Hlavní obsah

Italové si na svůj zápas dne počkají do večera

Filippo Volandri letos nezopakuje své římské tažení z minulého roku, kdy porazil například i Federera a nakonec prohrál až v semifinále s Gonzalezem. Už v prvním kole totiž překvapivě nestačil na Nicolase Lapenttiho. Domácí fanoušci tak nyní vkládají naděje především do Potita Staraceho, který se ve druhém kole střetne s Ivem Karlovičem.

Foto: ČTK

Chorvatský tenista Ivo Karlovič

Článek

Italský antukový specialista přicestoval do Říma obhajovat loňskou účast ve třetím kole, v němž podlehl Davyděnkovi. K vyrovnání tohoto výkonu dnes potřebuje porazit Karloviče, se kterým se doposud na kurtu nikdy nepotkal a půjde tak o vůbec jejich první vzájemné měření sil.

Právě Potito Starace vstoupí do zápasu jako favorit, i když mu v žebříčku ATP momentálně patří až 45. příčka. Antuka je však jeho dominantním povrchem, což nesmí být opomenuto. Na tvrdém povrchu se rodák z Beneventa objevil letos pouze párkrát a slušný výsledek uhrál jenom na challengeru v Sunrise, kde podlehl ve čtvrtfinále Grosjeanovi.

Antuka to je jiná káva, což Starace potvrdil hned v úvodu sezony čtvrtfinálovými účastmi v Buenos Aires a Acapulcu. Stejné mety dosáhl ještě nedávno ve Valencii a na challengeru v Neapoli dokonce nenašel přemožitele. Zaváhání si připsal v Monte Carlu s Nicolasem Lapenttim a také v Barceloně, kde hned ve druhém kole potkal Nadala.

Příznivější los má nyní v Římě, ale jen prozatím. Vítěz duelu se totiž utká s Rogerem Federerem, což už žádná procházka růžovým sedem nebude. Dá se očekávat, že ani dnešní duel s Ivem Karlovičem nebude pro Staraceho nikterak jednoduchý. Chorvatský dlouhán prožívá nejlepší období kariéry, když v dubnu poprvé nakoukl do Top 20. V tuto chvíli je 22. hráčem světa a už z tohoto pohledu se tak nejedná o snadného soupeře.

Antuka však není pro rodáka ze Záhřebu až tak oblíbená, své parametry totiž dokáže lépe využít na tvrdých površích, což dokazují i jeho loňské turnajové tituly z Houstonu, Nottinghamu a Stockholmu. Letos toho prozatím moc nenahrál, nejlépe si vedl v Rotterdamu, kde nakoukl do semifinále. Na antuce se nejdále probojoval v Monte Carlu, když si zahrál ve druhém kole s Monfilsem, kterému hladce podlehl. V Římě ale našel recept na jiného Francouze a jeho výhra s P. H. Mathieuem byla poměrně překvapivá.

Překvapit může Karlovič jistě i dnes, kdy si na jeho vítězství vsadíte s kursem 2.37. Starace letos opět dokazuje své antukové schopnosti a podle bookmakerů bwin by měl postoupit do třetího kola. Na Itala najdete u světové jedničky kurs 1.45.

Reklama