Hlavní obsah

V Anglii bude rušno v boji o titul i o záchranu

EuroFotbal.cz

Dnes se může v Anglii prakticky rozhodnout o titulu, to v případě, že Manchester United odveze všechny body z hřiště Chelsea. Také v bojích o záchranu bude rušno. Wigan se utká s Readingem, Sunderland hostí Middlesbrough.

Článek

Chelsea FC - Manchester United  (sobota 13:45)

Tento duel mezi prvním Manchesterem United a druhou Chelsea může v případě výhry hostů rozhodnout o tom, kdo se stane letos anglickým mistrem. Red Devils ovšem čeká přetěžký úkol, vždyť Chelsea v lize na Stamford Bridge neprohrála už více jak 4 roky.

V tuto chvíli činí náskok ManU na svého pronásledovatele 3 body, tudíž Rudým ďáblům bohatě stačí k jistotě ligového úspěchu jakékoliv vítězství. Skóre totiž mají tak dobré, že by ani případné prohry v obou zbývajících zápasech sezony nezamíchaly pořadím na čele tabulky. Karty jsou tak rozdané jasně: Chelsea musí bezpodmínečně vyhrát, aby měla ještě slušnou šanci na titul, přesto by ale ještě muselo ManU minimálně jednou ztratit. Avrama Granta čeká jednoznačně prozatím nejtěžší utkání ve funkci hlavního kouče Chelsea, které je zároveň jeho padesátým u kormidla Blues celkově.

Na Stamford Bridge panuje optimistická atmosféra po úterní nadějné remíze 1:1 na Anfield Road, která dává Chelsea moc dobrou šanci do domácí odvety semifinále Ligy mistrů. Krom toho Blues v rámci Premier League neprohráli už 18 zápasů v řadě, což jim také na sebevědomí jen přidává.

Vloni, když Manchester uháněl za titulem, přijížděli Rudí ďáblové na Stamford Bridge už s pomyslnou korunkou na hlavě. Tenkrát, 2. května 2007, skončil duel těchto dvou titánů bezbrankovou remízou, za kterou by byl i letos hostující celek jistě rád. Vykročil by tak dost rázně za další úspěšnou obhajobou titulu v historii klubu, Manchesteru se takový kousek povedl dříve v letech 1994, 1997 a třikrát po sobě mezi roky 1999-2001. Předtím, když ještě neexistovala Premier League jako taková, obhájilo ManU mistrovský titul ještě v roce 1957.

V posledních dvou kolech, která ještě v bojích o titul mohou, ale také nemusí hrát svou roli, se Chelsea chystá na výjezd do Newcastlu a na domácí střetnutí s Boltonem, zatímco Manchester ještě čeká domácí klání s nepříjemným West Hamem a poté zajíždějí Red Devils na půdu Wiganu.

United zatím inkasovali v této sezoně jen 19krát, čili ještě stále usilují o stanovení nového klubového rekordu v nejmenším počtu obdržených branek. Zatím platí číslo 23, na kterém se počítadlo zastavilo v sezoně 1924-25, kdy ještě Manchester válčil v Second Division a odehrál tak o čtyři zápasy více, než odehraje nyní v PL. Směrem dopředu to letos Ďáblům také jde, jenže na stadionu Stamford Bridge, nedobytém už 80 zápasů, nenapnuli svěřenci Sira Alexe Fergusona brankovou síť již v pěti duelech po sobě, přičemž zde už také šest utkání nevyhráli. Chelsea je také týmem, který vydoloval v historii Premier League proti ManU nejvíce bodů (40).

Kvůli úmrtí své matky bude Chelsea v sobotu patrně citelně scházet Frank Lampard, do sestavy Blues se naopak vrací Essien, který nemohl zasáhnout do střetnutí na Anfield Road kvůli kartám. Na klubové marodce se jinak skví jen jméno náhradního brankáře Cudiciniho.

Sir Alex Ferguson již dříve oznámil, že udělá pár změn v základní sestavě pro tento veledůležitý zápas oproti jedenáctce, která ve středu vyběhla od začátku na Nou Camp. Očekává se například, že v základu tentokrát nebude chybět Giggs, naopak start Vidiče je kvůli obráncovým střevním potížím ohrožen.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.15 - 2.65

West Ham United - Newcastle United

Newcastle je najednou osvobozen. Už to pomalu vypadalo, že spěje ke svému konci v první lize, nicméně Straky zabraly a v tuto chvíli jsou dokonce teoreticky na dosah 10. příčky, kterou momentálně okupuje londýnský West Ham – příští soupeř Magpies.

West Ham při svém 500. utkání v Premier League nečeká nic lehkého. Přestože oběma týmům prakticky o nic nejde, očekává se klasický ostrovní fotbal plný nasazení na obou stranách. Hammers ve zbytku sezony budou ještě usilovat o uhájení postavení mezi nejlepšími deseti celky Premier League, což se jim povedlo za oněch 12 sezon v nejvyšší soutěži (v PL) zatím šestkrát. Kromě Newcastle jim tuto pozici může vyfouknout ještě Tottenham, který je na tom stejně jako Magpies. Newcastle bude v sobotu na Upton Parku usilovat už o své tisící poválečné vítězství, které by mohlo ještě vylepšit nepovedenou sezonu, která se však konečně začala ubírat pro Straky tím správným směrem – vzhůru tabulkou. Newcastle je v tomto okamžiku opravdu na vrcholu, když už 6 utkání v řadě neprohrál. Na svém kontě má mimo jiné i cenný skalp Tottenhamu, navíc z jeho hřiště. Daří se mu i na Upton Parku, kde třikrát v řadě bodoval naplno. V prosinci roku 2005 zde vyhrál díky hattricku Michaela Owena 4:2, vloni 2:0.

To West Ham si dodal v minulém kole potřebné sebevědomí výhrou, byť notně utrápenou, nad posledním Derby, která přišla Kladivářům po třech prohrách za sebou opravdu vhod. Hráči West Hamu tedy nemohou být v nejlepší herní pohodě a nikterak je nemůže těšit ani fakt, že hrají doma. Upton Park pro ně totiž není nejen letos nějakou výraznou oporou, vždyť kdyby se Hammers počítaly jen domácí zápasy, tak by pomalu bojovali o udržení.

Lodivod Londýňanů, Alan Curbishley, pravděpodobně pro střetnutí s Newcastlem nebude nijak zasahovat do vítězné sestavy z utkání s Derby. Ba naopak, do nominace by se mohl tentokráte už vejít Dean Ashton, jenž celý týden naplno trénoval s týmem. Jinak si udržuje marodka West Hamu letošní standard – kolem deseti členů. Mimo hru jsou Upson, Ferdinand, Gabbidon, Etherington, Bowyer, Bellamy, Davenport, Quashie, Collins a Dyer.

Ani Newcastle není zdaleka kompletní. Přestože nikdo nový v týdnu na marodku nepřibyl, stále jí okupují obránci Cacapa, Ramage a Carr, záložníci Emre s Milnerem a gólman Given.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.15 - 2.80

Wigan Athletic - Reading

Už se zdálo, že si Reading pro záchranu bez větších potíží dokráčí, jenže vše nebude tak jednoduché. Nyní navíc hostuje ve Wiganu, který si může v případě výhry zajistit, za určitých okolností, účast v Premier League i pro příští ročník.

The Royals se střelecky neprosadili už ve čtyřech zápasech v řadě, z toho hned tři prohráli a propadli se zpět až na sedmnáctou příčku. Po tomto kole na tom mohou být ještě hůře. Na 18. Birmingham totiž mají náskok pouhý bod. Reading si svou pozici zkomplikoval především nečekanou domácí prohrou s Fulhamem, kterou utrpěl v předminulém kole. "Musíme na to zapomenout a soustředit se pouze na náš současný zápas," nabádá kouč Coppell své svěřenci.

Ve Wiganu je nic snadného nečeká. Bojovat budou nejen s nepříjemným soupeřem, ale také s ne zrovna nejlepším trávníkem, který se sice za poslední dobu výrazně zlepšil, ale kombinačnímu fotbalu moc nesvědčí. Latics navíc na domácím hřišti neprohráli už šest zápasů v řadě, což je vůbec nejvíce v jejich krátkodobé prvoligové historii.

Oba týmy jsou na tom, co se týče absencí, poměrně dobře. Domácí fotbalisté se jistě musí obejít pouze bez obránce Erika Edmana, nad startem Emila Heskeyho visí otazník. Hosté zase budou postrádat Gunnarssona.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.15 - 3.35

Sunderland AFC - Middlesbrough FC

Tento duel tabulkových sousedů slibuje napínavý souboj. Týmy sice nejsou v bezprostředním ohrožení sestupem, přesto ještě nemají nic jisté a budou chtít vyhrát.

Favoritem je domácí Sunderland i přes skutečnost, že se mu poslední dva zápasy vůbec nepovedly. Jenže Middlesbrough je na tom ještě hůře. Na výhru čeká o další dva zápasy navíc a má co napravovat. Na vlastní trávníku v minulém kole nestačilo překvapivě na o záchranu bojující Bolton a po gólu McCanna prohrálo 0:1.

Fanoušky Boro spíše zajímá situace okolo jejich brankářské jedničky Marka Schwarzera. Australský gólman bude totiž o prodloužení smlouvy jednat až po sezóně a toho se snaží využít Bayern Mnichov. "Bylo by pěkné ukončit kariéru v Bundeslize," přiznal Schwarzer, že by se mu angažmá v Německu celkem zamlouvalo. V Německu jednou již působil a v sezóně 1995/1996 odchytal čtyři zápasy za Kaiserslautern.

Middlesbrough bude postrádat záložníka Garyho O’Neilla a Mida, což kouče Southgatea zase tolik mrzet nemusí, jelikož i bez egyptského reprezentanta má k dispozici tři velmi kvalitní útočníky – Tuncaye, Alvese a Aliadiera.

Vypadalo to, že Sunderland ukončí sezónu ve velkém stylu, jenže po třech výhrách v řadě nejprve nestačil doma na Manchester City a za týden odjel s prázdnou také z Newcastlu. Situaci mu tentokrát znepříjemňuje zranění Bardsleyho a Etuhua, kteří letos již dohráli.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.15 - 3.05

Tottenham Hotspur - Bolton Wanderers

Na White Hart Lane tentokrát zavítá velmi nepříjemný soupeř. Tabulka sice říká něco jiného, ovšem Bolton nyní potřebuje vyhrát a bude bojovat od úvodních minut.

Má totiž poměrně velkou příležitost udělat další krok k záchraně. Po nečekané výhře z minulého kola, kterou si přivezl z Middlesbrough, po dlouhé době konečně opustil příčky znamenající sestup a touží odvézt si tři body také z Londýna. Jeho výhodou bude zcela jistě i nevýrazná forma Spurs, kteří čekají na vítězství už čtyři utkání.

"Hrajeme svým stylem a je úplně jedno, kdo proti nám stojí," prohlásil kouč Ramos, jenž naznačil, že taktiku nebude měnit ani tentokrát. "Před vlastními fanoušky se chceme předvést v tom nejlepším světle. Když jsem do klubu přišel, byl na dně, ale překonali jsme to a příští rok si zahrajeme v pohárové Evropě. Jsem šťastný," dodal španělský lodivod.

To jeho protějšek Gary Megson připisuje zlepšený výkon svého týmu především návratu kapitána Kevina Nolana. "Není žádná náhoda, že jsme se zvedli, až když se vrátil po disciplinárním trestu. To Kevin vede ofenzívu našeho celku."

Po zranění hlásí návrat domácí gólman Paul Robinson, stále ale není jisté, zda nastoupí v základní sestavě. Ohroženy jsou také starty Chimbondy, O’Hary, Woodgatea a Kaboula. Definitivně mimo hru zůstávají jen stoper King, Bale a Assou-Ekotto. Bolton bude i tentokrát postrádat brankářskou jedničku Jaaskelainena a Hunta. Po zranění se vrací Joey O'Brien, zlomenina ruky zastaví Kevina Daviese.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 4.00

Manchester City - Fulham FC

O co hrát stále mají kluby, které se ve čtvrtek střetnou na City of Manchester Stadium. Domácí myslí na evropské poháry, hosté ještě živí naději na záchranu.

Hosté do sobotního dne dokázali získat pouhých dvacet sedm bodů a momentálně na sedmnáctou, nesestupovou pozici, ztrácejí pět bodů, což pro ně vzhledem k faktu, že do konce sezóny zbývají pouhá tři kola, nevypadá příliš nadějně.

Naproti tomu Manchester City je aktuálně na osmém místě anglické ligové tabulky s bodovým ziskem padesáti pěti bodů. I forma domácích má zlepšující se tendenci – v posledních dvou zápasech Premier League zvítězili.

Ani jeden ze soupeřů nemá nijak širokou marodku. Domácím Citizens bude chybět Onuoha, Richards, Garrido a nad startem kapitána Dunna visí otazník. Hostující kouč Hodgson bude pro duel s Manchesterem City postrádat pouze Eliotta. Antti Niemi by měl být již připraven.

I přes fakt, že pro Fulham je zisk tří bodů bezpodmínečně nutný, se vzhledem ke kvalitám obou soupeřů nedá očekávat, že by Citizens prohráli.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.25 - 4.60

Souboj trpaslíka s obrem – tak by se dal nazvat zápas Birminghamu s Liverpoolem. Domácí celek se momentálně nachází na osmnáctém, sestupovém místě, ale má relativně velkou šanci, že sestupu unikne, pokud bude v posledních kolech bodovat. Sedmnáctý Reading a šestnáctý Bolton totiž mají pouze o bod více než Birmingham.

Forma domácích se dá označit za kolísavou. Naproti tomu čtvrtí Reds vyloženě válí – v posledních deseti ligových kolech zakusili prohru jen jedinkrát, když dostali výprask od Rudých ďáblů, a v Champions League mají relativně slušnou šanci projít přes Chelsea do finále. Dá se předpokládat, že hosté si své čtvrté místo podrží – třetí Arsenal má na Liverpool náskok pět bodů a pátý Everton na něj ztrácí osm bodů. Přesto lze ale očekávat, že Liverpool se pokusí o téměř nemožné – vyfouknout Arsenalu "bronzovou medaili".

Domácí kouč McLeish musí vzít v potaz absenci potrestaného kapitána Johnsona, hrát by naopak měl Larsson. Liverpoolský kouč Benitez se bude muset obejít bez zraněných Aggera, Kewella a Aurelia.

I přes fakt, že Birmingham musí bodovat, se nedá očekávat pasivita Liverpoolu a jakýkoliv bodový zisk domácích je velice by byl překvapením.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.15 - 2.40

Reklama