, A. Coulibaly, N. Belhadj - K. Monnet-Paquet, S. Keita, E. Carrière, N. Kovacevic - O. Monterrubio, Aruna

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.10

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama