Hlavní obsah

Sparta může využít výbuchu Slavie a přiblížit se k titulu

Sparta má na hřišti Bohemians 1905 velkou šanci přiblížit se zisku mistrovského titulu. Teplice se pokusí uspět v Českých Budějovicích, o důležité záchranářské body budou vedle Klokanů hrát Most, Kladno a Jablonec...

Článek

Bohemians 1905 - Sparta Praha  (neděle 15:00)

Sparťané utekli v uplynulém kole Gambrinus ligy svému úhlavnímu nepříteli Slavii o tři body. Navýšit náskok, s takovým cílem půjdou do malého pražského derby proti Bohemians. Ti ale budou chtít na domácím hřišti potvrdit solidní formu z posledních utkání a vzdálit se sestupovým příčkám.

Klokani v posledních zápasech ukázali, že se nechtějí vracet do druhé ligy. To potvrdili před dvěma týdny výhrou 4:2 v Mostě a minulý víkend doma proti ambicióznímu Brnu, které zdolali 3:1. Teď je čeká mnohem těžší oříšek v podobě vedoucího lídra tabulky. I na Spartu si však troufají. Možný bodový úspěch by mohl domácí fotbalisty posunout k záchraně. "My se moc nemůžeme ohlížet na soupeře a musíme bodovat kvůli záchraně. Přijede sice první tým tabulky, ale my máme náskok jen jeden bod na sestupové příčky. O záchranu to bude podle mého boj do posledního kola," řekl pro klubový web kouč vršovického celku Michal Zach a zároveň dodává: "Musíme si dát pozor na standardní situace a na přechod do útoku. Naší výhodou bude domácí prostředí." V nominaci domácích na nedělní zápas se neobjeví Rezek kvůli dohodě klubu a zraněný Nikl.

Svěřenci hostujícího kouče Michala Bílka drží neporazitelnost již dvanáct zápasů. A poraženi nehodlají odejít ani v tomto kole. Postaví se proti čtrnáctému týmu v tabulce a podle papírových předpokladů by měli toto utkání zvládnout do vítězného konce. Do karet jim bude hrát i sobotní prohra Slavie, na kterou mohou zvýšit náskok až na šest bodů a výrazně se tak přiblížit obhajobě mistrovského titulu. "Pro oba týmy je do velice důležitý zápas, očekávám tvrdý boj od začátku až do konce," říká letenský kouč a v další větě předpovídá vývoj dnešního duelu: "Domácí budou spoléhat na nasazení a agresivitu. To je styl, který klokani vyznávají a kterým jim přinesl úspěchy. Musíme se jim proto ve všem vyrovnat a naopak uplatnit své fotbalové přednosti," řekl hostující trenér Michal Bílek, jenž nebude moci postavit do sestavy zraněného Kúdelu a vykartovaného Koláře.

Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:

Sňozík - Marek, Rada, Knakal, Šmarda - Kotyza, Lukáš, Morávek, Bartek - Ordoš, Škoda.

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:

Grigar - Voříšek, Sivok, Řepka, Kadlec - Hušek - Kulič, Horváth, Vacek, Kisel - Slepička.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 3.65 - 1.50

Tip EuroFotbal.cz: 0

FK Jablonec - Sigma Olomouc

Do Jablonce přijede Olomouc, jíž vede trenér Pulpit a po sezoně tam končí. Domácí prohráli poslední tři zápasy a zase se o něco víc namočili do boje o záchranu. Podzimní střetnutí skočilo remízou 1:1.

Jablonec v posledním kole prohrál derby v Liberci, předtím inkasoval třígólový výprask na vlastním hřišti od hráčů Zlína a stejně neslavně skončilo i střetnutí předcházející, hrané v Ostravě. Z těchto faktů vychází jasná rovnice: 3 zápasy = 0 bodů a propad tabulkou. "Pro nás to bude klíčové utkání, abychom mohli jít do závěru klidněji. Musíme zachovat klid," řekl trenér Komňacký. Ten se v důležitém zápase musí obejít bez Fukala s Loučkou a Hlouškem, všichni jsou zranění.

To Olomouc poslední zápas vyhrála a dokonce vstřelila dva góly, což u ní není obvyklé, doma porazila Žižkov 2:0. Mužstvo však může ovlivnit to, že v týdnu bylo oznámeno, že kouč Pulpit u týmu po sezoně končí. "Snažím se to přijmout jako profesionál, udělám maximum pro úspěch," uvedl sám trenér. Ten nemusí řešit žádné absence a do utkání jde v plné zbroji.

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:

Špit - Zábojník, Homola, Huber, Hamouz - Michálek, Eliáš, Valenta, Klapka, Baranek - Straka

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:

Drobisz - Jindřišek, Hudec, Škerle, Heidenreich - Janotka, Kaščák, Bajer, Onofrej - Bueno, Schulmeister

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.95 - 3.70

Tip EuroFotbal.cz: 0

SK Kladno - Tescoma Zlín

Kladno se pohybuje před čtyřmi posledními duely na sestupové pozici a v neděli proti Zlínu tak domácí neberou nic jiného než vítězství. Moravanům se ale na soupeřově půdě neobvykle daří a potvrdit by to chtěli i ve středočeském městě.

Kladenští fotbalisté v uplynulém kole získali venku tři body, když vyhráli 2:1 v Plzni. Ale to jim nestačilo odpoutat se ze sestupových příček. Aby se mohli vyšvihnout na záchranářské pozice musí doma vyhrát nad Zlínem. Jenže to by museli změnit svou mizernou bilanci svých domácích vystoupení, naposledy se totiž z výhry radovali až v listopadovém 14. kole. "Domácím vítězstvím se Zlínem uděláme další krok k naší záchraně v Gambrinus lize. Kluci jsou povzbuzeni vítězstvím v Plzni a skvělou hrou potvrdíme zisk tří bodů v tomto utkání," prohlásil kouč domácích Jaroslav Šilhavý. Jeho výběr má také v plánu pomstit se fotbalové Tescomě za krutý debakl 0:4, který utrpěl na její hřišti. Do hry nezasáhnou distancovaný kapitán Killar a zraněný záložník Zoubele.

Doma hojně ztrácí body, naopak venku bere, což je hodně neobvyklá bilance Zlína. Aktuálně devátý celek v lize se totiž v minulých letech hlavně spoléhal na zisky z domácích utkání, venku vždycky odjížděl s prázdnou. Naposledy hráli Hoftychovi svěřenci na hřišti soupeře v Jablonci, kde odčinili neúspěšný domácí zápas se Žižkovem. Teď jsou v podobné situaci. V minulém kole před vlastním publikem podlehli Mladé Boleslavi a tuto porážku by chtěli napravit i na Kladně. "Bude to ale těžké, soupeř bojuje o záchranu," řekl kouč hostí Pavel Hoftych. Ten se bude muset v neděli obejít bez obou zraněných hráčů Elšíka a Baranyaie.

SK Kladno - pravděpodobná sestava:

Pavlík - Bartoš, Beneš, Gross, Krob - Brunclík, Szabo, Hochmeister, Jablonský - Klinka, Kroupa

Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:

Kořínek - Pazdera, Kroča, Zbožínek, Penner - Musil, Zúbek, Vrtělka, Šmahaj - Pacanda, Žůrek.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.15 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 0

FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň

V Boleslavi si odbude trenérskou premiéru u A týmu Plzně Karel Krejčí. Ten nahradil ve funkci Stanislava Levého, který byl odvolán po domácí prohře s Kladnem. To Boleslav poslední zápas vyhrála, 1:0 ve Zlíně a i nyní bude chtít potvrdit stoupající formu. Podzimní zápas skončil vítězstvím Plzně 2:0.

Boleslavští se pod trenérem Stannerem dostali do formy a vyhráli poslední tři zápasy v lize. Naposledy porazili Zlín a kolo předtím doma zdolali Baník. "Každý zápas je prověrkou, jestli se to opravdu zvedá k lepšímu," tvrdí Stanner. Jeho tým má Plzni co vracet, z dosavadních pěti střetnutí dokázal svého soka porazit jen jednou. Boleslavský kouč bude v zápase postrádat pouze brankáře Pižanowského, od úvodních minut bude chytat Miller.

Plzeň nevyhrála děvet zápasů v řadě a přesto se stále drží na klidné desáté příčce tabulky, může za to především povedená podzimní část soutěže. Nový kouč Krejčí se snažil v týdnu především nabudit skleslý tým a navrátit mu sebedůvěru. "Zatím jsme na trénincích hráče poznávali a pracovali hlavně na jejich psychice," uvedl Krejčí, který bude v zápase postrádat zraněného Müllera a Radu, jenž si odpyká karetní trest.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:

Miller - Ševinský, Procházka (Kopic), Rolko, Kalina - Kysela, Rajnoch, Hodúr, Poláček - Řezníček, Mendy

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:

L. Krbeček - Malcharek, Halama, Navrátil, Smola - Petržela, Sylvestre, Trapp, Róth - Varadi, T. Krbeček

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.30 - 5.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

České Budějovice - FK Teplice

Fotbalisté Teplic se v tomto kole představí v Českých Budějovicích. Domácí se poslední dobou trápí a díky tomu se přibližují sestupovému propadlišti. Zatímco hostující celek pohybující se na třetím místě bojuje o účast v Poháru UEFA. Ale díky slavistickému zaváhání si mohou dokonce dělat zálusk na druhé místo.

Tři prohry a bez vstřeleného gólu. Taková je bilance Jihočechů z posledních zápasů. A proto figurují na dvanáctém místě s čtyřbodovým náskokem na sestup. Eventuální prohra by je mohla zařadit do okruhu vážných adeptů na pád do druhé ligy. Pokud nechtějí svěřenci domácího kouče Františka Straky se zabývat záchranářskými starostmi, musí konečně zabrat. "Teplice letos hrají nahoře a sahají po pohárových příčkách. Mají velice dobrý a kvalitní tým, což jsme viděli i v jejich posledním utkání proti Slavii, kdy zaslouženě vyhráli. Takže k nám přijede opravdu skutečný aspirant na poháry a pro nás to bude velice těžké utkáni," prohlásil českobudějovický kouč František Straka. Ten nebude moci počítat s trojici marodů: Pivoňka, Plichta a Stráský.

Nejen na Pohár UEFA, ale také i na předkolo Ligy mistrů má políčeno tým Teplic. Po nečekaném sobotním kolapsu Slavie, která doma utrpěla debakl 0:3, totiž vysvitla naděje porvat se i o druhé místo v tabulce. Pokud by z jihočeského města získali hosté plný bodový zisk, tak by se k stříbrnému stupínku přiblížili na dosah pouhých tří bodů. S Jarolímovým výběrem se navíc spolu utkali v uplynulém kole, z kterého vyšli vítězně. "Uvědomili jsme si, že naše poslední dobré výsledky jsou zásluhou týmové práce a ducha, že těžíme z bojovnosti a nasazení. Za třetím místem jdeme všichni. Víme, že to bude těžké. Chceme se udržet na vítězné vlně," prohlásil obránce hostí Rosa. V kabině hráči cítí, že pokud by v neděli slavili vítězství, tak by se hodně přiblížili k pohárům. "Hrajeme o poháry, a i když i Budějovice potřebují bodovat, jedeme si pro vítězství. Dáme do toho všechno," burcuje zadák Merzič. Do hry se nezapojí z hostující strany nemocný Benát a kvarteto zraněných Ljevakovič Gašparík, Smíšek a Ryška.

České Budějovice - pravděpodobná sestava:

Kučera - Leština, Hunal, Horejš, Žižka - Šíma, Hílek, Vozábal, Plocek - Svátek, Mrkvička.

FK Teplice - pravděpodobná sestava:

Slavík - Vidlička, Lukáš, Klein, Ryška - Verbíř, Doležal, Sabou, Mareš - Jun, Smejkal.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 2.90 - 2.50

Tip EuroFotbal.cz: 0

Siad Most - Slovan Liberec

V dohrávce nedělních utkání se střetne domací Most s Libercem. Mostečtí jsou poslední a do zápasu půjdou s cílem zvítězit, Liberec je šestý. Podzimní střetnutí skončilo výhrou Liberce 2:1.

Most prohrál poslední čtyři zápasy, naposledy propadl na Spartě, odkud si odvezl prohru 0:3 a je tak hlavním aspirantem na sestup. "Budeme bojovat až do konce," slíbil fanouškům trenér Žák. Pokud chce jeho tým čtyři kola před koncem myslet na záchranu, měl by zvítězit. Mosteckým může nahrávat fakt, že Liberec nejspíš nastoupí v kombinované sestavě, neboť chce některé hráče šetřit na pohár s Brnem. Absence však budou i v sestavě domácích, zranění jsou Johana s Prášilem a v karetním trestu je Loos.

Liberecký kouč Ladislav Škorpil přiznal, že nejspíš bude šetřit některé opory na zápas domácího poháru, ze kterého by Liberečtí rádi postoupili do Poháru UEFA, ale zároveň řekl, že Liberec zápas určitě nevypustí. "Rozložíme zátěž na více hráčů, dostanou příležitost i další, kteří třeba tolik nenastupují. Rozhodně to ale neznamená, že bychom cokoliv podcenili," prohlásil Škorpil. Ten do sestavy nenasadí brankáře Zlámala ani útočníka Nezmara, oba jsou zranění.

Siad Most - pravděpodobná sestava:

Svoboda - Trubila, Webster, Jamrich, Škoda - Stožický, Gedeon, Pilař, Oboya - Rilke, Pešír

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:

Hauzr - Matula, Holeňák, Košťál, Janů - Dočkal, Bílek, Dort, Papoušek - Smetana, Kerič

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.90 - 2.55

Tip EuroFotbal.cz: 02

Reklama