Hlavní obsah

Barcelona uvidí souboj antukářů

Barcelonská antuka je pro španělské tenisty vždy oblíbeným místem a i letos se jim v Katalánsku daří. Potvrdit se to dnes jistě pokusí Nicolas Almagro, na kterého čeká poměrně těžký soupeř v podobě dalšího milovníka oranžového povrchu - Filippo Volandri.

Článek

Na antuce se Almagro s Volandrim potkává pravidelně, vše odstartoval souboj před třemi lety v Hamburku, kde zvítězil zkušenější Ital. Obhájit toto vítězství se mu povedlo o rok později v Palermu, ale ve Valencii se už poprvé radoval Španěl. Proti sobě se postavili i na loňském turnaji v Barceloně, kde Volandri zvýšil své vedení na 3:1. Od té doby se však utkali ještě třikrát (dvakrát letos), a jelikož Almagro dokázal všechny zápasy dotáhnout do vítězného konce, do dnešního vstupuje s kladnou bilancí.

Ryzí antukář Nicolas Almagro v úvodu roku potvrdil, že na tvrdém povrchu mu to až tak neklape a do závěrečných zápasů se nikde neprobojoval. O to více si jistě chce vždy spravit chuť na oblíbeném povrchu. Dokázal to letos už v Costa Do Sauipe, kde nenašel přemožitele a radoval se z úvodního turnajového titulu v probíhající sezoně. Ve svém vítězném tažení pokračoval i v Buenos Aires, ale ve čtvrtfinále ho zastavilo svalové zranění v zápase s Juanem Ignaciem Chelou. Do pořádku se dal Španěl velmi rychle a hned na dalším podniku v Acapulco porazil ve finále Davida Nalbandiana, díky čemuž mohl slavit už svůj druhý letošní titul. Z oranžového povrchu si odskočil na chvilku k tvrdému, ale v Indian Wells ani Miami se nikterak radovat nemohl.

Před 14 dny ve Valencii to však byla jiná káva. Almagro bez sebemenšího klopýtnutí dokráčel do finále, v němž byl opravdu blizoučko k vítězství, když vedl v rozhodujícím setu 5:2. Jeho krajan David Ferrer ale prokázal svou bojovnou povahu a zápas nakonec vyhrál v tiebreaku třetího setu. „Měl jsem titul tak blízko. Cítím se, jakoby mi ho někdo ukradl,“ konstatoval po finále Almagro, který minulý týden samozřejmě nechyběl na turnaji série Masters v Monte Carlu. Ve městě kasin si poradil s Lisnardem a Monacem, ale trochu překvapivě podlehl ve čtvrtfinále Andrejovovi z Ruska.

O další úspěch se Almagro nyní pokouší v Barceloně, kde mu na úvod skrečoval Viktor Troicki a ve druhém kole změří síly s Filippem Volandrim. 26letý Ital kroutí na okruhu ATP už jedenáctou sezonu, ale do podvědomí širší veřejnosti se dostal až v roce 2003, kdy poprvé nakoukl do elitní padesátky. Nejlépe na tom byl loni v červenci, kdy figuroval na 25. příčce žebříčku.

V tuto chvíli je však až 42. tenistou světa, i když si letos už nějaký ten úspěch také připsal. Do semifinále se totiž dokázal probojovat v Buenos Aires a o kolo dříve skončil v Costa Do Sauipe. Tyto výsledky jen jasně potvrzují, že antuka je bezesporu Volandriho doménou.

Rozhodně se můžeme těšit na opravdu zajímavé utkání, oba hráči si jistě nic nedarují a moc dobře vědí, že postoupit do třetího kola může jenom jeden z nich. Podle bookmakerů společnosti bwin je favoritem Almagro s kursem 1.20. Kurs na Volandriho má hodnotu 3.60.

Reklama