Hlavní obsah

Murray má na Ančiče štěstí

Přestávku mezi prestižními antukovými podniky tradičně vyplňuje turnaj v Barceloně, který vždy mívá zajímavé obsazení. Není tak divu, že už na úvod je možno shlédnout pikantní souboje, mezi které rozhodně patří zápas Murray - Ančič.

Článek

Z pohledu na žebříček je favoritem duelu Murray, ale až tak jasné to rozhodně není. Ančič totiž bezesporu patří mezi elitní tenisovou špičku a s Britem má navíc kladnou bilanci. První vzájemný zápas odehráli před dvěma lety v Aucklandu, kde Chorvat vyhrál spolehlivě ve dvou setech. Na další duel si museli počkat až do letošního roku, konkrétně do turnaje v Marseille, kde naopak zvítězil Murray. Vzápětí mu však Ančič tuto porážku vrátil v Miami.

Andy Murray zakončil minulý rok poprvé v Top 15 světového žebříčku i přesto, že kvůli zranění zad a zápěstí zameškal téměř 4 měsíce. Do začátku letošní sezony se aktuální světová dvacítka pustila s velkou vervou a hned na úvodním turnaji v Dauhá došel Murray až do finále, kde zdolal Švýcara Wawrinku a připsal si tak první letošní titul. Hned nato přišlo pro rodáka z Dublane zklamání, když vypadl v 1. kole Australian Open s tehdy ještě nepříliš známým Wilfriedem Tsongou, který však senzačně došel až do finále.

Chuť si současný 19. hráč světa spravil na turnaji v Marseille, kde po výhře nad svým dnešním soupeřem slavil druhý letošní triumf. „Hrál jsem velmi dobře, myslím, že to byl můj nejlepší letošní zápas,“ konstatoval Murray po svém vítězství. Další z už tradičních výpadků si připsal v Rotterdamu, ale v Dubaji naopak došel do čtvrtfinále. O kolo dříve se loučil s Pacific Life Open a v Miami nestačil hned ze začátku na Ančiče. Murrayovi výsledky tak tvoří jakousi sinusoidu, což potvrdil minulý týden v Monte Carlu, kde vypadl ve třetím kole s Djokovičem.

V Barceloně startuje Murray jako nasazený a začíná tedy až dnes druhým kolem. V něm by si však rozhodně přál jiného soupeře než Maria Ančiče, který už zažehnal své zdravotní problémy a podává vynikající výkony. Chorvat prakticky polovinu loňské sezony nehrál, ale nyní je v pořádku a myslí na Top 10.

S tímto cílem vstoupil rodák ze Splitu do letošní sezony. Naneštěstí však hned v úvodu roku musel opět bojovat se zdravím, kvůli čemuž spadl v žebříčku na 135. příčku a zápasovou premiéru si odbyl až před dvěma měsíci v Marseille. Ve Francii "Baby Goran" potvrdil, že i přes absence je stále fantastickým tenistou. Na úvod turnaje si dokázal poradit s finalistou Australian Open Tsongou, následně postupně přehrál i Gabašviliho, Soderlinga a Baghdatise. Až ve zmiňovaném finále nestačil na Murraye po setech 3-6 a 4-6, přesto byl spokojen. „Byl to pro mě velký týden,“ řekl 195 cm vysoký Ančič.

Velmi dobře si vedl Super Mario i na domácím podniku v Záhřebu, kde podlehl v semifinále krajanovi Ljubičičovi. V Indian Wells prohrál ve třetím kole s J. C. Ferrerem a následně v Miami až v semifinále s Davyděnkem. V Monte Carlu doplatil na své postavení v žebříčku a z toho plynoucí los, když hned ve druhém kole narazil na Nadala.

Favoritem bookmakerů společnosti bwin je v žebříčku lépe postavený Murray, na jehož vítězství vypsali kurs 1.55. Věříte-li naopak chorvatskému tenistovi, potom si vsaďte na jeho postup do 3. kola s kursem 2.14.

Reklama